Iris van Liempt

Spelen met voetbalfotografie

dinsdag 15 september 2015, 20:15 door | 5.446x gelezen | 8 reacties

Het is weer september, en dat betekent dat naast scholen en opleidingen, ook het voetbalseizoen weer begonnen is! En dat is fijn, want voetbal is leuk om naar te kijken én leuk om te fotograferen. Niet alleen voor jou, ook de spelers, de trainers en vaak zelfs de clubs vinden het leuk als je als fotograaf een paar mooie plaatjes komt schieten.

Met dit in mijn achterhoofd, ben ik afgelopen zondag naar de voetbalwedstrijd van mijn broer gegaan. Het was voor mij de eerste keer dat ik voetbal fotografeerde en dus is het eindresultaat nog verre van perfect.

Wat ik vooral merkte was dat mijn lens er vaak moeite mee had om goed scherp te stellen. Zo heb ik een hele rits foto's waarin er scherpgesteld is op de verkeerde speler. Maar: oefening baart kunst en er ligt nog een heel seizoen voor ons!

Alvast een paar tips:

 1. Zorg dat je een lens hebt met een groot bereik. Met objectieven korter dan 200mm kom je volgens mij eigenlijk gewoon niet weg bij het fotograferen van voetbal
 2. Kies voor een korte sluitertijd. Het liefst niet langer dan 1/800
 3. Wees niet bang om je ISO wat op te schroeven als je foto's te donker lijken
 4. Zet je camera op Autofocus continu (AI Servo)
 5. Maak vooral véél foto's!


Hier een paar van mijn foto's met specificaties:

Voetbal 1


1/800sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Voetbal 2


1/1000sec. f/5.6, ISO 1600 - 270mm

Voetbal 3


Goal!! 1/1000sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Voetbal 4


1/800sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Voetbal 5


1/800sec. f/5.6, ISO 1600 - 300mm

Als jullie nog tips hebben dan hoor ik ze heel graag!

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

8 reacties

 1. Renata
  Renata schreef op dinsdag 15 september 2015 om 20:40

  Bedenk vooraf wie of wat je wilt fotograferen in de wedstrijd. Is het een aanvaller, verdediger of keeper. Leer de sport door te kijken, zodat je weet wat er gebeurt en welke kant er op wordt bewogen. Nu zie ik veel ruggen, dat kun je vermijden door aan de juiste kant te gaan zitten of staan. Laag perspectief geeft spannendere foto's. En inderdaad veel doen!

 2. Rick
  Rick schreef op dinsdag 15 september 2015 om 21:25

  Het artikel is leuk, echter mist ruim de helft van de foto's scherpte en zijn de composities niet speciaal. Zoals renate aangeeft is het bij 'standaard' sport/voetbalfotografie belangrijk om gezichten en gezichtsuitdrukkingen in beeld te hebben belangrijk. Bij het fotograferen van onder andere voetbal is een onscherpte achtergrond het mooist, hierdoor komt de focus op een onderwerp te liggen. Los van het aantal millimeters bereik van je objectief en je lichtsterkte, is vooral de afstand tot je onderwerp cruciaal. Het makkelijkste om te oefenen, is om aan de achterlijn te gaan zitten, net buiten de rand van het 16 meter gebied, en vervolgens de aanvallers in beeld te nemen welke op je af komen. Hierdoor zul je zien wat de afstand van de persoon tot je camera en de achtergrond doet. Succes met oefenen!

 3. Fred
  Fred schreef op woensdag 16 september 2015 om 11:19

  En vooral de BAL in het beeld meenemen!

 4. Brian
  Brian schreef op woensdag 16 september 2015 om 14:35

  Leuk dat het je zo gepakt heeft dat je na één keer oefenen al een artikel er aan waagt. Ik denk dat het misschien iets te vroeg was om al tips te geven omdat je zelf nog veel tips kunt gebruiken, maar laat dat je niet weerhouden want juist door je passie hiervoor is het een leuk artikel.

  De tip dat je van te voren al een inschatting maakt wie je wilt fotograferen is vooral een hele goeie. Als je weet dat een club sterker is dan een andere, dan weet je ook dat je de aanvallers goed wilt kunnen fotograferen. Bij de zwakkere club gaat het juist meer om middenveld en verdedigers.

  Wat ik nu vooral nog mis in je foto's is de gezichten. De expressie op de gezichten verteld zoveel over het verloop van een wedstrijd dat je juist dat wilt laten zien. En verder is er ook altijd iemand die zeg maar de aanvoerder is en aanwijzingen geeft naar de rest van het team. Die aanwijzingen zijn ook altijd redelijk voorspelbaar en omdat het vaak via gebaren gaat, goed vast te leggen.

  Je hebt er een leuke hobby bij zo. Succes. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.417 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord