Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jacky Jongenelen

Waterski fotografie: snelheid en adrenaline!

zondag 3 mei 2015, 15:14 door | 5.936x gelezen | 3 reacties

Met hoge snelheid komt de boot aanvaren. De waterskiŽr hangt erachter. Ik breng mijn camera in gereedheid en tuur gespannen door de lens. De waterskiŽr skiet van achter de boot naar buiten uit, hij wacht even... en gaat dan zo snel mogelijk naar de overkant. En weer terug. Ik houd mijn adem in en druk af... klik klik klik klik.

Een grote waaier van spray spat op elke keer dat de waterskiŽr een bocht maakt. En daar gaat hij weer, zo snel mogelijk naar de overkant! En nog een keer! Ik probeer de waterskiŽr vullend in beeld te krijgen maar dat is niet gemakkelijk, hij gaat zo snel.

En wat een kracht, wat een actie! Mijn camera klikt dapper door... en dan is het ineens afgelopen. De boot stopt en de waterskiŽr zakt in het water. Ik adem uit...

WaterskieŽr


Eťn van de drie disciplines van het waterskiŽn is slalom. Hierbij moet de waterskiŽr om totaal zes boeien skiŽn en door een begin- en een eindpoort. De boot vaart door het midden van de boeienbaan en de waterskiŽr moet zo snel mogelijk heen en weer skiŽn om op tijd bij de volgende boei te zijn.

Met een bootsnelheid van soms wel 58 kilometer per uur, betekent dit dat de waterskiŽr nog veel meer snelheid moet maken. Er worden soms wel snelheden gemeten van meer dan 100 kilometer per uur! Het is dus een echte actiesport. Je hebt kracht, techniek maar ook een hoop lef nodig. Het laat de adrenaline lekker stromen!

Snelheid bevriezen


Het fotograferen van waterskiŽrs kan je ook heel wat adrenaline bezorgen. Wanneer druk je af? Wat is het goede moment? Je hebt steeds maar een paar seconden om je foto's te maken. Voor je het weet is het alweer voorbij. Dat vereist fotograferen met een heel hoge sluitertijd, minimaal 1/1600. Dit is nodig om de waterskiŽr te kunnen 'bevriezen'.

De waterdruppels in de spray worden hierdoor goed zichtbaar en dat geeft een mooi effect. Ook is het handig als je een snelle camera hebt die veel beelden per seconde kan maken. Het zou jammer zijn als je in die paar seconden maar ťťn of twee foto's kunt maken.

Denk ook aan het SD kaartje in je camera. Een langzaam kaartje kan ervoor zorgen dat je camera langzamer gaat fotograferen omdat de camera de foto's niet snel genoeg naar het kaartje kan opslaan.

Een telelens is ook belangrijk omdat het waterskiŽn vaak ver uit de kant plaatsvindt. Kies voor een lens van minimaal 200mm. Een lens met een hoge lichtsterkte, bijvoorbeeld een 70-200mm f/2.8, is hiervoor ideaal maar ook met minder lichtsterke lenzen zijn heel goede resultaten te halen.

Snelheid


WaterskiŽn wordt steeds meer een exclusieve sport in Nederland. Dat komt omdat er niet zo veel plaatsen meer zijn waar de sport beoefend mag worden. Ook komen er steeds minder waterskiŽrs want het is geen goedkope sport. De Nederlandse Waterski- en Wakeboard Bond (NWWB) heeft een overzicht van alle waterskiverenigingen in Nederland.

Mocht je eens een wedstrijd willen bezoeken , dan kun je ook bij de NWWB terecht voor de data en plaatsen in Nederland en BelgiŽ.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jacky Jongenelen

Over de auteur

Jacky Jongenelen reist de hele wereld over om waterski wedstrijden te fotograferen en publiceert hierover in diverse waterskitijdschriften.

3 reacties

 1. Joke
  Joke schreef op zondag 3 mei 2015 om 17:21  | reageer

  Leuk artikel Jacky. Complimenten.

 2. gast schreef op zondag 3 mei 2015 om 19:29  | reageer

  Leuk dat je zo enthousiast bent, maar volgens mij zien de foto's er niet bepaald scherp uit.

 3. Bernard de Cock
  Bernard de Cock schreef op dinsdag 5 mei 2015 om 13:56  | reageer

  Ik fotografeer waterski wedstrijden als de gelegenheid zich voor doet.
  en fotografeer in functie van snelheid, met een sluitertijd van 1/60 of/tot 1/100ste sec meetrekkend met de skiër terwijl de achtergrond heel vervaagd, dit is heel wat moeilijker, en er zijn dan ook veel missers. maar als je een goede opname hebt dan is ze ook spectaculair.De foto's hier boven zijn in functie genomen van het watergordijn die de skiër achterlaat en dat zegt mij veel minder.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord