12 tips voor interessante portretfoto's
woensdag 12 december 2018, 13:38 door Michelle Peeters | 19.075x gelezen | 9 reactiesWat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom en onmiddellijk op je netvlies gebrand staat. En die vervolgens nooit gaat vervelen en ook nooit vergeten wordt.
Een interessant portret zorgt ervoor dat je gaat nadenken over de achterliggende gedachte van de fotograaf. Soms sta je als fotograaf voor iemand met je camera, om al kijkend door de lens te ontdekken hoe bijzonder de geportretteerde eigenlijk is.
Er moet daarom een moment van intimiteit zijn. Je model moet een korte tijd van je houden en jij moet jezelf dwingen iets met hem/haar te hebben. Je model moet zich als het ware overgeven met de gedachte dat jij precies weet wat je gaat doen!
In dit artikel geef ik je 12 tips voor die jou helpen om het plaatje dat je al in je hoofd hebt te laten worden zoals je het wilde. Of het een iconische portretfoto wordt is een tweede, maar dit kan je een heel eind op weg helpen!
1. Klik met je model
Zorg voor dat je gaat fotograferen voor een goede sfeer. Breek het ijs door eerst een kopje koffie of thee te drinken en praat wat met elkaar. Probeer het model als persoon te ontmoeten.
Je ziet het meteen terug op de foto of de klik en het vertrouwen er zijn. Een sterke blik of de houding die wordt aangenomen, alles hangt af van hoe gemoedelijk de sfeer is.
2. 'Lees' je model
Probeer iemand te 'lezen'; je moet uitvinden wat iemands sterke en zwakke punten zijn. Een gezicht heeft twee kanten. De ene kant flatteert meer dan de andere. Neem daarom de tijd om uit te zoeken welke kant de sterkste is voor de lens.
4. Lichaamstaal
Lichaamshouding verraadt altijd hoe een persoon zich echt voelt. In een prettige omgeving zal iemand die voor je poseert er meer open voor staan om verschillende posities aan te nemen. In het begin zijn ze stijf en proberen ze je tevreden te stellen maar je ziet dat ze zich niet comfortabel voelen.
Je moet dus een manier zien te vinden om je model zich te laten ontspannen. Daardoor zal meteen de houding veranderen en zie je een natuurlijk gedrag terugkomen.
Door het aanknopen van een gesprekje (zeker bij kinderen, bijvoorbeeld over hun favoriete onderwerpen) kan je gemakkelijk het ijs breken.
3. Beheers de techniek
Zorg dat je op je techniek kunt vertrouwen, dan kan je je onzekerheid loslaten, omdat je weet dat iedere beeld er zo uit komt zoals jij dat wilt. Schiet niet op goed geluk! Als je zenuwachtig wordt omdat je niet voor elkaar krijgt wat je wilt slaat dat meteen over op je model. Want die is ook al een hele tijd bezig zonder dat er een bevredigend beeld uit komt.
Koop desnoods een paspop en zet die in je studio neer. Oefen hier net zolang op totdat je de techniek onder de knie hebt. Kijk wat het effect is van het verschuiven van lampen, verschillende kleuren achtergrond, het aantal lampen dat je gebruikt, et cetera.
4. Rondje voor het model!
Deel de fotoshoot op in verschillende rondjes van bijvoorbeeld een kwartier. Het eerste rondje is dan voor het model om ze op hun gemak te stellen. Gaandeweg zullen ze ontdooien en ontspannen. Geef ook wat complimenten tussendoor en probeer de sfeer luchtig en ontspannen te houden.
Bij het laatste rondje voelen ze zich vaak helemaal op hun gemak en kan je ze gemakkelijk sturen. De laatste foto's zijn vaak het best!
5. Ja heb je, nee kun je krijgen
Waar iedere fotograaf wel last van heeft is de schroom om te vragen om wie, wat en hoe je zou willen fotograferen. Zelfs in de studio na een enorme berg ervaring in het schieten van portretten maar natuurlijk vooral op straat als je daar een onbekend en voor jou interessant persoon tegenkomt.
Echter, het besef dat je die foto hebt 'gemist' omdat je het niet hebt durven vragen terwijl het plaatje in je hoofd steeds beter wordt, is nog veel erger. Veel vervelender dan een mogelijke afwijzing. Ook al zou het portret toch niet helemaal geworden zijn wat je ervan verwacht had, je hebt het dan in ieder geval geprobeerd!
6. Verleg je eigen sociale grenzen
De schroom om te moeten vragen of je van iemand een portret mag maken bestaat onder veel fotografen, evenals het vervelende gevoel als je het niet hebt durven vragen en je het gevoel van een 'gemiste kans' niet meer kunt kwijtraken. En daarnaast zit je dan ook nog met de spanning of het wel gaat lukken met het plaatje dat je in je hoofd hebt.
Na een aantal successen ga je deze spanning als prettig ervaren en geeft het je meer zelfvertrouwen. Het is een prima manier om je op een breed vlak snel te ontwikkelen. Het geeft ook een enorme kick als je zoveel vertrouwen weet te wekken dat je in iemands persoonlijke omgeving mag kijken. Dit is al een portret op zich!
7. Werk snel en efficient maar blijf rustig
Soms moet je enorm improviseren als je op locatie werkt. Je moet het vaak doen met wat je voorgeschoteld krijgt terwijl je in je eigen studio-omgeving alles naar je hand kunt zetten. Als je met daglicht werkt kan dat door haar grilligheid een enorme uitdaging zijn.
Als je ergens mag fotograferen, scan dan snel de omgeving om te kijken wat een goede locatie met goed licht is maar probeer tegelijkertijd ook rustig te blijven.
8. Stuur de ouders weg!
Als je kinderen fotografeert hangen die vaak erg aan hun ouders. Het daarom heel belangrijk dat ze zich bij jou op hun gemak voelen en dat ze niet steeds naar hun ouders kijken voor goedkeuring.
Stuur de ouders daarom weg tijdens de fotoshoot. Het kind zal zich meteen anders gedragen, ze worden opener en toegankelijker. Er ontstaat een wisselwerking tussen jou en het kind.
Een kind is geen object waar je eindeloos mee bezig kunt zijn. Ze kunnen zich maar voor een korte periode concentreren, daarna zijn ze afgeleid en gaat het ze vervelen. Ze zullen dan ook niet meer meewerken. Werk dus door en zorg snel voor resultaat op een spelenderwijze manier.
9. Niet pushen!
Het heeft geen enkele zin om mensen te pushen iets te doen waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Je hebt natuurlijk dat plaatje in je hoofd en je wilt je model snel die kant op bewegen. Maar er op welke manier dan ook druk op zetten verandert de sfeer vaak negatief. Het kan zelfs het einde van je fotoshoot betekenen.
Blijf complimenten maken, ook al heeft je model niet meteen begrepen wat je bedoeling was. Heb het eerder over het verder perfectioneren van je beeld dan dat je praat over de zoveelste mislukte foto.
Als je eenmaal het gevoel hebt dat je een goed beeld hebt, probeer dan niet om dat nog eens opnieuw te maken. Je krijgt toch nooit meer precies dezelfde houding of blik te pakken.
10. Laat je model rust uitstralen
Vaak is het belangrijk om alleen te zijn met je model, hem/haar als het ware te isoleren. Hierdoor krijg je een ander mens voor je. Mensen laten zich toch vaak snel beïnvoeden door anderen en je ziet hun gedrag dan meteen veranderen. Je krijgt nu je model in alle puurheid voor je, het is een stuk psychologie.
Ook voor jezelf als fotograaf kan het remmend werken als er veel mensen bij zijn. Het is moeilijker om de rust te bewaren en de concentratie vast te houden. Mensen worden vaak interessanter als ze rust in plaats van uitbundigheid uitstralen.
11. Kom uit je comfortzone
Vaak zijn portretfotografen goed in een bepaald aspect. Ze blijven dan ook heel lang hetzelfde doen. Op een gegeven moment haken mensen dan toch af omdat ze het allemaal wel een keer gezien hebben. Je moet jezelf af en toe heruitvinden om niet in herhaling te vallen en saai te worden.
Wees ook kritisch op jezelf, leg de lat voor jezelf elke keer een stukje hoger. Denk nooit dat je er al bent, blijf oefenen, openstaan voor nieuwe dingen en vooral ook voor kritiek!
Maak fouten en wees ook blij dat je fouten kunt maken want daar leer je veel van! Bovendien werkt het goed voor je creativiteit, het houdt je scherp! Kom vooral uit je comfortzone, durf dat!
12. Ga diep
Ga persoonlijk met je onderwerp om. Kom dichtbij, maar niet zonder toestemming. Probeer zelf toegankelijk te zijn zodat mensen zich snel bij je op hun gemak voelen. Let goed op of mensen het vervelend vinden als je dichtbij komt. Probeer je niet beter te voelen dan je model, sta op gelijk niveau.
Jij bent alleen de drijfveer achter het portret dat die emotie vastlegt. Samen moet je dat doen. Als je moeilijke emoties wilt vastleggen moet je jezelf ook kwetsbaar opstellen om op hetzelfde niveau te komen. Probeer je in te leven, er zijn altijd wel dingen van herkenning.
Meer weten over portretfotografie?
Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over portretfotografie.
- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Basiscursus Flitsen op Locatie (Piet van den Eynde)
Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 6 februari 2017, 16:32.
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
9 reacties
-
Huub Sanders schreef op maandag 6 februari 2017 om 23:15 | reageer
Een helder verhaal.
-
Tanja Thomas schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 06:18 | reageer
Goede en duidelijke tips! Ik geloof je direct dat je mensen op hun gemak stelt alvorens de foto shoot bij het lezen van dit verhaal. Het moeilijkste van deze tips vind ik, is mensen die er omheen hangen weg te sturen.
-
Moi schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 11:29 | reageer
Prima verhaal, en het blijkt dat fotograferen best zwaar is
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 11:36 | reageer
Dank jullie wel! Het wegsturen van ouders moet je ook niet al te rigoreus doen hoor, altijd met zachte hand! En soms (in dit geval bijvoorbeeld ook) was het absoluut niet nodig. Het hangt ook erg af van de onbevangenheid van het kind, dat varieert enorm! Als de sfeer goed blijft en het kind waant zich onbespied, dan is er geen reden om de ouders weg te sturen.
Fotograferen kan iedereen, maar een echt goed portret maken is toch vaak een heel ander verhaal. Er komt een hoop psychologie bij kijken soms... -
eerbeekh schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 12:59 | reageer
Duidelijk, zeer herkenbaar verhaal. Dank je!
-
Palex schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 13:51 | reageer
Dat kan je dan beter in de tekst integreren.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 13:54 | reageer
Klopt, dat had er wel bij gemogen!
-
Ien schreef op woensdag 8 februari 2017 om 11:46 | reageer
dank je wel Michelle, stimulerend artikel. Daarnaast doe je nog meer mooie dingen. Leuk die veelzijdigheid naast je grote zorgvuldigheid.
-
fabianviester schreef op woensdag 8 februari 2017 om 20:21 | reageer
Prima verhaal met duidelijke en interessante tips, Michelle!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tip: Licht van opzij
door Elja Trum
-
Portretfotografie tip: Laat je omgeving meespelen in je foto
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Voeg kleur toe aan je achtergronden
door Frank Doorhof
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Portretfotografie tip: Geef positieve aanwijzingen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.