Wees niet bang voor tegenlicht en lichtmeters
donderdag 12 oktober 2017, 17:17 door Frank Doorhof | 5.201x gelezen | 10 reactiesVeel mensen lijken bang te zijn om een lichtmeter te gebruiken. Een lichtmeter is echter gewoon een simpel meetapparaat dat ons fotowerk een heel stuk vergemakkelijkt en het proces versnelt.
Neem nou een foto zoals deze deze hierboven. Je kunt een aantal opnames maken om de juiste instellingen uit te vogelen, maar is het niet veel eenvoudiger om de lichtmeter voor het onderdeel van je foto te houden dat je exact goed verlicht wilt hebben? De juiste diafragma-waarde lees je vervolgens gewoon af op lichtmeter?
Nu weet je exact de juiste instellingen voor de diffuse waardes. Je stelt je toestel in en viola... Maar wacht heel eventjes! Wil je eigenlijk wel de juiste instelling gebruiken? Nou, meestal wel, maar soms ook echt niet!
Soms is het veel natuurlijker om het plaatje een beetje onderbelicht te houden met sterke backlighting (achtergrondverlichting). Zo zien we normaal gesproken ook een soortgelijke scène met eigen ogen.
Dus kunnen we de lichtmeter als basis-startpunt gebruiken. Van daaruit kunnen we er verder mee spelen totdat we de juiste belichting 'vinden'. Dat werkt exact zoals onze eigen ogen dat ook doen.
Op een gegeven moment weet je dan precies dat een x aantal stops over- of onderbelichting je exact de sfeer van het plaatje geeft die je wenst. De volgende keer kan je dan gewoon diezelfde waarde in je lichtmeter instellen en van daaruit verder experimenteren.
Wat is het mooiste van de lichtmeter? Het geeft je altijd het ideale startpunt. En vandaar uit kun je bijstellen en experimenteren.
Cursus Fotoshoot onder Controle
Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Over de auteur
Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.
10 reacties
-
DarioF schreef op donderdag 12 oktober 2017 om 17:24 | reageer
Als je een lichtmeter op die manier gebruikt verspil je erg veel tijd. Hetzelfde kunje ook met de lichtmeter in je camera doen. Spotmeting en belichtingscompensatie bijvoorbeeld.
En wat zijn de “instellingen voor de diffuse waardes? Een fotografische uiting van newspeak? -
Frank doorhof schreef op donderdag 12 oktober 2017 om 17:40 | reageer
Je realiseert je hopelijk wel dat dit om verschillende redenen niet kan.
1. De camera gebruikt reflectie metingen dus alleen de.waarde voor 18% grijs. Je kan daar wel vanuit rekenen maar sneller is dat zeker niet.
2. De camera kan onmogelijk flits meten.
In feite is de lichtmeter de snelste methode van belichtingen correct krijgen. Mits je weet hoe je hem moet gebruiken. In het begin doe je er zeker langer over. Maar naarmate je meer ervaring krijgt zul je snel zien dat niets sneller werkt dan een meter. -
mm schreef op vrijdag 13 oktober 2017 om 11:32 | reageer
Het diafragma gebruiken om de belichting te sturen vind ik geen goed idee. Diafragma bepaalt je beeld in grote mate. Ik neem aan dat je het aangeeft als mogelijkheid. Ik zou eerder manipuleren met sluitertijd.
-
Frank doorhof schreef op vrijdag 13 oktober 2017 om 11:56 | reageer
Sluitertijd zal niet werken met flits.
De sluitertijd = aanwezig/continue licht
Diafragma = de flits.
Dus buiten regel je met de sluitertijd hoeveel aanwezig licht je in de scene wilt hebben. Maar diafragma mag niet aangepast worden. Zou je bv diafragma verkleinen onderbelicht je het model. Vergroot je hem dan overbelicht het model.
In dit geval is het net andersom.
We schieten met 100% flits dus zul je juist de sfeer moeten bepalen via de flits. Je kan dat doen door de flitser te regelen of het diafragma. Diafragma werkt vaak net wat sneller. Natuurlijk veranderd de schertpe diepte. Dus dat is een afweging.
Zou je deze foto maken met continue verlichting dan kun je natuurlijk wel met sluitertijd werken. Maar met flits in de studio heeft sluitertijd geen invloed. Tot je boven een bepaalde grens gaat. Boven bv de 1/125 (1/160) krijg je zwarte balkjes in beeld (sluitergordijn). Tenzij je een HS systeem gebruikt maar laten we dat niet erbij betrekken. -
Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 13 oktober 2017 om 22:44 | reageer
Ik gebruik gewoon de lichtmeter van mijn camera en doe een schatting hoe het gaat uitkomen qua licht. Een losse lichtmeter kan geen 3D meting doen, enkel op 1 punt meten en verder niets. Je moet dan toch een proefshot maken.
In beide gevallen maak je dus je foto en kijk je hoe het licht op verschillende plekken valt (of niet valt) en vervolgens ga je bijstellen (posities van je lampen en instellingen van je lampen/camera).
Diafragma gebruiken om het licht bij te stellen als je met flitslicht werk is een vlugge oplossing, maar eigenlijk niet de correcte. Ja, ik doe het ook soms als ik snel door wil, of gewoon te lui ben om de flitser(s) bij te stellen, mits het niet teveel corrigeren is. 1 stopje meer/minder is nog niet zo'n punt, maar als ik 2 of meer stops moet corrigeren, dan ga ik dat echt niet met diafragma doen, maar gewoon de flitser bijstellen (of als die aan zijn max zit, de iso naar 200 of 400 zetten). -
Frank doorhof schreef op vrijdag 13 oktober 2017 om 23:08 | reageer
Val niet voor marketing zoals 3d metingen. Voor af is dat een ding. Voor belichtingen niet. Je kan trouwens met een meter wel gemiddelde meten wat met een camera.weer.niet kan
Je kan met een camera meter onmogelijk flits meten dus hoe je dat doet is me een raadsel. Dan kun je net zo goed helemaal niet meten en gewoon schieten. Een camera meter is een reflecterende meter en werkt alleen met continue verlichting.
Zoals aangeven als scherpte diepte belangrijk voor je is dan pas je de flitsers aan.
Het artikel is puur geschreven om aan te geven hoe je een meter kan gebruiken voor niet standaard situaties.
Natuurlijk kun je stegelen dat jij de flitser bijsteld en de ander het diafragma. Maar uiteindelijk doet iedereen hetzelfde. Interpreren van de set en aanpassen. Het artikel gaat er puur om te laten zien hoe je dat met een meter doet. -
Huub Keulers schreef op zaterdag 14 oktober 2017 om 00:09 | reageer
Goed artikel Frank! Ik gebruik al jaren een externe lichtmeter, zelfs bij sportfotografie aan het begin van een sportevenement of -wedstrijd. Natuurlijk kom je heel ver met de interne belichtingsmeter van je camera maar ik gebruik de waarden van de externe lichtmeter ook als uitgangspunt. Van daar uit pas ik mijn camerasettings aan op de omstandigheden ter plekke. Ik fotografeer vaak op Manueel met Auto ISO actief. Dat is vaak mijn manier van fotograferen maar zo heeft iedereen zijn/haar methode die past bij de persoon.
Een van mijn eerste workshops, een jaar of 10 terug samen met mijn toenmalige fotocollega/vriendin bij jouw in de studiohal, leerde me trouwens ook het gemak van een flitsmeter. -
Benno schreef op zaterdag 14 oktober 2017 om 19:19 | reageer
Dat mensen buiten een externe lichtmeter prefereren boven de camerameter begrijp ik echt niet. Wat is daar het voordeel van?
-
Huub Keulers schreef op zondag 15 oktober 2017 om 09:27 | reageer
Waarschijnlijk vinden sommige mensen het gebruik van een externe lichtmeter ook buiten wat omslachtig maar het voordeel kan zijn dat onder wat lastige lichtomstandigheden (tegenlicht, grote oppervlakten van licht of donker) de externe lichtmeter een betrouwbaardere meting doet dan de lichtmeter van je camera (die op gereflecteerde licht meet). Het gaat er echter om dat je tevreden bent over het eindresultaat van je foto of dat nu gedaan is met een interne of externe lichtmeter maakt in principe niet uit. Iedere methode heeft zijn voor- en nadelen.
-
RiPa-Photo schreef op dinsdag 9 april 2019 om 23:05 | reageer
Ik begrijp de weerstand tegen een lichtmeter niet, een lichtmeter werkt exact en geeft controle. Je zult altijd meerdere shots moeten doen om je persoonlijke voorkeur te bereiken. Ik ben het volledig met Frank eens en zou 'mniet meer willen missen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
De Lichtmeter, hoe lees je hem af?
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Volledig witte achtergrond
door Elja Trum
-
De drie richtingen van het licht
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Overweeg een flitslichtmeter
door Elja Trum
-
Cursus Belichten als de Oude Meesters
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.