Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z

vrijdag 12 april 2024, 16:32 door | 1.820x gelezen | 7 reacties

Zou het niet mooi zijn als er een 24-105mm zoomobjectief is met f/2.8? Daarmee krijg je net dat beetje meer zoombereik dan een 24-70mm maar wel met die gewilde grote lensopening. Canon heeft nu de RF 24-105mm f/2.8L IS USM. Het is een heel ander objectief dan verwacht.

Een 24-105mm heeft het meest veelzijdige brandpuntbereik. Je hebt groothoek en een klein beetje tele in één enkel objectief. Niet voor niets is dit vrijwel altijd het standaard-zoomobjectief. De topmodellen van dit soort objectieven hebben 'slechts' f/4 als grootste lensopening.

Nando rf24 105mm28L review 6

De RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z in al zijn glorie.

Canon heeft daar nu verandering in gebracht met de RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z. Dit objectief laat twee keer zoveel licht door dan de standaard versies die we zo goed kennen. Het is echter niet langer het compacte objectief. Laat ik wat specificaties geven.

 • Diafragma f/2.8 over het hele zoombereik
 • Lengte 199mm en diameter van 88,5mm
 • Gewicht van 1,43 kilogram
 • 23 lenselementen in 18 groepen, inclusief 4 US,2 GMo aspherical en 1 replica aspherical lens
 • Diafragmaring voor video met vergrendeling in A-stand
 • Twee programmeerbare lensknoppen
 • Minimale scherstelafstand van 45cm, met 0,08x vergroting en 0,29x vergroting bij respectivelijk 24mm en 105mm brandpunt
 • Tot maximaal 5,5 stop beeldstabilisatie, en 8 stop in combinatie met IBIS
 • Dual Nano USM autofocus motor
 • Verwijderbare statiefvoet
 • Aansluitingen voor Power Zoom-adaptors en lensholder


Eerste indruk


Het is al duidelijk dat het geen klein objectief is. Het is groter en zwaarder dan een RF 70-200mm f/2.8L IS USM objectief. Je kan het wat formaat en gewicht beter vergelijken met een RF 100-500mm f/4,5-7,1L IS USM.

Nando rf24 105mm28L review

De f/2.8 versie naast de f/4 versie, zowel in uitgezoomde als ingezoomde positie.

Vergelijk je dit f/2.8 objectief met de f/4 variant, dan valt op dat het simpelweg twee keer zo groot en zwaar is. Dit betekent dat het geen objectief is dat je voor het gemak altijd op je camera kan laten zitten. Daarvoor is het te groot en zwaar.

De RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z heeft een heel soepel zoommechanisme dat 90 graden roteert. De focusring draait gelijkmatig en is perfect voor nauwkeurige scherpstelling. Natuurlijk is er de controlring, maar het is de diafragmaring die opvalt. Je kan traploos het diafragma veranderen.

Nando rf24 105mm28L review 2

De bekende schakelaars voor scherpstelling en beeldstabilisatie.

Daarnaast zijn de bekende schakelaars voor scherpstelling en beeldstabilisatie. Het objectief heeft ook twee lensknoppen die je kan programmeren. Wegens het formaat en gewicht is er een statiefgondel, waarvan de voet verwijderd kan worden.

Nando rf24 105mm28L review 5

De statiefgondel. De voet kan verwijderd worden.

Beeldkwaliteit


Natuurlijk is f/2.8 niet alleen geschikt om meer licht door te laten. Je kan er een kleine scherptediepte mee bereiken. Dit is voor 24mm minder spectaculair, maar voor 105mm brandpunt kan f/2.8 het onderwerp mooi los laten komen van de achtergrond.

Nando rf24 105mm28L review 9

De onscherpte bij de grootste lensopening op 24mm en 105mm. De bokeh ziet er mooi uit, met duidelijke cateye vervorming in de hoeken op 105mm. Deze vervorming is verdwenen op f/5,6.

Er is extreem veel vertekening bij 24mm brandpunt. Het beeld heeft een kussenvorm met zwarte hoeken. Bij 105mm verandert dit in tonvervorming, maar minder extreem. Lenscorrectie is essentieel voor dit objectief.

Nando rf24 105mm28L review 15

De effecten van lensvervorming wanneer de lenscorrectie uitgeschakeld is. Ter vergelijking staat er het beeld met lenscorrectie ingeschakeld naast.

Het objectief vertoont een lichte focus breathing, waarbij het onderwerp in grootte verandert wanneer het uit focus komt. Daar staat tegenover dat tijdens het zoomen de scherpstelling bij dit objectief niet verandert.

Nando rf24 105mm28L review 8

Er is nauwelijks focus breathing, maar helemaal afwezig is het ook niet. In de praktijk zal het nauwelijks opvallen.

In gebruik


Het objectief is groot en zwaar, maar wanneer je de oude EF 70-200mm f/2.8L IS USM II gewend bent levert dit weinig probleem op. Het zoom mechanisme werkt fantastisch soepel. Dat het objectief niet in grootte verandert tijdens het zoomen geeft natuurlijk een perfect balans.

Nando rf24 105mm28L review 7

De RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z is gericht op video, dat is duidelijk.

Helaas werkt de diafragmaring niet voor het fotograferen. Althans, niet met de camera's die ik heb. Naar wat ik hoor zullen de EOS-R modellen van 2024 en later wel gebruik kunnen maken van de diafragmaring. Het werkt voor de pre-2024 modellen alleen voor video.

De extreme beeldvertekening bij 24mm levert dankzij de beeldcorrectie geen enkel probleem op. Er is nog wat lichtafval bij f/2.8, maar dat is nauwelijks storend. Zeker voor video, wanneer een 16:9 verhouding wordt gebruikt, vallen de zwakke punten van elk objectief buiten het beeld. Dat geldt ook voor de RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z.

Nando rf24 105mm28L review 3

De traploze diafragmaring werkt helaas alleen als de videofunctie van de camera is ingeschakeld.

Het is overduidelijk dat dit objectief video gericht is. Niet alleen wegens de diafragmaring, maar ook de soepelheid van het zoom mechanisme en de nauwkeurige handmatige scherpstelring wijst daarop. Het parfocal gedrag, waarbij de scherpstelling bij het zoomen niet verandert, is perfect voor video.

Nando rf24 105mm28L review 11

Flarevorming bij 24mm en de stervorm van een puntlichtbron bij diafragma f/18

De Power zoom-adapters


Een ander teken aan de muur dat dit objectief op video gericht is, zijn de aansluitmogelijkheden voor de Power Zoom-adapters. Vandaar de letter Z in de naam van het objectief.

Nando rf24 105mm28L review 4

De schroefgaten en aansluitingen zijn bestemd voor de Power zoom-adapters.

Deze adapters, de PZ-E2 en PZ-E2B leveren een gelijkmatige zoom met een instelbare snelheid. Deze adapters worden met USB-PD van stroom voorzien, of via de camera. Ze kunnen op afstand bediend worden met de EOS Utility app.

Het objectief heeft bovendien een LH-E1 lenshouder aansluiting die extra ondersteuning biedt wanneer er gebruik gemaakt wordt van een video-rig opstelling. Gezien het gewicht en formaat van de RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z is dat geen overbodige luxe.

Conclusie


Wie denkt dat het daifragma f/2.8 voor een zoomobjectief van 24-105mm ideaal is, moet even nadenken over de consequenties. Je hebt niet langer een compact objectief, maar een groot en zwaar objectief.

Nando rf24 105mm28L review 14

Het objectief werkt zoals je dat mag verwachten van een 24-105mm zoomobjectief. Er is een grotere lensopening, die niet altijd nodig is. Maar het objectief is zwaar en alles behalve onopvallend.

Ondanks dat is het prettig werken, ook voor fotografie. met name de zoomring is heerlijk in het gebruik. Toch levert dit objectief weinig meerwaarde voor de fotograaf, afgezien van de grote lensopening. Bovendien leunt het erg op in-camera lenscorrectie voor een goed beeld.

Wie videografie beoefent krijgt meer voordeel, zoals een traploze diafragmaring en de mogelijkheid tot gebruik van Power zoom-adapters. Focus-breating is minimaal, en scherpstelling verandert niet bij het zoomen.

Nando rf24 105mm28L review 12

De autofocus werkt geruisloos en heel erg snel. In combinatie met de object herkenning en tracking van de EOS R camera's is het geen probleem om je onderwerp scherp te houden.

Met de RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z krijgt de videograaf een objectief dat wat bruikbaarheid dicht bij een echte Cine-lens waarbij de kosten iets lager uitvallen. Het objectief is duidelijk gericht op de professionele markt.

Voor uitsluitend fotografie zijn de hoge kosten van dit objectief minder goed te verantwoorden. Hoewel f/2.8 aantrekkelijk is, denk ik dat voor de meeste fotografen de f/4 versie van het 24-105mm zoomobjectief de meest verstandige keuze is.

Pluspunten


 • f/2.8 over het hele zoombereik
 • Soepele zoomring
 • Focusring werkt erg nauwkeurig
 • Scherpstelling verandert niet bij het zoomen
 • Fijne bokeh bij f/2.8 en 105mm
 • Lensknoppen aanwezig
 • Diafragmaring
 • Beeldscherpte is goed
 • Power zoom-adapters kunnen gebruikt worden
 • Beeldstabilisatie van 5,5 stops en 8 stops in combinatie met IBIS
 • Verwijderbare statiefvoet


Minpunten


 • Groot en zwaar
 • Diafragmaring werkt niet voor fotografie
 • Er is een klein beetje focus breathing
 • Beeldvervorming is extreem (hoewel gecorrigeerd met lens-correctie)
 • Sterke chromatische aberratie bij 105mm
 • Statiefvoet een compleet ander ontwerp
 • Prijs is hoog indien het uitsluitend voor fotografie bestemd is


Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. Hochzeitsfotograf
  Hochzeitsfotograf schreef op zondag 14 april 2024 om 13:55  | reageer

  Dank je wel voor de recensie! Ik zou heel graag met deze lens willen werken. Ik ben een bruiloftsfotograaf uit München.

 2. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 16 april 2024 om 10:55  | reageer

  Ik ben blij deze recensie gelezen te hebben. Omdat ik enkel fotografeer , zal deze lens voor mij geen toegevoegde waarde hebben. Daarnaast is 'm voor mij te zwaar en onbetaalbaar.
  Wat ik eigenlijk wel gemist heb in de recensie, is hoe de lens presteert op een cropcamera zoals de R7. Wat blijft er bijvoorbeeld dan over van de enorme vertekening waarover in de recensie gesproken wordt?

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 16 april 2024 om 11:22  | reageer

  Aangezien een kleiner deel van de beeldcirkel wordt gebruikt merk je minder van lichtafval. Vertekening is hetzelfde, alleen mis je de delen buiten het beeldvlak dat je met een APS-C gebruikt.

 4. Edwin
  Edwin schreef op dinsdag 16 april 2024 om 10:56  | reageer

  Lijkt mij een geweldige lens maar vanwege de beperkingen bij het fotograferen blijf ik nog even bij de 4.0 versie

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 16 april 2024 om 11:52  | reageer

  Inderdaad Nando, door de cropfactor en kleinere sensor heb je een kleinere beeldhoek. Daarnaast had ik gedacht dat daardoor de vertekening minder zou opvallen.

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 16 april 2024 om 11:57  | reageer

  Niet de cropfactor EN kleinere sensor. De cropfactor is door de kleinere sensor.
  Je krijgt minder van de vertekening in beeld, dat klopt. Maar ik neem aan dat je de lenscorrectie gewoon aan hebt staan. Dan maakt het niets uit.

 7. Theo
  Theo schreef op dinsdag 16 april 2024 om 12:06  | reageer

  Heldere recensie. Dank daarvoor.
  In eerste instantie dacht ik: misschien toch mijn EF 24-70 / 2.8 inruilen voor deze. Aan het eind duidelijke informatie die mij doet besluiten mijn oude lens niet voor deze in te ruilen, omdat ik enkel fotografeer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord