Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Workshop studiofotografie voor de fotoclub

maandag 19 november 2018, 14:49 door | 40.027x gelezen | 1 reactie

Vrijdagavond had ik dankzij een heftige verkoudheid nog een temperatuur van 39 graden (vandaar even geen berichten op Photofacts), maar gisterochtend was de koorts helemaal weg. Gelukkig maar, want gisteren heb ik een workshop over studiofotografie gegeven aan een aantal geïnteresseerde clubleden. Dat was me gevraagd nadat ik mijn resultaten van de vorige studiosessie getoond had. Uiteraard was ik vereerd door het verzoek, dus stemde ik daar graag mee in.

Huub en Willy waren 's ochtends vroeg aan de slag gegaan om alles in gereedheid te brengen, dus kon ik zelf rustig aan doen. Vanaf tien uur zou iedereen zich in het wijkgebouw verzamelen. Na een kopje koffie gingen we aan de slag. Willy's studio uitrusting is inmiddels completer dan de mijne, waardoor ik gelukkig ook geen apparatuur hoefde te gaan versjouwen.

We zijn begonnen met wat uitleg over de verschillende studioapparatuur die we tot onze beschikking hadden. Je kunt heel goed duidelijk maken wat er met het licht doet wanneer je dat ter plekke kunt demonstreren. Het verschil tussen het licht door een softbox, grid (met verschillende graden) of snoot bijvoorbeeld.
Voordat je in een studio aan de slag gaat is het handig om te weten welke apparatuur je kunt gebruiken voor een gewenst soort belichting.

Na deze uitleg heb ik een lichtopstelling gemaakt waarbij ik stap voor stap aangaf wat ik deed en waarom. Zelf houd ik (momenteel) van een beetje contrast in de foto's, waarbij de ene helft van het gezicht van het model volledig belicht is en de andere helft veel minder. Om hiervoor een mooie opstelling te maken ben ik begonnen met het hoofdlicht aan de rechterkant van het model op te stellen.

Hoofdlicht
Als hoofdlicht (A) gebruikte ik een softbox (rond, 90 centimeter) die ik op ongeveer een meter van het model (Maya) plaatste. Om het duidelijk te maken welk effect elke toevoeging had heb ik tussen elke stap een foto gemaakt (zie foto 1 in onderstaande afbeelding). De softbox zorgt voor een prima belichting van het model, maar doordat we de softbox in een hoek van 90 graden op het model geplaatst hebben is ook maar de helft van haar gezicht verlicht. De rest is nog erg donker. Dankzij de softbox is de overgang wel mooi zacht.

Het licht van de softbox maten we met de flitslichtmeter. Door de afgave van de flitser bij te stellen zorgden we voor een correcte belichten op het gezicht van het model bij ISO 100, een diafragma van f/9.0 en 1/125 seconden sluitertijd. We maten het licht door richting de bron te meten (het opvallend licht).

Reflector
Om de donkere schaduw aan de andere kant van haar gezicht te verwijderen hebben we een reflectiescherm geplaatst (zie foto 2). Het reflectiescherm (B) licht donkere gedeelte mooi op, maar laat wel een duidelijk verschil behouden tussen de linker en rechterzijde van het gezicht.

Haarlicht
Omdat het model nu bij haar armen en in haar haren nog een beetje in de achtergrond lijkt te verdwijnen hebben we een derde toevoeging gedaan; een flitser met 15 graden grid waarmee we het model van achter belichten. Deze tweede flitser stond zo'n 3 meter achter het model en ruim een meter hoger dan het hoofd van het model (C).

Het licht van deze tweede flitser maten we uiteraard opnieuw met behulp van de flitslichtmeter. We lieten hierbij ook de eerste flitser meeflitsen.

Opstelling studio
Studio opstelling


Met de opstelling naar wens hebben de andere fotoclub leden ook uitgebreid de kans gekregen de modellen te fotograferen. Dat dreigde even wat rommelig te worden, maar uiteindelijk wachtte iedereen netjes zijn beurt af zodat een model zich maar op één fotograaf hoefde te concentreren.

We hadden de beschikking over drie modellen. Meer dan nodig is voor zo'n workshop, maar wel leuk om zo nog wat te kunnen afwisselen. Het waren ook drie leuke dames.


Tiziana & Maya
Tiziana & Maya

Noor
Noor


Om mijn verkoudheid niet teveel kans te geven weer terug te komen ben ik uiteindelijk maar vast wat eerder vertrokken. Persoonlijk vond ik het wel een geslaagde workshop, zeker zo zonder voorbereiding.
Hopelijk hebben de aanwezig leden het als nuttig en leerzaam ervaren.

Meer weten over studiofotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over studio- en portretfotografie.

- Basiscursus Studiofotografie (Frederik Herregods)
- Studioportret voor gevorderden (Richard Terborg)

- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Basiscursus Flitsen op Locatie (Piet van den Eynde)

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 24 december 2006, 18:33.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Willy
    Willy schreef op maandag 25 december 2006 om 01:10  | reageer

    Ja, ik vond de workshop zeker nuttig en leerzaam. We hebben met gezamenlijk ooit dezelfde workshop hebben bijgewoond en onze flitsinstallaties ongeveer gelijktijdig gekocht. Een "praktische" consequentie daarvan was, dat we tijdens een modellendag van de fotoclub vaak afzonderlijk stonden te werken, elk met onze eigen spullen en soms ook met andere gasten. Ik vond het dus wel prettig om te checken "of ik nog wel op het juiste spoor zit". Zo leer je toch wat van elkaars ervaring. Gelukkig zag ik dat we globaal nog steeds van de zelfde basisopstellingen van flitsers uitgaan, en dat we ruwweg ook dezelfde camera-instellingen gebruiken. Dat is ook niet zo vreemd als je ziet dat we het zelfde toestel en vergelijkbare lenzen gebruiken, en dat we ook nog eens dezelfde flitsers hebben aangeschaft.
    Voor mij was het een nuttige check-up van mijn kennis (soms zakken dingen verbazingwekkend snel weg als je het niet meteen gebruikt) en het was een goede gelegenheid om mijn "nieuwe spulletjes" uit te proberen.

    's Middags, toen jij weg was hebben we ook nog het gezin van Tiziana gefotografeerd. Dat was geen gemakkelijke opgave, aangezien Tiziana's man fors groter is en dat ze twee leuke knulletjes (2 jaar en 8 jaar) bij zich hadden. Die man bleef natuurlijk wel op zijn plek staan, de 8-jarige Gabriël ook nog wel. Maar de 2-jarige Rafaël was natuurlijk zo vlug als water. Gelukkig was hij niet te snel voor de camera, maar je moest wel snel reageren als hij eenmaal goed stond. Maar voor zo'n gezinsfoto moesten we natuurlijk wel de opstelling gaan aanpassen, we hebben toen een tweede softbox aan de rechterzijde er bij geplaatst (ik kan wel een foto en schets toesturen). Daarmee konden wij een heel fatsoenlijk resultaat bereiken, alhoewel je voor zo'n gezinsopstelling eigenlijk liever een grotere softbox (zoals de Elinchrom Octa van 1,90m) zou gebruiken. Maar ja, het moet wel betaalbaar blijven. In dit geval bleek vooral mijn "kit"-softbox (Elinchrom Portalite 60x60cm) eigenlijk aan de kleine kant. Wie weet, volgend jaar als ik weer geld in mijn portemonnee heb....


    Ssssttt... niet verder vertellen dat we die grid en snoot hebben gebruikt, die moet ik nog kado krijgen voor mijn verjaardag volgende week! knipoog Heb ik effe geluk dat ik zelf mijn verjaarskadootjes mag uitzoeken! Ik wou eenvankelijk een EOS 1Ds Mark II nogwat als kado vragen, maar ik achtte de kans op succes een beetje te klein. :(

    In elk geval heb ik me prima vermaakt deze dag, toch weer een heleboel bij geleerd.

    Ook complimenten aan de modellen Maya, Tiziana en Noor. Noor was de enige die ik vooraf kende, ik had noch Maya, noch Tiziana ooit gezien of ontmoet. De dames waren allen hartstikke fotogeniek, elk met hun eigen kwaliteiten. Wat ze gemeenschappelijk hadden was hun spontane instelling en hun tomeloze inzet. Het kan toch nooit meevallen om een hele dag model te staan voor (8!!) veeleisende fotografen! Chapeau, dames!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord