Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Portretfotografie tip: Zet iets voor je beeld

donderdag 23 januari 2020, 14:41 door | 4.218x gelezen | 3 reacties

Een foto kun je op allerlei manieren interessanter maken. Compositie, kleurgebruik, scherptediepte en ga zo maar door. Meer diepte aanbrengen in een portret kan bijvoorbeeld óók door iets tussen je model en je lens te plaatsen.

Lijnen die de kijker van voor naar achter door een foto leiden kunnen een foto interessanter maken. Of door gebruik te maken van het perspectief kun je spanning toevoegen.

Wat ook goed werkt, is om niet alleen voor de compositie naar de regel van derden te kijken, dus in de beeldverhouding, maar door hem ook min of meer inhoudelijk toe te passen: maak gebruik van voorgrond, achtergrond én het middengebied.

In landschapsfotografie zie je dat veel gebeuren: er is iets in de voorgrond geplaatst, iets in de verte én je hoofdonderwerp bevindt zich daartussenin.

Dat kun je ook op portretfotografie toepassen en zelfs nog wat verder trekken: zet eens iets in de voorgrond vóór je onderwerp. Een paar voorbeelden:

Daisy

f/5.6, 1/125s, 160 ISO
Mamiya C330s | Kodak Portra160

De combinatie van de flare van het zonlicht dat van achter Daisy komt én het springerige gras op de voorgrond geeft een extra lenteachtig gevoel aan dit beeld (een analoog portret, geschoten op Kodak Portra kleurenfilm).

Emma

f/4, 1/1000s, 160 ISO @ 50mm

Dit portret van Emma is buiten gemaakt, in de zomerzon. Het moet een bijzonder gezicht zijn geweest: we stonden met het stuk stof over onze hoofden, zodat de vitrage een soort tentje vormde.

Het resultaat is dat het reliëf van de stof schaduwen op haar gezicht werpt en het witte materiaal geeft een natuurlijk, licht kader rond het gezicht van Emma.

Ik heb altijd wat witte, semi-transparante doeken in de auto liggen als ik op locatie ga. Die komen altijd van pas. Dit is een wat extremer voorbeeld, maar door ze links en rechts buiten het scherptegebied in beeld te hangen, maak je de sfeer van een portret iets intiemer.

Jolie

f/2.8, 1/100s, 400 ISO @ 50mm

Die intiemere sfeer kun je ook zónder doeken mogelijk maken. Zoals in dit geval, bij dit portret van Jolie. Ik ben hiervoor met mijn 70-200mm buiten de kamer gaan staan.

Dat moest ook wel, omdat ik in de kamer zelf niet genoeg ruimte had. De deur heb ik daarbij heel bewust in beeld gelaten om een natuurlijk kader te creëren.

Claudia

f4, 1/125s, 400 ISO - 70-200mm f/2.8

Niet alles wat je tussen je model en je lens plaatst, hoeft overduidelijk in beeld te zijn. Dit boudoir-portret van Claudia door het raam heen zorgt voor wat extra sfeer door de reflecties om Claudia heen.

Lisanne

f/2.8, 1/125s, 100 ISO @ 50mm

Voor dit herfstportretje van Lisanne boog ik een tak met mooie gele en bruine bladeren naar beneden. Door die van onder af in beeld te laten komen, krijgt Lisanne een natuurlijk herfstig kader om zich heen. Dat komt het beeld ten goede en het creëert extra diepte in de foto.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In het boek De Portretbijbel geeft Elja je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die hij de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heeft opgedaan.
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

  1. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 28 januari 2020 om 09:21  | reageer

    Mooi artikel met goede tips, top foto's en met heldere uitleg Erik. Voorgrond geeft diepte en trekt de aandacht nog meer naar het portret. Scott Kelby schrijft in zijn boek dat hij bijna nooit portretfoto's maakt met een 50mm objectief. Daar ben ik het dus niet mee eens, getuige ook jouw foto's vrolijk

  2. Kees
    Kees schreef op dinsdag 28 januari 2020 om 11:05  | reageer

    Kelby kletst wel vaker uit zijn nek.

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 29 januari 2020 om 15:29  | reageer

    Dank beiden!

    Ik ben het ook niet eens met Kelby hoor. Als het nou om nóg meer groothoek gaat kan ik daar best in meegaan. Veel closer dan in het portret van Emma hierboven ga ik ook niet met mijn 50mm. Maar ik vind de vervorming erg meevallen. Ik gebruik hem wel meestal voor wat wijdere shots. De eerste foto, van Daisy, is gemaakt met een 80mm op middenformaatfilm. Teruggerekend is dat ook equivalent aan 50mm op kleinbeeld.

    Kelby overdrijft graag. Ik heb ook wel eens een blog van hem gelezen dat 50mm echt nérgens goed voor is (te wijd voor tele en te close voor groothoek). Tja...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.163 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord