Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon EOS R full-frame systeemcamera

dinsdag 12 februari 2019, 09:18 door | 11.818x gelezen | 5 reacties

In september 2018 kondigde Canon hun eerste full-frame systeemcamera aan: de Canon EOS R. Een belangrijke stap voor de toekomst van Canon. Inmiddels is de camera goed te krijgen. Wij hebben hem aan de tand gevoeld.

Canon EOS R

Canon EOS R specificaties


- Canon RF vatting (via adapters ook EF en EF-S objectieven)
- 30,3 megapixels full frame CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 100 - 40.000 ISO (uit te breiden tot 102.400 ISO)
- Dual Pixel CMOS autofocus met 5.655 autofocuspunten
- 8 foto's per seconde (3 bij continue autofocus)
- 5-assige beeldstabilisatie (alleen bij video)
- 4K 30p video (bij 1,7x crop) met Canon Log en 10 bit 4:2:2 HDMI output
- Elektronische zoeker met 3,69 megadot (100% van het beeld)
- Draai- en kantelbaar touchscreen
- Scherpstellen in 0,05 seconden
- DIGIC8 processor

Canon EOS R video review


Liever kijken dan lezen? In onderstaande video ga ik kort door een aantal punten heen die mij opvielen bij het werken met de Canon EOS R. Tevens laat ik je de verschillende RF-objectieven zien.


Canon EOS R systeem


De Canon EOS R is de eerste camera in wat een uitgebreide serie van camera's en RF objectieven moet gaan worden.

Direct bij de aankondiging zijn er vier nieuwe objectieven specifiek voor de nieuwe RF-vatting aangekondigd. Je bent echter niet alleen afhankelijk van deze nieuwe objectieven, want Canon levert ook een aantal adapters zodat je jouw EF objectieven gewoon op deze camera kunt blijven gebruiken.

Dat is prettig, want veel Canon gebruikers zullen interesse hebben in de systeemcamera's van hun vertrouwde merk boven die van anderen merken. Zij kunnen hun bestaande objectieven dus gewoon behouden.

Canon EOS R systeem


Daarnaast is het voor mensen die helemaal nieuw bij Canon komen ook een mogelijkheid om toegang te hebben tot objectieven die nu nog niet specifiek met de RF-vatting geleverd worden.

EOS R is dus niet alleen de naam van de eerste full-frame systeem camera van Canon, maar ook de naam van het nieuwe EOS R systeem. Je kunt het qua 'belangrijkheid' vergelijken met de introductie van de FE vatting. Die werd in 1987 uitgebracht, ruim 30 jaar geleden.

In de hand


De Canon EOS R ligt prettig in de hand. Zeker als je zelf al met Canon werkt voelt ook de bediening direct vertrouwd.

De EOS R is niet zo compact als sommige andere systeemcamera's, maar dat heeft als voordeel dat de greep ook gewoon goed vast te houden is. De camera voelt direct al heel volwassen.

Mocht je de grip toch nog te klein vinden, dan is er optioneel een battery-grip beschikbaar. Persoonlijk vind ik de extra grip niet nodig, maar als je handen erg groot zijn kan het een prettig aanvulling zijn.

Canon eos r battery grip

Hoewel er dus merken zijn die compactere full-frame systeemcamera's uitbrengen is de EOS R zeker een stuk compacter dan bijvoorbeeld de Canon EOS 5D mark IV met wie hij zijn sensor deelt. Het verschil zit voornamelijk in de dikte van de camera, de EOS R is een stuk smaller.

Natuurlijk is het bij elke nieuwe camera even wennen, maar -als Canon gebruiker- was ik echt heel snel gewend aan deze camera. De bediening is op best wat punten afwijkend, maar ook op veel punten vertrouwd. Als je nu reeds een Canon hebt zul je dit zelf ook direct merken bij het gebruiken van de EOS R.

Wat bijvoorbeeld ontbreekt is de joystick. Hiermee kon je op andere Canon modellen eenvoudig het gewenste scherpstelpunt kiezen. Je kunt hiervoor nu het touchscreen gebruiken. Hierop kun je het scherpstelpunt kiezen met je duim terwijl je gewoon door de zoeker kijkt. Deze manier van werken is even wennen, maar werkt best goed.

Canon EOS R


Nieuw is de M.Fn balk. Dit is het kleine touch-balkje achterop de camera. Je kunt hem op veel verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om snel je lichtgevoeligheid aan te passen.

Zelf gebeurde het me wel een paar keer dat ik per ongeluk een instelling veranderde. Het is mogelijk een 'lock' op het balkje te zetten zodat je eerst even aan de linkerkant van het balkje moet drukken om hem te ontgrendelen. Zo kun je ongewild aanpassen van een instelling voorkomen.

Elektronische zoeker


Inherent aan systeemcamera's zijn de elektronische zoekers. Bij een spiegelreflexcamera heb je een optische zoeker waar je via een pentaprisma en een spiegel door het objectief naar je beeld kijkt. Die spiegel hangt voor je sensor en wanneer je een foto maakt wordt deze eerst omhoog geklapt.

Bij een systeemcamera kijk je in je zoeker naar een klein schermpje. Hierdoor heb je dus geen pentaprisma en spiegel meer nodig. De sensor wordt belicht en het beeld daarvan wordt rechtstreeks naar je elektronische zoeker gestuurd.

Het grote voordeel hiervan is dat je in de zoeker direct direct het beeld kunt zien zoals ook het eindresultaat van je foto zal zijn. Dat is in veel situaties ontzettend handig. Je hoeft niet langer eerst de foto te maken om dan pas te kunnen zien dat je nog iets moet aanpassen.

Als je geen gebruik maakt van de live-preview in de zoeker (het is niet in alle situaties handig of mogelijk) kun je ook direct na het maken de foto in je zoeker zien.

Zelf vind ik dat niet heel prettig werken, want je mist mogelijk een volgende foto. Gelukkig kun je de Canon EOS R volledig naar je hand zetten; er zijn ontzettend veel instellingsmogelijkheden.

De elektronische zoeker zelf is overigens ontzettend goed. Je hebt eigenlijk niet echt het gevoel meer dat je naar een beeldscherm zit te kijken. Het schermpje laat veranderingen / beweging razendsnel zien - er is geen merkbare vertraging.

Ook is de elektronisch zoeker van hoge kwaliteit qua (kleur)weergave. Je kunt geen individuele pixels onderscheiden. Ik heb de optische zoeker geen moment gemist.

Canon EOS R

Sensor


In de Canon EOS R zit een sensor die te vergelijken is met de 30 megapixel sensor die ook te vinden is in de Canon EOS 5D mark IV (uit 2016). Een mooie sensor die prima resultaten geeft en met een lekker groot dynamisch bereik.

In de EOS R heeft Canon in mijn ogen ook echt de beste sensor gestopt die het bedrijf op dit moment beschikbaar heeft. Prettig dus dat ze hier niet op beknibbeld hebben in hun eerste full-frame systeemcamera.

De camera biedt hierdoor de beeldkwaliteit van de 5D mark IV voor een lagere prijs.

Een handig detail bij het verwisselen van objectieven is overigens dat de sensor dan afgedekt is (door de sluiter). Bij sommige systeemcamera's is de sensor direct open en zichtbaar en dat kan er voor zorgen dat je veel last hebt van stof wanneer je vaak je objectieven verwisselt. Een klein detail, maar wel erg praktisch.

Accu


De Canon EOS R maakt gebruik van dezelfde accu's die je ook in de Canon high-end spiegelreflexcamera's (zoals de 5D, 6D, 7D, 80D, etcetera) gebruikt. Handig! Dit is een prima accu en je kunt probleemloos een hele dag fotograferen zonder dat je accu's hoeft te wisselen.

Uitklapscherm


De EOS R is zeker niet de eerste camera van Canon met een handig uitklapschermpje, maar in dit high-end segment zien we het helaas minder. Dat het wel op de EOS R zit is dus erg prettig.

Canon EOS R


Dit klapschermpje is ideaal op het moment dat je een foto wilt maken vanaf een heel laag (of juist hoog) standpunt. Je kunt de camera gewoon op de grond zetten en zonder zelf te moeten gaan liggen nog prima de scherpstelling en compositie controleren.

Het schermpje kan ook helemaal draaien zodat je vanaf de voorkant van de camera kunt zien wat je opneemt. Handig voor vloggers en selfie-fans.

Eye Autofocus


De Canon EOS R heeft een optie die ik als portretfotograaf erg op prijs stel: Eye Autofocus. In deze modus stelt de camera automatische scherp op een oog dat hij in het beeld detecteert. Dat maakt portretfotografie wel net een stapje eenvoudiger.

Je kunt hierdoor de techniek die je hier nu voor gebruikt loslaten. Zelf ben ik het 'scherpstellen en kadreren'-type. Eerste stel ik scherp op het oog van het model, vervolgens houd ik de ontspanknop half ingedrukt en bepaal ik mijn compositie.

Deze techniek werkt voor mij prima en snel, maar automatisch scherpstellen op het oog is toch nog een stapje makkelijker.

Een andere veelgebruikte techniek onder fotografen is het handmatig selecteren van een scherpstelpunt in de buurt van het gezicht van je model en dan scherpstellen. Je hoeft dan minder grote bewegingen te maken om je kader perfect te maken, wat mogelijke onscherpte kan verminderen.

Ook deze methode is natuurlijk een stuk omslachtiger dan de camera het oog laten vinden.

Eye Autofocus werkt in de praktijk erg goed.

Scherpstellen bij weinig licht


De autofocus van de Canon EOS R is me goed bevallen. Hij is razendsnel en werkt ook nog steeds heel goed als je in het donker aan het fotograferen bent.

Ik heb onder andere met de camera in het donker op straat gefotografeerd en had geen enkel probleem om met behulp van de aanwezige straatverlichting scherp te stellen.

Canon EOS R - Hoge ISO

f/4, 1/400s, 40.000 ISO @ 35mm

In dit soort situaties ontdek je ook dat de lichtgevoeligheid van de sensor prima is. Vergelijkbaar met de Canon 5D mark IV. Net als het dynamisch bereik trouwens.

Dat zorgt ervoor dat je ook in donkere situaties nog prima bruikbare foto's kunt maken. Boven de 40.000 ISO wordt de ruis wel steeds duidelijker. Dat zou ik alleen aanraden voor noodsituaties waarbij je echt niet anders kunt.

Bediening op maat


De meeste camera's kun je al best aardig op je eigen wensen aanpassen, maar Canon gaat er bij de EOS R wel erg ver in. Je kunt vrijwel elke knop naar je eigen smaak een functie geven.

Het is leuk dat je jouw camera zo helemaal 'eigen' kunt maken. Zodat je bijna blindelings instellingen kunt veranderen en de camera kunt aanpassen aan jouw manier van werken.

Het duurt natuurlijk wel al snel een paar weken voordat je ontdekt hebt wat voor jou het beste werkt, maar het zorgt er voor dat je nog prettiger kunt werken.

Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat de camera je nooit in de weg zit om de foto te maken. Het is een stuk gereedschap waarvan je eigenlijk bijna niet wilt merken dat het er is.

Om dat voor elkaar te krijgen is het zelf kunnen instellen van de camera erg belangrijk. Er is al heel veel mogelijk, maar soms loop je nog wel tegen een beperking aan. Wellicht dat Canon in een volgende (firmware)update nog meer instelbaar kan maken.

RF naar EF adapter


Canon brengt voor de Canon EOS R een aantal adapters uit zodat je de bestaande EF objectieven ook gewoon kunt blijven gebruiken. Zelf hadden we de adapter met de instelring erop. Deze ring kun je gebruiken om een instelling van je camera mee te bedienen. Bijvoorbeeld het diafragma, de sluitertijd of de ISO.

Canon EOS R adapters


In de adapter zit geen glas. Het is feitelijk een 'buisje' die EF objectieven verlengd met 24 millimeter. Dat is het verschil tussen de nieuwe RF vatting en de 'oude' EF vatting. Beide vattingen hebben een diameter van 54 millimeter.

De RF vatting heeft ook nieuwe contactpunten ten opzichte van de EF vatting. In plaats van 8 zijn het er nu 12. Dit zorgt ervoor dat de communicatie met RF objectieven sneller kan en dat er nu en in de toekomst nog meer mogelijkheden zijn. De adapter zorgt voor de juiste vertaalslag tussen de verschillende aansluitpunten.

De adapters heten officieel trouwens EF - EOS R adapters.

In de praktijk zijn het handige adapters. Als je nog geen RF objectieven hebt kun je de adapter er gewoon constant op laten zitten en alleen de objectieven verwisselen.

Geen tweede kaartslot


Bij de aankondiging van de EOS R was er, net als bij de nieuwe systeemcamera's van Nikon trouwens, ophef over het ontbreken van het tweede kaartslot.

Heel eerlijk vind ik dit zelf geen enkel probleem. In mijn Canon EOS 5D mark III zit wel een tweede kaartslot, maar ik gebruik deze vrijwel nooit. Toen ik vroeger nog regelmatig bruiloften fotografeerde werkt ik ook niet met camera's met een dubbele geheugenkaart en ook daar is het nooit fout gegaan.

Dat gezegd hebbende was het natuurlijk wel mooi geweest als er gewoon een tweede geheugenkaartslot in gezeten had. Voor sommige (professionele) fotografen voelt het als een belangrijke back-up mogelijkheid en zij zullen deze camera nu mogelijk hierdoor links laten liggen.

Video


Als je niks met video doet is het natuurlijk niet zo interessant, maar veel camera's worden tegenwoordig ook (en soms zelfs expliciet) voor video gebruikt.

Met de Canon EOS R kun je 4K video opnemen, maar Canon gebruikt hierbij niet de volledige sensor. Je krijgt een uitsnede die zorgt voor een 1,8x crop. Al je objectieven zijn in deze mode dus 1,8 maal zover ingezoomd. Een 50mm zorgt voor het beeld van een 90mm.

Dit is fijn wanneer je ergens dichter op wilt filmen, maar onhandig als je een groothoekbeeld wilt vastleggen.

Ook kun je 4K video met maximaal 30 beelden per seconde vastleggen. In veel gevallen helemaal prima, maar voor meer slow-motion achtige shots moet je dus naar full HD video. In full HD kun je tot 60 beelden per seconden.

De Canon EOS R maakt gebruik van de uitstekende dual pixel autofocus technologie die we ook in andere Canon camera's zien. Dit systeem zorgt voor razendsnelle autofocus tijdens het filmen en werkt echt uitstekend.

De EOS R is de eerste camera waar het scherpstellen met dual pixel ook werkt in 4K. Een prettig toevoeging.

In videomodus biedt de Canon een soort digitale stabilisatie voor het beeld. Het is geen echte fysieke beeldstabilisatie zoals we bijvoorbeeld zien bij Sony camera's.

De video van de Canon EOS R is nog beter dan wat je op andere Canon camera's vind, maar blijft nog net een paar kleine stapjes achter bij sommige concurrenten. Heb je al Canon apparatuur en wil je ook aan de slag met video dan zal de Canon EOS R zeker niet teleurstellen.

Voor wie is de EOS R niet?


Zelf fotografeer ik voornamelijk portretten in de studio en met natuurlijk licht. Voor mij is de Canon EOS R perfect. Als ik een nieuwe camera zou overwegen (ik heb nu de Canon EOS 5D mark III) zou ik de 5D mark IV links laten liggen en gaan voor de EOS R.

Er zijn echter wel situaties waarbij je als fotograaf wellicht liever nog met een spiegelreflex werkt. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat een sportfotograaf niet toe kan met deze systeemcamera.

De Canon EOS R haalt niet de prestaties van een high-end spiegelreflex wanneer je de beweging van een bewegend voorwerp probeert te volgen terwijl je met veel foto's per seconde foto's aan het maken bent.

Ook als je natuurfotograaf bent die soms uren achterin op de juiste foto ligt te wachten kan de EOS R mogelijk onhandig zijn. Er staat immers constant een schermpje aan terwijl je ligt te wachten op het juist moment. Dat kost dus relatief veel accu.

Als jij hele specifieke wensen hebt is de EOS R mogelijk dus nog niet de ideale oplossing, maar voor alle 'algemene' vormen van fotografie zou ik een full-frame systeemcamera verkiezen boven een spiegelreflex.

Canon EOS R


Canon RF Objectieven


Bij het EOS R systeem heeft Canon ook direct een viertal RF objectieven uitgebracht. Deze objectieven zijn helemaal geoptimaliseerd voor het RF systeem en kunnen direct op de RF-vatting gebruikt worden.

Canon RF objectieven


Momenteel kun je kiezen uit de Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM, de Canon RF 50mm f/1.2L USM, de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM en de Canon RF 28-70mm f/2L USM. Stuk voor stuk uitstekende objectieven.

Wat opvalt is dat de objectieven echt ontzettend solide zijn. Dat geeft het vertrouwen dat je er in de praktijk niet al te voorzichtig mee om hoeft te gaan. Volgens mij moet je ze wel flink misbruiken voordat ze kapot gaan.

Ze zien er ook gewoon mooi uit. Dat hoeft voor het optische beeld natuurlijk niet, maar het maakt de objectieven wel extra aantrekkelijk.

Canon RF 50mm f/1.2L USM
Ik vond vooral de 50mm f/1.2 leuk om mee te werken. Ook dit is een erg solide objectief en hij ligt lekker in de hand. Er komen ook foto's uit met een heerlijke bokeh (achtergrondonscherpte).

Canon EOS R met 50mm f/1.2L - Michelle

Canon EOS R met 50mm f/1.2L USM
f/2.2, 1/250s, 1600 ISO @50mm

De scherptediepte op f/1.2 is natuurlijk ontzettend klein. In het portret van Michelle hierboven heb ik gewerkt op f/2.2 en daarbij zie je ook al dat het puntje van haar neus al niet meer scherp is (scherpstelling op de ogen met EyeAF).

Conclusie


Ik ben erg enthousiast over de Canon EOS R. Dit is Canon's eerste full-frame systeemcamera en in mijn ogen hebben ze een mooie camera gemaakt tegen een concurrerende prijs.

Voor de professionele fotograaf is de Canon EOS R een mooie optie als tweede body en voor een gevorderde amateur is de EOS R (mits je niet aan sportfotografie doet) een uitstekende hoofdcamera.

In mijn ogen is er voor veel fotografen geen reden meer om een spiegelreflexcamera te kopen. Als je al met Canon werkt en je op zoek bent naar een nieuwe camera dan de Canon EOS R zeker een goede keuze.

Ik verwacht dat Canon het EOS R systeem verder gaat uitbouwen met nieuwe camera's en objectieven. Op termijn zullen we zien dat de spiegelreflex uitgefaseerd zal worden. Dat zal waarschijnlijk nog wel een aantal jaar duren, maar in mijn ogen heeft Canon een solide basis gezet voor de toekomst.

De Canon EOS R kost (inclusief adapter ter waarde van 109 euro) 2.499 euro.

Meer informatie


- Review Canon EOS R door Nando (Nederlandstalig)
- De Canon EOS R versus de Nikon Z7 en de Sony A7r III door Nando
- Canon EOS R review door DP Review
- Canon EOS R review door The Digital Picture
- Canon EOS R review door The Phoblographer
- Canon EOS R review door Cameralabs

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

5 reacties

  1. Beno Munneke
    Beno Munneke schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 12:04  | reageer

    Dag Elja
    Met belangstelling gelezen
    Kun je me in een paar zinnen de voordelen v een dergelijke camera geven ten opzichte van een spiegelreflex? Misschien domme vraag, maar worden deze camera’s alleen ontwikkeld vanwege lichter gewicht??
    Wat is er mis met mijn spiegelreflex??

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 13:55  | reageer

    @Beno; Gewicht is een voordeel inderdaad, maar wat ik zelf het belangrijkste vind is dat je in je (elektronische) zoeker de foto die je gaat maken al kunt zien voordat je hem maakt.

    Dus met de juiste belichtingsinstellingen. Bij je spiegelreflex zie je door de zoeker het beeld met de grootste diafragma-opening (om zo veel mogelijk licht binnen te laten). En ook het effect van de sluitertijd zie je niet.

    Als je foto (deels) over- of onderbelicht is ontdek je dat pas nadat je de foto gemaakt hebt en hem bekijkt achter op je scherm.

    Bij een systeemcamera kun je al direct in de zoeker zien of de belichting klopt (eventueel zelfs inclusief histogram). Voordat je de foto maakt dus. Dat werkt heel prettig.

  3. Paul
    Paul schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 16:00  | reageer

    Ik heb de Canon Eos R al een paar maanden in gebruik en ben het volledig eens met deze review. Een prima camera maar zoals aangegeven, minder voor snelle sport- of vogelfotografie. Je kan ook de continu live view na 2 minuten automatisch laten uitschakelen, dat spaart je accu en met een lichte druk op de ontspanknop ben je weer in live view.

  4. gast schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 16:35  | reageer

    Ik heb de camera in September gekocht ik gebruik hem met de 24-105 en met de17-35/2.8 en met de 70-200mm/2.8 ben er zeer tevreden mee

  5. Remco v
    Remco v schreef op dinsdag 12 februari 2019 om 18:46  | reageer

    Blijf het jammer vinden dat canon geen stabilisatie in de camera verwerkt, en zo de lenzen onnodig duur maakt. Deze camera lijkt op papier ook super voor video, maar IS is wel een vereiste.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.300 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord