Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Fujifilm X100VI

vrijdag 22 maart 2024, 15:15 door | 1.779x gelezen | 4 reacties

De Fujifilm X100VI is de nieuwste versie van de populaire X100 lijn. De retro camera met hybride zoeker en het vaste 35mm objectief spreekt veel fotografen aan. Is deze nieuwe X100VI weer beter dan zijn voorganger?

Fujifilm X100VI


Fujifilm X100VI specificaties


- 40,2 megapixel BSI CMOS APS-C formaat X-Trans sensor
- niet verwisselbaar 35mm f/2 objectief
- Ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie tot 6 stops
- Hybride optische/elektronische zoeker
- 14 ingebouwde filmsimulaties
- 6,2K video (10 bit)
- Ingebouwde ND-filter (4 stops)
- Kantelbaar touchscreen

Vergeleken met de Fujifilm X100V


Het vorige model van de X100, de X100V, is inmiddels al weer vier jaar oud. De X100V is ontzettend populair geweest en dus is het waarschijnlijk slim dat er qua uiterlijk vrijwel niks veranderd is aan de camera.

Wat er wel nieuw is, is natuurlijk de 40 megapixel sensor. Een flinke upgrade van de 26 megapixels van het vorige model. Dit is overigens dezelfde sensor als je kunt vinden in de Fujifilm X-H2 en X-T5.

Daarnaast is er beeldstabilisatie op de sensor toegevoegd. Fujifilm heeft er lang aan gewerkt om deze klein genoeg te krijgen om in deze body te passen.

De beeldstabilisatie is een mooie toevoeging. Je kunt nu bijvoorbeeld beter foto's met een langere sluitertijd uit de hand maken. Als je kiest voor zo'n compacte camera wil je natuurlijk niet nog een statief mee hoeven slepen. Ook voor video is de beeldstabilisatie een hele bruikbare toevoeging.

Ook de autofocus is verbeterd. Veel mogelijkheden die in bijvoorbeeld de XT-5 zitten zien we nu ook terug in dit model. Dat deze mogelijkheden hier nu ook te vinden zijn komt doordat ook Fujifilms X processor V gebruikt is.

Ook nieuw is de 'camera to cloud'-functie via wifi. Als je op een locatie met wifi werkt kun je dan instellen dat je foto's automatisch naar Adobe's Frame.io service geŁpload wordt. Iemand anders kan dan bijvoorbeeld tijdens je shoot al direct met je beelden aan de slag.

Hybride zoeker


De Fujifilm X100VI heeft uiteraard ook de hybride zoeker die zo kenmerkend is voor dit model. Je kunt hem gebruiken als optische zoeker. Dan werkt de camera als een meetzoekercamera (uiteraard inclusief de parallax die daar bij komt).

Ook kun je kiezen voor het volledige digitale beeld, dan werkt de zoeker zoals je gewend bent van een digitale camera. De derde optie zit er tussenin; het optische zoekerbeeld met in een hoekje nog een klein digitaal beeld.

Fujifilm X100VI


Bediening


Waar de Fujifilm X100VI wat mij betreft in uitblinkt is de 'analoge' bediening. Het diafragma selecteer je door aan de ring op het objectief te draaien. De sluitertijd en de ISO met de draaiknop bovenop en je belichting fine-tunen kan dan eenvoudig met de belichtingscompensatiedraaiknop die ook bovenop de camera te vinden is.

Sluitertijd, diafragma en ISO zijn ook met diezelfde bedieningselementen op automatisch te zetten. Je kunt dus lekker flexibel met de camera werken. Bovendien zijn al deze instellingen te doen zonder dat je door de zoeker (of op een schermpje) hoeft te kijken.

Deze, eigenlijk ouderwetse, bediening geeft je het gevoel dat je veel controle hebt over de camerainstellingen. Dit maakt het fotograferen op de een of andere manier leuker.

Fujifilm X100VI


In de praktijk


In het dagelijks gebruik is de Fujifilm X100VI een fijne camera om gewoon altijd bij je te hebben. Hij is compact genoeg om bijvoorbeeld goed in een jaszak te passen.

Bovendien is het een erg onopvallende camera. De compacte omvang in combinatie met een subtiel objectief zorgt ervoor dat je niet direct opvalt tijdens het fotograferen. Als mensen je wel zien, dan nodigt de retro styling juist weer uit om een gesprekje te hebben over de camera.

Ondanks zijn compacte formaat leveren de sensor en het prima objectief je wel gewoon erg mooie beelden. Eenvoudig mee te nemen dus, maar wel hoge kwaliteit foto's.

Ik vond het zelf een ideaal cameraatje om bijvoorbeeld mee te nemen op familiebezoekjes of tijdens een wandeling. Compact, niet indringend, stijlvol en bovendien uitstekende beeldkwaliteit.

Zo'n dertien jaar geleden kocht ik trouwens de Fujifilm X100, de eerste versie van deze camera. Het concept is sindsdien niet verandert, maar de camera is nu weer helemaal bij de tijd. Ik snap dus zeker ook de aantrekkingskracht van dit nieuwe model.

Fujifilm X100 versus X100VI


Het gevoel van de camera


Onderstaande creatieve videoreview van de Fujifilm X100VI wil ik je niet onthouden. GxAce weet met prachtige beelden en een bijzondere stijl goed over te brengen waarom je een camera uit de Fujifilm X100 serie zou willen hebben als fotograaf.Conclusie


Als jij straatfotograaf bent is deze camera een no-brainer. DE Fujifilm X100VI is de ideale camera voor deze doelgroep. Mogelijk heb je dan al de X100V, dan is deze nieuwe camera een prijzige upgrade en wil je wellicht nog de volgende generatie afwachten.

Ook andere fotografen zijn waarschijnlijk aangetrokken tot dit retro model die een prachtige combinatie is van het gevoel van analoge fotografie, maar dan met de voordelen van digitaal.

In mijn ogen is de Fujifilm X100VI de perfecte tweede camera. Een camera die je meeneemt wanneer je spiegelreflex of systeemcamera overkill zijn, maar je smartphone tekort komt.

Prijs en beschikbaarheid


Levering van de Fujifilm X100VI is al gestart, maar door zijn populariteit is hij momenteel al weer moeilijk verkrijgbaar. De camera kost 1.799 euro. Je kunt hem bijvoorbeeld bestellen bij Cameranu.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op vrijdag 22 maart 2024 om 15:37  | reageer

  Toen ik de foto van deze camera zag, dacht ik: 'Dat is een perfecte camera voor straatfotografie. Niet te opvallend. Het aantal megapixels (40mp) vind ik wat overdreven voor een APS-C sensor. Het vergroot de kans op ruis bij hogere ISO waarde door de hoge pixeldichtheid.
  De prijs vind ik eerlijk gezegd nog meevallen.

 2. E.Bakker
  E.Bakker schreef op dinsdag 26 maart 2024 om 11:24  | reageer

  Hopelijk komt er geen stof op de sensor, een kennis van mij had een vorig model en krreg stof op de sensor. Dan heb je een groot probleem, de sesor reinigen kan namelijk niet omdat de lens niet afneembaar is.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 26 maart 2024 om 11:44  | reageer

  @ E.Bakker, het lijkt mee een beetje vreemd dat een camera met een vaste lens niet stofdicht is. Er is dan immers geen reden om de camera open te maken. Hoe dan de stofdeeltjes op de sensor kunnen geraken, is me een raadsel.

 4. E.Bakker
  E.Bakker schreef op dinsdag 26 maart 2024 om 14:22  | reageer

  Dit kwam ik op een Forum tegen, Fuji adverteert de X100V als weerbestendig. Dit is een stapje hoger dan eerdere versies. Alleen is het niet weerbestendig, verre van dat. De frontlens beweegt tijdens het scherpstellen, waardoor er mogelijk stof in de camera en sensor kan komen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord