Liesbeth van Asselt

Waar plaats je het licht bij portretfotografie?

maandag 7 januari 2019, 20:02 door | 13.473x gelezen | 21 reacties

Als leerling aan de opleiding Fotografie loop ik, Tygo, momenteel stage bij Liesbeth van Asselt van Stapfoto. We liepen er tegen aan dat de schoolkennis met betrekking tot portretfotografie niet echt aansluit bij de praktijk.

En dus kreeg ik van Liesbeth de opdracht om me om verdiepen in lichtopstellingen. Mijn ervaringen heb ik beschreven in deze blog. Het is mijn tweede en gelijk laatste blog op Photofacts, vanaf deze maand zit ik weer in de schoolbanken!

Mono-opstelling voor zacht licht, 1 flitser op half 5, dichtbij


De flitser staat schuin naast de camera (en wordt aangestuurd via een triggerset). Door deze flitsopstelling te gebruiken voorkom je de 'platte beelden' zoals je die krijgt als je recht van voren flitst met de flitser op de camera.

Bij deze opstelling vond ik het lastig om de schaduwen op de muur niet al te storend in beeld te laten komen. Door het model verder van de muur te plaatsen kwam dit uiteindelijk goed. Natuurlijk kun je ook een flitser op de achtergrond richten om de schaduw weg te flitsen of de flitser naar vier uur verzetten. Maar dan krijg je een heel andere foto....

Half vijf


Haarlicht toevoegen, 2 flitsers, op half 5 en half 11


Hierbij blijft de voorste flitser op half vijf staan. Er komt een extra flitser bij op half 11 om een lichtrandje om de persoon heen te creeren, het zogenaamde rim- of haarlicht. De persoon komt dan mooi los van de achtergrond. De twee flitsers staan in een diagonale lijn. De persoon staat tussen de twee flitsers in.

Waar ik tegen aan liep was dat je de flitser die op half 11 komt te staan, wel goed moet positioneren. Anders valt het licht in je lens of is bijvoorbeeld de schouder in plaats van het haar verlicht.

Half vijf en half elf voor rimlicht


Lensflare, 2 flitsers, op half 5 en half 11


De opstelling blijft hetzelfde als bij het vorige portret. Alleen halen we nu de zonnekap van de camera af. Als je ervoor zorgt dat het flitslicht in je lens valt, krijg je een waas in je foto, de zogenaamde "lensflare". Persoonlijk vind ik dit niet mooi, maar smaken verschillen knipoog.

Lens flare


Schaduwen oplichten, 2 flitsers, op half 5 en half 8


Hier heb ik weer de 1e flitser op half 5 laten staan. De andere flitser zet ik nu een stuk naar voren, op half 8. De 2 flitsers staan hier beide op dezelfde afstand van de camera. De ene flitser staat op 1/64, de andere flitser op 1/128. Deze laatste is bedoeld om schaduwen op te lichten.

Als je deze foto vergelijkt met die van de 1e opstelling, zie je dat deze flitsopstelling met een extra flitser op half 8 de schaduwen laat verdwijnen.

Half 5 half 8


Splitlight, 1 flitser op 9 uur (of 3 uur)


Dit vond ik een moeilijke opstelling omdat de flitser precies van opzij moet staan. Elke centimeter te veel naar voor/achter maakt al verschil. De schaduwlijn valt dan namelijk net niet mooi midden over het gezicht.

9 uur splitlight


Bokeh, 1 flitser op half 5


Bokeh? Ja bokeh. Ik dacht bij het lezen van dit woord aan een spelfout van Liesbeth, maar het woord bleek echt te bestaan. En onscherpte in een foto te betekenen....

Het fotograferen van deze opstelling was best lastig. De kralen moeten voor de lens gehouden worden en verlicht worden. De flitser moet ingesteld en gepositioneerd worden en dan moet je nog de foto maken. Gelukkig hoefde ik het model niet aan te sturen knipoog.

Ik begin met behulp van de autofocus op het model scherp te stellen en vervolgens zet ik de camera op manual focus. Zo zal de AF straks niet proberen te focussen op de kralen. Daarna houd ik de kralen voor de lens. 1 Flitser staat op half 5 uur gericht op het onderwerp. En naast de kralen staat een led-lampje op 5 uur om de kralen te verlichten.

Natuurlijk werk je hier met een groot diafragma om de kralen onscherp te krijgen.

Bokeh


Clamshell, 2 flitsers op 6 uur


De flitsers staan beiden bij de camera. 1 Flitser staat schuin van boven op het onderwerp gericht. De andere flitser belicht het onderwerp schuin van onderen. De bovenste flitser staat harder dan de onderste flitser.

De onderste flitser is bedoeld om de schaduwen wat weg te flitsen. Deze 2e flitser is eventueel te vervangen door een reflectiescherm als je maar 1 flitser tot je beschikking hebt.

Clamshell light


Wat is nu het verschil tussen "butterfly"-licht en de clamshell? Bij butterflylicht is er alleen een lamp van boven waardoor je schaduwen onder de neus en kin krijgt. De schaduw onder de neus heeft de vorm van een butterfly, vandaar dat deze lichtopstelling zo heet. Modellen zijn vaak erg gecharmeerd van dit licht.

Zet je er een flitser, lamp of reflectiescherm bij om deze schaduwen op te lichten, dan spreek van van een clamshell. Hieronder tot slot nog een foto om het verschil te laten zien.

Knipsel butterfly clamshell.JPG

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

21 reacties

  1. Edwin
    Edwin schreef op dinsdag 8 januari 2019 om 11:37

    Leuk om te lezen en goed verwoord! Kan ik nog heel wat van leren vrolijk

  2. Vbruggeman
    Profiel Vbruggeman schreef op dinsdag 8 januari 2019 om 12:40

    Super uitgelegd! Hier kan ik mee aan de slag als beginnend fotograaf

  3. gast schreef op dinsdag 8 januari 2019 om 13:07

    Goed uitgelegd , duidelijk super !

  4. Marianne
    Marianne schreef op dinsdag 8 januari 2019 om 14:34

    Duidelijke uitleg!!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord