Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper de Graaf

Project 366 | Het Boek van 2012

donderdag 5 juli 2012, 19:37 door | 5.961x gelezen | 7 reacties

Fotografen kennen het concept wel: Project 365. Het houdt in dat je gedurende een jaar (365 dagen) elke dag een foto maakt. Na een jaar krijg je als resultaat een totaaloverzicht van het jaar in foto's. Dit heeft meerdere voordelen: het laat zien wat je allemaal gedaan, gezien of bereikt hebt. Maar het laat vooral je eigen ontwikkeling zien als fotograaf.

Het lastige van een dergelijk project is de zoektocht naar inspiratie en creativiteit. Er zijn kleinere projecten om mee te beginnen, zoals Project 50 (50 dagen lang een foto maken, desgewenst met een 50mm prime) of Project 85, zoals voormalig Photofacts-auteur Arjan Bruinstroop eens op schitterende wijze deed. Hij maakte 85 dagen lang elke dag een foto met zijn 85mm prime.

Dag 15
Dag 15

Project 366
Ook ik waagde mij aan een dergelijke project. Mijn Project 50 strandde echter halverwege. Oorzaak: simpelweg vergeten een foto te maken en dat enkele dagen na elkaar. Wat me toen al opviel was de moeilijkheid om creatief te zijn en vooral te blijven. Toch wilde ik het eens voltooien en eind december borrelde het idee om voor de eerste keer aan Project 365 (dit jaar 366 vanwege schrikkeljaar) te beginnen.

Daarbij legde ik mijzelf wat voorwaarden op: elke dag mijn camera mee naar het werk en de resultaten plaatsen op mijn website. Inmiddels zit de helft van het jaar erop. Ik ben 183 foto's verder, elke dag één. Maar het is niet gemakkelijk.

Dagen van verloren inspiratie, dagen dat ik om half twaalf 's avonds besefte dat ik 'toch nog even snel een foto moest schieten' met een (achteraf) niet tot een tevredenheidstemmend resultaat. Maar ook dagen dat het goed ging. Scheelt daarbij dat ik in mijn werk ook regelmatig met de camera op pad moet en daarnaast als amateurfotograaf uiteraard regelmatig de camera in mijn handen heb.

Dag 60
Dag 60

Tijdens een dergelijk project merk ik dat zodra het langer licht wordt ook de foto's makkelijker geschoten worden. In de donkere wintermaanden kwam het nog wel eens voor dat ik bij thuiskomst nog geen foto had geschoten. Bij thuiskomst is het dan al donker, waardoor je al snel gedwongen wordt tot een onderwerp binnenshuis of tot experimenteren met lange sluitertijden. Het leverde in mijn geval niet altijd spannende foto's op.

Daarbij is het ook lastig om een foto te maken van datgene wat die dag het beste omschreef. Bij een voetbalwedstrijd in een stadion is het gebruik van een spiegelreflex niet altijd gewenst. Toch bepaalt zo'n wedstrijd wellicht je dag, vooral als je er na een jaar op terug wil kijken. Het is dan een oplossing om met je smartphone een foto te maken.

Of je neemt altijd een compactcamera mee in je binnenzak. Het heeft echter mijn voorkeur om alles te schieten met mijn spiegelreflex, in dit geval mijn Sony A77. De lenzen die ik gebruik zijn variërend. Van macro tot groothoek en tele. Al denk ik dat de meeste foto's genomen zijn met de Sony Carl Zeiss 16-80 f/3.5-4.5.

Dag 149
Dag 149

Boek


Nu ik over de helft bent geeft dat ook extra motivatie om het project succesvol af te ronden. Binnenkort ga ik op vakantie en zal het elke dag fotograferen geen probleem zijn. Bij thuiskomst wacht de herfst en rollen we langzaamaan de donkere dagen voor kerst in. Een uitdaging om dan juist creatief te zijn en te blijven en om voldoende inspiratie te hebben om dit te verwezenlijken.

Na afloop van het project wil ik alle beelden bundelen in een fotoboek. De foto's voorzie ik van een voor mij bijpassende titel. Ik beschouw het project op voorhand al als een boek. Elke maand is een hoofdstuk, elke dag een bladzijde in het jaar 2012. Alle foto's zijn hier te vinden. De pagina wordt wekelijks geüpdatet.

Andere projecten?


Zijn er hier fotografen die een dergelijk project afgerond hebben, zoals Arjan Bruinstroop? Ik ben benieuwd naar dergelijke resultaten. En het kan altijd weer dienen als inspiratie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

7 reacties

  1. Arjan Bruinstroop
    Arjan Bruinstroop schreef op donderdag 5 juli 2012 om 20:16  | reageer

    He Casper!

    Het is zo gaaf om zo'n project te doen en je bent goed op weg zeg! Heerlijke beelden! Ik weet zeker dat je het tot een mooi einde gaat brengen! Ook ik heb dipjes gehad, maar als ik terug kijk in mijn boek, ja ik heb er ook een boek van gemaakt. weet ik exact welke gedachte en gevoelens ik had toen ik het beeld maakte... En eigenlijk kriebelt het nog steeds om weer eens iets te doen!

    Succes en veel plezier!!!

    Arjan

  2. duusker
    Profiel  duusker schreef op donderdag 5 juli 2012 om 20:59  | reageer

    Tot nu toe is het mij wel gelukt om elke dag een foto te maken. Aan discipline heeft het me nooit ontbroken. Wel aan talent knipoog

    Op Phototalk heb ik in de rubriek "werk in uitvoering" mijn ervaringen met eenzelfde project beschreven. Inclusief mijn oproep om mij advies te geven, hoe ik mij zelf als fotograaf kan ontwikkelen en verbeteren.

    Ik ben blij met elke tip!

  3. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 5 juli 2012 om 21:36  | reageer

    Een mooi project en het werkt denk ik aanstekelijk! Ik heb je foto's op je site doorgelopen en voor mij geeft het een mooi totaal beeld van je "dagelijkse" gebeurtenissen en zie ook dat het je niet verveeld gezien de grote verscheidenheid aan onderwerpen. Wat ik me wel afvraag of je, voordat je de foto neemt, je bewust een tijdstip of lokatie kiest of dat je "gewoon" ergens een willekeurige foto maakt omdat het volgens het tijdspad van het project moet? Het klinkt als een uitdagend project met als finale een mooi fotoboek.
    Leuk artikel en een goed initiatief!

  4. duusker
    Profiel  duusker schreef op donderdag 5 juli 2012 om 21:47  | reageer

    Bedankt voor je reactie. Ik plan weinig. Ik ga wel steeds de deur uit met het idee dat ik een foto wil maken, dus ik kijk steeds om me heen naar een onderwerp. Het idee om in het donker thuis te komen en geen foto gemaakt te hebben, dat Casper in zijn artikel beschrijft, herken ik wel. Soms "moet" je wel en dat komt de kwaliteit niet ten goede.

  5. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 6 juli 2012 om 07:42  | reageer

    @Arjan: Dankje! Precies, terugkijkend haal je meteen het moment weer terug. Daarom streef ik er ook naar om een dagbepalende gebeurtenis vast te leggen, indien mogelijk. En als het kriebelt, gewoon weer doen!

    @eduardvanmil: Ik weet niet of je doelt op mij of duusker. In het eerste geval: als ik op een dag tijd en ruimte heb of weet dat ik een interessant onderwerp tegen kom dan plan ik het in. Er zijn echter genoeg dagen dat ik mij besef nog geen foto geschoten te hebben. Soms borrelen dan de meest originele ideeën op (bij gebrek aan een interessant onderwerp) en soms verzand ik in matigheid. Zoals ook duusker zegt, het komt de kwaliteit niet altijd ten goede.

  6. Ruben Stellingwerf
    Ruben Stellingwerf schreef op vrijdag 6 juli 2012 om 11:10  | reageer

    Heel herkenbaar dit! Ook ik ben begonnen op 1 januari met een project 366. Ik ik kan me helemaal vinden in je verhaal wat betreft de donker wintermaanden. Ook ik vond het toen veel moeilijker dan nu.

    Ik wens je veel succes verder met het project!

    Een overzicht van mijn project.

  7. Udo Krekt
    Udo Krekt schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 17:11  | reageer

    Ik ben vorig jaar begonnen met mijn project365 als volledige "noob" in fotografie. En deze donderdag, 12 juli ben ik klaar! ook ik liep tegen het probleem aan niet letterlijk elke dag een foto te kunnen maken. toen mijn project hier op zou stranden heb ik de regel maar iets versoepeld en heb ik vanuit een "buffer" elke dag een foto [evt.] bewerkt en geupload. Maar hierdoor heb ik het jaar wel vol kunnen maken en heb enorm veel geleerd over fotografie. en dat was uiteindelijk de bedoeling. Het project was echt een stok achter de deur. ben begonnen met een compact camera en daarna een bridge camera [Fujifilm S4000] inmiddels loop ik rond met een Nikon D5100, dus ook daar een steigende lijn.

    Weet nog niet helemaal wat ik met het resultaat ga doen, maar een boek lijkt mij erg leuk... ik wens jou en alle anderen die hier mee bezig zijn heel veel plezier toe!

    als je wat van mijn foto's wilt bekijken dan klik je even naar: http://www.ukrekt.nl/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord