Kijken, kijken, kijken bij straatfotografie; dan zie je meer
maandag 21 september 2020, 20:02 door Jan Poldervaart | 4.310x gelezen | 8 reactiesAl enige jaren hou ik me bezig met straatfotografie. Meestal in mijn geboortestad Rotterdam. Regelmatig ook in andere steden in Nederland, in het buitenland of ver daarbuiten.
Rotterdam is een geweldige fotogenieke stad. Voor elke fotograaf is er wat te doen. Prachtige architectuur voor de architectuur fotograaf. Hoge gebouwen, fraaie gevels en moderne vormgeving.
Bezoek bijvoorbeeld eens het nieuwe centraal station.
Bekijk de Maasbruggen.
Ook de toerist komt aan zijn trekken. Er is veel te zien in Rotterdam. De Euromast voor een blik op de oneindige stad. De vele musea, waaronder natuurlijk het nationaal fotografie museum.
Een bezoek meer dan waard voor iedere fotograaf. Een heerlijk centrum met de koopgoot en de vele winkels met de markthal. Ga er vooral heen en kom kijken.
Voor de havenfotograaf is er natuurlijk de enorme rijkdom aan water. De binnenhavens met soms nog oude schepen en de Maas die doorloopt tot aan Hoek van Holland.
Als fotograaf is het dan leuk om een tocht te maken met een boot van de Spido. Een bezoek aan de enorme Maasvlakte met de zeeschepen en vele containers meer dan waard. Prachtig om te fotograferen.
Natuurlijk is er voor elke fotograaf wel wat te doen of te beleven. Maar dan word ik een soort van VVV en dat is ook weer niet de bedoeling. Alhoewel ik graag ambassadeur ben van het promoten van die fantastische stad Rotterdam.
Waarom straatfotografie
Maar zoals ik al vertelde mijn bloed gaat sneller stromen van straatfotografie. Soms vragen mensen
weleens: waarom straatfotografie? Waarom vreemde mensen fotograferen die je niet kent? Waarom zomaar de straat op gaan?
Mijn antwoord is dan: waarom ging Cartier Bresson zijn 'beslissende moment' vaak vastleggen op straat? Waarom ging Eugene Atget het oude Parijs fotograferen? Waarom moest een kinderoppas genaamd Vivian Maier zo nodig straatfoto's maken?
En meer van dat soort fotografen zoals: Ed van der Elsken, Otto Snoek, Hans Aarsman of Merel Schoneveld en vele anderen. Zoek ze maar eens op internet.
Illustere voorgangers die allen graag tussen de mensen waren of nog zijn en hun doen en laten vast leggen op de gevoelige plaat.
Kijken, kijken, kijken
Maar de vraag die ook vaak gesteld word is: hoe maak je nu zo'n straatfoto? Waar let je op?
Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Wat ik wel kan zeggen is dat je veel moet kijken, kijken en nog eens kijken, dan zie je veel meer. Je moet het wel leuk vinden om mensen te fotograferen en op straat te zijn.
Zoek een plek in de stad en ga eerst om je heen kijken.
Wat gebeurt er allemaal? Wat doen de mensen?
Als je eerst goed observeert dan ga je vanzelf dingen zien die leuk zijn om te fotograferen. En ga dan pas aan de slag. Waarmee? Dat maakt niet uit. Je mobiele telefoon, je compact camera, je spiegelreflex of systeemcamera.
Ga oefenen met kijken en fotograferen. En als je de smaak te pakken hebt van mensen op straat fotograferen ga dan verder met bijvoorbeeld de aanschaf van een betere camera of lenzen. Later zal ik daar nog wel op terug komen.
Om een voorproefje te geven van een straatfoto zal ik een foto analyseren zodat je beter gaat kijken naar straatfoto's. Ook hier geldt weer: kijken, kijken, kijken, dan zie je meer.
Kijk maar eens naar deze foto. Het is een detail van een straatfoto, maar al een verhaal op zich. Wat zie je op de foto? Waarom doen ze wat ze doen? Welk verhaal zou jij ervan maken?
Nog een foto van kinderen in een fietsbakje. Waarom zitten ze hier ? Waar kijken ze naar? Waar zijn hun ouders? Vertel jou verhaal?
De volgende foto laat iets zien van de omgeving. Welke gebouwen zie je en herken je de stad ?
Dan nog de man in het rode shirt met een mondkapje. Wie is hij ? Wat doet hij hier ? Bij wie hoort hij ?
De volledige foto vertelt je het hele verhaal. Je ziet de hele context. Door goed naar je straatfoto te kijken zie je meer. Let vooral op details.
Het leuke is dat iedereen zijn eigen verhaal bij de foto mag maken. Mijn verhaal is anders dan jouw verhaal. Dat maakt straatfotografie zo leuk.
Bovendien schrijf je intussen geschiedenis. Als je later terugkijkt naar straatfoto dan zie hoe de mensen gekleed waren. Hoe de stad er uit zag. Welke dingen er waren. Ook dat maakt straatfotografie zo leuk.
Kijk maar eens naar foto's van andere straatfotografen, bijvoorbeeld naar die van Vivian Maier. Wat dat betreft was ze haar tijd ver vooruit en schreef ze geschiedenis.
Als je bovenstaande foto bekeken hebt hoor ik graag jou verhaal. Vertel hieronder in de reactieswat jij ziet en wat de foto doet met je.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Jan Poldervaart is straatfotograaf en fotografeert met name in Rotterdam. Jan is lid van fotoclub de Phoenix in Rotterdam, huiskamerclub Focus17en het fotografencollectief Rotterdamstreets. Bekijk zijn werk op dutchartandphotographer.
8 reacties
-
Parel schreef op maandag 21 september 2020 om 20:47 | reageer
Wij hangen graag weer een mooie straatfoto van je aan de muur in ons nieuwe huis!
-
Jan Poldervaart schreef op dinsdag 22 september 2020 om 06:49 | reageer
Bedankt Parel. Ik heb vast een mooie straatfoto voor jullie nieuwe huis. Alvast veel woonplezier gewenst. Groet: Jan
-
Rob van 't Zelfde schreef op dinsdag 22 september 2020 om 11:41 | reageer
Met wat voor objectief werk je meestal op straat ?
-
Jan schreef op dinsdag 22 september 2020 om 19:26 | reageer
Hallo Rob,
Ik werk met Nikon fullframe camera met een prime lens van 50 mm. Je moet hiermee dus redelijk dicht bij de mensen komen. Over het algemeen altijd positieve reacties van de mensen op straat. Doe je zelf ook aan straatfotografie?
Groet: Jan -
M van Hulsen schreef op dinsdag 22 september 2020 om 22:05 | reageer
Jan, dit is eigenlijk de eerste keer dat ik zie dat een foto zo geanalyseerd wordt. Knap gedaan en uitgelegd.
Dit geeft aan hoe goed de straat foto is. Al heb ik het gevoel dat straatfotografie niet gewaardeerd wordt door de meeste mensen. -
Jan schreef op woensdag 23 september 2020 om 08:52 | reageer
Hallo M.van Hulsen,
Bedankt voor je mooie reactie en compliment. Heel vaak staan we niet stil bij de beelden die we zien, waarschijnlijk door de overvloed aan foto's. Juist bij straatfotografie is het leuk om het verhaal te zien in het beeld. De uitdaging voor de straatfotograaf is dit vast te leggen. Hans Aarsman is een kei in het ontleden van foto's. Lees een boek van hem als je nog beter wilt kijken naar foto's.
Groet: Jan -
gast schreef op woensdag 23 september 2020 om 17:34 | reageer
Hallo Jan, over welk boek heeft u het van Hans Aarsman?
Groetjes,
Jean -
Jan schreef op donderdag 24 september 2020 om 09:13 | reageer
Hallo Jean,
Hans Aarsman schreef voor de Volkskrant en beschreef nieuwsfoto's als een detective. De zg. Aarsman collectie. Van zijn hand zijn o.a. de volgende boeken: Wat jij niet ziet, uit de Aarsman collectie. Ik zie, ik zie en de fotodetective. Hij schreef meer boeken.
Diverse foto's van Hans Aarsman zijn te bekijken en gratis te downloaden via de website van het Nederlands fotomuseum.
groet: Jan
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
JPG of RAW: een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Korte film over Simon Murphy's Photoautomaat project
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.335 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.