Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon EOS 5Ds

vrijdag 18 september 2015, 14:45 door | 9.109x gelezen | 0 reacties

Begin dit jaar kondigde Canon twee nieuwe spiegelreflexcamera's aan die vooral opvielen door hun sensor met 50 megapixel. De afgelopen weken ben ik aan de slag geweest met één van de modellen: de Canon 5Ds.

Canon EOS 5Ds

Canon 5Ds specificaties


- 50,6 megapixel full-frame CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid van 50 tot 12.800 ISO
- 5 foto's per seconde
- 1,6x en 1,3x crop en 1:1 crop modus
- Dual DIGIC 6 processor
- EF lensvatting
- 61 punts autofocus (41 cross-type, 5 dual cross-type, zoals in de 1D X)
- iSA belichtingsmeetsensor met 252 zones (zoals in de 7D mark II)
- 3,2 inch TFT display
- Full HD video
- USB 3.0 aansluiting
- SD(XC) en Compact Flash geheugenkaartpoorten
- Gewicht: 845 gram
- HDR en Timelapse functie
- Spiegelvibratie controle systeem

Zijn voorganger, de Canon 5D mark III, is een allemansvriend; hij is geschikt voor vrijwel alle vormen van fotografie. Voor de Canon 5Ds ligt dit anders. Canon richt zich met deze camera specifiek op landschaps-, architectuur, studio- en portretfotografen. Dit zie je terug in de specificaties.

Een foto met een resolutie van 50 megapixel (een Jpeg is gemiddeld 18 megabyte, een RAW file circa 65 megabyte) heeft niet elke fotograaf nodig. Het is vooral handig voor fotografen die grote afdrukken willen maken en belang hechten aan goede zichtbaarheid van kleine details in een foto.

Je ziet het ook aan de lichtgevoeligheid. Je kunt tot maximaal 12.800 ISO werken. Voor veel werk prima, maar sommige fotografen hebben liever de mogelijkheid om bij nog minder licht te fotograferen.

Canon 5ds top

Vergeleken met de Canon 5Ds R


Canon heeft naast de 5Ds ook de 5Ds R. Dit is exact dezelfde camera met als enige verschil dat een low-pass filter ontbreekt. Het weghalen van een low-pass filter geeft je meer scherpte in de foto, maar het heeft als nadeel dat er sneller moiré kan optreden.

Die moiré is geen ramp, want dit is eenvoudig achteraf te corrigeren. Het is echter wel een extra handeling. Voor fotografen die dit niet willen is er dus de 5Ds. Door de hoge resolutie van de sensor is de kans dat er een moirépatroon ontstaat ook een stuk kleiner dan bij lagere resolutie sensoren.

In de praktijk is het overigens niet het weglaten van het low-pass filter, maar er wordt een aangepast filter gebruikt. Dit filter heeft niet langer de anti-aliasing effecten (die voor een iets zachter beeld zorgen), maar nog wel steeds de infrarood filterende eigenschap. Een nieuw type filter dus. Eentje die in slechts een beperkt aantal camera's gebruikt wordt momenteel. Dit is de reden waarom de versie 'zonder filter' duurder is dan de versie met.

Naast het filter (en het logootje voorop de camera) is er verder geen verschil tussen de twee modellen. Ben je landschapsfotograaf, dan is de 5Ds R waarschijnlijk de beste keuze voor je.

In de praktijk


Als je werkt met een Canon 5D mark III dan is de overstap naar de 5Ds bijna onmerkbaar. De body lijkt zoveel op die van zijn voorganger dat je voor je gevoel dezelfde camera in handen hebt. Alle knopjes zitten op dezelfde plek. Hooguit zal je in de menu's even moeten zoeken; de 5Ds heeft wat extra opties en ook zijn er een aantal menu items verplaatst.

De Canon 5Ds ligt dan ook prima in de hand en is prettig in te stellen en te gebruiken. Tenminste, dat vind ik als eigenaar van een 5D mark III. Het voelt volledig vertrouwd. Mocht je een Canon 6D gebruiken; de 5Ds is een fractie groter dan de 6D. Een merkbaar verschil.

Wat mij betreft is het een gemiste kans dat ze geen GPS en Wifi hebben toegevoegd. Ook het touchscreen dat Canon gebruikt op de consumentenmodellen had ik graag teruggezien in deze body. Helaas is dat dus niet het geval. Waarschijnlijk niet iets wat je specifiek gaat missen, maar aangezien de technologie er is, had het zeker wat toe kunnen voegen.

Trager foto's terugkijken


Wat direct opvalt wanneer je met de camera aan de slag gaat, is dat ie voor het vertonen van de foto op het display -direct na het maken van de opname- iets meer tijd nodig heeft. Het duurt ongeveer een seconde voordat de foto getoond wordt, maar dat voelt een stuk trager dan de Canon 5D mark III.

Het is natuurlijk prima te begrijpen dat het iets langer duurt, er moeten behoorlijk wat pixels verwerkt worden. Het is echter wel jammer, want als je regelmatig even een blik op je scherm wilt werpen om te kijken of alles in orde is gaat dat nu een stukje trager.

Beeldkwaliteit


De beeldkwaliteit van de Canon EOS 5Ds is uitstekend. Ook bij hogere ISO's blijft het beeld nog goed. Je kunt maar tot 12.800 ISO, maar het beeld hiervan is eigenlijk net zo bruikbaar als bij de Canon 5D mark III. Bij die camera kun je echter nog hoger (waarbij het beeld slechter wordt).

De camera beschikt ook over een prima dynamisch bereik. In de nabewerking kun je daardoor nog veel uit de schaduwen en hoge lichten halen.

Als je trouwens kijkt naar pixeldichtheid op de sensor dan zit de Canon 5Ds op 4.14 µm. Vergelijkbaar met de 7D mark II en de 70D die beide op 4.1 µm zitten. Het verschil is dan uiteraard dat de 5Ds een full-frame sensor gebruikt in tegenstelling tot de crop-sensor bij de andere camera's. De pixels zitten dus niet extreem op de sensor gepropt, zoals je wellicht zou denken aan de hand van het aantal megapixel.

5ds: 100% crop


Lensfouten


Lensfouten in objectieven worden door de hoge resolutie van de 5Ds sneller zichtbaar. Net als onscherpte in je beeld. Tenminste; wanneer je de beelden op 100% gaat bekijken. Wil je optimale kwaliteit, dan heb je voor deze camera ook de beste objectieven nodig.

Dat wil niet zeggen dat een minder objectief niet bruikbaar is. Ook dan kun je meer uit je beeld halen dan met een camera met minder pixels. Lensfouten vallen gewoon wat meer op als je zoveel detail kunt zien.

Een beetje vergelijkbaar is het detail dat je kunt zien in bijvoorbeeld de huid van een model. Oneffenheden vallen inderdaad beter op wanneer je op 100% zit. Je kunt ze echter, door het extra detail, ook veel gemakkelijker bewerken. Je hebt dan meer detail om mee te werken en dat werkt in de praktijk wel gewoon echt lekker!

Crop modus


De Canon 5Ds beschikt over drie crop-modussen. Hierbij krijg je een uitsnede van het totale beeld dat de sensor kan produceren. Je kunt kiezen voor een 1,6x crop of een 1,3x crop. Daarnaast heb je nog ratio keuzes van 4:3, 16:9 en een 1:1 modus.

Bij deze laatste versie wordt het beeld in een 1:1 verhouding (vierkant) opgeslagen. De maximale hoogte wordt gebruikt, maar aan de linker en rechter kant wordt een deel weggelaten.

5ds cropmodi

In de 1,6 en 1,3 cropmodus wordt een uitsnede van het beeld opgeslagen waarbij uiteraard het middelpunt gelijk blijft. Een grijze laag in de optische zoeker laat je precies zien welk deel van het beeld je vastlegt. Je kunt nog wel door het grijze vlak heen kijken. Ik vond het een duidelijke oplossing die volgens mij prettig werkt. In de 1,6 cropmodus heb je nog steeds een afbeelding van 19 megapixel.

Overigens geldt de cropmodus alleen voor Jpegs. Werk je met RAW dan wordt gewoon het volledige beeld opgeslagen. Gebruik je Canon's Digital Photo Professional, dan kun je bij het bewerken wel de gekozen crop terugzien en gebruiken.

Bulb en Timelapse


In je camera heb je doorgaans voldoende controle over de sluitertijd. Er is echter een vreemde uitzondering. Wanneer je aan de slag gaat met langere sluitertijden moet je bij tijden langer dan 30 seconden gebruik maken van de bulb-stand.

In deze stand blijft de sluiter net zo lang open als dat je de ontspanknop ingedrukt houdt. Met behulp van een extra aan te schaffen remote heb je wel meer opties, maar het brengt weer een extra apparaat met zich mee.

Canon heeft dit gelukkig opgelost in de 5Ds. Wanner je in de bulb-stand werkt kun je nu in het menu exact instellen hoeveel uur, minuten en seconden je wilt dat de sluiter open blijft. Wel zo gemakkelijk! Het maximum is 99 uur, 59 minuten en 59 seconden. Ruim vier dagen dus.

Canon EOS 5Ds: Bulb instellen


Ook nieuw is de time-lapse stand. Hierbij kun je niet alleen een time-lapse sequence instellen, de camera maakt er ook direct een time-lapse filmpje van. Erg handig voor wie veel met time-lapse doet; het kan de nodige nabewerking schelen.

Vibratiebeperking


In een spiegelreflex klapt met hoge snelheid een spiegel omhoog en omlaag op het moment dat je een foto maakt. Dit kan voor trillingen zorgen die zichtbaar zijn in je foto. Om dit te verminderen heeft Canon het mechanisme waarmee deze spiegel op- en neergeklapt wordt aangepast.

De trillingen die veroorzaakt worden door de spiegel is hierdoor een stuk minder. Dit kan weer zorgen voor scherpere foto's. Ook is de camera hierdoor stiller geworden bij het maken van een foto.

Bediening op maat


Canon heeft ook goed aandacht besteed aan het persoonlijk maken van je camera. Zo kun je nu ook het quick-menu helemaal naar smaak indelen. Het is natuurlijk prettig als hier alleen staat wat jij regelmatig verandert.

5ds custom quickmenu


Ook heeft de 5Ds 'fine detail picture style'. Hiermee kun je de beeldstijlen van de camera instellen zoals jij graag je foto's ziet. Je Jpegs zijn dan direct uit de camera meer volgens jouw smaak.

Vergeleken met de 5D mark III


De Canon 5Ds heeft veel weg van de bestaande Canon 5D mark III. Sterker nog, als je beide camera's naast elkaar zet moet je je best doen om de verschillen te ontdekken. Uiterlijk zijn er echt weinig verschillen. De programmavoorkeuzeknop heeft bijvoorbeeld niet het zilveren ringetje dat de mark III heeft. Wel worden de programmamodi aangeven in relief.

Canon 5Ds vs 5D mark III

Het grootste uiterlijke verschil is het kleine extra gripje aan de linkerkant van de camera. Ook zijn de aansluitingen iets anders, zo mist de microfoon uitgang en is er nu een USB3 aansluiting.

Innerlijk zijn de verschillen iets groter (en belangrijker). Uiteraard bevat de full frame sensor ruim het dubbele aan megapixels. Ook is het lichtmetingssysteem (dat eerder te vinden was in de 7D mark II) beter dan die uit de 5D mark III.

Heb je reeds een 5D mark III dan is upgraden waarschijnlijk niet direct interessant. Tenzij je voor jouw fotografie veel voordeel kunt halen uit de 50,6 megapixel sensor natuurlijk.

In de afbeelding hieronder krijg je een indruk van het verschil in pixelhoeveelheid tussen de 5D mark III en de 5Ds. Zoveel meer pixels heb je dus om mee te werken!

5Ds vs 5D mark III


Grappig detail: wanneer je de foto's gemaakt met de 5Ds bekijkt op een 5D mark III dan krijg je de melding 'Image to large'. Hierbij wordt dan wel een kleine versie getoond van de foto die je probeert te bekijken.

Stevige computer


Voor het nabewerken van de foto's die je met de Canon 5Ds schiet heb je een stevige computer nodig. Ik gebruik op kantoor een AMD Phenom II X6 processor op 2,8 Ghz met 16 gigabyte intern geheugen. Dat is echter voor het nabewerken van de foto's geschoten met de 5Ds wat aan de lichte kant.

Gelukkig heb ik ook de beschikking over een Mac Pro. Een systeem met een 6 core Intel Xeon E5 processor, 32 gigabyte geheugen, twee AMD FirePro D500 grafische processoren en een Lacie 5Big in RAID0 waar de foto's op staan.

Met een dergelijk systeem zijn de 50 megapixel bestanden van de Canon 5Ds geen enkel probleem en kun je vlot nabewerken. Voor veel fotografen, en vooral amateurs, is een dergelijk systeem vaak tamelijk overkill en vooral ook een erg prijzige investering.

Prijs


De Canon 5Ds heeft een adviesverkoopprijs van 3.549 euro en daarvoor ligt hij momenteel ook nog in de winkels. Voor de Canon 5Ds R betaal je 200 euro extra.

Wellicht goed om de huidige prijs van de Canon 5D mark III nog even te noemen; deze kost nu circa 2.799 euro. 750 euro goedkoper dan de Canon 5Ds dus.

Conclusie


Is een middenformaatcamera je nog een stap te ver, dan is de Canon 5Ds dé camera om toch te kunnen werken met enorm gedetailleerde bestanden waarbij je ook het gemak (en de betere prijs) van spiegelreflex camera's behoudt.

Deze camera maakt wat mij betreft wel duidelijk dat er zeker meerwaarde zit in meer megapixel. Je hebt gewoon meer detail om mee te werken en dat is erg prettig. Gebruikers van een eerdere 5D (en eigenlijk ook veel andere Canon modellen) zullen zich direct thuis voelen met deze body.

Wat mij betreft is de Canon EOS 5Ds een uitstekende camera die absoluut aan te raden is. Let er alleen wel op dat je een snelle computer en voldoende schijfruimte beschikbaar hebt.

Meer informatie


- Canon 5Ds review door The Digital Picture
- Canon 5Ds review door Ken Rockwell
- Canon 5Ds review door Petapixel
- Canon 5Ds review door Techradar
- Canon 5Ds review door Fro Knows Photo
- Canon 5Ds review door Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord