100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Veelzijdigheid van street in acht shots; vervolg

zondag 13 februari 2011, 20:11 door | 6.248x gelezen | 20 reacties

Er is nogal wat ophef geweest over mijn hybride term 'streetfotografie'. Zelf vond ik het een aardige vondst maar voor velen blijkt het toch vlees noch vis. Tja, wat moet je dan? Gaan we buigen voor de Nederlandse taalpuristen of gaan we lekker verEngelsen?

Want niemand zeurt over videotutorial, out of focus, transmitters, triggers, converters, remote control, image stabilizer, focusstacking, multi-touch en crop-tool. Dus ga ik het vanaf nu gewoon over street photography hebben.

Goed, dat was dat. Al genoeg aandacht besteed aan futiele zaken. Ik wil het nu vooral over fotografie hebben, dat wil zeggen over street photography. De beeldselectie riep de laatste keer ook vragen op of het allemaal wel street is. Jazeker, die categorie is veel breder dan je denkt. Wie die grenzen opgerekt heeft weet ik niet maar als je een kijkje neemt op 1X.com zul je zien dat mijn foto's daar naadloos inpassen. En als benchmark lijkt me dat toch niet de eerste de beste.

Jullie hebben wel gemerkt dat ik met de titels bewust op de lachspieren werk. Hoe kan het ook anders want de humor ligt op street (Ho Ton, da's een uitglijer). Oh zo vaak heb ik tijdens een photowalk (da's er weer een!) zo'n moment dat ik gewoon even heerlijk zou willen brullen van het lachen; zoals met die Gucci boy of het schoenenlappertje in deze serie. Maar ook bij de (haast geënsceneerde) waslijn heb ik met verbazing staan kijken. Als je leert observeren ga je die dingen dus zien.

En street photography kost natuurlijk veel tijd bedenk ik me nu. Zelf kom ik op veel plaatsen, heb relatief veel vrijheid en ook tijd. Toch gebeurt het soms dat ik na een middag thuiskom en geen fatsoenlijke foto heb gemaakt. Maar laatst schoot ik in Changchun in amper een uur zomaar een stuk of tien prachtfoto's. Waar dat aan ligt? Een portie geluk, weersomstandigheden en je mindset. Want als je lekker in je vel zit pik je dingen veel sneller op. Dat klinkt vast herkenbaar.

Ook werd de laatste keer verzocht om de EXIF informatie want je moet als blogger vooral informatief blijven! Zodoende vinden jullie die bij de beelden terug. En waarom nu deze selectie? Ik heb er geen andere leidraad voor dan jullie opnieuw de veelzijdigheid van street photography te laten zien. De beelden selecteer ik op mijn gevoel. En dat is lastiger dan je denkt want ik heb me een berg van die foto's! Maar goed, nu snel naar de plaatjes en laat maar weten wat je ervan vindt.

nachtfoto Chengdu
After this one, but hurry up!
EXIF info: Canon EF 17-40mm f/4L @21mm - ISO 400, f/9, 0.6 sec.


rickshaws Beijing
Over there, that's my rickshaw
EXIF info: Canon EF 24-70mm f/2.8L @55mm - ISO 100, f/11, 1 sec.


schoenenlapper Qingdao
But this leather feels smooth
EXIF info: Canon EF 17-40mm f/4L @26mm - ISO 200, f/5.6, 1/250 sec.


beschilderde bus Beijing
We sexed-up our bus lately
EXIF info: Canon EF 17-40mm f/4L @36mm - ISO 125 f/7.1, 1/100 sec.


onderhoud schip Tianjin
Yes, we like orange. So what?
EXIF info: Canon EF 200mm f/2.8L - ISO 320, f/11, 1/160 sec.


rickshaws muur Xian
This fan? Only Five bucks!
EXIF info: Canon EF 200mm f/2.8L - ISO 200, f/9, 1/200 sec.


herdershond in stoel Beijing
They want me to stay here
EXIF info: Canon EF 135mm f/2L - ISO 200, f/2.8, 1/3200 sec.


waslijn tegen muur Beijing
Mom wanted to be an artist
EXIF info: Canon EF 100mm f/2.8 Macro - ISO 400, f/7.1, 1/125 sec.

Oh Ja, nog even voordat ik het vergeet: Als iemand wil opmerken dat het onder de maat is zoals de laatste keer dan wel graag met een begrijpelijke uitleg. Dan hoef ik niet in het duister te tasten over de vraag hoe het anders beter kan. Ik zit heus niet uitsluitend op complimenten te wachten want op zich doe je daar geen nieuwe kennis mee op; van (onderbouwde) kritiek des te meer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

20 reacties

  1. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 13 februari 2011 om 21:02  | reageer

    Tja. in die eerste foto zit toch wat beweging, de derde had je ven kunnen vragen of hij wat vrolijker kon zijn, de vijfde had je wel wat roestplekken kunnen weg retoucheren en die foto met de hond... daar kan ik de horizontale lijn niet helemaal in terug vinden... vrolijk

    Leuk en goed onderbouwd artikel!

  2. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 13 februari 2011 om 21:27  | reageer

    Dacht ik aan 'rood China', krijg ik dat land ook nog zwart-wit te zien.

    Dank voor de vermelding van de EXIF-data. Ik zal maar niet vragen naar de oorspronkelijke instellingen van witbalans, Av, Tv, M, picture style, belichtingstrapjes en veranderingen door nabewerking en zo meer. vrolijk Of wel: Exif lijkt informatief, maar het is ook niet alles. Vooral de waslijn,

    Ik ben het helemaal met je eens dat je hersens meewerken. Toen ik nog wel eens met een fotoclub op pad ging en 'iedereen' op een voorspelbare wijze op onderwerpen zag duiken had ik eigenlijk al geen zin meer.

    En dan nu waar het om gaat: de foto's. Daar kun je bij jouw stockagency (fotovoorraadagentschap) mee aan komen. Vooral de 'richshaws muur Xian', de nachtfoto uit Chengdu en het wasgoed lijken me 'editorial' best te verkopen.

  3. leo
    Profiel leo schreef op zondag 13 februari 2011 om 21:59  | reageer

    Over there, that's my rickshaw, dat is niet meer dan iedereen maakt. But this leather feels smooth vind ik erg mooi. Net als Mom wanted to be an artist, erg goed. Het gebruik van Engels is geen topic waardig, maar ik erger me wel aan het woord shoot, hier thuis in Nederland. Titels voor foto's vind ik slechts een enkele keer wat toevoegen, vaak duwen ze de kijker in een richting die ik liever openhoud. Het kan soms humoristisch zijn, maar bij hoge uitzondering. Mom wanted to be an artist is niet nodig en zelfs een beetje hinderlijk, het doet het juweeltje van de foto geen recht. Laat de kijker het invullen zou ik zeggen,
    groet,
    Leo

  4. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 13 februari 2011 om 22:08  | reageer

    @Leo, een titel voegt iets tot aan een creatie. Musea hangen vol van tekeningen en schilderijen met een titel. Hoe ervaar jij dat? Het zou wel een aardige test zijn om er andersoortige titels onder te plaatsen. Maar onder de eerste dan geen 'Chengdu at night'. Bij veel van deze foto's zullen overigens ook bijschriften komen, als ze door beeldinkopers bij Ton's agenten worden gekocht.

  5. leo
    Profiel leo schreef op maandag 14 februari 2011 om 01:42  | reageer

    @ EdC Ik zou als gezegd je titel open houden, de reden heb ik al uitgelegd. Een goede foto geeft het niet nodig en juist waar een foto zo je eigen invulling nodig heeft werkt het tegen. Ik ervaar een kunstwerk heel persoonlijk en de naam zegt me niet veel. De naam Nachtwacht van Rembrandt was ook eenvoudig en laat alles over aan de beschouwer.

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 14 februari 2011 om 03:38  | reageer

    @Arno
    Kijk, eindelijk eens onderbouwde kritiek waar ik iets mee kan, hahahahaha!

    @EdC
    Als blogger ben je ook een (informatieve) dienstverlener; jij vroeg om de EXIF informatie dus 'At your service'. Inderdaad schiet ik 'street' niet uitsluitend voor m'n lol want het gros van deze foto's doet het als editorial stock erg goed. Maar misschien dat aan het eind van deze reeks een uitgever belt: 'Ton we moeten toch eens 'n China street boek uit gaan geven'.

    @leo
    Iedereen heeft z'n voorkeur zo is al gebleken in mijn voorgaande street series. Die discussie over taalgebruik vond ik teveel afleiden; het is zoals jij zegt geen (relevante) topic. Op zich heb ik met het Engelse 'shoot' geen moeite maar ik kan me voorstellen dat jij dat ervaart als tendentieus en je eraan stoort. Over de titels ben ik een andere mening toegedaan. Die heb ik zorgvuldig gekozen en wil daarmee een bepaald aspect, sfeer of mijn gevoel bij de foto benadrukken. Als maker van het beeld wil ik op die manier iets delen met de kijker zonder de intentie om hem/haar in een bepaalde richting te duwen. De beelden laten m.i. meer dan voldoende aan de kijker over. Sowieso bedankt voor je waardering voor m'n werk!

  7. Glenn
    Glenn schreef op maandag 14 februari 2011 om 06:32  | reageer

    Hey Ton,

    Echt leuke shots allemaal. Ik vind die eerste echt wel representatief voor de levende Chinese grootstad. Ik geniet er iedere keer weer van om even een kijkje op je blog te nemen.

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 14 februari 2011 om 07:54  | reageer

    @Glenn
    Inderdaad is foto 1 erg representatief voor de Chinese metropolen. Dank je voor je waardering! Kom nog vaak kijken zou ik zeggen.

  9. Alex
    Alex schreef op maandag 14 februari 2011 om 08:58  | reageer

    Video-instructie, onscherp, zenders, afstandbediening, beeldstabilisator, cropgereedschap, et cetera. Als er een Nederlands alternatief is voor het Engelse woord gebruik het dan, ouwe pixelknijper knipoog

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 14 februari 2011 om 09:34  | reageer

    @Alex
    Spitsvondig Alex, stevig mee gelachen! Maar we gaan toch gezellig door op de street photography toer. Dat klinkt toch veeeeeel lekkerder. Groeten van de ouwe pixelknijper uit Beijing.

  11. Jeroen de Haan
    Jeroen de Haan schreef op maandag 14 februari 2011 om 11:26  | reageer

    Wat is jouw definitie van straatfotografie precies?

  12. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 14 februari 2011 om 12:29  | reageer

    @Jeroen de Haan
    Een van de beste vragen die me tot nu toe is gesteld: ik moest er even voor gaan zitten. Mijn definitie van street photography is:

    Het fotograferen van alledaagse onderwerpen om ons heen waarbij ik mijn verwondering voor de vaak onzichtbare schoonheid van de eenvoud en echtheid van mensen tot uiting wil brengen.

  13. Leo
    Leo schreef op maandag 14 februari 2011 om 14:30  | reageer

    Wel grappig die discussie over Nederlands/Engels. Doen wij hier als technisch schrijvers ook.

    @tonv
    Definitie van straatfotografie: Zit er iets in van het "zonder opsmuk", "eerlijk", een beetje het tegenovergestelde van fashionfotografie of alles waarbij je dingen in scene zet of op gaat poetsen?

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 14 februari 2011 om 14:50  | reageer

    @Leo
    Ach, die Nederlands/Engels discussie zal voorlopig niet ophouden maar ik vind Photofacts daarvoor niet het juiste platform; da's voor fotografie.

    Precies, met mijn benadering van street photography (vergeef me) wil ik de 'schoonheid zonder opsmuk' grijpen of zo je wilt de 'puurheid van het echte' wat in mijn ogen boeiender is dan een werelds fashionshot. Die tak van sport beoefen ik ook maar het is en blijft een geensceneerd gegeven.

  15. Tommy
    Tommy schreef op maandag 14 februari 2011 om 20:50  | reageer

    Ton, wederom genoten van je reportage. Bovendien verdien je waardering voor de manier waarop je met kritiek omgaat. Zeer volwassen en professioneel. Een topsporter waardig! vrolijk

  16. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 03:09  | reageer

    @Tommy
    Dank je Tommy! Hartstikke leuk dat je inmiddels een trouwe bezoeker bent van m'm postings. In de afgelopen decennia heb ik als ondernemer onder meer geleerd dat ongeacht wat een klant zegt je dat serieus moet nemen. Als gastheer probeer ik dat hier ook te bezigen. Ik luister graag naar wat mensen te zeggen hebben.

  17. PeterB
    PeterB schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 08:29  | reageer

    In eerste instantie dacht ik dat het dragend beeld "After this one, but hurry up!" mijn favoriet zou worden. Maar ik blijf terugkeren bij "Yes, we like orange. So what?". Heerlijk die lijnen, kleuren en het voor mij plezierige evenwicht in het beeld (en ja, ook dat is persoonlijk). En mijn complimenten aan zowel Tommy als jouzelf: voor Tommy om te benoemen wat ook ik bewonder, mag niet in woorden heb uitgedrukt. Dan lijkt me de toelichting voor jou persoonlijk niet meer nodig. Keep on... euh, blijf op je eigen wijze fotograferen!

  18. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 09:08  | reageer

    @PeterB
    Verrassend te zien hoe voorkeuren verschillen. Maar wat leuk dat 'Yes, we like orange. So what?' jouw favoriet is want het gros lijk te gaan voor het schoenenlappertje en de waslijn. Ik schoot die foto ruim drie jaar geleden in de havens van Tianjin (150 KM van Beijing) met m'n 40D + EF 200 f/2.8L. Door de 1.6 cropfactor heb je dan een lekker bereik (320mm full frame), iets dat ik soms mis op m'n huidige 5DII. Bedankt voor je reactie Peter, zeer gewaardeerd!

  19. Martin Bekkers
    Martin Bekkers schreef op woensdag 16 februari 2011 om 13:38  | reageer

    Ik heb hier nog een mooie link voor street photography

    groet Martin

    Ron Gessel
    Ron Gessel 2

  20. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 16 februari 2011 om 14:58  | reageer

    @Martin Bekkers
    Ron Gessel heeft als geen ander oog voor wat er zich op straat afspeelt. Er zitten (vooral op Fickr) meesterlijke shots tussen. Hij heeft weer een ander handschrift dan het mijne maar dat vind ik juist zo interessant; met veel genoegen naar gekeken! Bedankt dat je dat wilde delen met me Martin.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord