Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Meer verhaal in je foto's met 5 praktische tips

maandag 27 maart 2023, 20:20 door | 4.103x gelezen | 0 reacties

Wil je dat je foto's iets extra's hebben? Dan is het toevoegen van een verhaal in je foto een mooie manier. De kijker blijft dan net wat langer hangen bij jouw foto. In dit artikel 5 praktische tips om je foto's meer te laten vertellen.

Om een verhaal in je foto te hebben hoeft er niet per se een persoon in beeld te staan. Ik fotografeer echter graag mensen, dus deze tips gaan over het vertellen van een verhaaltje in portretfoto's.

1. Laat je model wegkijken


Het verhaal dat je foto vertelt hoeft niet direct een dikke roman te zijn. Het gaat er om dat de kijker net iets langer naar je foto blijft kijken. Even stilstaan om na te denken wat er in de foto gebeurt.

Carrie


De eenvoudigste manier om een klein beetje mysterie toe te voegen is door je model weg te laten kijken. Het is net als bij series en films. Als de acteur niet in de camera kijkt ben je toeschouwer. Je kijkt naar wat er gebeurd, er is geen direct contact.

Dit werkt dus ook prima in een foto. Doordat je model niet in de camera kijkt, is de kijker naar de foto toeschouwer geworden.

2. Geef je model iets te doen


In een verhaal is iemand meestal ergens mee bezig. Dat is immers onderdeel van het verhaal. Het is dan ook logisch dat het goed werkt als je jouw model iets te doen geeft.

Amanda


Geef hem of haar een camera, telefoon of muziekinstrument en je foto vertelt direct een verhaal. Je kunt vooraf bepaalde scenes bedenken en die door je model uit laten spelen. Jij hoeft dan alleen nog maar de foto's ervan te maken.

3. Zoek of maak de juiste omgeving


Met een witte papierrol als achtergrond is het moeilijker een goed verhaal te vertellen. Zoek een locatie die aansluit bij het verhaal wat je in gedacht hebt en kleed je model er ook naar. Dat zorgt direct voor een verhalende foto.

Danien


4. Gebruik meerdere modellen


Een film, serie of boek gaat meestal ook niet over één persoon. De interactie tussen twee of meer mensen zorgt ervoor dat er iets te beleven valt: een verhaal.

Anne


Probeer eens een tweede model in te zetten in je fotografie. Je kunt dan een bepaalde situatie uitbeelden met de interactie tussen de twee.

5. Geef je foto een bijzondere bewerking


Het kan helpen om je foto geen standaard bewerking te geven, maar er iets bijzonders van te maken. De originele foto was dan wellicht niet zo opvallend, maar door de bewerking blijf je er als kijker langer bij stil staan. Je gaat je afvragen wat er aan de hand is en waarom.

Polina


Bij bovenstaande foto heb ik bijvoorbeeld twee foto's over elkaar gelegd met behulp van Photoshop. Het resultaat is vervolgens nog omgezet in zwart-wit (met een tintje erin). Dat maakt dat deze studiofoto, die anders waarschijnlijk niet zo opgevallen was, de aandacht trekt.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord