Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Video: Praktische portrettips tijdens een vintage shoot

zondag 27 juni 2021, 16:32 door | 2.718x gelezen | 0 reacties

Portretfotograaf Manny Ortiz neemt je in deze video mee tijdens een vintage portretshoot met model Elizabeth Wheeland. Terwijl je meekijkt met de shoot geeft Manny je een flinke lading praktische tips. Een heel leerzame video met mooie foto's als resultaat.


Manny gebruikt in zijn shoot een CineBloom filter; deze zorgt voor een softfocus effect.

De tips uit de video:

Gebruik een zonnekap


Hoewel Manny zegt dat hij nooit een zonnekap gebruikt zou hij willen dat hij die met deze shoot wel gebruikt had. Door het gebruikte softfocus filter had hij meer last van flares in zijn beeld.

Je kunt de flare ook vaak verminderen door net de hoek waar vanuit je fotografeert aan te passen, of, zoals Manny laat zien in de video, door het licht te blokkeren door net in de schaduw van iets (bijvoorbeeld je model) te gaan staan met je camera.

Laat je model bewegen


In plaats van je model alleen stilstaand te laten poseren; vraag of ze kan doen alsof ze loopt. Het kan soms handig zijn om het model te vragen naar voren en naar achteren te schommelen zodat het lijkt dat ze een stap neemt.

Blokkeer zonlicht met haar


Als er zonlicht op het gezicht valt van je model krijg je vaak lelijke lichtvlekken. Dit kun je vaak voorkomen door het model met haar haren het licht te laten blokkeren. Zo maakt ze zelf haar eigen schaduw.

Gebruik diepte


Als je op een locatie bent waar veel diepte te vinden is, maak daar gebruik van. Verschillende dieptes in je beeld kunnen helpen bij een mooie compositie en leiden je kijker door het beeld.

Wees niet bang om iets nieuws te proberen


Speel niet alleen op veilig, probeer ook dingen die je normaal niet doet. Als het niet werkt kun je gewoon doorgaan met je volgende idee. Met een digitale camera kun je toch gewoon eenvoudig een foto verwijderen als het niks is.

Maak veel foto's bij beweging


Als je foto's maakt met beweging in het beeld; zet je camera op continue autofocus en burst-mode. Gebruik een snelle sluitersnelheid om beweging te bevriezen en maak veel foto's om er zeker van te zijn dat het beste beeld er bij zit.

Kijk goed om je heen


Soms vind je prachtige locaties als je het niet verwacht. Kijk altijd goed rond naar lijnen, reflecties en texturen. Probeer verschillende dingen.

Via: FStoppers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord