100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Fujifilm Finepix X100

maandag 12 december 2011, 22:32 door | 36.499x gelezen | 5 reacties

De Fujifilm X100 heeft sinds zijn aankondiging veel fotografen bezig gehouden. De combinatie van een compacte retro camera voorzien van goede beeldsensor (APS-C formaat) en een prima 35mm objectief zorgen ervoor dat deze camera erg gewild is. In deze review kijken we of de populariteit terecht is.

De eerste opmerking die ik hierbij moet maken is dat ik de Fujifilm X100 zelf gekocht heb. Ook ik was aangetrokken door de veelbelovende specificaties en de eerste reviews op het internet. Geheel objectief is deze review daardoor wellicht niet te noemen.

Fujifilm FinePix X100

Fujifilm FinePix X100 specificaties


- 12,3 megapixel APS-C formaat CMOS sensor
- 23mm f/2.0 objectief (niet verwisselbaar, 35mm omgerekend naar 35mm kleinbeeld)
- Optische en elektronische zoeker (hybride)
- Lichtgevoeligheid van 100 - 12.800 ISO
- 2,8 inch display (460.000 pixels)
- 720p HD video
- SD(XC) geheugen
- Ingebouwde 3 stops ND filter
- Ingebouwde flitser en flitsschoen

Firmware bijwerken


In de eerste reviews van de Fujifilm X100 bleek dat er nog wat bugs in het functioneren van de camera zat. Fujifilm heeft daarom eind juni een eerste firmware update uitgebracht (en inmiddels ook reeds een tweede). Bij aanschaf van de camera is het dus zeker de moeite om even te controleren of je over de laatste firmware versie beschikt. Dat kan irritatie bij het gebruik van de camera voorkomen.

Na de firmware upgrade moet je alle instellingen die je reeds gedaan hebt op je camera opnieuw uitvoeren. Een beetje irritant als je net alles naar je smaak hebt ingesteld. Wel handig dus om eerst de firmware upgrade uit te voeren. Het zou fijn zijn als Fujifilm er voor zorgt dat dit bij een volgende upgrade niet meer nodig is.

Uiterlijk


De X100 valt natuurlijk vooral op door zijn retro uiterlijk. Het lijkt wel een meetzoeker camera van 40 jaar geleden. Totdat mensen de achterkant met het display zien denken ze meestal ook dat je daadwerkelijk met een prehistorisch model aan het fotograferen bent. Meer dan eens heb ik hier opmerkingen over gekregen.

Los van zijn uiterlijk is het vergeleken met een spiegelreflex verder wel een onopvallende camera; handig voor wanneer je niet al te veel aandacht wilt trekken tijdens het fotograferen. Bijvoorbeeld voor straatfotografie.

Het uiterlijk is wel echt een van de groter pluspunten aan de camera; ook als je hem niet gebruikt staat ie leuk op de kast.

Fujifilm X100

Handmatige bediening


Wat de X100 zo gaaf maakt is onder andere de handmatige bediening zoals we die kennen van vroeger; draai aan de diafragmaring op het objectief om het diafragma te kiezen. Bovenop de camera kun je de sluitertijd kiezen met een grote draaiknop. Hier kun je (net als bij de diafragamring) ook kiezen voor automatisch.

Ook zit er een draaiknop bovenop de camera voor het plussen of minnen van de belichting. Dat werkt er prettig en ik moet zeggen dat ik 'm ook heel vaak gebruik. Meestal kies ik voor een handmatig diafragma, een automatische sluitertijd en daarnaast het plussen of minnen voor een belichting naar mijn wens.

Alleen de ISO is niet via een handige draaiknop in te stellen. Hiervoor moet je het menu in, of op zijn minst door de zoeker kijkend gebruik maken van de Fn-knop (bovenop de camera). Wanneer je die indrukt kun je met een soort schuifknopje op de achterkant gemakkelijk de lichtgevoeligheid aanpassen.

Een goed alternatief is om de ISO door de camera te laten kiezen. De auto-ISO optie werkt best aardig op deze Fujifilm. Stel 'm in op een range tot maximaal 1600 of 3200 ISO en je hoeft je er eigenlijk verder niet meer druk over te maken.

Fujifilm X100 - 1600 ISO
1600 ISO met 100% crop (f/2.8, 1/320s)

Een leuke optie op de Fujifilm X100; als je de DISP/BACK toets ingedrukt houd dan zal de camera geen geluiden maken, geen flits gebruiken en ook het hulplichtje voor scherpstellen niet gebruiken. Je kunt zo eenvoudig discreet fotograferen.

Een nadeel van deze handmatige instellingen via de knoppen is er ook; het is gemakkelijk om per ongeluk aan een instelling te draaien. Voor het plussen en minnen van de belichting is wel al regelmatig overkomen. Dan zit je opeens met foto's die twee stops overbelicht zijn. Wel blijven opletten dus.

35mm objectief


Op de Fujifilm X100 zit een objectief met een brandpuntsafstand van 35mm (omgerekend naar kleinbeeld). Dit objectief zit vast en is dus niet te verwisselen. Een belangrijke beperking waar je zeker bewust van moet zijn. Dat gezegd hebbende is de 35mm wel een prima brandpuntsafstand voor heel veel foto's. Het is groothoek genoeg om een groot deel van een scene erop te krijgen en ook nog prima te gebruiken als portretlens.

Op mijn spiegelreflex is de 35mm ook één van de objectieven die ik graag gebruik. In de praktijk zal het objectief voor veel foto's voldoen, maar als je van jezelf weet dat je vaker op een ander brandpuntsafstand fotografeert dan is de X100 wellicht niet voor jou.

Minimale scherpstelafstand


Het eerste dat me bij het gebruik van de X100 opviel was de minimale scherpstelafstand van 0,8 meter. Ik ben gewend dat ik mijn Canon 35mm f/1.4 tot op 30 centimeter afstand kan scherpstellen. Dan is 80 centimeter opeens een flinke afstand. Het is dus even wennen dat je iets meer afstand tot het onderwerp moet hebben.

Het is echter wel mogelijk om dichterbij scherp te stellen door gebruik te maken van de macro stand, net zoals je wel vaker ziet op een compactcamera. Persoonlijk vind ik het best vervelend dat je hiervoor moet overschakel naar deze stand.

Hybride zoeker; optische en elektronisch


Erg bijzonder is de hybride zoeker die Fujifilm in de camera heeft ingebouwd. Je hebt een heldere optische zoeker in meetzoekcamera-stijl, compleet met een stevige parallax. In die optische zoeker worden echter ook digitaal gegevens geprojecteerd.

Dat blijkt echter pas het begin, want zodra je een foto gemaakt hebt verschijnt verdwijnt het optische beeld in de zoeker om plaats te maken voor de digitale weergave van de zojuist geschoten foto. Ook kun je, middels de hendel aan de voorkant van de camera, schakelen tussen elektronische of optische zoeker.

Je ziet dan door dezelfde zoeker ofwel het optische beeld met parallax, ofwel het elektronische beeld rechtstreeks van de sensor. Daarbij zie je ook direct het effect van gekozen camera instellingen. Deze modus is vooral interessant bij macro-fotografie. Bij de optische zoeker is er sprake van parallax (je ziet iets anders door de zoeker dan wat de sensor ziet), dit verschil is het grootst wanneer je met de camera dicht op je onderwerp zit.

Overigens kun je ook, zoals bij een compact camera wel gebruikelijk is, je compositie bepalen op het display achter op de camera.

APS-C formaat sensor


Eén van de grootste pluspunten van de Fujifilm X100 is de grote sensor die in de compacte camera zit. Vergeleken met echte compactcamera's of bijvoorbeeld het (micro) four-thirds systeem is de sensor gewoon erg groot. Het zelfde formaat sensor zit ook in bijvoorbeeld de Canon 60D of de Nikon D300.

Een grote beeldsensor doet erg veel voor de scherptediepte (die wordt kleiner vergeleken met kleinere sensoren, zodat je beter kunt spelen met een onscherpe achtergrond) en het is erg goed voor de beeldkwaliteit die de camera kan neerzetten.

De RAW bestanden die de Fujifilm X100 maakt zijn opvallend groot; zo rond de 19,4 megabyte per foto. Voor een 12 megapixel sensor zeker stevig te noemen. Je kunt bij deze bestanden een boel winnen door ze om te zetten naar DNG.

Fujifilm X100

Onvolmaakt


De camera is absoluut niet volmaakt, waarschijnlijk grotendeels te danken aan de firmware. De X100 stelt niet snel scherp (wel sneller dan de gemiddelde compact camera), is traag bij het wegschrijven van foto's en de bediening werkt zeker niet altijd even soepeltjes. Toch biedt de camera in zijn onvolmaaktheid iets bijzonders. Je moet echter eerst behoorlijk wennen aan de onvolkomenheden en er mee om leren gaan.

Bij een meetzoeker camera denk je al snel aan handmatig scherpstellen. Dat is met de Fujifilm X100 wel mogelijk, maar in de praktijk werkt dit niet lekker genoeg. Je kunt gewoon niet duidelijk genoeg zien of wat jij scherp wilt hebben wel echt goed scherp is. De focusring op de camera zit ook niet direct gekoppeld met het scherpstelpunt. Als je bijvoorbeeld een flinke draai geeft en daarna weer rustig terug draait naar het oude punt, dan ligt de focus ergens anders in het beeld.

Er zijn nog een aantal camera's die je kunt overwegen wanneer je een camera in dit segment zoekt. Bijvoorbeeld de Leica X1 of de Sigma DP2. Deze camera's heb ik zelf nooit geprobeerd, maar ik begrijp uit andere reviews dat de Fujifilm X100 zich goed staande kan houden in een vergelijking tussen deze camera's.

Strobist ambities


Ook voor strobist-fotografie is de X100 een interessante keuze. Dankzij de gekozen leafshutter kun je gemakkelijk flitsfoto's maken met een synchronisatietijd van 1/4000ste seconde. Dat maakt de camera erg bruikbaar om flitsfotografie te gebruiken gedurende een zonnige dag.

Bij dergelijke synchronisatietijden moet je overigens ook op de snelheid van je flitser gaan letten. Je flitser kan gewoon te traag zijn. Het helpt dan meestal om minder hard te flitsen, de snelheid gaat daarmee omhoog.

Fujifilm X100 flash

De opzetflitser die als accessoire bij de Fujifilm beschikbaar is hoef je niet aan te schaffen. De flitser kan bedekt tijdens het rechtstreeks flitsen een aantal instellings-mogelijkheden van de camera. Je kunt de flitser omhoog afbuigen tot maximaal 90 graden (recht omhoog).

Prijs


Voor de Fujifilm X100 leg je een stevig bedrag neer; zo'n 1.100 euro ben je kwijt voor alleen de camera. Een stevige prijs voor een camera met een aantal opvallende beperkingen.

Fujifilm biedt ook nog een losse opzetflitser (119 euro) en een leren cameratasje (eveneens 119 euro) aan. Mocht je de lensdop kwijtraken (niet onwaarschijnlijk, want bij mij is al al een paar keer ongewild losgekomen) dan kun je voor zo'n 25 euro een nieuwe bestellen.

Fujifilm X100 met leren hoesje

Conclusie


Fujifilm heeft met de X100 een unieke camera neergezet. Met het prachtige retro uiterlijk en de bijzondere hybride zoeker haal je absoluut een bijzondere camera in huis. Dankzij het APS-C formaat sensor is de kwaliteit van de foto's prima en kun je ook bij minder licht nog prima foto's maken.

Ik heb de camera nu ruim een half jaar in bezit en merk dat ik weer steeds vaker naar mijn spiegelreflex camera grijp. Hoewel de camera op papier niks verkeerd doet en ook in de praktijk prima kwaliteit weet te leveren moet de camera je wel liggen. Het is een camera die past bij een bepaalde stijl van fotografie.

Heb je altijd al een Leica gewild, maar is deze te prijzig, dan is de Fujifilm X100 een prima 'betaalbaar' alternatief.

Fujifilm X100

Meer informatie


- Fujifilm X100 op Photogear
- Fujifilm X100 review door Zack Arias
- Fujifilm X100 review door Photography Bay

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Fujifilm X100

 » Pixmania  3 januari 2013   € 839,00 
 » Camerashop.nl  4 december 2012   € 899,00 
 » Foka.nl  28 augustus 2012   € 949,00 
 » CameraTools  28 februari 2013   € 969,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

  1. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 13 december 2011 om 11:14  | reageer

    Een camera om verliefd op te worden. Het concept is prachtig, zelf nooit begrepen waarom bijvoorbeeld Canon niet met zo'n camera op de markt is gekomen. Dit waren vroeger geen niche producten, zeer redelijk geprijsd en heel handig. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Canonet. Maar het lijkt wel of de mensen niet meer zonder zoom kunnen en dat zou zo'n camera meteen een stuk groter maken met dezelfde maat sensor.

    De onvolmaaktheden zijn echter behoorlijk voor zo'n prijzige camera, handmatige focus zou toch eigenlijk wel beter moeten verlopen. De enorm dure accessoires, zoals een zonnekap van 120 euro. Over de kwaliteit van de IQ is denk ik niets te klagen, maar de camera voldoet imo niet helemaal aan de verwachtingen en als de Sony nex7 op de markt komt zal deze camera het echt moeilijk gaan krijgen.

    Sony blijkt wel in staat nieuwe producten goed werkend te krijgen. Daar kan ik zelfs al mijn oude Canon FD lenzen met adapter op kwijt! Ik ben enthousiast over de Sigma DP serie, echt een compact met grote Foveon sensor, inmiddels meer dan de helft goedkoper, maar geen fijne zoeker zoals de X100 dat wel heeft. Dat onderscheidt hem wel. En die camera's zijn ook verre van volmaakt in de omgang en vergen ook aanpassing van de gebruiker.

  2. Brian Dragtstra
    Brian Dragtstra schreef op dinsdag 13 december 2011 om 18:52  | reageer

    Voor de mensen die een verwisselbaar objectief missen op deze camera is er ook goed nieuws. Er komt een model met verwisselbare Fujinon objectieven.

  3. Cas
    Cas schreef op donderdag 15 december 2011 om 21:54  | reageer

    @Brian: waar heb je dat vandaan dan?

    De X100 is een fraai ogende camera, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij vooral aantrekkingskracht uitoefent op ietwat reactionair denkende fotografen met een hang naar een lang vervlogen verleden waar een fotograaf nog een elitaire menssoort was. Het ding oogt echt prachtig, heb hem in een vitrine bij de MM zien staan en ik zal niet ontkennen dat er wat kwijl mijnentwege op die glasplaat achterbleef. Maar praktisch nut? Toegevoegde waarde? Elja's uitspraak dat zijn DSLR inmiddels weer de voorkeur krijgt is wel het killer-argument, in dit geval dus contra de X100.

  4. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 18 december 2011 om 20:07  | reageer

    Heb zelf zeker aan dit toestel zitten denken, maar toch gekozen voor de Olympus Pen P3, vanwege de verwisselbare objectieven. Daarbij overigens wel gekozen voor het vaste 17mm objectief (omgerekend 35mm). Ideaal snel/klein toestel voor erbij. Ik denk dat het segment van de X100 en soortgelijke kleine kwaliteitscamera's zeker een marktpositie heeft. Praktisch nut zie ik dus zeker wel. Al blijft 1.100 euro een erg groot bedrag!

  5. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 18 oktober 2012 om 03:31  | reageer

    Deze camera heeft een hoop quirks opgelost met firmware updates. Inmiddels alweer versie 1.30.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord