Antonette de Groot

De Fujifilm FinePix REAL 3D W1 bekeken

zondag 1 november 2009, 18:05 door | 14.782x gelezen | 17 reacties

3D is hot. 3D is hip. 3D televisies schieten als de spreekwoordelijke herfstpaddestoelen uit de grond. Fujifilm springt op deze trend in de met de FinePix Real 3D W1 camera. Een camera die zogenaamde 3D foto's kan nemen. Vorig jaar op de Photokina al aangekondigd, nu is het toestel in de (web)winkels verkrijgbaar.

Fujifilm FinePix REAL 3D W1


De camera is redelijk handzaam en ziet er sober uit. Het hoogglans zwart is wel zeer besmettelijk en ik had al snel de neiging om het even wat te poetsen.

Vanwege de afstand die tussen de twee lenzen moet zitten -6 centimeter- zou het toestel ook niet veel kleiner kunnen. Het scherm is wel evenredig groot en de bedieningsknoppen zitten links en rechts van het scherm. Het omschakelen van 2D naar 3D en tussen film en video gaat heel intuitief. Op het scherm zie je het beeld ook 'live' in 3D.

De technologie die hiervoor gebruik wordt is en een beetje vergelijkbaar met de 'hologram' kaarten die je vroeger soms bij de -vul hier product naar keuze in- cadeau kreeg. Een soort van prisma waardoor je gelijk het 3D effect te zien krijgt.

Fujifilm 3D achterkant


Het bekijken van de gemaakte beelden kan op de camera en met de speciale 'viewer' die apart verkocht wordt, maar ik begreep van iemand die de beelden thuis met een 3D bril bekeek op zijn computer, dat dat ook het gewenste resultaat geeft.

De foto's en filmpjes moeten goed recht bekeken worden en ook tijdens het filmen/fotograferen heeft een verkeerde inkijkhoek al gauw een wat misselijkmakend effect. De camera geeft in donkere situaties vrij veel ruis. De grote vraag is natuurlijk: Is het een gadget of is Fujifilm de eerste en gaan de andere merken al snel volgen?

Wat ik me kan voorstellen is dat er zeker toepassingen zijn waarbij 3D een toegevoegde waarde heeft, bijvoorbeeld productfoto's en filmpjes, maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat Jan en alleman zijn vakantiefilmpjes in 3D zal willen gaan maken.

Alhoewel. Als je dan toch die 3D televisie hebt gekocht..

Aanvulling:
Om een aantal vragen uit de reacties te beantwoorden nog even een kleine aanvulling:
Ik heb geprobeerd een 3D foto te openen, maar dit kan blijkbaar alleen met de speciale software. Voor die paar slechte foto's die ik gemaakt heb niet de moeite van het installeren waard. Kijken met een blauw/groen 3D brilletje zou sowieso niet kunnen, begrijp ik van mijn inpandige beeld- en geluidexpert. Mocht het lukken om de foto weer te geven, dan zou je alleen met een polariserende bril iets kunnen zien.

De camera slaat de foto's op in een .MPO file. Altijd, of je nou in 3D of 2D schiet, wordt een foto van een van de twee lenzen als "gewone" jpg opgeslagen. Een aantal van mijn jpg's zijn erg onscherp, ik vermoed dat ik de camera daarbij niet recht genoeg gehouden heb. Ik heb de camera 's avonds getest en vond de resultaten matig, veel ruis. Moest al heel snel gaan flitsen, waardoor het 3D dan ook weer niet zo goed uit de verf kwam.

Ik ben van mening dat het filmen met dit soort camera's waarschijnlijk meer in zwang zal raken dan het fotograferen. Ook omdat je het toch met een speciale viewer en/of bril moet gaan bekijken, lijkt het mij een leukere toepassing voor bewegende beelden.

Aanvulling 2
Dankzij de tip van Kees toch kunnen omzetten, maar omdat ik niet zo'n brilletje heb kan ik niet controleren of het wat geworden is.

3D voorbeeld


Meer informatie
- Photography Blog
- CNET
- Akihabara News


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

17 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 1 november 2009 om 18:38

  Best leuk speelgoed, maar met een prijs van ruim 500 euro toch wat duur voor zo'n gadget. Daarnaast wordt dit natuurlijk pas echt leuk als de 3D televisies/monitoren wat meer ingeburgerd zijn. Dat zal nog wel een aantal jaren duren ben ik bang.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 1 november 2009 om 21:08

  Ik ben deze camera eerlijk gezegd nog niet tegengekomen als voorraad in welke winkel dan ook?? Ben benieuwd of Antonette deze camera dan ook echt in haar handen heeft gehad en zo ja zet dan a.u.b. een voorbeeldfoto bij het artikel zodat we een beeld hebben van wat er uiteindelijk gemaakt wordt.

 3. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 1 november 2009 om 21:28

  Nou... aangezien ik bij een fotozaak werk (City Foto in Breda) kan ik je vertellen dat deze camera wel degelijk bij ons in de winkel staat. Voorbeeldfoto's waren wat moeilijk, ik had de camera slechts korte tijd tot mijn beschikking en de resultaten vond ik niet de moeite waard om hier te plaatsen. Ik zal nog even kritisch kijken en als je het wil kan ik je ze uiteraard mailen.

 4. Johan de Groot
  Johan de Groot schreef op zondag 1 november 2009 om 21:41

  Arno,
  wees gerust: die camera heeft ze daadwerkelijk in haar handen gehad, ik zat er naast vrolijk
  Het plaatsen van een 3d foto heeft weinig zin, omdat het een specifiek formaat is wat je dus alleen met een speciale viewer kunt zien...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord