Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Spelen met voetbalfotografie

dinsdag 15 september 2015, 20:15 door | 6.653x gelezen | 8 reacties

Het is weer september, en dat betekent dat naast scholen en opleidingen, ook het voetbalseizoen weer begonnen is! En dat is fijn, want voetbal is leuk om naar te kijken én leuk om te fotograferen. Niet alleen voor jou, ook de spelers, de trainers en vaak zelfs de clubs vinden het leuk als je als fotograaf een paar mooie plaatjes komt schieten.

Met dit in mijn achterhoofd, ben ik afgelopen zondag naar de voetbalwedstrijd van mijn broer gegaan. Het was voor mij de eerste keer dat ik voetbal fotografeerde en dus is het eindresultaat nog verre van perfect.

Wat ik vooral merkte was dat mijn lens er vaak moeite mee had om goed scherp te stellen. Zo heb ik een hele rits foto's waarin er scherpgesteld is op de verkeerde speler. Maar: oefening baart kunst en er ligt nog een heel seizoen voor ons!

Alvast een paar tips:

  1. Zorg dat je een lens hebt met een groot bereik. Met objectieven korter dan 200mm kom je volgens mij eigenlijk gewoon niet weg bij het fotograferen van voetbal
  2. Kies voor een korte sluitertijd. Het liefst niet langer dan 1/800
  3. Wees niet bang om je ISO wat op te schroeven als je foto's te donker lijken
  4. Zet je camera op Autofocus continu (AI Servo)
  5. Maak vooral véél foto's!


Hier een paar van mijn foto's met specificaties:

Voetbal 1


1/800sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Voetbal 2


1/1000sec. f/5.6, ISO 1600 - 270mm

Voetbal 3


Goal!! 1/1000sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Voetbal 4


1/800sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Voetbal 5


1/800sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Als jullie nog tips hebben dan hoor ik ze heel graag!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

8 reacties

  1. Renata
    Renata schreef op dinsdag 15 september 2015 om 20:40  | reageer

    Bedenk vooraf wie of wat je wilt fotograferen in de wedstrijd. Is het een aanvaller, verdediger of keeper. Leer de sport door te kijken, zodat je weet wat er gebeurt en welke kant er op wordt bewogen. Nu zie ik veel ruggen, dat kun je vermijden door aan de juiste kant te gaan zitten of staan. Laag perspectief geeft spannendere foto's. En inderdaad veel doen!

  2. Rick
    Rick schreef op dinsdag 15 september 2015 om 21:25  | reageer

    Het artikel is leuk, echter mist ruim de helft van de foto's scherpte en zijn de composities niet speciaal. Zoals renate aangeeft is het bij 'standaard' sport/voetbalfotografie belangrijk om gezichten en gezichtsuitdrukkingen in beeld te hebben belangrijk. Bij het fotograferen van onder andere voetbal is een onscherpte achtergrond het mooist, hierdoor komt de focus op een onderwerp te liggen. Los van het aantal millimeters bereik van je objectief en je lichtsterkte, is vooral de afstand tot je onderwerp cruciaal. Het makkelijkste om te oefenen, is om aan de achterlijn te gaan zitten, net buiten de rand van het 16 meter gebied, en vervolgens de aanvallers in beeld te nemen welke op je af komen. Hierdoor zul je zien wat de afstand van de persoon tot je camera en de achtergrond doet. Succes met oefenen!

  3. Fred
    Fred schreef op woensdag 16 september 2015 om 11:19  | reageer

    En vooral de BAL in het beeld meenemen!

  4. Brian
    Brian schreef op woensdag 16 september 2015 om 14:35  | reageer

    Leuk dat het je zo gepakt heeft dat je na één keer oefenen al een artikel er aan waagt. Ik denk dat het misschien iets te vroeg was om al tips te geven omdat je zelf nog veel tips kunt gebruiken, maar laat dat je niet weerhouden want juist door je passie hiervoor is het een leuk artikel.

    De tip dat je van te voren al een inschatting maakt wie je wilt fotograferen is vooral een hele goeie. Als je weet dat een club sterker is dan een andere, dan weet je ook dat je de aanvallers goed wilt kunnen fotograferen. Bij de zwakkere club gaat het juist meer om middenveld en verdedigers.

    Wat ik nu vooral nog mis in je foto's is de gezichten. De expressie op de gezichten verteld zoveel over het verloop van een wedstrijd dat je juist dat wilt laten zien. En verder is er ook altijd iemand die zeg maar de aanvoerder is en aanwijzingen geeft naar de rest van het team. Die aanwijzingen zijn ook altijd redelijk voorspelbaar en omdat het vaak via gebaren gaat, goed vast te leggen.

    Je hebt er een leuke hobby bij zo. Succes. vrolijk

  5. Iris van Liempt
    Profiel Iris van Liempt schreef op donderdag 17 september 2015 om 12:24  | reageer

    Dank allen voor de tips! vrolijk Daar kan ik wat mee.

  6. Gert Ribberink
    Gert Ribberink schreef op zondag 20 september 2015 om 11:42  | reageer

    Vertrouw op je camera. Voor mij betekend dit auto ISO met minimale sluitersnelheid van 1/640. Diafragma voorkeuze instelling zo "groot" mogelijk. Probeer met behulp van een krukje (walkstool/viskrukje) dicht bij de grond te zitten.

  7. jax
    Profiel jax schreef op dinsdag 22 september 2015 om 11:53  | reageer

    Bij voetbalfotografie zijn een aantal ongeschreven wetten (sommingen zijn hier al genoemd). Je hoeft ze niet allemaal te volgen maar de ervaring leert dat deze regeltjes er over het algemeen voor zorgen dat je "betere" voetbalfoto's krijgt.

    1 - Geen ruggen op de foto. Je moet het gezicht van de spelers kunnen zien.
    2 - Het spelletje heet voetbal, dus er hoort een bal op de foto te staan.
    3 - Geen halve lichamen of verdwaalde ledematen op de foto. Zorg dat, als je nabewerkt, je alleen "hele" spelers op de foto hebt.
    4 - Schiet op AV stand (dit is voor Canon, bij Nikon heet dat anders) en zet het diafragma helemaal open (voor de wazige achtergrond).
    5 - Camera in burst mode. Als je met één foto hét moment probeert te pakken ben je altijd te laat of te vroeg. Hoe meer foto's je van een actie maakt deste makkelijker de keuze voor de beste foto achteraf.
    6 - De mooiste voetbalfoto's zijn actie foto's. Portretjes zijn leuk voor een speler of een ouder maar die kun je ook in de kantine maken.
    7 - Ga zitten als je foto's maakt, hoe lager het standpunt deste mooier het resultaat.
    8 - Zet continu focus aan.
    9 - Trek je niks aan van de compositie (oei!!) maar wees wel voorbereid op wat je gaat fotograferen. Je fotografeert een actie en die kan je niet sturen. Je kunt niet aan Mitchel Paulissen vragen of hij zijn passeerbewging even overnieuw wilt doen omdat hij niet precies op de gulde snede loopt. Tijdens het nabewerken kun je eea corrigeren.
    10 - Brengt bij mij het volgende punt (maar dat is zeer persoonlijk); bewerk je foto's na. Alleen al het lichter of donkerder maken van een foto en verscherpen maakt een foto 100 keer mooier (maar dat vind ik).
    11 - Gebruik een monopod. Met statief krijg je scherpere foto's en met de grotere, en dus zwaardere, lenzen is uit de hand schieten sowieso (bijna) niet te doen.
    12 - Anticipeer. Als je een voorzet verwacht richt je lens dan op de spits en blijf niet de rechtsbuiten volgens die de voorzet moet geven.
    13 - Je moet het spelletje kennen. Je kunt geen goede sportfoto's maken van een sport die je niet kent. Je hoeft geen ex-prof te zijn maar een beetje kennis is wel nodig.
    14 - Kijk naar andere voetbal foto's. Je leert erg veel door te kijken hoe anderen het doen. Zo kom je erachter wat werkt en, en dat is misschien nog wel belangrijker, wat niet werkt.

    Het lijken veel tips, en ik zal er nog wel de nodige vergeten zijn, maar gebruik wat voor jouw werkt. Nogmaals het zijn ongeschreven wetten en als iedereen ze altijd zou volgen krijgen we allemaal dezelfde foto's en dat wil ook niemand, toch?

  8. Iris van Liempt
    Profiel Iris van Liempt schreef op dinsdag 22 september 2015 om 13:10  | reageer

    Veel tips is juist fijn! vrolijk Ben dit weekend weer geweest, het resultaat was dit keer al beter. Oefening baart kunst, dus ik heb er zin in om met al jullie tips het seizoen tegemoet te treden met de camera in de hand :D

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord