Ton Vingerhoets

Veelzijdigheid van street in acht shots; vervolg

zondag 13 februari 2011, 20:11 door | 5.838x gelezen | 20 reacties

Er is nogal wat ophef geweest over mijn hybride term 'streetfotografie'. Zelf vond ik het een aardige vondst maar voor velen blijkt het toch vlees noch vis. Tja, wat moet je dan? Gaan we buigen voor de Nederlandse taalpuristen of gaan we lekker verEngelsen?

Want niemand zeurt over videotutorial, out of focus, transmitters, triggers, converters, remote control, image stabilizer, focusstacking, multi-touch en crop-tool. Dus ga ik het vanaf nu gewoon over street photography hebben.

Goed, dat was dat. Al genoeg aandacht besteed aan futiele zaken. Ik wil het nu vooral over fotografie hebben, dat wil zeggen over street photography. De beeldselectie riep de laatste keer ook vragen op of het allemaal wel street is. Jazeker, die categorie is veel breder dan je denkt. Wie die grenzen opgerekt heeft weet ik niet maar als je een kijkje neemt op 1X.com zul je zien dat mijn foto's daar naadloos inpassen. En als benchmark lijkt me dat toch niet de eerste de beste.

Jullie hebben wel gemerkt dat ik met de titels bewust op de lachspieren werk. Hoe kan het ook anders want de humor ligt op street (Ho Ton, da's een uitglijer). Oh zo vaak heb ik tijdens een photowalk (da's er weer een!) zo'n moment dat ik gewoon even heerlijk zou willen brullen van het lachen; zoals met die Gucci boy of het schoenenlappertje in deze serie. Maar ook bij de (haast geënsceneerde) waslijn heb ik met verbazing staan kijken. Als je leert observeren ga je die dingen dus zien.

En street photography kost natuurlijk veel tijd bedenk ik me nu. Zelf kom ik op veel plaatsen, heb relatief veel vrijheid en ook tijd. Toch gebeurt het soms dat ik na een middag thuiskom en geen fatsoenlijke foto heb gemaakt. Maar laatst schoot ik in Changchun in amper een uur zomaar een stuk of tien prachtfoto's. Waar dat aan ligt? Een portie geluk, weersomstandigheden en je mindset. Want als je lekker in je vel zit pik je dingen veel sneller op. Dat klinkt vast herkenbaar.

Ook werd de laatste keer verzocht om de EXIF informatie want je moet als blogger vooral informatief blijven! Zodoende vinden jullie die bij de beelden terug. En waarom nu deze selectie? Ik heb er geen andere leidraad voor dan jullie opnieuw de veelzijdigheid van street photography te laten zien. De beelden selecteer ik op mijn gevoel. En dat is lastiger dan je denkt want ik heb me een berg van die foto's! Maar goed, nu snel naar de plaatjes en laat maar weten wat je ervan vindt.

nachtfoto Chengdu
After this one, but hurry up!
EXIF info: Canon EF 17-40mm f/4L @21mm - ISO 400, f/9, 0.6 sec.


rickshaws Beijing
Over there, that's my rickshaw
EXIF info: Canon EF 24-70mm f/2.8L @55mm - ISO 100, f/11, 1 sec.


schoenenlapper Qingdao
But this leather feels smooth
EXIF info: Canon EF 17-40mm f/4L @26mm - ISO 200, f/5.6, 1/250 sec.


beschilderde bus Beijing
We sexed-up our bus lately
EXIF info: Canon EF 17-40mm f/4L @36mm - ISO 125 f/7.1, 1/100 sec.


onderhoud schip Tianjin
Yes, we like orange. So what?
EXIF info: Canon EF 200mm f/2.8L - ISO 320, f/11, 1/160 sec.


rickshaws muur Xian
This fan? Only Five bucks!
EXIF info: Canon EF 200mm f/2.8L - ISO 200, f/9, 1/200 sec.


herdershond in stoel Beijing
They want me to stay here
EXIF info: Canon EF 135mm f/2L - ISO 200, f/2.8, 1/3200 sec.


waslijn tegen muur Beijing
Mom wanted to be an artist
EXIF info: Canon EF 100mm f/2.8 Macro - ISO 400, f/7.1, 1/125 sec.

Oh Ja, nog even voordat ik het vergeet: Als iemand wil opmerken dat het onder de maat is zoals de laatste keer dan wel graag met een begrijpelijke uitleg. Dan hoef ik niet in het duister te tasten over de vraag hoe het anders beter kan. Ik zit heus niet uitsluitend op complimenten te wachten want op zich doe je daar geen nieuwe kennis mee op; van (onderbouwde) kritiek des te meer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

20 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 13 februari 2011 om 21:02

  Tja. in die eerste foto zit toch wat beweging, de derde had je ven kunnen vragen of hij wat vrolijker kon zijn, de vijfde had je wel wat roestplekken kunnen weg retoucheren en die foto met de hond... daar kan ik de horizontale lijn niet helemaal in terug vinden... vrolijk

  Leuk en goed onderbouwd artikel!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 13 februari 2011 om 21:27

  Dacht ik aan 'rood China', krijg ik dat land ook nog zwart-wit te zien.

  Dank voor de vermelding van de EXIF-data. Ik zal maar niet vragen naar de oorspronkelijke instellingen van witbalans, Av, Tv, M, picture style, belichtingstrapjes en veranderingen door nabewerking en zo meer. vrolijk Of wel: Exif lijkt informatief, maar het is ook niet alles. Vooral de waslijn,

  Ik ben het helemaal met je eens dat je hersens meewerken. Toen ik nog wel eens met een fotoclub op pad ging en 'iedereen' op een voorspelbare wijze op onderwerpen zag duiken had ik eigenlijk al geen zin meer.

  En dan nu waar het om gaat: de foto's. Daar kun je bij jouw stockagency (fotovoorraadagentschap) mee aan komen. Vooral de 'richshaws muur Xian', de nachtfoto uit Chengdu en het wasgoed lijken me 'editorial' best te verkopen.

 3. leo
  Profiel leo schreef op zondag 13 februari 2011 om 21:59

  Over there, that's my rickshaw, dat is niet meer dan iedereen maakt. But this leather feels smooth vind ik erg mooi. Net als Mom wanted to be an artist, erg goed. Het gebruik van Engels is geen topic waardig, maar ik erger me wel aan het woord shoot, hier thuis in Nederland. Titels voor foto's vind ik slechts een enkele keer wat toevoegen, vaak duwen ze de kijker in een richting die ik liever openhoud. Het kan soms humoristisch zijn, maar bij hoge uitzondering. Mom wanted to be an artist is niet nodig en zelfs een beetje hinderlijk, het doet het juweeltje van de foto geen recht. Laat de kijker het invullen zou ik zeggen,
  groet,
  Leo

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 13 februari 2011 om 22:08

  @Leo, een titel voegt iets tot aan een creatie. Musea hangen vol van tekeningen en schilderijen met een titel. Hoe ervaar jij dat? Het zou wel een aardige test zijn om er andersoortige titels onder te plaatsen. Maar onder de eerste dan geen 'Chengdu at night'. Bij veel van deze foto's zullen overigens ook bijschriften komen, als ze door beeldinkopers bij Ton's agenten worden gekocht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord