Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Eizo ColorEdge CS2731 monitor

vrijdag 12 november 2021, 20:40 door | 4.595x gelezen | 0 reacties

Een goede monitor is heel erg belangrijk voor de fotograaf. Een goede kleurweergave zorgt ervoor dat je foto op de beste manier bewerkt kan worden. We kregen van Eizo de ColorEdge CS2731 monitor om te reviewen.

Nando eizo cs2731 voorzijde

De Eizo ColorEdge CS2731

De Eizo ColorEdge CS2731 is de opvolger van de CS2730. Het scherm is een zogenaamd WQHD scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het is dus geen 4K scherm, maar het geeft voldoende resolutie voor een gedetailleerd beeld.

Final report after calibration eizo cs2731

Een kalibratiereport, uitgevoerd door Amaud Frich

De monitor kan 99% van het Adobe RGB spectrum weergeven. Eizo beloofd een nauwkeurige en uniforme kleurweergave die heel constant is. Er wordt gebruik gemaakt van een 16-bit Look-Up Table (LUT) en een 10-bit kleurweergave. Met de gratis ColorNavigator kalibratiesoftware kun je de monitor eenvoudig ijken.

De belangrijkste specificaties op een rij • 27 inch met 2560 x 1440 pixels
 • IPS white LED paneel, niet reflecterend
 • 99% weergave van de Adobe RGB kleurruimte
 • 16-bit Look-Up table en tot 10-bit kleurweergave
 • Contrast volgens opgave fabrikant 1000:1
 • Kijkhoek van 178° horizontaal en vertikaal zonder kleurverandering
 • 60 Hertz verversing met 10 ms reactietijd
 • ColorNavigatie kalibratiesoftware gratis te downloaden
 • Kantelbaar tot 5° naar voren, en 35° naar achteren
 • 155mm in hoogte verstelbaar
 • Zowel in landscape als portret stand te gebruiken
 • Tiptoetsbediening op de voorzijde
 • USB-C met voeding tot 60 Watt
 • DisplayPort, DVI-D, HDMI ingangen
 • Twee USB 3.1 poorten en twee USB 2.0 downstream poorten
 • VESA compatible


UiterlijkDe Eizo ColorEdge CS2731 is een robuuste monitor. Hij weegt net iets meer dan 10 kilogram (inclusief voet). De randen van de monitor zijn 18mm dik. In de onderste rand zit de bediening. Het is een serie van verlichte tiptoetsen die erg prettig werken.

Nando eizo cs2731 tiptoets

De verlichte tiptoetsen werken heel goed. De rand van de monitor is 18mm dik.


Hoewel de schermranden niet zo dun zijn, ligt de dikte heel dicht bij de 2020 standaard voor professionele monitors, de zogenaamde art-graphic monitors die ook voor multi-screen toepassingen geschikt zijn.

Aan de achterzijde vind je de aansluitingen en de hoofdschakelaar. Een van de grote verschillen met de voorganger van deze monitor is de USB-C aansluiting. Je kunt er een laptop mee opladen, of een ander device. De USB-C biedt 60 Watt aan, wat wel iets aan de lage kant is. Naast deze aansluiting zijn er de DVI-D, DisplayPort 3.1 en een HDMI 1.4 beschikbaar.

Nando eizo cs2731 aansluitingen

Achterop de monitor vind je aan de onderzijde alle aansluitingen, waaronder een USB-C met 60 Watt vermogen.


Er is ook een USB hub aanwezig, bestaande uit twee USB 3.1 aansluitingen aan de zijkant, en twee USB 2.0 aansluitingen aan de achterzijde. Wat je ook aan de achterkant vindt is een goede handgrip die netjes verzonken is. Je kunt deze perfect gebruiken om de monitor te draaien of kantelen.

Nando eizo cs2731 achterkant

De achterkant heeft een goede handgrip die nuttig is bij het kantelen en roteren van de monitor.


Op de voet kan de ColorEdge CS2731 maar liefst 344° draaien. De monitor is tevens kantelbaar, 5° naar voren en 35° naar achteren. Hoewel de monitor 155mm in hoogte versteld kan worden is dit niet genoeg om de monitor naar de portret stand te roteren. Daarvoor moet je het scherm eerst naar achteren kantelen.

Nando eizo cs2731 roteren

De monitor kan 150mm in hoogte versteld worden. Het is ook mogelijk om de monitor in portret stand te gebruiken.


Het standaard energieverbruik van de monitor is 34 Watt met een piekverbruik van 159 Watt. In standby is het verbruik 1 Watt. Desgewenst kan de hoofdschakelaar aan de achterzijde uitgezet worden, waardoor het verbruik volledig nul is. Wat energieklasse betreft valt deze ColorEdge in klasse G.

Het beeldDe Eizo ColorEdge CS2731 is geen 4K scherm. Het is een WQHD scherm dat 2560 x 1440 pixels aan resolutie biedt op een 27 inch beelddiameter. De pixelafstand is 0,233 mm (109 ppi), wat voldoende detaillering biedt voor een goede en nauwkeurige beeldbewerking.

Door de 16-bit Look-Up Table met 10-bit kleurweergave heb je de beschikking over 1,07 miljard kleuren via de USB-C, DisplayPort of HDMI aansluiting. Gebruik je de 8-bit DVI-D aansluiting, dan heb je 16,7 miljoen kleuren ter beschikking.

Nando eizo cs2731 spiegelen 2

Door een felle spot op anderhalve meter afstand op het scherm te richten, laat zien dat er geen spiegeling is. In de praktijk heb je dus weinig hinder van storende lichtbronnen, of de spiegeling van jezelf.


De kijkhoek is maar liefst 178° waarbij de kleurweergave en helderheid niet verandert. Hierdoor is het niet van belang om exact recht voor je scherm te zitten bij het bewerken. Het Wide Gamut IPS beeldscherm is bovendien niet reflecterend, wat een groot pluspunt is en een fantastisch beeld oplevert.


Het menuHet menu wordt opgeroepen met de tiptoets bediening in de onderste rand van de monitor. Deze bediening voelt heel prettig aan, en een zacht geluidje geeft aan dat de toets ingedrukt is. Dit geluid kan overigens uitgezet worden.

Nando eizo cs2731 menu

Het menu is simpel en doeltreffend. Je bedient het met de verlichte tiptoetsen aan de voorzijde van de monitor.


Het menu is overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken. Gebruik je de gratis hardware kalibratiesoftware ColorNavigator, dan is het mogelijk om de monitor onafhankelijk van computer en grafische kaart te kalibreren.

Er wordt geen fysieke kalibratie unit bij geleverd. Wil je daar gebruik van maken, dan moet deze unit los aangeschaft worden.

ConclusieWe hebben geen mogelijkheid om metingen te verrichten om de monitor op kleur of helderheid te testen. Elders op internet zijn gelukkig experts die dit uitgebreid gedaan hebben.

Daarbij komt uit dat de opgegeven waarden van Eizo voor deze monitor goed overeen komen. De conclusie is dan ook altijd dat het een perfecte monitor voor fotobewerking is, iets wat ik kan onderschrijven.

Nando eizo cs2731 scherm

De Eizo ColorEdge CS2731 is een echte aanrader voor de fotograaf die serieus met zijn fotobewerking bezig is.


Wat mij zeer zeker bevalt is de kwaliteit van het scherm. De satijnachtige uitstraling van het niet reflecterende IPS scherm kijkt heel fijn. Je loopt niet het risico dat je naar jezelf aan het kijken bent als het licht vanuit de verkeerde hoe komt, of dat je het raam achter je in het beeld gereflecteerd ziet.

De Eizo ColorEdge CS2731 kost 1069 euro, wat in eerste instantie veel lijkt. Er zijn immers ook monitors die lager in prijs liggen. Je krijgt er echter een fantastische monitor voor met een perfecte helderheid over het hele oppervlak van het scherm, met een goede kleurechtheid. Met dat in gedachten is deze Eizo ColorEdge CS2731 een goed geprijsde monitor.

Voor wie met video werkt kan de resolutie van deze Eizo monitor een probleem zijn. Werk je met 4K beelden, dan heb je niet voldoende resolutie. In dat geval is het verstandig om naar de 4K versie van deze monitor te kijken, de ColorEdge CS2740.

Voordelen • Mat scherm
 • Goede resolutie
 • 16-bit Look-Up Table en 10-bit kleurdiepte
 • 99% Adobe RGB
 • Robuust en stevig no-nonsens design
 • Goede handgrip op de achterzijde
 • USB-C aansluiting met 60 Watt voeding
 • Goede tiptoets bediening
 • Prettig en eenvoudig menu
 • Hoofdschakelaar om de stroom volledig af te schakelen
 • Voldoende lange stroomkabel
 • Scherpe prijs


Nadelen • Kantelpunt van de monitorvoet zit laag waardoor draaien en kantelen wat lastig gaat
 • Geen kalibratie unit meegeleverd
 • Geen lichtkap meegeleverd
 • Kabel geleiders ontbreken, afgezien van de ring op de voet
 • 60 Watt voeding van de USB-C is wat aan de lage kantMet dank aan Eizo voor het beschikbaar stellen van de monitor.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord