Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Werken aan je portfolio: een fruitig onderwerp

zondag 9 januari 2011, 22:52 door | 7.960x gelezen | 18 reacties

Studiofotografie is een goede manier om aan je portfolio te werken. En wat is er leuker om met twee fotografen wat verschillende foto's te maken en een middag lekker bezig te zijn. Een verslag van een middag fotograferen in de studio van medeblogger Ed Coenen.

Eigenlijk was het idee om in de week na de kerst een mooi natuurgebied in te duiken om zo wat mooie landschapsfoto's te maken. De dagen voor de definitieve afgesproken dag gaven ze een mooi nieuw laagje verse sneeuw op en dat had perfect uitgekomen. Helaas bleek het op de dag van afspraak anders te zijn en was het een mistige dag met een mengsel van natte sneeuw en regen, oftewel geen fotografieweer.

Lekker naar buiten ging het dus niet worden en dan blijven er twee keuzes over. Of opnieuw afspreken en een hopen op beter weer of de studio induiken en daar en middag wat portfolio foto's maken. De laatste optie hebben we dan ook benut en we hebben wat foto's voor in ons portfolio geschoten.

Maar wat voor portfolio foto's ga je dan schieten? Ed kwam met het idee om wat gaan doen met verse sinaasappels en/of vers geperste jus d'orange. Dit was een onderwerp dat hij nog steeds eens wilde doen en wat perfect op deze middag zou lukken. Hij was toch ook al bezig met foto's voor zijn 'water-en-glas'-verhaal.

Hij had een doos met sinaasappelen in huis en bij de boekwinkel had hij een pak achtergrondvellen gekocht in verschillende kleuren. Het gestelde doel was een combinatie van vers geperste jus d'orange en sinaasappels op een groen achtergrond met een geel/oranje lichtvlek op de achtergrond. Ed had daarvan een voorbeeld gevonden in de catalogus van een stockbureau.

Allereerst hebben we dit resultaat geprobeerd te bereiken met drie losse opsteekflitsers. Op de speedlites hebben we gebruik gemaakt van kleurenfilters en op de derde speedlite kwam een grid. Met één PocketWziard Flex TT5 op de camera, twee stuks onder de flitsers en één slave-unit onder de derde flitser.

Sinaasappel
Foto1 - ISO 100, f/16, 1/20e – statief gebruikt

Na het flitsen met de speedlites hebben we ook nog een test gedaan met gewone drie studioflitsers, waarvan twee met softboxen erop. Ik moet zeggen dat dit een stuk makkelijker werkt omdat het instellicht al enig idee geeft hoe de schaduw(en) gaan vallen. Het is (uiteraard) ook een stuk prettiger dat je een grotere hoeveelheid zacht licht op de je onderwerp krijgt.

De uiteindelijke resultaten van beide opstellingen zijn eigenlijk vergelijkbaar. De speedlites zijn qua afstelling wat meer werk, maar dat is ook wel weer leuk om te doen. Zo zie je maar dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Je kan zelfs bij het inladen van de foto op je computer een stapje verder gaan en de witbalans in Photoshop veranderen. Hierdoor zet je het systeem op het verkeerde been, maar krijg je best grappige effecten.

Sinaasappel
Foto2 - ISO 100, f/16, 1/25e – statief gebruikt

Het is een erg gezellige middag geworden en de dagen daarna hebben we foto's uitgewisseld en uitvoerig besproken. Ed had de smaak zo te pakken dat hij de volgende dag in de keuken verder is gegaan met dit onderwerp alleen dan meer in een keukensfeer. Er waren immers nog sinaasappelen genoeg in de doos. vrolijk

Sinaasappel
Foto3 - ISO 100, f/8, 1/20e – statief gebruikt

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

18 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 10 januari 2011 om 08:28  | reageer

  Zowat drie postings op een rij; heb je Photofacts overgenomen Niels? Je laat een mooi resultaat zien van een vruchtbare samenwerking met Ed Coenen. Foto 1 is een regelrechte stock image met copy space. Maar foto 3 mag er qua compositie ook zijn!

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 10 januari 2011 om 08:50  | reageer

  Had Elja jou dan niet gemaild dat iedere view per artikel € 1,- oplevert? vrolijkvrolijk
  Bedankt voor je reactie Ton!
  Ik lees en zie graag jouw artikelen, dus ik zeg: kom maar door. knipoog

 3. Ruud
  Profiel Ruud schreef op maandag 10 januari 2011 om 09:37  | reageer

  Ik ga met Ton mee in zijn opmerking over de foto's en bij foto 2 wil ik even de volgende opmerking plaatsen, het lijken wel rode/rose grapefruits qua kleur van het vruchtvlees. ( ik ben groenteboer )
  Ik mis eigenlijk een foto van de zooi die vaak krijgt van sinaasappelen persen....knipoog

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 10 januari 2011 om 10:09  | reageer

  @Niels
  Goed dat je dat even meldt Niels, dan kan ik alsnog een factuur sturen. Krikt m'n plaatjes van 2010 weer wat op. Als ik per click krijg uitbetaald moet ik het vooral van de hoeveelheid postings hebben; met China scoor ik helaas niet meer zo hoog de laatste tijd...

 5. gast schreef op maandag 10 januari 2011 om 10:19  | reageer

  @Ruud: Die foto laten we inderdaad achterwege.. knipoog

  @Ton, misschien is de score minder qua absolute aantallen, voor mij persoonlijk scoren deze artikelen wel!! (en ik denk ook nog voor vele anderen.) Ik zal je het factuuradres geven.. knipoog

 6. PehrG
  PehrG schreef op maandag 10 januari 2011 om 13:46  | reageer

  Misschien moet ik ook maar wat bijdragen. Vanavond heb ik nog wat schillen over. Maar ik vind het heel mooi dat bloggers ook eens iets samen doen zonder dat het nu gelijk een workshop is.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 10 januari 2011 om 14:21  | reageer

  @gast
  Dank je, zo'n oppepper is altijd welkom! De factuur rolt net uit de pinter, een paar postzegels op de envelop en nu maar hopen dat die mannen weer niet gaan staken...

 8. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 10 januari 2011 om 15:42  | reageer

  @Ton: die gast was ik, die - lang leve de techniek - weer uitgelogd was..
  Maar de opmerking blijft gemeend!

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 10 januari 2011 om 17:59  | reageer

  Gewoon nette stock foto's Niels. Al zou ik qua witbalans geloof ik tussen 1 en 2 in gaan zitten want geen van beiden is volgens mij helemaal lekker qua kleur...

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 10 januari 2011 om 18:01  | reageer

  @Ruud. Voor een groenteboer maak je zelf weinig foto's van groenten en fruit, zie ik in jouw presentatie. Maar als je er de hele dag tussen zit, dan zie je het mooie er misschien niet meer van.
  Jouw reactie is overigens gelijk aan die van mijn vrouw: daar horen sinaasappelschillen bij. Ik ga zeker zo'n foto maken. De sinaasappelman (hij bestaat echt) heeft voor een maand perssinaasappelen bezorgt, dus mogelijkheden genoeg.

  @Niels. Je hebt er een mooi verhaal van gemaakt. Het was een leuke middag. We hebben weer mooi met flitsers en lampen kunnen spelen. Het was serieus werken, maar plezier hebben hoort er zeker bij.

 11. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op maandag 10 januari 2011 om 22:20  | reageer

  De foto's in het artikel doen een beetje gedateerd aan; de gekozen compositie is ook niet echt spannend. Als je deze vergelijkt met stock-foto's op Istock, zou ik deze niet echt portfolio-waardig willen noemen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jullie een leuke middag hebben gehad, maar je noemt expliciet dat je deze in je portfolio wil opnemen.

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 10 januari 2011 om 22:27  | reageer

  Leuk dat jullie samen dit gedaan hebben! Zouden we als bloggers eigenlijk vaker moeten doen en dan er een artikeltje over schrijven.

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 10 januari 2011 om 22:48  | reageer

  @Dennis van den Eijnden. Denk de groene achtergrond weg, tik bij iStock 'citrus' in en je ziet niet eens zoveel verschil met de door Niels gepresenteerde sinaasappelen.

  @Arno. Daar ben ik altijd voor te vinden.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 04:46  | reageer

  @Arno en EdC
  Eigenlijk moeten alle bloggers samen een keer een fotoproject doen. Ik zit dan te denken aan Tibet of Yunnan (het is maar een idee). Misschien een expositie van ieders beste shots en een hoofdprijs voor de winnende foto (door publiek gekozen)in de vorm van 2500 euro aan foto-equipment gesponserd door Camera Tools. Da's nog eens leuke buzz voor Photofacts!

 15. Eric
  Eric schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 10:11  | reageer

  Waar kan ik me aanmelden als blogger? :>knipoog)

 16. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 11:57  | reageer

  @Eric; Dat vroeg ik me ook af. Ik wil ook wel 1 euro per pageview! knipoog
  Of 1/10 ervan, vind ik ook prima..

 17. Hans
  Profiel Hans schreef op woensdag 12 januari 2011 om 19:29  | reageer

  Fijn dat jullie er lekker mee bezig zijn geweest. Ik heb nog wel een paar opmerkingen als het mag. Ik vind dat als je zo'n foto in je portfolio wilt doen, er nog wel iets ontbreekt. Het fruit en het sap zien er helemaal niet fris en smakelijk uit. Haal eens een plantenspuit over je onderwerp en gebruik tegenlicht. Geloof me, het wordt er echt een stuk aantrekkelijker van. My 5 cents.

 18. gast schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 15:44  | reageer

  Ik vind het geen mooie foto's, het spijt me.
  Geen van de foto's geven een frisse indruk.
  De groene achtergrondvellen zijn zo duidelijk van papier dat ze de suggestie van ruis scheppen.
  Verder zou ik aanraden een plantensproeier te gebruiken.

  Misschien ook een andere hoek en dichter op het voorwerp?
  Lijkt me leuk als jullie wat met de adviezen van iedereen doen en nog een post met de verbeterde foto's maken!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord