Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Manfrotto 222 pistoolgreep aan de tand gevoeld

dinsdag 27 februari 2007, 22:27 door | 15.597x gelezen | 4 reacties

Manfrotto 222 pistoolgreepIn januari heb ik met de fotoclub nachtfoto's gemaakt in Nijmegen. De opkomst was toen mager en er bleek interesse voor nogmaals een nachtfotografie sessie. Tijdens die vorige keer kwam ik erachter dat ik voor goede nachtfotografie nog wat spullen nodig had zoals een pistoolgreep. Vorige week heb ik die op de valreep nog aangeschaft.

Afgelopen zaterdagavond ben heb ik mijn nieuwe Manfrotto 222 pistoolgreep in het veld getest. De 222 kop is een stevige brok metaal. Als nadeel kan dan ook zijn gewicht gezien worden; de greep betekend zo'n 780 gram extra meesleuren. In combinatie met een stevig statief kan het dan een aardig gesjouw worden. Overigens moet ik zeggen dat ik me tijdens onze avond in het plaatsje Grave niet geërgerd heb aan het gewicht.

Wel heb ik genoten van het gemak waarmee de gewenste compositie te maken is met deze kop. Op een hele natuurlijke wijze kun je de camera in elke hoek zetten die je wenst. Het gemak waarmee dit mogelijk is was boven mijn verwachtingen. De eerste twee keer vergiste ik me nog en had poogde ik de body in de juiste richting te draaien, maar al heel snel grijp je als vanzelf naar de pistoolgreep.

Hoewel ik in eerste instantie het idee had dat de greep zwaar zou werken (de hendel in knijpen kost nog redelijk wat kracht) blijkt dit in de praktijk anders te zijn. Wanneer er geen camera op de greep zit lijkt ook het draaien zwaar te gaan. Door middel van een draaiknop in het midden van de greep kun je dit echter lichter instellen. Zodra je echter het gewicht van de camera (met lens) op de greep vast zet ontdek je al direct dat de knop weer een heel eind vaster gedraaid moet worden. Dit is gelukkig snel en makkelijk naar wens in te stellen.

Zelf maak ik over het algemeen weinig gebruik van een statief tijdens mijn foto's. Dit kwam mede doordat ik op een statief niet de vrijheid had die je vanuit de losse hand wel hebt. Dankzij deze greep heb ik echter ontdekt dat een statief ook erg prettig kan werken. Ik zal mijn statief in de toekomst waarschijnlijk vaker gebruiken.

De Manfrotto 222 pistoolgreep is zijn geld absoluut waard. Voor € 85,- haal je een nuttig fotografiegereedschap in huis dat solide in elkaar gezet is. Ik verwacht dat de 222 probleemloos tien tot twintig jaar mee zal gaan. Een absolute aanrader voor iemand die met een statief wilt werken maar hierdoor niet teveel beperkt wilt worden!

Brug Grave
De brug bij Grave


Overigens heb ik de pistoolgreep besteld bij Kamera Express. Zij leveren deze greep voor hetzelfde bedrag als bijvoorbeeld Foto Konijnenberg, maar rekenen slechts € 5,- transportkosten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. Robert
    Robert schreef op woensdag 28 februari 2007 om 07:23  | reageer

    Ik heb 'm ook al een paar jaar naar volle tevredenheid in gebruik, echter bij zwaardere telelenzen gaat 'ie nog wel eens een eigen leven leiden als de kop niet helemaal verticaal staat. Hiervoor heb ik een echt balhoofd aangeschaft.
    Veel plezier ermee knipoog

  2. Brian DSLR.nl
    Brian (DSLR.nl) schreef op woensdag 28 februari 2007 om 20:07  | reageer

    @Robert
    Same here, ik gebruik hem ook alleen bij de lichte objectieven. Bij de wat zwaardere objectieven wil hij inderdaad nog wel eens ineens omvallen, zelfs een keer met schade aan de camera als gevolg.
    In de praktijk gebruik ik hem op mijn D200 incl. batterijpak en middelgrote lenzen, dus dat gewicht kan hij goed aan. Ga je zwaarder, zoals met een flinke telelens, dan inderdaad liever een balhoofd gebruiken.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 28 februari 2007 om 20:46  | reageer

    Ik heb (nog) geen zware telelenzen in bezit, dus kan dat niet testen. Ik heb 'm getest met mijn ook niet al te lichte 24-70L lens (950 gram) en dat gaat uitstekend. Maar ik kan me voorstellen dat de stevige teleobjectieven voor problemen kunnen zorgen.

    Het maximaal draaggewicht is volgens de fabrikant 2,5kg.

  4. fotopeter
    Profiel fotopeter schreef op maandag 1 december 2008 om 14:38  | reageer

    Op de Canon Discovery 2008 stonden zelf de telelenzen van 800m met een dergelijk statiefkop, ik vond het wel handig

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.191 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord