11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Michelle Peeters

Review: Ontdek de wereld van kunstfotografie met Micky Hoogendijk

woensdag 14 november 2018, 09:09 door | 6.655x gelezen | 0 reacties

In dit artikel mijn review van de cursus Van Beeld naar Kunst van Micky Hoogendijk op Photofacts Academy. Ik kende Micky natuurlijk al van televisie en ik wist dat ze fotografeerde, maar ik had nog maar weinig van haar werk gezien.

Met het onderwerp kunstfotografie heb ik me zelf nog maar weinig bezig beziggehouden en het leek me eigenlijk niet iets dat je zou kunnen leren, meer een gave die al in je moet zitten. Maar na het bekijken van deze cursus blijkt dat toch niet het geval!


Micky geeft praktische tips voor iedereen die zelf bijzondere foto's wil maken, ze helpt je om je creativiteit aan te wakkeren én je krijgt een kijkje in de keuken tijdens een exclusieve fotoshoot waarbij je ziet hoe Micky het model op haar gemak stelt en emotie weet los te maken.

Inhoud


1. Ontdek de wereld van kunstfotografie
2. Omarm jouw creativiteit met Micky
3. Hoe is Micky begonnen met fotografie?
4. Hoe kan ik mijn model en visagist aansluiten op mijn visie?
5. De overeenkomsten tussen actrice en fotograaf
6. De rol van een visagist tijdens een shoot
7. De voordelen van een goede visagist
8. Hoe creëer je een vertrouwensband met het model?
9. De gedachte achter de komende portretshoot
10. Ontdek mijn aanpak bij een liveshoot
11. Het verhaal achter de foto Transition
12. Hoe fotografeer je onder water?
13. Het verhaal achter de foto Wandering
14. Hoe vind ik mijn titels?
15. Ondernemen in de kunstfotografie
16. Tips voor internationale samenwerkingen met galerieën
17. Wat moet er in mijn modelrelease staan?
18. Hoe bouw je een relatie op met een galerie?
19. Hoe bepaal je de prijs van je foto's?
20. Hoe kan je samenwerken met anderen?
21. Hoe bepaal je jouw doelgroep?
22. Grijp jouw kans
23. Hoe gebruik ik Photoshop voor mijn kunst?
24. Wat is de meerwaarde van een fotoboek?

Micky hoogendijk model fleur

Micky met model Fleur die een soort 'ijskoningin' moet uitdragen, ook qua emoties. Hiervoor moet ze helemaal terug in zichzelf gaan. Het maakt heel wat los!

Micky draagt een aantal voorbeelden aan hoe het bij haar is gegaan om duidelijk te maken hoe je je creativiteit kunt aanwakkeren. Je moet altijd aan die creativiteit blijven werken. Daarnaast laat ze zien hoe ze werkt en hoe bij haar het organisch proces is geweest om zich te ontwikkelen.

Als je je als mens ontwikkelt leer je ook steeds beter omgaan met mensen en krijgen je foto's steeds meer diepgang en betekenis. Het boek The artist way van Julia Cameron was voor haar een enorme inspiratiebron. Veel getalenteerde mensen zijn hun creativiteit kwijtgeraakt door nare ervaringen.

Frustraties opschrijven


Zelf is ze eerst gaan kijken voordat ze leerde zien. Ze is een dagboekje gaan bijhouden waarin ze ook haar frustraties opschreef. Daarna leerde ze beetje bij beetje anders te kijken. Het kunstenaarskind in je moet naar boven komen en dat bereik je door verwonderd en nieuwsgierig door het leven te gaan.

Op straat ziet ze vaak iemand die haar opvalt vanwege een oogopslag, huidskleur of bepaalde energie. Vervolgens spreekt ze zo iemand aan en vraagt ze of ze hem/haar mag fotograferen. De uiteindelijke foto komt vaak voort uit dromen. Met Photoshop geeft ze de foto de finishing touch en de look die ze inmiddels voor ogen heeft.

Ze is in 2009 begonnen met fotograferen. Ze gebruikte daarbij een camera (Nikon d500) die ze van haar moeder kreeg, vlak voordat zij overleed. In San Francisco fotografeerde ze alles wat los en vast zat. Bruggen, gebouwen, lijnen, heel architectonisch.

Daarna werden het zwervers die in Frisco een soort rockstar-status hebben omdat ze zich enorm uitdossen om foto's op te halen. In Los Angeles kwam ze veel oude acteursvrienden tegen. Van hen maakte ze headshots. Iets wat erg moeilijk is om te doen omdat in één foto alles moet zitten wat die acteur ooit zou kunnen spelen.

Micky Hoogendijk - hoe fotografeer je onderwater


Basis van kwetsbaarheid


Mensen worden vaak onzeker voor de lens. Jouw taak als fotograaf is het om ze terug te brengen naar hun basis van kwetsbaarheid, wat echt en authentiek overkomt.

In Texas begon ze veel te knutselen met materialen waardoor ze steeds meer ideeën kreeg in inspiratie opdeed. Ze ontmoette veel mooie meisjes in shopping mol's en maakte veel foto's die geïnspireerd waren op schilderijen.

Met Photoshop gaf ze de finishing touch die soms best ver ging. Bij één van haar foto's plaatste ze een hele reeks diamanten op een gezicht. Fotograferen in kwetsbaarheid is waar het om gaat.

Modellen mogen geen rol spelen, als fotograaf moet je willen zien wie ze écht zijn. Je moet een voor hen emotionele gebeurtenis naar boven zien te halen en dat moment pakken en vastleggen. Dat kan ook een traantje zijn in een enkel geval.

Op het moment van verstilling laat je het model de ogen openen en kijken, dat is hét moment at je wilt hebben. Een truc om dit te bereiken is elkaar je grootste geheim te vertellen waardoor je een enorme vertrouwensband creëert. Je model gaat heel even de diepte in, gaat even stuk en komt er daarna schoon en anders uit. Sterk en koninklijk soms.

Transition


De Transition foto is gemaakt met een Canon EOS 5d Mark II in haar eigen zwembad in Texas. Ze heeft eigenlijk nooit een dure studio gehad, maar gebruikte altijd de dingen om zich heen.

De zwembadfoto is horizontaal geschoten en verticaal gepresenteerd waardoor het wateroppervlak verandert in een watermuur. Het is een diep beeld met een diep verhaal geworden.

Het verhaal erachter is dat ze als kind bijna verdronken is. Het was een mooie ervaring, verdrinken is eigenlijk niet erg. Ook in het leven kun je op die manier dingen loslaten, je komt altijd weer bovendrijven.

In een goede kunstfoto zit altijd beweging, een verhaal en emotie.De kijker moet zich herkennen in die emotie en moet een eigen verhaal in jouw foto zien.

Micky Hoogendijk - Transition


Wandering


De foto 'Wandering' is gemaakt van een meisje dat ze toevallig tegenkwam in een restaurant. Haar blauwe ogen en melkwitte huid vielen haar op.

Al snel werd duidelijk dat ze van Hollandse oorsprong was, haar voorouders waren Nederlandse migranten. Zo is de foto in de stijl van Vermeer ('het Melkmeisje') onstaan.

Veel kijken naar kunst is verrijkend. Je moet weten wat er al geweest is. Haar opvoeding met haar grootvader met zijn vele kunstboeken heeft hier zeker invloed op uitgeoefend.

Micky Hoogendijk - Wandering


De zakelijke kant van kunstfotografie


Tot slot geeft Micky nog wat tips over de zakelijke kant en waar je allemaal mee te maken krijgt als kunstfotograaf. Hoe je je prijzen bepaalt (zij bepaalt die aan de hand van het aantal edities van de foto).

De titel van haar foto's ontstaat pas als het werk klaar is. Veel mooi werk ontstaat juist uit negatieve ervaringen, die je ombuigt naar iets positiefs. 'Take your shit and turn it into gold'. Je maakt iets moois van pijnlijke momenten.

Micky hoogendijk ondernemen in kunstfotografie


Conclusie


Deze cursus kijkt lekker weg en je pikt er onbewust heel wat van op. Erg leuk om te zien dat het echt wel mogelijk is om je creativiteit (al lijk je die soms niet te hebben of is hij verdwenen/weggestopt door allerlei negatieve ervaringen) te laten opbloeien en zelf tot kunstzinnige creaties te komen.

Micky laat zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen en dat het ook erg samenhangt met je eigen emoties en openheid en de durf om daar eens diep in te duiken. Een bijzondere en intieme cursus die absoluut het kijken waard is.

» Bekijk nu: Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord