Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Quadralite A1: flitsfotografie met je smartphone

vrijdag 10 november 2017, 15:30 door | 5.939x gelezen | 0 reacties

De Quadralite A1 (ontworpen voor smartphones), combineert de functionaliteit van een flitser, LED-lamp en een draadloze trigger. Een veelbelovend apparaatje waarmee je met je smartphone veel beter belichte foto's kunt maken. Bovendien geeft het de mogelijkheid op een gemakkelijke manier je studiolampen in te stellen.

Wij kregen de kans om even met het apparaat te spelen bij Quadralite in Krakau. In dit artikel onze eerste indruk.

Quadralite A1


Persevent in Krakau


Het Poolse bedrijf Quadralite heeft de lancering van hun 3-in-1 flash-, lamp- en radio-trigger, de Quadralite A1, bekendgemaakt. Het is hun eigen rebranded versie van de Godox A1, met dezelfde kenmerken en specificaties.

De distributeur organiseerde op 7 november in Krakau, Polen, een exclusief persevent om de mogelijkheden van de Quadralite A1 te laten zien in combinatie met de nieuwste Quadralite studiolichten en -accessoires.

De Quadralite A1 fungeert zowel als een onafhankelijke draadloze trigger-flitser, maar ook als draadloze trigger en controller voor extra Quadralite-lampen (zowel flitsers als LED-verlichting).

De bijbehorende app converteert je smartphone naar een soort controlecentrum waarmee je een complete studioverlichting kunt beheren.

Quadralite A1


Studioverlichting met je smartphone


Quadralite A1 is een apparaat dat de eigenschappen van een flitslamp voor smartphones heeft en kan worden gebruikt als trigger voor reportage-flitsers en studiolampen. Met dit apparaat kun je als smartphone-fotograaf de wereld van strobing binnengaan.

Het A1-model is uitgerust met 3 LED-verlichtingsdiodes (1 Watt) waardoor het als mobiele lichtbron kan dienen. Maar dit is niet het belangrijkste kenmerk van het apparaat.

Bovenal is de A1 een autonome flitslamp (8 Watt, kleurtemperatuur van 6000 Kelvin (± 200 Kelvin), die met de camera van de smartphone draadloos kan worden gesynchroniseerd.

Om de Quadralite A1 te kunnen gebruiken, moet je eerst de Quadralite Photo App installeren op je telefoon. Het apparaat plus de software tezamen zullen je telefoon dan uiteindelijk transformeren in een camera waarmee je in de studio en daarbuiten extra lichtbronnen kunt aansturen.

Quadralite A1

De Photo App geeft je volledige controle over de A1 en andere flitsers of LED-panels en is gratis te downloaden. De kleine, compacte A1 kan vanaf statief of handheld worden ingezet

De A1 kan worden geïntegreerd met een draadloos besturingssysteem waarbij Quadralite en Godox flitsers getriggered kunnen worden aangestuurd.

Daarnaast krijg je een ingebouwde Bluetooth 4.0 module met een maximaal bereik van 50 meter, die draadloze communicatie mogelijk maakt en daarnaast een ingebouwde draadloze module: Quadralite Navigator X die functioneert op 2.4 GHz.

Navigator x system compatibility


De zeer compacte Quadralite A1 is uitgerust met een 1Ah lithium-ion batterij, waarmee 700 flitsen op vol vermogen kunnen worden afgevuurd.

De afmetingen zijn 80 x 23 x 65 millimeter en hij weegt ongeveer 110 gram. De achterwand heeft een magneet die de montage van het apparaat op metaaloppervlakken mogelijk maakt.

Quadralite A1 technische details


Bovenop vind je een klein, maar duidelijk afleesbaar OLED scherm, dat basisinformatie geeft over de conditie van de apparaten. Drie toetsen aan de rechterkant van het paneel maken het mogelijk om de testflits, de LED-verlichting en het apparaat aan en/of uit te zetten.

Los daarvan is er ook een instelwiel en een extra knop om verschillende setup-opties te veranderen. Aan de onderkant zit schroefdraad (3/8") dat compatibel is met de meeste studio-statieven en -accessoires. De voorkant bestaat uit flitslicht en LED's.

Quadralite A1 technische details


Testen


We hebben een hele middag mogen testen met het apparaat. Het is inderdaad zeer klein en compact en vrij eenvoudig te bedienen. Als off-camera flitsertje voor bij je smartphone is hij goed te gebruiken en ook prima af te regelen.

IMG 8867

Foto gemaakt met smartphone en Quadralite A1 (interne flitser uitgeschakeld) en twee studiolampen met softbox

Via de app op je smartphone kan je ISO, witbalans en sluitertijd aanpassen. En daarnaast kun je ook de flitsintensiteit reduceren of juist intensiveren. Je hebt alleen een assistent nodig (of je moet de A1 op een statief zetten) om hem vanaf de zijkant op je model te kunnen richten.

Quadralite A1 praktijk


Via het kiezen van een kanaal kun je met het apparaat ook flitslampen (wel Quadralite, want hier zit een receiver ingebouwd, evenals in hun reportageflitsers) aansturen met daarop mooie lichtvormers, waardoor je zo een mooi studioportret kunt maken.

IMG 8864

Foto gemaakt met smartphone en Quadralite A1 (interne flitser uitgeschakeld) en één studiolamp met softbox en één met snoet achterop het hoofd gericht

Dit ziet er heel wat beter uit dan wanneer je een portret schiet met alleen de A1 als flitser. Al is ook dit uiteraard stukken mooier dan de 'flitser' in je smartphone. De lampen kun je inderdaad via de app op je smartphone afregelen, erg handig!

Als je met je (spiegelreflex-) camera wilt fotograferen met meerdere studiolampen en toch gebruik wilt maken van de Quadralite A1, dan heb je een Navigator X transceiver nodig die je op je camera monteert.

De A1 zorgt dan voor de koppeling met je smartphone waarmee je onder andere de lampen kunt afregelen. De A1 gecombineerd met de app is een handig hulpmiddel in de studio.

IMG 8870

Foto gemaakt met smartphone en Quadralite A1 als flitser

Conclusie


Wat ik jammer vind is dat je, als je extra flitslampen of reportageflitsers wilt gebruiken en aansturen, je daarbij gebruik moet maken van Quadralite apparatuur. Dit omdat in deze lampen een dedicated Quadralite receiver ingebouwd zit.

Mocht je toch gebruik willen maken van andere merken studiolampen of opzetflitsers, dan heb je daarvoor een extra Quadralite receiver nodig om de boel met elkaar te kunnen laten communiceren.

Maar als extra flitser voor bij je smartphone is het een leuk apparaat dat je snel meeneemt (past in je broekzak) om net even wat extra's te geven aan je smartphone foto's, zeker bij slechte lichtomstandigheden.

Het is ook mogelijk om meerdere Quadralite A1's tegelijk te koppelen aan je smartphone voor een meer strobistisch effect.

IMG 8875

Foto gemaakt met smartphone en Quadralite A1 als flitser

Prijs en beschikbaarheid


De Quadralite Photo app is gratis verkrijgbaar in de iOS App Store, met een Android-versie die rond het eind van dit jaar vrijgegeven wordt. Aanbevolen verkoopprijs van de Quadralite A1 zelf bedraagt 79 euro en is in het midden van november 2017 beschikbaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord