Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Spelen met tegenlicht

donderdag 10 december 2020, 14:07 door | 3.672x gelezen | 0 reacties

Grote ramen waar geen direct zonlicht doorheen valt zijn perfect geschikt voor het maken van prachtige foto's. Je kunt zo'n raam gebruiken als een enorme softbox waarbij het licht mooi van opzij op je model kan vallen. Maar wat ook uitstekend werkt is een raam gebruiken als tegenlicht.

Ankie

Ankie - f/4, 1/100s, 1250 ISO @ 120mm

Voor tegenlicht fotografeer je tegen het licht in. In dit geval dus naar het raam toe. Op de automaat zal je camera waarschijnlijk compenseren voor het fellere licht in de achtergrond.

Het is daarom slim dit soort foto's op de handmatige stand te maken. Als alternatief kun je ook de belichtingscompensatie van je camera gebruiken (plussen).

Je kunt hierbij zo ver compenseren dat de achtergrond helemaal wit uitgebeten is en je model goed belicht is, maar mooier is het vaak om je model nog steeds onder te belichten.

Je belicht eigenlijk op het licht dat op de randen van je model valt. Daar wil je dat de lichte delen goed belicht zijn. Je houdt zo nog steeds veel donkere delen over. De truc is nu dat je zorgt dat die randverlichte delen interessant genoeg zijn om je foto te dragen.

Ankie

Ankie - f/4, 1/125s, 1250 ISO @ 120mm

Vaak werkt het daarom goed om je model iets richting het raam te laten draaien met zijn of haar gezicht. Zo dat één zijde nog goed belicht wordt.

Dit soort licht werkt ook heel goed als er wat meer huid zichtbaar is bij je model. Het strijklicht benadrukt goed de vormen en de structuur.

Strijklicht


Wanneer je bezig bent met tegenlicht opnames is het ook slim om gelijk ook foto's te maken waarmee de lichtbron (het raam in dit geval) niet in beeld is.

Je kunt daarbij dezelfde camera instellingen gebruiken waardoor je wel het mooie strijklicht krijgt, maar bijvoorbeeld wel met een donkere achtergrond kunt werken.

Ankie

Ankie - f/4, 1/100s, 2500 ISO @ 120mm

Zo krijg je direct andere foto's, maar blijf je gebruik maken van het strijklicht, wat juist zo mooi is bij de tegenlicht opnames.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord