Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Click Props Backdrops achtergronddoek voor de studio

vrijdag 7 april 2023, 11:11 door | 2.896x gelezen | 0 reacties

In de studio werk je vaak met effen papierrollen als achtergrond. Daar kun je best veel mee, maar het is ook leuk om er afwisseling op te hebben. Dat kan bijvoorbeeld met een achtergrond van Click Props Backdrops.

Fashionfotograaf Frank Doorhof is in Nederland de distribiteur van dit Britse bedrijf en stuurde mij de ProFabric SeaFoam (PFL 866) ter review.


ProFabric materiaal


Click Props Backdropss heeft meerdere type materialen; ProFabric en Mat Vinyl. De rol die ik getest hebt is gemaakt van hun 'ProFabric' materiaal. Dit is een geweven polyester materiaal dat erg op canvas/stof lijkt.

Het voordeel van dit materiaal is dat het goed reageert op direct licht. Je hebt niet snel last van hardere reflecties. Ook is het goed schoon te maken met een vochtige doek.

De achtergrond reageert op de kleur licht. Dus door een andere kleur licht erop te laten vallen krijg je ook direct een ander effect. Dat viel hier gelijk op in de studio; onder het TL-licht heeft de achtergrond een groenige kleur, maar zet je er flitslicht op dan is ie grijs.

Duurzaamheid


Als het goed is gaat een achtergrond als deze erg lang mee. Deze achtergrond zou in theorie over 25 jaar nog steeds goed moeten zijn. Als ze vies worden schijnen ze goed schoon te maken te zijn, maar dit heb ik maar niet geprobeerd.

Polina


Heb je genoeg van deze achtergrond, dan is hij op de tweedehands markt ook zeker nog wat waard. Of je ruilt hem met een vergelijkbare rol van een andere fotograaf. Frank heeft hiervoor een speciale Facebook groep opgezet waar je achtergronden kunt uitwisselen.

Bovendien kun je bij Click Props Backdrops met bijbetaling je oude achtergrondrol omruilen voor een nieuwe.

Formaat


Houd rekening met de hoogte van de achtergrondrol. Dit review-exemplaar is 2,72 bij 2,72 meter. Dat is in veel gevallen prima. In een studio worden papierrollen echter vaak hoger opgehangen. Gebruik je een dergelijk rolhoudersysteem, dan loop je dus de kans dat de achtergrond de grond niet haalt.

Uiteraard kun je er altijd voor kiezen om een mobiele studioset te gebruiken dat werkt met twee statieven. Dan kun je de hoogte mooi afstellen op hoe jij die wilt.

Overigens heeft Click Props Backdrops ook verschillende formaten. Er zijn ook grotere en kleinere formaten beschikbaar. Je kunt dus ook een langere kiezen als je een hogere studio hebt.

Click Props Backdrops

Verkrijgbaar in meer dan 900 variaties

Niet goedkoop


De achtergronden zijn een stuk prijziger dan een standaard papierrol, maar je krijgt er ook wel iets moois voor terug.

Het 272 bij 272 centimeter formaat van het model dat ik ter review had in ProFabric materiaal kost 500 euro. Prijzen beginnen bij 115 euro en lopen op tot boven de 750 euro.

Voor een amateurfotograaf die het leuk vind om zo nu en dan wat in zijn thuisstudio te fotograferen zijn deze achtergronden geen heel logische keuze. Ben je echter portretfotograaf met regelmatig klanten in je studio, dan is een Clickprop Backdrop zijn geld volgens mij meer dan waard.

Mijn review exemplaar is weer retour gegaan, maar ik sluit niet uit dat er in de toekomst een Click Props Backdrops in de studio komt te hangen.

Interesse in een Click Props Backdrops?
Je kunt ze hier bestellen.

Frank heeft een selectie van de populairste modellen beschikbaar in zijn webwinkel. Zit jouw smaak er niet tussen, dan kun je ook alle exemplaren bestellen die in de Engelse shop te vinden zijn.


Meer weten over studiofotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over studio- en portretfotografie.

In de Masterclass studiofotografie van Pascal Vandecasteele neemt hij je mee op reis door de wereld van studiofotografie. Ontdek handige tips en tricks zodat jij de mooiste studiofoto's kunt maken.

Zo ontdek je in deze cursus bijvoorbeeld wat een punumbra en de columella is - en uiteraard hoe je deze kennis kunt inzetten om betere foto's te maken.


Naast deze masterclass ontdek je nog vele andere cursussen over studiofotografie, zoals:

- Basiscursus Studiofotografie (Frederik Herregods)
- Studioportret voor gevorderden (Richard Terborg)
- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager).

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord