Niels van der Perk

Werken aan je portfolio: een fruitig onderwerp

zondag 9 januari 2011, 22:52 door | 7,084x gelezen | 18 reacties

Studiofotografie is een goede manier om aan je portfolio te werken. En wat is er leuker om met twee fotografen wat verschillende foto's te maken en een middag lekker bezig te zijn. Een verslag van een middag fotograferen in de studio van medeblogger Ed Coenen.

Eigenlijk was het idee om in de week na de kerst een mooi natuurgebied in te duiken om zo wat mooie landschapsfoto's te maken. De dagen voor de definitieve afgesproken dag gaven ze een mooi nieuw laagje verse sneeuw op en dat had perfect uitgekomen. Helaas bleek het op de dag van afspraak anders te zijn en was het een mistige dag met een mengsel van natte sneeuw en regen, oftewel geen fotografieweer.

Lekker naar buiten ging het dus niet worden en dan blijven er twee keuzes over. Of opnieuw afspreken en een hopen op beter weer of de studio induiken en daar en middag wat portfolio foto's maken. De laatste optie hebben we dan ook benut en we hebben wat foto's voor in ons portfolio geschoten.

Maar wat voor portfolio foto's ga je dan schieten? Ed kwam met het idee om wat gaan doen met verse sinaasappels en/of vers geperste jus d'orange. Dit was een onderwerp dat hij nog steeds eens wilde doen en wat perfect op deze middag zou lukken. Hij was toch ook al bezig met foto's voor zijn 'water-en-glas'-verhaal.

Hij had een doos met sinaasappelen in huis en bij de boekwinkel had hij een pak achtergrondvellen gekocht in verschillende kleuren. Het gestelde doel was een combinatie van vers geperste jus d'orange en sinaasappels op een groen achtergrond met een geel/oranje lichtvlek op de achtergrond. Ed had daarvan een voorbeeld gevonden in de catalogus van een stockbureau.

Allereerst hebben we dit resultaat geprobeerd te bereiken met drie losse opsteekflitsers. Op de speedlites hebben we gebruik gemaakt van kleurenfilters en op de derde speedlite kwam een grid. Met één PocketWziard Flex TT5 op de camera, twee stuks onder de flitsers en één slave-unit onder de derde flitser.

Sinaasappel
Foto1 - ISO 100, f/16, 1/20e – statief gebruikt

Na het flitsen met de speedlites hebben we ook nog een test gedaan met gewone drie studioflitsers, waarvan twee met softboxen erop. Ik moet zeggen dat dit een stuk makkelijker werkt omdat het instellicht al enig idee geeft hoe de schaduw(en) gaan vallen. Het is (uiteraard) ook een stuk prettiger dat je een grotere hoeveelheid zacht licht op de je onderwerp krijgt.

De uiteindelijke resultaten van beide opstellingen zijn eigenlijk vergelijkbaar. De speedlites zijn qua afstelling wat meer werk, maar dat is ook wel weer leuk om te doen. Zo zie je maar dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Je kan zelfs bij het inladen van de foto op je computer een stapje verder gaan en de witbalans in Photoshop veranderen. Hierdoor zet je het systeem op het verkeerde been, maar krijg je best grappige effecten.

Sinaasappel
Foto2 - ISO 100, f/16, 1/25e – statief gebruikt

Het is een erg gezellige middag geworden en de dagen daarna hebben we foto's uitgewisseld en uitvoerig besproken. Ed had de smaak zo te pakken dat hij de volgende dag in de keuken verder is gegaan met dit onderwerp alleen dan meer in een keukensfeer. Er waren immers nog sinaasappelen genoeg in de doos. vrolijk

Sinaasappel
Foto3 - ISO 100, f/8, 1/20e – statief gebruikt

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

18 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 10 januari 2011 om 08:28

  Zowat drie postings op een rij; heb je Photofacts overgenomen Niels? Je laat een mooi resultaat zien van een vruchtbare samenwerking met Ed Coenen. Foto 1 is een regelrechte stock image met copy space. Maar foto 3 mag er qua compositie ook zijn!

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 10 januari 2011 om 08:50

  Had Elja jou dan niet gemaild dat iedere view per artikel € 1,- oplevert? vrolijkvrolijk
  Bedankt voor je reactie Ton!
  Ik lees en zie graag jouw artikelen, dus ik zeg: kom maar door. knipoog

 3. Ruud
  Profiel Ruud schreef op maandag 10 januari 2011 om 09:37

  Ik ga met Ton mee in zijn opmerking over de foto's en bij foto 2 wil ik even de volgende opmerking plaatsen, het lijken wel rode/rose grapefruits qua kleur van het vruchtvlees. ( ik ben groenteboer )
  Ik mis eigenlijk een foto van de zooi die vaak krijgt van sinaasappelen persen....knipoog

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 10 januari 2011 om 10:09

  @Niels
  Goed dat je dat even meldt Niels, dan kan ik alsnog een factuur sturen. Krikt m'n plaatjes van 2010 weer wat op. Als ik per click krijg uitbetaald moet ik het vooral van de hoeveelheid postings hebben; met China scoor ik helaas niet meer zo hoog de laatste tijd...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.819 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.819 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.