Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Frank Doorhof

Wees niet bang voor tegenlicht en lichtmeters

donderdag 12 oktober 2017, 17:17 door | 4.503x gelezen | 10 reacties

Veel mensen lijken bang te zijn om een lichtmeter te gebruiken. Een lichtmeter is echter gewoon een simpel meetapparaat dat ons fotowerk een heel stuk vergemakkelijkt en het proces versnelt.

Nadine Mei 12 2017 015285


Neem nou een foto zoals deze deze hierboven. Je kunt een aantal opnames maken om de juiste instellingen uit te vogelen, maar is het niet veel eenvoudiger om de lichtmeter voor het onderdeel van je foto te houden dat je exact goed verlicht wilt hebben? De juiste diafragma-waarde lees je vervolgens gewoon af op lichtmeter?

Nu weet je exact de juiste instellingen voor de diffuse waardes. Je stelt je toestel in en viola... Maar wacht heel eventjes! Wil je eigenlijk wel de juiste instelling gebruiken? Nou, meestal wel, maar soms ook echt niet!

Soms is het veel natuurlijker om het plaatje een beetje onderbelicht te houden met sterke backlighting (achtergrondverlichting). Zo zien we normaal gesproken ook een soortgelijke scène met eigen ogen.

Dus kunnen we de lichtmeter als basis-startpunt gebruiken. Van daaruit kunnen we er verder mee spelen totdat we de juiste belichting 'vinden'. Dat werkt exact zoals onze eigen ogen dat ook doen.

Op een gegeven moment weet je dan precies dat een x aantal stops over- of onderbelichting je exact de sfeer van het plaatje geeft die je wenst. De volgende keer kan je dan gewoon diezelfde waarde in je lichtmeter instellen en van daaruit verder experimenteren.

Wat is het mooiste van de lichtmeter? Het geeft je altijd het ideale startpunt. En vandaar uit kun je bijstellen en experimenteren.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

10 reacties

 1. DarioF
  DarioF schreef op donderdag 12 oktober 2017 om 17:24

  Als je een lichtmeter op die manier gebruikt verspil je erg veel tijd. Hetzelfde kunje ook met de lichtmeter in je camera doen. Spotmeting en belichtingscompensatie bijvoorbeeld.
  En wat zijn de “instellingen voor de diffuse waardes? Een fotografische uiting van newspeak?

 2. Frank doorhof
  Frank doorhof schreef op donderdag 12 oktober 2017 om 17:40

  Je realiseert je hopelijk wel dat dit om verschillende redenen niet kan.

  1. De camera gebruikt reflectie metingen dus alleen de.waarde voor 18% grijs. Je kan daar wel vanuit rekenen maar sneller is dat zeker niet.

  2. De camera kan onmogelijk flits meten.

  In feite is de lichtmeter de snelste methode van belichtingen correct krijgen. Mits je weet hoe je hem moet gebruiken. In het begin doe je er zeker langer over. Maar naarmate je meer ervaring krijgt zul je snel zien dat niets sneller werkt dan een meter.

 3. mm
  mm schreef op vrijdag 13 oktober 2017 om 11:32

  Het diafragma gebruiken om de belichting te sturen vind ik geen goed idee. Diafragma bepaalt je beeld in grote mate. Ik neem aan dat je het aangeeft als mogelijkheid. Ik zou eerder manipuleren met sluitertijd.

 4. Frank doorhof
  Frank doorhof schreef op vrijdag 13 oktober 2017 om 11:56

  Sluitertijd zal niet werken met flits.
  De sluitertijd = aanwezig/continue licht
  Diafragma = de flits.

  Dus buiten regel je met de sluitertijd hoeveel aanwezig licht je in de scene wilt hebben. Maar diafragma mag niet aangepast worden. Zou je bv diafragma verkleinen onderbelicht je het model. Vergroot je hem dan overbelicht het model.

  In dit geval is het net andersom.
  We schieten met 100% flits dus zul je juist de sfeer moeten bepalen via de flits. Je kan dat doen door de flitser te regelen of het diafragma. Diafragma werkt vaak net wat sneller. Natuurlijk veranderd de schertpe diepte. Dus dat is een afweging.

  Zou je deze foto maken met continue verlichting dan kun je natuurlijk wel met sluitertijd werken. Maar met flits in de studio heeft sluitertijd geen invloed. Tot je boven een bepaalde grens gaat. Boven bv de 1/125 (1/160) krijg je zwarte balkjes in beeld (sluitergordijn). Tenzij je een HS systeem gebruikt maar laten we dat niet erbij betrekken. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord