Werken aan je portfolio: een fruitig onderwerp
zondag 9 januari 2011, 22:52 door Niels van der Perk | 8.085x gelezen | 18 reactiesStudiofotografie is een goede manier om aan je portfolio te werken. En wat is er leuker om met twee fotografen wat verschillende foto's te maken en een middag lekker bezig te zijn. Een verslag van een middag fotograferen in de studio van medeblogger Ed Coenen.
Eigenlijk was het idee om in de week na de kerst een mooi natuurgebied in te duiken om zo wat mooie landschapsfoto's te maken. De dagen voor de definitieve afgesproken dag gaven ze een mooi nieuw laagje verse sneeuw op en dat had perfect uitgekomen. Helaas bleek het op de dag van afspraak anders te zijn en was het een mistige dag met een mengsel van natte sneeuw en regen, oftewel geen fotografieweer.
Lekker naar buiten ging het dus niet worden en dan blijven er twee keuzes over. Of opnieuw afspreken en een hopen op beter weer of de studio induiken en daar en middag wat portfolio foto's maken. De laatste optie hebben we dan ook benut en we hebben wat foto's voor in ons portfolio geschoten.
Maar wat voor portfolio foto's ga je dan schieten? Ed kwam met het idee om wat gaan doen met verse sinaasappels en/of vers geperste jus d'orange. Dit was een onderwerp dat hij nog steeds eens wilde doen en wat perfect op deze middag zou lukken. Hij was toch ook al bezig met foto's voor zijn 'water-en-glas'-verhaal.
Hij had een doos met sinaasappelen in huis en bij de boekwinkel had hij een pak achtergrondvellen gekocht in verschillende kleuren. Het gestelde doel was een combinatie van vers geperste jus d'orange en sinaasappels op een groen achtergrond met een geel/oranje lichtvlek op de achtergrond. Ed had daarvan een voorbeeld gevonden in de catalogus van een stockbureau.
Allereerst hebben we dit resultaat geprobeerd te bereiken met drie losse opsteekflitsers. Op de speedlites hebben we gebruik gemaakt van kleurenfilters en op de derde speedlite kwam een grid. Met één PocketWziard Flex TT5 op de camera, twee stuks onder de flitsers en één slave-unit onder de derde flitser.
Foto1 - ISO 100, f/16, 1/20e – statief gebruikt
Na het flitsen met de speedlites hebben we ook nog een test gedaan met gewone drie studioflitsers, waarvan twee met softboxen erop. Ik moet zeggen dat dit een stuk makkelijker werkt omdat het instellicht al enig idee geeft hoe de schaduw(en) gaan vallen. Het is (uiteraard) ook een stuk prettiger dat je een grotere hoeveelheid zacht licht op de je onderwerp krijgt.
De uiteindelijke resultaten van beide opstellingen zijn eigenlijk vergelijkbaar. De speedlites zijn qua afstelling wat meer werk, maar dat is ook wel weer leuk om te doen. Zo zie je maar dat er meerdere wegen naar Rome leiden.
Je kan zelfs bij het inladen van de foto op je computer een stapje verder gaan en de witbalans in Photoshop veranderen. Hierdoor zet je het systeem op het verkeerde been, maar krijg je best grappige effecten.
Foto2 - ISO 100, f/16, 1/25e – statief gebruikt
Het is een erg gezellige middag geworden en de dagen daarna hebben we foto's uitgewisseld en uitvoerig besproken. Ed had de smaak zo te pakken dat hij de volgende dag in de keuken verder is gegaan met dit onderwerp alleen dan meer in een keukensfeer. Er waren immers nog sinaasappelen genoeg in de doos.
Foto3 - ISO 100, f/8, 1/20e – statief gebruikt
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.
18 reacties
-
tonv schreef op maandag 10 januari 2011 om 08:28 | reageer
Zowat drie postings op een rij; heb je Photofacts overgenomen Niels? Je laat een mooi resultaat zien van een vruchtbare samenwerking met Ed Coenen. Foto 1 is een regelrechte stock image met copy space. Maar foto 3 mag er qua compositie ook zijn!
-
-
Ruud schreef op maandag 10 januari 2011 om 09:37 | reageer
Ik ga met Ton mee in zijn opmerking over de foto's en bij foto 2 wil ik even de volgende opmerking plaatsen, het lijken wel rode/rose grapefruits qua kleur van het vruchtvlees. ( ik ben groenteboer )
Ik mis eigenlijk een foto van de zooi die vaak krijgt van sinaasappelen persen.... -
tonv schreef op maandag 10 januari 2011 om 10:09 | reageer
@Niels
Goed dat je dat even meldt Niels, dan kan ik alsnog een factuur sturen. Krikt m'n plaatjes van 2010 weer wat op. Als ik per click krijg uitbetaald moet ik het vooral van de hoeveelheid postings hebben; met China scoor ik helaas niet meer zo hoog de laatste tijd... -
gast schreef op maandag 10 januari 2011 om 10:19 | reageer
@Ruud: Die foto laten we inderdaad achterwege..
@Ton, misschien is de score minder qua absolute aantallen, voor mij persoonlijk scoren deze artikelen wel!! (en ik denk ook nog voor vele anderen.) Ik zal je het factuuradres geven.. -
PehrG schreef op maandag 10 januari 2011 om 13:46 | reageer
Misschien moet ik ook maar wat bijdragen. Vanavond heb ik nog wat schillen over. Maar ik vind het heel mooi dat bloggers ook eens iets samen doen zonder dat het nu gelijk een workshop is.
-
-
-
Johannes Klapwijk schreef op maandag 10 januari 2011 om 17:59 | reageer
Gewoon nette stock foto's Niels. Al zou ik qua witbalans geloof ik tussen 1 en 2 in gaan zitten want geen van beiden is volgens mij helemaal lekker qua kleur...
-
EdC schreef op maandag 10 januari 2011 om 18:01 | reageer
@Ruud. Voor een groenteboer maak je zelf weinig foto's van groenten en fruit, zie ik in jouw presentatie. Maar als je er de hele dag tussen zit, dan zie je het mooie er misschien niet meer van.
Jouw reactie is overigens gelijk aan die van mijn vrouw: daar horen sinaasappelschillen bij. Ik ga zeker zo'n foto maken. De sinaasappelman (hij bestaat echt) heeft voor een maand perssinaasappelen bezorgt, dus mogelijkheden genoeg.
@Niels. Je hebt er een mooi verhaal van gemaakt. Het was een leuke middag. We hebben weer mooi met flitsers en lampen kunnen spelen. Het was serieus werken, maar plezier hebben hoort er zeker bij. -
dennis van den eijnden schreef op maandag 10 januari 2011 om 22:20 | reageer
De foto's in het artikel doen een beetje gedateerd aan; de gekozen compositie is ook niet echt spannend. Als je deze vergelijkt met stock-foto's op Istock, zou ik deze niet echt portfolio-waardig willen noemen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jullie een leuke middag hebben gehad, maar je noemt expliciet dat je deze in je portfolio wil opnemen.
-
-
EdC schreef op maandag 10 januari 2011 om 22:48 | reageer
@Dennis van den Eijnden. Denk de groene achtergrond weg, tik bij iStock 'citrus' in en je ziet niet eens zoveel verschil met de door Niels gepresenteerde sinaasappelen.
@Arno. Daar ben ik altijd voor te vinden. -
tonv schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 04:46 | reageer
@Arno en EdC
Eigenlijk moeten alle bloggers samen een keer een fotoproject doen. Ik zit dan te denken aan Tibet of Yunnan (het is maar een idee). Misschien een expositie van ieders beste shots en een hoofdprijs voor de winnende foto (door publiek gekozen)in de vorm van 2500 euro aan foto-equipment gesponserd door Camera Tools. Da's nog eens leuke buzz voor Photofacts! -
Eric schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 10:11 | reageer
Waar kan ik me aanmelden als blogger? :>)
-
-
Hans schreef op woensdag 12 januari 2011 om 19:29 | reageer
Fijn dat jullie er lekker mee bezig zijn geweest. Ik heb nog wel een paar opmerkingen als het mag. Ik vind dat als je zo'n foto in je portfolio wilt doen, er nog wel iets ontbreekt. Het fruit en het sap zien er helemaal niet fris en smakelijk uit. Haal eens een plantenspuit over je onderwerp en gebruik tegenlicht. Geloof me, het wordt er echt een stuk aantrekkelijker van. My 5 cents.
-
gast schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 15:44 | reageer
Ik vind het geen mooie foto's, het spijt me.
Geen van de foto's geven een frisse indruk.
De groene achtergrondvellen zijn zo duidelijk van papier dat ze de suggestie van ruis scheppen.
Verder zou ik aanraden een plantensproeier te gebruiken.
Misschien ook een andere hoek en dichter op het voorwerp?
Lijkt me leuk als jullie wat met de adviezen van iedereen doen en nog een post met de verbeterde foto's maken!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat je als fotograaf kunt leren van een netje sinaasappels
door Elvira Smit
-
Een zwevende appel in partjes fotograferen
door Nando Harmsen
-
Kennismaking met Luminar en Masterclass Studiofotografie
door Elja Trum
-
Waar plaats je het licht bij portretfotografie?
door Liesbeth van Asselt
-
Gobo's, wat zijn dat en wat kun je er mee?
door Liesbeth van Asselt
-
Zo kun je productfoto's vrijstaand maken
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.