Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ruud van Ravenswaay

Presentatie van Liesbeth van Asselt bij de fotogroep

vrijdag 27 november 2009, 22:31 door | 6.843x gelezen | 3 reacties

Sinds kort is fotografe Liesbeth van Asselt als blogger actief op Photofacts. Wij, Fotogroep Windmolenbroek te Almelo, hadden haar vlak daarvoor uitgenodigd om een presentatie te geven ter gelegenheid van onze jaarlijkse fototentoonstelling. Deze tentoonstelling wordt dit jaar gehouden in de Centrale Bibliotheek in Almelo.

Van te voren natuurlijk al even op haar website zitten neuzen en al een aardig idee gekregen van haar werk. Mooie goede foto's, met vaak een licht humoristische ondertoon, ook door het commentaar dat ze er zelf bijzet.

De avond, die om 19.30 uur begon, had ze in tweeen gedeeld; voor en na de pauze. Voor de pauze liet ze foto's van één van haar Namibië reizen zien en na de pauze foto's uit Nederland, bijna uit haar achtertuin. Ze gaf er de boodschap bij dat je niet ver hoeft te reizen om mooie foto's te maken. En dat klopt, het was eigenlijk meer een understatement.

Veel bekend werk voorbij zien komen, maar door het gepassioneerde enthousiasme waarmee Liesbeth de foto's begeleidt van commentaar kregen ze toch weer meer diepte. Hierdoor bekeken we ze met andere ogen dan wanneer ze commentaarloos gebleven zouden zijn.

Zoals Liesbeth zelf vertelde is ze niet echt een 'registrerend' fotograaf, maar meer op zoek naar de iets ongewonere andere dingen. Die vindt ze vaak in details. Details die veel mensen over het hoofd zien. Een kraai die over een zandduin loopt of huppelt en daarbij een mooi verlopen zandspoor achterlaat. Het lijnenspel in de zandduinen, een verlaten diamantdorp met een klein huisje waar slechts circa tien minuten per dag licht door een klein raam stroomt en waar je dus echt op tijd bij moet zijn!

Een acacia die zich tussen de rotsen omhoog worstelt om maar licht te kunnen vangen. Ik zou zo alle foto's kunnen beschrijven, maar kijk op haar website mocht je dat nog niet gedaan hebben. Twijfel heeft mij beslopen omtrend mijn plannen om volgend jaar naar Kenia te gaan, om misschien toch voor Namibië te kiezen.

Na de pauze werk van haar uit Nederland, ook van de regenachtige workshop 'Bosfotografie', en door Liesbeth haar enthousiasme zou je het ook nog leuk gaan vinden in de stromende regen in het bos!

Wat mij het meest is bijgebleven van de Nederlandse presentatie zijn de foto's van de zwijntjes, niet door de hoge aaibaarheidsfactor van deze biggen, maar door hoe ze op de foto gezet zijn door Liesbeth en hoe die foto's tot stand zijn gekomen, klimmend en springend zijn deze beestjes over haar heen gegaan om tenslotte tegen haar aan in slaap te vallen, en dan kan je natuurlijk niet anders dan ze vastleggen.

Vragen die er gesteld werden wist Liesbeth op een duidelijke deskundige manier te beantwoorden met de nodige tips om ook eens wat anders te proberen. Iedereen van de fotogroep was onder de indruk van haar werk en de presentatie an sich. Er gingen na afloop ook al geluiden op om eens een workshop bij haar te gaan volgen. Wie weet.

Natuurfoto van Liesbeth


Dit artikel is een gastblog van Ruud van Ravenswaay. Ruud is lid van Fotogroep Windmolenbroek. Hij is al ruim 30 jaar bezig met fotograferen en een groot liefhebber van zwart-wit fotografie. Daarnaast is hij eigenlijk ook liefhebber van allerlei soorten fotografie via architectuur naar natuur naar straatfotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

3 reacties

 1. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 27 november 2009 om 23:22  | reageer

  Hé Ruud, dank je wel voor jullie uitnodiging en je reactie hier op Photofacts! En jullie zijn natuurlijk van harte welkom op een workshop knipoog

 2. Patrick
  Patrick schreef op vrijdag 27 november 2009 om 23:51  | reageer

  Hoi Ruud,

  Leuk om dit zo te lezen op Photofacts. Erg leuk gedaan.

  O ja, Liesbeth bedankt het was een zeer inspirerende presentatie.

 3. tonv
  tonv schreef op zaterdag 28 november 2009 om 06:30  | reageer

  We hebben duidelijk wat gemist. Wederom een mooie foto van Liesbeth!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord