CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Gobo's, wat zijn dat en wat kun je er mee?

zaterdag 8 december 2018, 13:31 door | 8.454x gelezen | 4 reacties

Ik, Tygo Fennema, loop momenteel stage bij Liesbeth van Asselt van Stapfoto. Toen zij mij vroeg om een blog te schrijven over Gobo's, dacht ik: waar heeft ze het over. Na haar uitleg begreep ik wat ze bedoelde, maar ik heb toch ook nog even op Wikipedia gekeken:

Een Gobo is een metalen of glazen dia die wordt geprojecteerd in de ruimte. Gobo's worden gebruikt in de theater- en filmbelichting. Gobo's worden in de kast van een theaterschijnwerper geplaatst om de lichtbundel zodanig te vervormen (afsnijden) dat er een voorstelling geprojecteerd wordt.

Wikipedia maakt van de term Gobo een hele hoop abracadabra vind ik. Er eenmaal mee aan de slag geweest zijnde zou ik zeggen: een Gobo een stuk glas, karton, kunststof, metaal, hout, enzovoorts dat het licht vervormt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aantal rechthoeken en driehoeken uitgesneden uit een stuk karton. Door achter dit stuk karton een lamp (of flitser) te zetten zul je dan rechthoeken en driehoeken op de achtergrond te zien krijgen.

Zelf Gobo's maken


Het maken van Gobo's is heel simpel. je hebt er alleen een stuk karton (ik gebruikte de bodem van een lege pizzadoos), een stift, een stanleymes en een ondergrond waarop je het kunt snijden voor nodig.

Begin met het tekenen van de vormen op het karton. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sterren, vierkanten, cirkels of driehoeken. Als je dit voor het eerst doet (zoals ik) zou ik beginnen met een makkelijke vorm. Ik begon dus met een vierkante vorm.

Als je de vormen op het karton getekend hebt, kun je ze uitsnijden. Hierna hoef je alleen nog maar een lamp (of flitser) achter het stuk karton te zetten en dit op de achtergrond van het portret te richten. Zo is je foto direct een stuk minder saai!

Zorg ervoor dat je een lamp kiest die niet heel heet wordt. Anders kun je de lamp niet dichtbij de Gobo zetten omdat de Gobo dan in de brand kan vliegen. Een metalen Gobo kan kromtrekken door de hitte.

Je kunt naast de zelfgemaakte Gobo's ook alledaagse dingen voor de lamp zetten. Denk hierbij aan simpele dingen als een luxaflex, een plant of zelfs speelgoed.

Deze foto maakte Liesbeth tijdens een workshop die ze gaf, hier fungeert een plant als gobo.

Gobo plant voor blog Photofacts


Ik liep er tegenaan dat als ik het onderwerp (mijn zusje) te dicht bij de achtergrond zette, de lamp met de Gobo die gericht is op de achtergrond, ook licht werpt op het onderwerp. Dan krijg je schaduwen in het gezicht.

Op onderstaande foto is dit goed te zien, je ziet op de wang een schaduw van het haar. Dit wordt veroorzaakt door de lamp die achter haar staat, gericht op de achtergrond.

Zusje Tygo voor blog Photofacts1


In onderstaande foto heb ik mijn zusje verder van de achtergrond laten zitten en de flitser (nog) meer naar de achtergrond gericht. Zodat de flitser niet meer op het onderwerp schijnt. Daarmee is het probleem van ongewenste schaduwen opgelost.

Zusje Tygo voor blog Photofacts2


Het is ook mogelijk om de flitser met een gobo alleen op het onderwerp te richten. Door een lichtbalk op de ogen van je model te richten springen de ogen er echt uit.

Gobo bij portretfotografie


Ik gebruikte hiervoor heel simpel een stoeltje wat bij Liesbeth in de studio staat.

Opstelling voor blog


Conclusie: ik ben heel blij dat Liesbeth me deze opdracht gegeven heeft. In plaats van saaie achtergronden maar gewoon te accepteren, kan ik nu op een heel simpele en goedkope manier de achtergrond veel levendiger maken! Hier was ik zelf nooit op gekomen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

4 reacties

  1. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op zaterdag 8 december 2018 om 15:13  | reageer

    Leuk en eerlijk artikel Tygo. Heb er zelf nog een aantal liggen maar nooit echt gebruikt. Je hebt me aan het denken gezet 😉

  2. Johan Pronk
    Johan Pronk schreef op dinsdag 11 december 2018 om 10:28  | reageer

    Leuk artikel.
    Ik gebruik regelmatig gobo’s het geeft de foto net iets meer levendigheid.

  3. Chris
    Chris schreef op dinsdag 11 december 2018 om 11:01  | reageer

    Moet ik ook eens proberen. Dit lijkt me wel plezant!

  4. Vbruggeman
    Profiel Vbruggeman schreef op dinsdag 8 januari 2019 om 12:45  | reageer

    Interessant! De moeite waard om uit te proberen. Duidelijke uitleg met bijbehorende foto’s doen je het meteen begrijpen .

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord