Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon EOS R5 C voor video

vrijdag 5 augustus 2022, 14:41 door | 2.910x gelezen | 0 reacties

Met de Canon EOS R5 is het mogelijk om prachtige video beelden te maken. Wie veel video's maakt kan ook de Canon EOS R5 C overwegen. Het is de EOS R5, maar dan primair gericht op video. Ik kreeg van Canon een exemplaar voor een review.

Nando eos r5c

De Canon EOS R5 C, is dit de ideale hybride camera?

Met de EOS R5 bracht Canon een camera op de markt die onder andere in 8K raw kon filmen. Daarnaast was er een keur aan andere resoluties, framerates, en beeldkwaliteit instellingen.

Er was echter een nadeel, iets wat de fabrikant vanaf het begin van de introductie al vermelde. De camera zou heet worden bij bepaalde filminstellingen.

Natuurlijk was dit voer voor veel discussies en verwijtende woorden naar Canon. Er werden firmware updates uitgebracht om het probleem (deels) op te lossen, zelfs tot onlangs met de nieuwste update die het mogelijk maakte om het uitschakelen van de camera te voorkomen.

Voor de serieuze filmmaker heeft de Canon EOS R5 echter enkele beperkingen ten opzichte van een speciaal op film gerichte camera. Daarvoor heeft Canon nu de EOS R5 C, die voor een groot deel op het filmen gericht is. Het is een kruising tussen de EOS R5 en een cinema camera, waardoor het beste uit twee werelden gecombineerd wordt.

De Canon EOS R5 C


In eerste oogopslag lijken de EOS R5 en EOS R5 C erg veel op elkaar, afgezien van de rode C onder het naamplaatje en de opvallend rode ontspanknop.

Nando eos r5c vs eos r5

De Canon EOS R5 C naast de EOS R5. Het zijn bijna dezelfde camera's, en tegelijkertijd zijn ze heel verschillend. Hoewel beiden voor zowel filmen als fotograferen geschikt zijn, is er toch een duidelijk onderscheidt.

Maar schijn bedriegt, want bij een tweede blik valt vooral het koelblok achter het LCD scherm op. Hier zit een ventilator verstopt, met een lucht inlaat en uitlaat.

Nando eos r5c cooling

De lucht inlaat van de ventilator.

De ventilator voorkomt de gevreesde oververhitting waar de EOS R5 last van heeft. En inderdaad, de EOS R5 C vertoond geen enkel probleem met hitte. Hij blijft rustig opnemen, ongeacht de resolutie en framerate instellingen.

Ondanks de camera een stuk dikker is, is het gewicht wonderlijk genoeg slechts een paar gram toegenomen. Er zit namelijk alleen maar een grote ventilator in die uitstulping, die de warmte van de camera heel effectief afvoert.

Nando eos r5c details

Details van de knop layout. Hoewel grotendeels overeenkomstig, is de aanduiding van de knoppen gericht op de filmer. Er zijn in totaal 13 custom programmeerbare knoppen. De ontspanknop werkt als stop/start knop bij het filmen.

Ondanks de uitstulping van de ventilator is het hanteren van de camera is ongewijzigd ten opzichte van de EOS R5. Hij ligt goed in de hand en alle knoppen zijn perfect bereikbaar.

Aansluitingen en stroomvoorziening


De EOS R5 C wordt van stroom voorzien via de standaard LP-E6NH batterij, die in vrijwel elke spiegelreflex en mirrorless van Canon gebruikt wordt. Het is fantastisch dat je in staat bent om met zo'n kleine en uniforme batterij in staat bent om deze camera te gebruiken. Maar wel met een kanttekening.

De hoeveelheid stroom die de EOS R5 C gebruikt is aanzienlijk. Dit betekent dat je met de LP_E6NH batterij met geluk een half uur kunt filmen. In de praktijk is dit veel minder. Zelfs als je de camera alleen nog maar aanzet, zie je langzaam de batterij capaciteit teruglopen.

Nando eos r5c batterylife

Je kunt filmen met de standaard LP-E6NH batterij. Maar die gaat niet lang mee. Tenzij je voor een externe batterij oplossing gaat, is het verstandig om een hele lading LP-E6NH batterijen mee te nemen.

Met sommige resoluties en framerates levert de LP-E6NH zelfs niet genoeg stroom om ook de autofocus te activeren tijdens het filmen. Wil je een hele dag gaan filmen en heb je alleen de LP-E6NH accu's? Dan is het verstandig om een hele lading van die accu's mee te nemen.

Ga je echt serieus aan de slag met de EOS R5 C, dan is een externe accu de beste keuze. Bovendien geeft een externe accu je vaak de mogelijkheid om ook een externe monitor van stroom te voorzien, mocht je die gebruiken. Je kunt de camera via de USB-C poort ook direct van stroom voorzien.

De Canon EOS R5 C heeft behalve de USB-C aansluiting de andere standaard aansluitingen zoals microfoon en koptelefoon. En een HDMI aansluiting. Een micro HDMI welteverstaan, helaas. Het is bekend hoe onbetrouwbaar deze zijn, dus waarom Canon hiervoor gekozen heeft is een groot raadsel.

Nando eos r5c studio hdmi size

Een van de twee grote tekortkomingen is de micro-HDMI aansluiting. Waarom Canon voor deze aansluiting heeft gekozen is een groot vraagteken.

Wat wel een plekje op de camera heeft gevonden is een time-port. Hiermee kun je tijd synchroniseren met andere apparatuur.

Nando eos r5c studio setup 1

Een eenvoudige studio setup, met een externe monitor. In dit geval is het geluid met een losse audiorecorder opgenomen, vandaar het ontbreken van een extra microfoon op de camera.

Voordelen van de EOS R5 C ten opzichte van de EOS R5


Behalve de koeling en de op film gerichte layout van de camera, zijn er nog andere voordelen aan de EOS R5 C ten opzichte van de EOS R5.

Een schakelaar geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor fotografie of voor film. Kies je de laatste, dan verandert de camera in een ware cinema camera, compleet met het bijbehorende menu.

Nando eos r5c stills menu

Het fotomenu is volledig gelijk aan dat van de EOS R5. De camera functioneert exact hetzelfde.


Nando eos r5c video formats

Schakel je over naar de filmfunctie, krijg je het cinema camera menu. De werking van de EOS R5 C is nu compleet anders, knoppen hebben andere functies, en belichtingsinstellingen zijn helemaal gericht op het filmen.

De werking van de EOS R5 C voor fotografie en film is compleet anders, met functies en instelmogelijkheden die specifiek op filmen zijn gericht. Je kunt kiezen tussen sluitertijd of sluiter-hoek, en er is geen diafragma maar een iris instelling. Wie niet eerder met een cinema camera heeft gewerkt, zal hier erg aan moeten wennen.

Uitgebreide instelmogelijkheden voor film


Het gaat te ver om diep in te gaan op het menu van de cinema functie van de EOS R5 C. Toch wil ik een aantal belangrijke verschillen vermelden, om zo de meerwaarde van de EOS R5 C ten opzichte van de EOS R5 duidelijk te maken.

Allereerst zijn er natuurlijk de resoluties, die niet alleen de 8K, 4K, FHD en HD omvatten, maar ook de formaat waarin ze opgeslagen worden. Je hebt de MP4 (HEVC) zoals bij de EOS R5, en het populaire XF-AVC formaat. Beiden kunnen in YCC 4.2.2 10 bit opnemen. De MP4 (H.264) neemt op in YCC 4.2.0 8bit.

Een korte video met drie voorbeelden van opnamen die met de Canon EOS R5 C zijn gemaakt. Ze zijn niet bestemd om de kwaliteit van de videobeelden van een Canon EOS R5 C te beoordelen.

Behalve deze formaten beschikt de EOS R5 C ook over standaard raw en raw light. Het mooiste van alles is dat ongeacht de resolutie die gekozen wordt, altijd de hele sensor gebruikt wordt voor opnamen. Je hebt echter ook de mogelijkheid om te croppen tot super35 formaat, of super16 formaat.

Natuurlijk beschikt de EOS R5 C over C-Log3, net als PQ, HLG en BT.709 Wide DR. Andere mogelijkheden zijn de Slow&Fast modes waarin de framerate ingesteld kan worden van 1 fps tot 120 fps, en nog een aantal andere opname mogelijkheden.

Nando eos r5c video settings


De EOS R5 C heeft 13 custom knoppen die naar wens zijn te programmeren, zodat de camera helemaal naar eigen voorkeuren ingesteld en gebruikt kan worden. Ook het LCD scherm biedt een keur aan informatie, zoals peaking en een waveform weergave.

Nando eos r5c customizations


Dit is slechts een kleine selectie van de mogelijkheden die de Canon EOS R5 C als cinema camera biedt. Er zijn echter ook een paar nadelen aan deze camera die het misschien dan toch niet de meest ideale filmcamera maakt.

Nadelen van de EOS R5 C


De Canon EOS R5 C komt aardig dicht bij de ideale filmcamera, ware het niet voor een paar nadelen. Een daarvan is de micro-HDMI aansluiting. Met een camera gericht op video, zou een full-size HDMI aansluiting de betere keuze zijn geweest.

Een ander nadeel is het gebrek aan een ingebouwd variabel ND filter. Wie filmt weet dat 2x de framerate de beste sluitertijd is. Bij zonnige omstandigheden is een ND filter daarom onmisbaar. Elke goede cinema camera zou op zijn minst een ingebouwd ND filter moeten hebben.

Nando haida CPL VND proII

Door het ontbreken van een ingebouwd variabel ND filter moet je er een op het objectief gebruiken. Dit is de nieuwe Haida CPL-VND Pro II dat daar heel geschikt voor is. Het geeft je niet alleen polarisatie, maar ook tussen 3 en 7 stops licht reductie.

Met de EOS R5 C ben je nu aangewezen op een extern ND filter zoals de Haida CPL-VND Pro II, een variabel ND filter met ingebouwd circulair polarisatiefilter. Hoewel een extern filter prima bruikbaar is, blijft het ontbreken van een ingebouwd filter een echt gemiste kans.

Het is misschien goed om hier te vermelden dat de EOS R5 C geen IBIS (In Body Image Stabilization) heeft. Dit systeem zou de noodzaak van een gimbal kunnen verminderen. De EOS R5 C heeft wel een digitale stabilisatie, die een crop van 1,1x geeft, en samenwerkt met eventuele beeldstabilisatie in het objectief, maar dit is natuurlijk niet zo effectief als een IBIS systeem.

Of het gemis van de IBIS een nadeel is, vind ik twijfelachtig. Meestal zal voor video een gimbal, glidecam of een statief gebruikt worden. Maar wanneer je overschakelt naar de fotografie stand, zou een IBIS systeem net als in de gewone EOS R5 een mooie toevoeging zijn.

Nando eos r5c glidecam

De Canon EOS R5 C op een Glidecam. Het geeft veel bewegingsvrijheid, snelheid, en goede stabilisatie. Hoewel niet noodzakelijk, zou IBIS ook hiermee nog zijn nut kunnen bewijzen.

Is het stroomverbruik van de EOS R5 C met de LP-E6NH batterij ook een nadeel? Ik denk het niet. Een los accupack is noodzakelijk voor intensief gebruik. Maar de mogelijkheid om met die kleine accu toch te filmen, hoe kort ook, levert eerder een voordeel op.

Conclusie


Hoewel de Canon EOS R5 heel capabele video mogelijkheden heeft, blijft het nog altijd voornamelijk een fotocamera. Ben je serieus op zoek naar een camera voor film, dan is het altijd beter om een camera te kiezen die daarop gericht is.

Canon heeft met de EOS R5 C een bijna perfecte hybride camera op de markt gebracht. Het is de gulden middenweg tussen de EOS R5 en een camera zoals de C70. Helaas kon ik niet deze twee naast elkaar leggen om ze onderling te vergelijken.

Het grote voordeel dat de EOS R5 C heeft is het schakelen tussen video en fotografie. Je hebt letterlijk twee totaal verschillende camera's, elk met zijn eigen unieke menu gericht op wat je gaat doen. Hou er wel rekening mee dat het schakelen tussen foto en video bijna 10 seconden tijd in beslag neemt.

Nando eos r5c gimbal setup

De EOS R5 C op een gimbal levert goede beeldstabilisatie op. Hou er wel rekening mee dat bij een extra accu de gimbal wel groot genoeg moet zijn om dit te kunnen huisvesten.

Er zijn wel een paar nadelen aan de Canon EOS R5 C als het op video aankomt. Dit zijn de met name genoemde HDMI poort en het ontbreken van een ingebouwd ND filter. Maar daar krijg je wel veel voor terug. Als nadeel voor de fotocamera kan het ontbreken van de IBIS genoemd worden.

Het is fantastisch dat Canon je in staat stelt om met slechts een LP-E6NH batterij te gaan filmen. Het stelt je in staat om erg lichtgewicht op pad te gaan, zij het met enkele reserve batterijen. Ga je intensief aan de slag met film, waar je een EOS R5 C immers voor kiest, dan is een externe accu aan te raden.



Wat mij bevalt



  • Compact en licht ondanks extra ventilatorblok
  • Foto functie is een volledig andere camera dan de video functie en dedicated menu's
  • Ruime keuze aan video codex, framerates en bitrates
  • S&F mogelijkheid met framerates tussen 2 en 120 frames per seconde
  • Timelapse en hyperlapse mogelijkheden
  • Wavefunction op het scherm
  • Uitgebreide custom instelmogelijkheden
  • Ventilator zorgt voor goede koeling, maar blijft geruisloos
  • Time-port aanwezig
  • Goede aufocus met oog-AF en tracking
  • Multi-functionele flitsschoen
  • Super35 en Super16 crop functie
  • Volledige sensor wordt gebruikt voor alle filmformaten
  • Kan gebruikt worden met compacte LP-E6NH accu, hoewel met beperkingen
  • Stroomvoorziening via USB-C poort mogelijk
  • Layout van de knoppen identiek aan EOS R5


Wat mij minder bevalt



  • Geen IBIS
  • Micro HDMI aansluiting
  • Geen ingebouwd variabel ND filter
  • Maximaal 20-30 minuten filmen met LP-E6NH accu
  • Voor sommige video instellingen wordt AF uitgeschakeld bij gebruik van de LP-E6NH accu


Wat is de beste keuze? Een Canon EOS R5 of EOS R5 C?


Omdat zowel de EOS R5 als de EOS R5 C beiden in dezelfde prijsklasse liggen, is het de vraag wat de betere keuze is. Zeker wanneer je zowel fotografeert als filmt. Uiteraard is de keuze persoonlijk, maar het is hierin belangrijk om de opties die je hebt, krijgt, of verliest tegen elkaar af te zetten.

Nando eos r5c and r5 comparison

Of de EOS R5 meer geschikt is voor jouw gebruik, of de EOS R5 C een betere keuze is, zal een antwoord zijn dat alleen jij kunt beantwoorden. Hier zie je ze naast elkaar.

Ik hecht veel waarde aan de beeldstabilisatie van mijn EOS R5. Fotografie is nog steeds mijn belangrijkste gebruik van de camera. Hoewel filmen ook belangrijk is, zullen veel van de extra functies van de EOS R5 C voor mij (nog) niet nodig zijn.

Met andere woorden, hoewel de EOS R5 C zeker zijn voordeel heeft over de EOS R5 als het op fim aankomt, biedt de EOS R5 op dit moment meer dan genoeg mogelijkheden om het kleine beetje filmen dat ik doe goed uit te voeren. Wie meer filmt dan fotografeert, kan dit echter heel anders ervaren.

Canon alternatieven voor de EOS R5 C


Natuurlijk is het mogelijk om te blijven filmen met de EOS R5, en zeker met de nieuwe firmware 1.60 zal oververhitting minder probleem opleveren. Het voordeel is natuurlijk de IBIS. Als nadeel kan de gelimiteerde video instelmogelijkheden van een cinema camera genoemd worden.

Wil je een camera specifiek voor filmen, dan is de Canon C70 nog altijd een hele goede keuze. Met ingebouwd ND filter en alle cinema instelmogelijkheden is het een fantastische camera voor film. Je moet er dan wel mee rekening houden dat je niet de beschikking hebt over de fantastische AF die de EOS R5 C onderscheid.

Wil je nog verder richten op video, dan kom je in het domein van de Canon C200, C300 en C500 camera's. Dit is echter nauwelijks een echt alternatief aangezien de kosten daarvan aanzienlijk oplopen.


Filmen met je fotocamera


In de cursus op Filmen met je fotocamera op Photofacts Academy laat fotograaf én videograaf Rob Dijkstra je zien hoe jij ook aan de slag kunt met video, zonder dat je hier per se nieuwe apparatuur voor hoeft te kopen.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord