Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Impressie van de nieuwe Sony FE 50mm f/1.4 GM

woensdag 22 februari 2023, 10:20 door | 3.108x gelezen | 0 reacties

Ben je een liefhebber van een standaard objectief, dan zal de nieuwe Sony FE 50mm f/1.4 GM je zeker aanspreken. Dit lichtsterke objectief is de vervanger voor het ZA model, en beloofd een flinke vooruitgang in snelheid en beeldkwaliteit.

Een 50mm objectief wordt niet voor niets al decennia lang een standaard objectief genoemd. Het heeft een beeldweergave die overeenkomt met wat we met onze ogen zien. Zodoende geeft een foto die met 50mm is gemaakt een heel natuurlijk uiterlijk.

Nando sony fe1 2 50gm 2

Een 50mm brandpunt is ideaal voor portret fotografie. Maar 50mm is geschikt voor zoveel meer soorten fotografie. (Sony A1 met ZA 50mm f/1,2 GM)

Sony heeft een heel assortiment aan 50mm objectieven beschikbaar. Denk aan de FE 50mm F1.8, de FE 50mm F2.5 G, de FE 50mm F2.8 Macro Lens, de FE 50mm F1.2 GM en de FE 50mm F1.4 ZA. Het zal direct duidelijk zijn dat dit nieuwe 50mm objectief de vervanger van de laatstgenoemde is.

Nando sony fe1 4 50gm 2

De Sony ZE 50mm f/1.4 GM

De nieuwe Sony ZA 50mm f/1.4 heeft de aanduiding G-master, wat betekent dat je de hoogste kwaliteit mag verwachten. Het objectief weegt 516 gram en meet 80,6 x 96mm.

Daarmee is het kleiner en compacter dan de ZA 50mm f/1,2 GM (778 gram, 87 x 108mm). Dit alles maakt het objectief erg prettig in gebruik en het balanceert goed op de Sony A7 IV body.

Nando sony fe1 4 50gm

Het is een compact objectief, dat een mooie balans geeft op elke camera body. Dit is de ZE 50mm f/1.4 GM op een Sony A7 IV)

De ZA 50mm f/1.4 GM heeft een diafragmaring die via de iris lock knop vergrendeld kan worden. De hoorbare kliks kun je uitschakelen, wat perfect is voor video gebruik. Uiteraard is er een AF/MF schakelaar en twee programmeerbare knoppen.

Nando sony fe1 4 50gm 3

Een overzicht van de ZE 50mm f/1.4GM

Zoals verwacht vertoont dit objectief weinig vervorming en een milde vignettering op f/1.4. De 11 diafragmabladen zorgen voor een mooie bokeh.

Nando sony fe1 4 50gm 6

Er is een hele lichte pincushion vervorming, die in de praktijk niet of nauwelijks zal opvallen


Nando sony fe1 4 50gm 7

Vignettering bij f/1.4 is aanwezig, maar dit verdwijnt snel bij diafragmeren. Meestal is de vignettering een prettige bijkomstigheid bij minimale scherptediepte.


Nando sony fe1 4 50gm 5

De bokeh (bij f/1.4) is dankzij de 11 diafragmabladen heel mooi. Er is nauwelijks sprake van het lelijke union rings effect. De kattenoog vervorming aan de zijkanten is een natuurlijk effect bij dit soort grote lensopeningen.

Je kunt de FE 50mm f/1.4 GM zien als het alternatief voor de f/1.2 versie. Dat objectief geeft je ongeveer een halve stop meer licht. De keerzijde is een veel groter en zwaarder objectief, en met een prijs van bijna 2.300 euro is het aanzienlijk duurder.

Nando sony fe1 2 50gm

Het enige alternatief in de GM serie is de f/1,2 versie van dit objectief. Het is groter, zwaarder, en duurder.

Tenzij je de f/1.2 echt nodig hebt, of gewoonweg wenst, en je hebt het geld ervoor beschikbaar, dan is het natuurlijk een fantastisch objectief. De nieuwe FE 50mm f/1.4 GM is waarschijnlijk een veel interessanter objectief voor de meeste fotografen.

Nando sony fe1 4 50gm 4

De FE 50mm f/1.4 GM is een fantastisch objectief en een goede keuze voor elke fotograaf.

Met dank aan Sony voor het beschikbaar stellen van dit nieuwe objectief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord