Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Fujifilm GFX 100S II middenformaat camera

vrijdag 27 september 2024, 15:51 door | 1.024x gelezen | 5 reacties

In mei dit jaar kondigde Fujifilm de GFX 100S II aan. De meeste betaalbare digitale middenformaatcamera die er is. De camera heeft een sensor van maar liefst 102 megapixel en zit een een relatief compacte body. Wij testen hem in de praktijk.

Fujifilm GFX 100S II


Fujifilm GFX 100S II Specificaties


- 101 megapixel middenformaat sensor (44 x 33 mm)
- 7 foto's per seconde
- Lichtgevoeligheid: 80 - 12.800 ISO (uitbreidbaar tot 40 - 102.400 ISO)
- Kantelbaar 3,2 inch scherm (2,3 miljoen pixels)
- Elektronische zoeker (0.84x vergroting, 5.76 miljoen pixels)
- Ingebouwde beeldstabilisatie tot 8 stops
- 2x SD kaartsloten
- G lens vatting (voor GF objectieven)
- 0,79x cropfactor
- 4K video op 30 fps
- Gewicht: 883 gram
- Afmetingen: 150 x 104 x 87mm

In de praktijk


De Fujifilm GFX 100S II heeft een prettig formaat. Hij is net een fractie groter dan bijvoorbeeld een Canon EOS R5 en weegt ook ongeveer hetzelfde.

De bediening werkt op zich prima, al vind ik de retro bediening van bijvoorbeeld een Fujifilm X-T5 leuker. De GFX 100S II bedien je zoals je gewend bent van veel merken, met de scrollwieltjes voor de gewenste instellingen. Het diafragma kun je, indien gewenst, ook op het objectief instellen.

De scrollwieltjes kun je trouwens ook indrukken en zo kan er ook een andere functie aan gehangen worden. Ik had ze ingesteld zodat ze de huidige waarde (bijvoorbeeld van de lichtgevoeligheid) vast zetten. Zo kun je niet per ongeluk de ISO veranderen.

Fujifilm GFX 100S II


Een fysiek PASM wiel laat je de voorkeuzestand instellen. Op deze draaiknop zitten ook nog zes zelf te kiezen voorinstellingen. Met een drukknopje kun je het wieltje bovendien vastzetten om per ongeluk verdraaien te voorkomen.

Aan de rechterkant is er een 1,8 inch e-Ink scherm te vinden. Hierop kun je de huidige instellingen van de camera vinden, ook als je de camera uit hebt staan. Prettig en goed afleesbaar. Je kunt hierop op drie verschillende manieren informatie laten zien: detailinformatie, virtuele draaiknoppen en een live histogram.

Foto's worden genomen in 4:3 formaat in plaats van het gebruikelijke 3:2 formaat bij 35mm camera's. Dit kan dus even wennen zijn, maar persoonlijk vind ik deze verhoudingen wel prettig. Het maakt staande foto's wat minder smal en de liggende wat hoger.

Kristel

Kristel - Staande 4:3 verhouding

Als je wilt kun je de camera overigens ook gewoon op een 3:2 beeldformaat zetten. Je raakt dan alleen wel pixels 'kwijt'. Een deel van de sensor wordt dan niet gebruikt.

De autofocus werkt goed en vlot, ook bij weinig licht. Ik schiet vooral portretten en dan is de oogherkening erg prettig om mee te werken. De Fujifilm heeft overigens ook nog allerlei alternatieve onderwerpherkenning als optie.

Dynamisch bereik


Het dynamische bereik van de sensor is erg groot. Dat geeft je in foto's met veel contrast verschil (groot verschil tussen donkere en lichte delen) de mogelijkheid om zowel die donkere als lichte delen goed in een foto vast te leggen.

Bovendien kan de sensor beelden vastleggen in 16 bit (14 bit is een optie).

Bij het bewerken van je foto geeft dit je heel veel mogelijkheden om donkere delen op te lichte en lichte delen donkerder te maken. Erg prettig in de praktijk.

Ook erg lekker bij het bewerken zijn de 102 megapixels. Je hebt zoveel detail om mee te kunnen werken. Zo kun je bijvoorbeeld oneffenheden op de huid perfect wegpoetsen.

Emily

Emily - Origineel versus bewerkt - Schaduwen opgehaald

Vergeleken met de Fujifilm GFX 100 II


Vorig jaar verscheen al de GFX 100 II, zeg maar de grote broer van de 100S II. Deze grotere broer heeft dezelfde sensor, maar meer mogelijkheden voor video én een grotere buffer. Bovendien heeft de GFX 100 II ook een CF Express type B slot (vooral belangrijk voor video).

Bovendien is de zoeker op de GFX 100 II groter én heeft ie bijna twee keer zoveel pixels (5,76 miljoen beeldpunten versus 9,44 miljoen beeldpunten).

Is video voor jou erg belangrijk, dan kan de meerprijs van de GFX 100 II het zeker waard zijn. Gaat het je om de foto's, dan lijkt er niet echt een goede reden om 3.000 euro extra neer te tellen voor de GFX 100 II boven de GFX 100S II.

Ook voor actie kan de GFX 100 II de betere keuze zijn, vanwege de grotere buffer. Ik verwacht echter dat actiefotografen toch voor een andere type camera zouden kiezen.

Vergeleken met de Fujifilm GFX 100S


Kijk je naar de voorganger van de GFX 100S II, dan zijn er zeker interessante vernieuwingen. Zo is de sensor vernieuwd en hiermee ook de lichtgevoeligheid verlaagd naar 80 ISO.

Er is overigens ook veel hetzelfde gebleven. De camera's zijn van buiten bijna gelijk. Het enige wat hier opvalt is de vernieuwde bekleding op de grip. Alle knopjes en hun plek zijn gelijk gebleven.

De zoeker is er qua resolutie flink op vooruit gegaan. Van 3,69 miljoen beeldpunten naar 5,76 miljoen beeldpunten.

Ook kan de GFX 100S II nu 7 foto's per seconde nemen, waar zijn voorganger maximaal 5 foto's per seconde kon halen. Ook de beeldstabilisatie en autofocus zijn verbetert.

Bovendien is het nieuwe model (iets) lichter geworden, de accu gaat langer mee en de beeldstabilisatie is beter. Ook opmerkelijk: de prijs is nog lager geworden dan bij het vorige model.

Als je al een GFX 100S hebt, dan is het de upgrade naar de GFX 100S II waarschijnlijk niet echt waard. Desondanks zijn het nette upgrades ten opzichte van het vorige model.

Fujifilm GFX100S II


Middenformaat wordt betaalbaar


Fujifilm is al jaren bezig om met hun GFX camera's het middenformaat betaalbaarder te maken. Zeker aangezien ondertussen andere full-frame camera's bijna alleen maar duurder lijken te worden.

Stel dat je een Canon EOS R5 mark II besteld, dan ben je al 4.799 euro kwijt. De Nikon Z8 kost een vergelijkbare 4.599 euro.

Een middenformaat Fujfilm GFX 100S II is met 5.499 euro dus 'maar' 700 euro duurder. En ook de GF objectieven zijn voor middenformaat niet duurder dan vergelijkbare (high-end) RF objectieven. Dat maakt ze natuurlijk niet goedkoop (de meeste objectieven kosten ergens rond de twee a drieduizend euro).

Nadelen van de GXF 100S II


Ik ben enthousiast over de Fujifilm GFX 100S II, maar zoals bij elke camera zijn er natuurlijk ook wat nadelen te benoemen.

Traagheid
De GFX 100S II heeft een bepaalde traagheid tijdens het fotograferen. Ook bij een snelle sluitertijd, bijvoorbeeld 1/2000s, duurt het even om de foto te maken.

Bij veel andere merken (en ook bij andere Fujfilm camera's) kun je bij het afdrukken horen wat je sluitertijd is. Bij de GFX 100S II duurt het maken van een foto op 1/4000s even lang als het maken van een foto op 1/100s.

Je hoort en voelt geen verschil. Hierdoor moet je extra goed op de gebruikte sluitertijd letten; het zou zomaar kunnen dat je een te langzame sluitertijd gebruikt en daardoor onscherpe foto's maakt.

Die traagheid kun je ook merken tijdens het fotograferen. Als je een foto maakt duurt het circa een halve seconde voordat je de volgende foto kunt maken. Ook bij hoge sluitertijden dus.

In de praktijk, bij mijn manier van fotograferen bij portretfotografie, heb ik er helemaal geen last van gehad, overigens. Maar misschien dat jij op een andere manier werkt en dan kan ik me voorstellen dat het storend kan zijn.

Natuurlijk ook de high-speed mode aanzetten. Dan kun je tot zeven foto's per seconde maken. Dus het is zeker niet zo dat de camera onbruikbaar zou zijn voor iemand die eens een keer een snelle actie wil vastleggen.

Zwaar voor je computer
De 100 megapixel bestanden zijn grote bestanden. Als je kiest voor 'lossless compressed' dan zijn de foto's zo'n 120 megabyte per stuk. Daar heb je grote, snelle SD kaartjes voor nodig, een snelle kaartlezer en flink wat ruimte op je computer.

Bovendien is een vlotte, recente computer aan te raden om de bestanden vlot te kunnen laden en bewerken. Mijn computer, nu circa anderhalf jaar oud, kan de bestanden probleemloos en snel bewerken, maar als je een wat ouder systeem hebt moet je mogelijk upgraden.

Matig menusysteem
Wat mij betreft is Canon kampioen op het gebied van de menu's op hun camera's. Dat merk je vooral wanneer je met een menusysteem zoals dat van Fujifilm werkt. Het is allemaal wat meer zoekwerk en regelmatig moet ik eerst even Googlen voordat ik een specifieke instelling überhaupt weet te vinden.

Bovendien heeft Fujifilm er een handje van om menu opties grijs te maken of te veranderen op basis van andere camera-instellingen. Hij geeft echter nergens aan welke instelling het probleem veroorzaakt. Dat kan frustrerend werken.

Zo wilde bij mij op een gegeven moment de flitser niet meer werken. Hij ging niet meer af. In het flitsmenu stond alleen 'off' vermeldt en geen mogelijkheid om iets aan te passen. Uiteindelijk bleek dat de flitsopties niet meer beschikbaar waren doordat ik de camera op de elektronische sluiter gezet had.

Onbeschermde sensor
Er zit een enorme sensor in de GFX 100S II. Best leuk ook om die te zien als je het objectief van je camera haalt. Minder alleen als je in de natuur of een stoffig gebouw aan het fotograferen bent. De sensor is zo ook wel erg kwetsbaar,

Het zou mooi zijn geweest als de sensor in de uit-stand afgesloten wordt door de mechanische sluiter. De kans op vuil op je sensor is dan weer iets kleiner.

Eva

Eva - f/1.7, 1/125s, 80 ISO @ 55mm

Conclusie


Er is één belangrijke reden om deze camera aan te schaffen: de prachtige beeldkwaliteit van de 102 megapixel bestanden. Heerlijk om mee te werken en het geeft je als fotograaf nog meer ruimte de beelden te maken die jij zoekt.

Met de nog lagere prijs en een aantal mooie upgrades ten opzichte van zijn voorganger is de Fujifilm GFX 100S II in mijn ogen de beste GFX camera die je zou kunnen aanschaffen momenteel. Tenzij je er graag video mee wilt doen, dan kan de GFX 100 II zijn meerprijs waard zijn.

Ik ben zo enthousiast over de GFX 100S II dat ik de serieus overweeg als mijn eigen nieuwe camera. Met een aantal objectieven erbij blijft het een serieuze investering, maar de meerprijs ten opzichte van een nieuwe set professionele 35mm systeemcamera (en objectieven) is te verwaarlozen.

Nadeel van de Fujfilm GFX 100S II is dat het geen alleskunner is (zoals bijvoorbeeld een Canon EOS R5). Er zijn voldoende typen fotografie waarvoor deze camera minder interessant of zelfs overkill is. Denk aan actiefotografie of evenementfotografie.

Maar zoek jij de beste beeldkwaliteit en de kleine scherptediepte (of 'specifieke look') die het middenformaatsysteem je kan bieden? Dan is de Fujifilm GFX in mijn ogen de beste en betaalbaarste camera.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

5 reacties

  1. Axel Mecklenfeld
    Axel Mecklenfeld schreef op zaterdag 28 september 2024 om 18:45  | reageer

    Mooie camera!

  2. Eugene
    Eugene schreef op zondag 29 september 2024 om 13:16  | reageer

    Het 3D effect van deze camera is overweldigend. Kijk eens naar de badkuip voor model Kristel. Deze komt echt naar voren. Goed gedaan.

  3. gast schreef op woensdag 2 oktober 2024 om 09:23  | reageer

    Mede doordat het menu zo irritant is, heb ik de Fujifilm GFX 50s teruggestuurd. De huidige camera's hebben veel meer opties, hierdoor zijn bepaalde instellingen inderdaad moeilijk te vinden. Dat kan, maar dat ik bij mijn oude Canon 5D MKII (uit 2009) alle instellingen bij mijn favoriete instellingen kan zetten en bij de camera's van Fujifilm niet, vind ik vreemd en een gemiste kans.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 2 oktober 2024 om 09:30  | reageer

    De GFX50s is alweer een oudere camera. Fujifilm heeft al een geruime tijd een My Menu optie, net zoals Canon dat heeft (en Sony, en Nikon, en Panasonic, en Olympus... knipoog

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 2 oktober 2024 om 09:46  | reageer

    Ja, de Fujifilm GFX100S II heeft inderdaad ook een eigen favorieten menu.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord