Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nieuwe in Photoshop Beta: Generative fill

dinsdag 23 mei 2023, 16:32 door | 3.035x gelezen | 8 reacties

Adobe heeft voor de Beta versie van Photoshop een update uitgebracht. Met Generative fill is het nu mogelijk om via artificial intelligence objecten aan je foto toe te voegen. De optie gaat erg ver. Scott Kelby gaf op 23 mei 2023 een live presentatie over deze nieuwe optie.

Generative fill maakt het mogelijk om met een paar woorden inhoud te genereren. Je selecteert een deel van een foto en vertelt Photoshop wat je daar wilt hebben. Bijvoorbeeld schapen toevoegen aan een landschap.

Photoshop beta update AI 3


Photoshop beta update AI 4

Een simpele taak voor Generative fill. Schapen toevoegen door simpelweg de opdracht 'schapen' te geven.

Het gaat zelfs zo ver dat je inhoud kunt laten genereren als je van een staande foto een liggende foto wilt maken. Er worden drie resultaten gegenereerd en je kunt kiezen welke je wilt. Of je genereert er enkele meer.

Photoshop beta update AI


Photoshop beta update AI 2

Van een staande foto is een liggende foto gemaakt. Alles is computer gegenereerd.

Je kunt er heel ver in gaan. Je kunt een delen van het lichaam genereren die je niet in beeld had, kleding vervangen, of juwelen toevoegen. Er zijn echter limieten. Een gezicht kan je niet vervangen om misbruik te voorkomen, en handen zijn nog steeds een probleem.

Photoshop beta update AI 5


Photoshop beta update AI 6

Generative fill heeft de helft van het licham gegenereerd, een nieuwe jurk, juwelen en een tiara.

Een optie die voor veel mensen interessant kan zijn is het verwijderen van toeristen uit foto's. Dit was een lastige taak als je dit handmatig moest doen. Met Generative fill is het een kwestie van een minuut.

Photoshop beta update AI 7


Photoshop beta update AI 8

Toeristen zijn uit de foto gehaald met Generative fill. Een ruwe selectie rond de mensen is voldoende om een realistische invulling te geven.

Deze mogelijkheden zijn vooralsnog alleen mogelijk in Photoshop beta. Het is niet beschikbaar in de normale Photoshop. Het zal uiteindelijk wel beschikbaar worden in de normale versie.


Wat vind jij van deze nieuwe mogelijkheden van Photoshop Beta? Gaat het bewerken en genereren van een foto te ver? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

 1. Robert Huygens
  Robert Huygens schreef op vrijdag 26 mei 2023 om 15:26  | reageer

  Dit is fabelachtig maar betekend het einde van de geloofwaardigheid van de fotograaf

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 mei 2023 om 15:57  | reageer

  Op zich was alles natuurlijk wel al mogelijk, maar nu is het voor iedereen wel heel makkelijk geworden.

 3. Peter van Dinther
  Peter van Dinther schreef op vrijdag 26 mei 2023 om 15:44  | reageer

  Ik heb het al geprobeerd, fantastisch! Soms even zoeken naar de juiste termen.

 4. Peter van Dinther
  Peter van Dinther schreef op vrijdag 26 mei 2023 om 16:14  | reageer

  Ach, ik heb daar maling aan. Het gaat mij uiteindelijk om het beeld. Ik ben er al wel aan gewend dat alles gemanipuleerd kan zijn. De meeste fotografen liegen immers de waarheid, nietwaar?

 5. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op zaterdag 27 mei 2023 om 10:04  | reageer

  Het gaat nu makkelijker, sneller en veel beter dan op de handmatige manier, maar als je handig bent met PS dan kon alles ook al op de oude manier. Laten we niet vergeten dat elke foto geschiedenis is en een manipulatie van de werkelijkheid. Je brandpuntkeuze, diafragma, cameraprofiel, enzovoorts geven allemaal een eigen invulling van de context zoals die was ten tijde van het maken van de foto. Vrees dus niet voor de toekomst van de fotografie. In de gereedschapskist zitten weer hele nieuwe mogelijkheden en je bent vrij om die wel of niet te gebruiken.
  Natuurlijk kunnen er helaas ook heel verkeerde dingen mee gedaan worden, maar dat geldt voor elke uitvinding. Daar hebben we bijvoorbeeld de Nobelprijs aan te danken.

 6. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zaterdag 27 mei 2023 om 21:26  | reageer

  Ik vind generative fill wel een handig gereedschap. Ik fotografeer graag oude gebouwen in steden. Vaak lopen daarbij voortdurend mensen in de weg of zijn er voertuigen die in de weg staan. Voor het verwijderen van mensen en voertuigen in dit voorbeeld juich ik dit gereedschap toe.

 7. Peter
  Peter schreef op zondag 28 mei 2023 om 09:51  | reageer

  Ik heb ook ontdekt dat je er fantastische abstracte beelden mee kunt maken. Het is nog niet perfect maar dat gaat ongetwijfeld wel beter worden. Inderdaad een welkome aanvulling op de al bestaande mogelijkheden.

 8. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op zaterdag 3 juni 2023 om 22:59  | reageer

  Ik stel vast dat beelden maken op basis van teksten met behulp van AI in ieder geval niets meer te maken heeft met fotografie. Op zich is het maken van beelden op die manier natuurlijk niet verkeerd, maar noem het dan geen foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord