Ton Vingerhoets

Tweede kerstdag op het Plein van de Hemelse Vrede

woensdag 28 december 2011, 22:15 door | 5.673x gelezen | 20 reacties

Tweede Kerstdag kennen ze hier niet in China en dus besloot ik afgelopen maandag op het Tiananmen Square te fotograferen, beter bekend als het 'Plein van de Hemelse Vrede' in het hart van Beijing. Internationaal is er veel vraag naar dergelijk beeldmateriaal. Niet zo verwonderlijk want China staat in de schijnwerpers en dit immense plein is een van de iconen van China's hoofdstad. Zoals jullie misschien weten grenst het aan de Verboden stad, wat momenteel Palace Museum heet.

Voordat ik een duik neem in de fotografie even enkele dingen over Tiananmen: met 440.000 vierkante meter is het een van 's werelds grootste pleinen. In het Westen is Tiananmen vooral bekend geworden vanwege het pro-democratische studentenprotest van 1989 dat door het leger bloedig werd neergeslagen. Gek, maar geen Chinees die het daar nog over heeft. Voor China heeft het plein grote culturele betekenis. Samen met Palace Museum is het de publiekstrekker van Beijing.

Enfin, met een temperatuur van rond min acht was het er behoorlijk koud! Vooral zaak om in beweging te blijven dus. En wil je op zo'n oppervlak de juiste invalshoeken vinden vergt dat flink wat voetenwerk. Het eerste dat je opvalt op het Plein van de Hemelse Vrede is de enorme aanwezigheid van Politie, soldaten, veiligheidsmensen en camera's. Het zal jullie niet verbazen dat de Chinese overheidsuitgaven voor 'openbare veiligheid' het gigantische defensiebudget overschrijdt.

Of ik me daarbij bedrukt voel? Eerlijk gezegd het tegenovergestelde. Zoals vrijwel elke expat vertel ik aan iedereen dat Beijing een erg veilige stad is om in te leven. Dat geldt overigens voor heel China dat bekend staat als het veiligste Aziatische land om te reizen. Maar goed, soldaten fotograferen op het Tiananmen stuit toch vaak op weerstand. Ze worden erg boos, iets dat in Foto 3 tot uitdrukking komt. Je ziet Chinezen daarom geen soldaten fotograferen, iets dat ik juist erg leuk vind.

Hierna de fotoserie van Tiananmen Square dat een koude, winterse sfeer laat zien. Dat heeft zo zijn voordelen omdat het licht erg zacht is waardoor je geen hinder hebt van harde slagschaduwen zoals in de zomer. Ook is het er nu wat rustiger dan in het hoogseizoen zodat je ongestoord kunt werken. China is behoolijk in de ban van Kerstmis; elke shoppingmall heeft kerstversiering en winkelpersoneel in koddige rode pakken en mutsen maar op Tianamen is het gewoon 'business as usual'.

View on Chang'An Avenue and the entrance of Palace Museum
Foto 1. Canon EF 35mm f/1.4L

Chang'An Avenue is een van de verkeersaders van Beijing en vrijwel dagelijks verstopt met auto's. Het is een gigantisch brede lap asfalt met het oog op militaire parades. Aan de overkant is de poort te zien naar de hoofdingang van de beroemde Verboden Stad, ofwel het Palace Museum.

Honor guard stands in front of Palace Museum
Foto 2. Canon EF 200mm f/2.8L

Rondom de vlaggemast (niet in beeld) houden militairen fier de wacht, sinds kort in glazen hokjes. Op de achtergrond het voorbij razende verkeer met het bekende portret van Mao Zedong op de rode muur van het Palace Museum, een van de belangrijkste tourist spots van Beijing.

Angry honor guard at Tiananmen Square
Foto 3. Canon EF 200mm f/2.8L

Deze soldaat heeft er schoon genoeg van dat ie wordt gefotografeerd en laat dat duidelijk merken. Geen probleem want ik had mijn shots ondertussen al gemaakt. Het is een beetje not done om de erewacht te fotograferen maar op de meeste westerlingen maakt dat geen indruk.

Visitors and vendors at Tiananmen Square
Foto 4. Canon EF 200mm f/2.8L

Van heinde en verre komen de dagjesmensen om het Tiananmen te bezoeken. En zoals overal in China wemelt het van de straatventers die er van alles proberen te slijten; van plaatjesboeken tot toeristische kiekjes. En de fiere soldaten houden ondertussen een oogje in het zijl.

Chinese visitors at Tiananmen Square
Foto 5. Canon 100mm f/2.8L Macro IS

In het hoogseizoen kun je hier zowat over de koppen lopen. Ondanks de strenge vorst waren er nu toch ook aardig wat bezoekers op de been. Let vooral op het enorme aantal camera's dat op de verlichtingsmasten is gemonteerd! Ook loopt er behoorlijk wat politie in burger rond.

Domestic tourism at Tiananmen Square
Foto 6. Canon 100mm f/2.8L Macro IS

Het Tiananmen, overheidsgebouwen en het Palace Museum zijn in een perfecte staat van onderhoud. Op het plein kun je van de grond eten, zo schoon. De overheid geeft er een vermogen voor uit maar de toeristenindustrie is dan ook van groot economisch belang voor Beijing.

Honor guard marches close to the mausoleum of Mao Zedong
Foto 7. Canon EF 200mm f/2.8L

Deze marcherende soldaat doet zijn ronde vlakbij het beroemde mausoleum van Mao Zedong. Deze soldaten worden streng geselecteerd op lengte (1.85 meter) en uiterlijk. Op de achtergrond is de enorme video wall te zien met kleurrijke presentaties over China's prestige.

Honor guard with fur cap and collar
Foto 8. Canon EF 200mm f/2.8L

Deze vriendelijke erewacht maakte na enkele shots duidelijk dat het niet toegestaan was hem te fotograferen. De bontmuts en kraag op zijn legerjas zijn geen overbodige luxe. In januari kan het kwik zakken tot min 15 en de Siberische wind geeft een gevoelstemperatuur van min 25 graden.

Slow traffic at Chang'An Avenue
Foto 9. Canon TS-E 24 f/3.5L

Een van de laatste foto's die ik maakte vanaf het Plein van de Hemelse Vrede. Het verkeer begon al wat rustiger te worden. Hier is goed te zien hoe immens breed Chang'An Avenue op deze hoogte is. Ik schat dat de rijstroken en het fietsgedeelte bij elkaar zeker zo'n vijftig meter bedraagt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

20 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op donderdag 29 december 2011 om 02:45

  Prima serie weer en je achtergrondinfo maakt het altijd leuk. Interessant dat je begint over de selectie van de militairen op lengte. Dat viel mij ook op als ze elkaar aflosten in groepjes (keurige rijtjes van 4, 5 ?). Het ene groepje was langer dan het andere (rang?) maar binnen het groepje leken ze dan wel op de milimeter evenlang. Toen ik er was liepen ze er ook veel minder gekleed bij en viel dat extra op, maar het was dan ook op een warme dag, die 11e september in 2001.

 2. gast
  gast schreef op donderdag 29 december 2011 om 10:05

  leuk verhaal om te lezen, maar foto's hebben wel een heel hoog 13-in-een-dozijn-kiekjes-gehalte.

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op donderdag 29 december 2011 om 11:08

  Ik ben een paar jaar geleden hier ook geweest dus herken de situatie wel. Op zich zie ik in deze foto's niet veel anders dan de kiekjes die ik destijds met mijn compact camera maakte.

 4. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 29 december 2011 om 11:40

  Ton ik vind dat je iets beter zou kunnen selecteren. De foto's zijn technisch prima, en de kleuren vind ik mooi. Maar ze lijken soms te erg op elkaar. Foto 5 en 6 bijvoorbeeld zijn genomen met de zelfde lens en praktisch de zelfde compositie. Ze horen wat mij betreft in zo'n serie foto's die je op een plek maakt en waarvan je er uiteindelijk eentje uitkiest en publiceert. Ook foto 1 en foto 9 vallen in zo'n categorie: de compositie is hier exact het zelfde, alleen is foto 1 van dichterbij genomen. Wat mij betreft maak je als fotograaf dan de keuze welk beeld sterker is, en plaats je uiteindelijk die.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.852 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord