Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon RF 24mm f/1.8 macro IS STM

vrijdag 25 november 2022, 14:28 door | 2.273x gelezen | 0 reacties

Canon heeft een hele serie compacte lichte RF objectieven met een vast brandpunt. Ik kreeg de RF 24mm f/1.8 macro IS STM voor een review. In dit artikel kijk ik hoe dit objectief presteert en waarvoor het gebruikt kan worden.

Nando Canon RF24mm 6

De RF 24mm f/1.8 macro IS STM, klein en compact.

De RF 24mm f/1.8 macro IS STM is een objectief dat als een onderdeel van een serie goedkope Canon RF objectieven gezien kan worden.

Er is een 85mm variant, een 35mm variant, en nu de 24mm variant. Je zou eventueel de 50mm en 16mm ook mee kunnen tellen, hoewel deze niet als macro objectieven gezien mogen worden.

De macro in al deze objectieven, waaronder de RF 24mm, betekent dat je een vergroting van 1:2 kunt krijgen. Met andere woorden, de helft van de ware grootte kan weergegeven worden. Dat is misschien niet volwaardig macro met een 1:1 vergroting, maar het levert wel veel mogelijkheden op.

Nando Canon RF24mm 7

De minimale scherpstelafstand stelt je in staat om macro opnames tot 1:2 vergroting vast te leggen.

De RF 24mm is wat uiterlijk betreft vergelijkbaar uit met de 85mm en 35mm. Het heeft dezelfde bouw, en een autofocus stappen motor (STM).

Er zijn twee schakelaars op het objectief te vinden. Een voor de beeldstabilisatie en een voor de autofocus. Er is een relatief brede focusring, en de programmeerbare control ring.

Nando Canon RF24mm 5

De schakelaars zijn erg handig. Het voorkomt dat je deze opties via het menu moet uitschakelen.

Net als alle objectieven in deze lijn wordt het objectief iets langer wanneer je naar de minimale scherpstelafstand draait.

Bij het uitzetten van de camera schuift deze weer naar binnen, tenzij dit is uitgezet in het menu van de camera. Haal je het objectief van de camera als deze nog aan staat, dan blijft de lens in de uitgeschoven positie.

Nando canon rf24mm 17

Het objectief wordt maximaal 1,3 centimeter langer wanneer de kortste scherpstelafstand wordt bereikt.

Beeldkwaliteit


De beeldkwaliteit van de RF 24mm is redelijk en voor normaal gebruik voldoende. Je merkt dat er een sterke vignettering is, tot maar liefst 4 stops in de hoeken wanneer het objectief op f/1.8 gebruikt wordt. Dit wordt snel beter naarmate je verder naar f/4 komt.

Wat scherpte betreft presteert het kleine objectief goed op f/1.8, maar uitsluitend in het midden van het beeld. Naar de randen toe wordt de scherpte aanzienlijk minder en kan daar zelfs slecht genoemd worden.

Ook hier wordt de scherpte in de hoeken beter naarmate je het diafragma verder dicht draait. Bij f/4 en f/5,6 is de scherpte in de hoeken goed.

Nando Canon RF24mm 12

Er is een flinke vignettering bij f/1.8, die bij f/4 grotendeels verdwenen is.


Nando Canon RF24mm 10

Beeldcorrectie vangt veel lensfouten op. Let op de vignettering, maar ook de lensvervorming. Je merkt dat hierdoor een klein beetje beeldverlies ontstaat.


Nando Canon RF24mm 3

De vignettering en lenscorrecties in actie in de praktijk. Dit levert altijd een realistischer beeld op van hoe een objectief presteert.

Over het algemeen zal een grotere scherptediepte gebruikt worden bij een brandpunt van 24mm, en dan heb je een goede scherpte over het hele beeld en weinig last van vignettering. Met andere woorden, het objectief presteert in dat geval uitstekend.

De momenten dat een kleine scherptediepte gebruikt wordt bij 24mm is over het algemeen spaarzaam. In dat soort gevallen is het de vraag in hoeverre de scherpte in de hoeken belangrijk is, aangezien die vaak buiten het scherptegebied vallen.

Ook de vignettering zal in de praktijk bij kleine scherptediepte niet snel storend worden.

Nando palais ideal

Vignettering en lensvervormingen zullen met de standaard lenscorrecties in de praktijk nauwelijks een rol spelen. (EOS R5 + RF24mm, ISO1600, f/11, 1/30s, off-camera flits)(

Gebruik je de RF 24mm op een APS-C camera, zoals de EOS R7 en EOS R10, dan is de beeldhoek die vastgelegd wordt kleiner waardoor de onscherpte en vignettering buiten beeld valt.

Het objectief zal dan een 35mm beeldhoek hebben, ideaal voor de wijdere portretten. Eventuele onscherpte in de hoeken en vignettering zal dan niet snel opvallen of storend zijn.

Macro


Het is bijzonder dat de RF 24mm ook een macro objectief is. Door de geringe minimale scherpstelafstand is het mogelijk om een 1:2 vergroting te krijgen. Hierdoor worden objecten op de helft van de ware grootte vastgelegd.

Nando Canon RF24mm 2

Een klein spinnetje op de daken van een kabouterdorp. Daarmee komt de macro stand van het objectief mooi tot recht. (EOS R5 + RF24mm, ISO1000, f/9, 1/160s)

Hoewel er geen 1:1 vergroting is, geeft het voldoende mogelijkheden om kleine objecten voldoende groot op de foto te zetten. Bovendien geeft het met deze brandpuntafstand unieke mogelijkheden. Het is eenvoudig om in je macro opname ook de omgeving in de compositie mee te nemen.

Nando Canon RF24mm 15

Dankzij de beeldhoek zijn dit soort semi-macro foto's te maken. De lenscorrectie heeft de vignettering weggehaald, maar die heb ik in de nabewerking ook weer toegevoegd omdat dit het beeld ten goede kwam.(EOS R5 + RF24mm, ISO100, f/2,2, 1/500s)

Conclusie


De RF 24mm f/1.8 IS USM is in feite een heel geschikt objectief dat ondanks de zwakke punten heel bruikbaar zal zijn.

Het is een brandpunt dat als groothoek ideaal is: je hebt een enorme beeldhoek zonder dat de typische groothoek vertekeningen een rol gaan spelen. Gebruik dan wel minimaal f/8 om de ideale scherpte over het hele beeld, tot in de hoeken, te hebben.

Voor gebruik met een kleine scherptediepte is het goed om je te beperken voor onderwerpen die in het midden van het beeld zijn. Daar is de scherpte uitstekend. De vignettering en onscherpte in de hoeken zal dan niet storend worden.

Nando Canon RF24mm 14

Herfstsferen. De 24mm beeldhoek is ideaal, het objectief erg prettig in gebruik. De vignettering is in de bewerking toegevoegd. (EOS R5 + RF24mm, ISO320, f/11, 1/125s)


Nando Canon RF24mm 13

Onze hond Bruc met natte poten. (EOS R5 + RF24mm, ISO400, f/7,1, 1/125s)


Nando Canon RF24mm

Paddenstoelen, met hulp van de macro mogelijkheden en de kleine scherptediepte. Dit is een onbewerkte foto met lens correctie in-camera ingeschakeld. (EOS R5 + RF24mm, ISO100, f/1.8, 1/400s)

Ondanks dat er wat beeldkwaliteit betreft enkele minpunten zijn, zal de in-camera lenscorrectie een aantal van die minpunten oplossen. Denk aan beeldvervorming, chromatische aberratie en vignettering.

Pluspunten


 • Klein, compact en lichtgewicht
 • Uitstekende beeldstabilisatie tot 5 EV
 • Stille en snelle STM autofocus
 • Schakelaars voor IS en AF op het objectief
 • Geen focus breathing
 • Uitstekende scherpte in het centrum bij f/1.8
 • Macro vergroting tot 1:2


Minpunten


 • Sterke vignettering bij f/1.8 (is vanaf f/4 veel minder)
 • Scherpte in de hoeken is slecht bij f/1.8 (is vanaf f/5,6 beter)
 • Chromatische aberratie bij f/1.8 (is vanaf f/4 veel minder)
 • Is niet stof en spatwater dicht
 • Sterke vervorming van lichtpunten in de hoeken (sterrenfotografie) bij f/1.8
 • Heeft een sterke beeldvervorming (wordt gecorrigeerd met in-camera lenscorrectie)
 • Prijs is wat aan de hoge kant.


Het is goed om het objectief in het juiste perspectief te zien. De minpunten zijn voornamelijk gerelateerd aan de prestaties bij de grootste lensopening. Een aantal punten wordt met in-camera lenscorrectie verholpen, andere punten verbeteren aanzienlijk bij het diafragmeren.

Nando Canon RF24mm 9

Hoewel de RF 24mm f/1.8 macro IS STM bij de grootste lensopening wat achterblijft, is het objectief zeker een aanrader.

Het is een afweging die je moet maken, maar uiteindelijk heb je voor 749 euro een goed bruikbaar en handig objectief. Alleen met de grootste lensopening zijn er wat concessies op het gebied van beeldkwaliteit.


Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.462 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord