Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotografeer je muze overdag en maak er een nachtfoto van

zaterdag 12 februari 2022, 20:10 door | 3.287x gelezen | 1 reactie

Je kunt op en heel eenvoudige manier overdag een foto van iemand maken, en dan toch een uitstraling krijgen van een nachtfoto. Het enige wat je nodig hebt is een flitser die je los van je camera kunt gebruiken. Ik leg in een paar eenvoudige stappen uit hoe je dit doet.

Nando normaal belichting

Een normale daglicht foto. Niets mis mee, maar je kunt er een andere draai aan geven. Maak er een nachtfoto van.

Je hoeft niet altijd 's-nachts er op uit om een nachtfoto te maken met je model. Sterker nog, dat kan in het donker een ware uitdaging zijn, want het scherpstellen kan een probleem opleveren. Heb je een flitser die je los van je camera kunt gebruiken, dan is dat het enige wat je nodig hebt.

Ik koos voor een foto met een nachtelijk gevoel tijdens de loveshoot van Eric en Iris. Daarvoor plaatste ik een flitser achter het koppel, en gebruikte een remote trigger om deze aan te sturen. Een tweede flitser van voren zorgde voor een extra verlichting. Dit heet met een deftig woord strobist fotografie.

Nando met flitsers

Een foto waarin je de plek van de flitsers ziet. Het is een van de vele mogelijkheden die je hebt, natuurlijk.

Voor ik het verder uitleg, wil ik eerst even de basics van flitsfotografie uitleggen. Je hebt namelijk een verschil tussen de belichting door de flitser en de belichting voor de omgeving. Met sluitertijd, ISO en diafragma stel je namelijk de belichting voor de omgeving in. De flitsintensiteit kun je gebruiken om je onderwerp correct te belichten.

Dit principe heb ik hier gebruikt. Door de belichting van de omgeving maar liefst 3,3 stops lager te zetten werd het bos een donker bos met een nachtelijke uitstraling. De flitser die ik als hoofdlicht gebruikte stond zo afgesteld dat er voldoende licht op Eric en Iris viel om een goede belichting te krijgen.

Nando zonder flitser.JPG

Een foto zonder flits. Het is een testfoto om de belichting van de omgeving goed in te stellen zodat het een nachtfoto lijkt. Ik heb 3,3 stops onderbelicht.

Een tweede flitser achter het koppel zorgde voor een extra rimlight, ofwel haarlichtje. Dit gaf een extra dimensie aan de foto, maar dit is in principe niet per se nodig. Doordat het lampstatief daardoor in beeld kwam, moest ik deze wel in Photoshop weg poetsen.

Nando statief.JPG

De flitsers zorgen ervoor dat Eric en Iris goed belicht zijn. Doordat de omgeving zo donker blijft, lijkt het alsof het 's-nachts gefotografeerd is. Ik moest wel het statief in Photoshop weghalen.


Nando eindresultaat

Het uiteindelijke resultaat. Het is weer eens wat anders dan een normale daglicht foto.

Het eindresultaat is een nachtfoto van Eric en Iris, die gewoon overdag gemaakt is. Alleen een flitser die vanaf een afstand aangestuurd kan worden is wat je nodig hebt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op maandag 14 februari 2022 om 10:08  | reageer

    Tof artikel. Dank voor de goede uitleg. Ik vind het een leuk idee. Toch valt me wat op bij het eindresultaat. Je kan heel duidelijk zien dat er geflitst is en dat daardoor de kleuren wat koeler overkomen. Ik vind dat niet zo mooi.
    Ik fotografeer geregeld portretten in mijn studio en gebruik natuurlijk softboxen. Bij het eindresltaat valt veel minder op dat het flitslicht is en dat de kleuren wat warmer/natuurlijker zijn. Is er een manier om het wat natuurlijker te doen overkomen? Of moet je dan achteraf in Ps witbalans e.d. gaan aanpassen?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord