Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Thomas Dral

Review: Polaroid Cube, klein maar toch groot

zaterdag 14 februari 2015, 15:01 door | 10.483x gelezen | 1 reactie

Het is inmiddels wel weer een hele tijd geleden dat ik de aankondiging schreef van de Polaroid Cube, een minuscule foto en videocamera. Als nieuw product. Inmiddels is de Cube in Nederland ook goed en ruim verkrijgbaar bij de diverse winkels en online. Dus ook tijd om er eens wat dieper in te duiken en een review te schrijven.

Mijn Polaroid Cube heb ik als pre-order besteld bij een Amerikaanse webshop. Volgens mij ben ik een van de eerste Nederlanders geweest die de Cube ontvangen heeft vanuit de States. Helaas moest ik nog wel even invoer rechten aftikken aan de fiscus. Had ik niet helemaal op gerekend maar goed dat mag de pret niet drukken. Je moet er wat voor over hebben om als eerste iets te hebben.

Het is een leuke supercompacte camera om bij je te hebben als je ergens naar toe gaat waar je voldoende licht hebt om foto's te kunnen maken. De Cube heeft geen enkele mogelijkheid om er iets op aan te sluiten.

De Polaroid Cube heeft een groothoek lens van 124 graden waardoor je leuke effecten (vervormde) krijgt als je bijvoorbeeld van dichtbij fotografeert. De Cube bevat een zes megapixel sensor waarmee je naast fotograferen ook nog in 720p of 1080p (full HD) kunt filmen. Alles wordt opgeslagen op een MicroSD kaartje van maximaal 32 gigabyte.

Beperkte accu


De Polaroid Cube is een kleine camera, dus heeft hij ook een kleine accu. Je moet rekening mee houden dat in de cube een accu zit die niet heel lang mee gaat. Een kleine anderhalf uur met filmen en met fotograferen is het een beetje afhankelijk van hoe je de Cube gebruikt.

De Cube is via een micro-usb aansluiting (net als op veel telefoons) op te laden. Heb je de lader van je telefoon in de buurt, dan kun je dus ook eenvoudig de Cube weer opladen. De camera is in één tot twee uur weer volledig opgeladen.

Voorbeeldfoto Polaroid Cube


Bovenstaande foto is gemaakt door het glas heen met daglicht en een zonnetje

Een foto die je maakt met de Cube wordt opgeslagen in een resolutie van 3.328 bij 1.872 pixels en geeft een bestand van ongeveer 1 megabyte. Op een 32 gigabyte kaartje kun je dus een heleboel foto's maken!

Polaroid Cube: bij minder licht


Bovenstaande foto is wat later op de dag gemaakt met invallende schemer vanaf de galerij. Hier zie je al dat de Cube het wat moeilijker gaat krijgen met wat ruis en vind dat de foto ook niet helemaal scherp meer is.

Software


De Cube wordt standaard geleverd met twee applicaties. Je vind de software in de Cube zelf zodra je deze via een USB kabel aansluit op je computer. Er is een applicatie voor Mac OS X gebruikers en een voor de Windows gebruikers. Beide software pakketjes hebben geen installatie nodig en bieden dezelfde functionaliteit om een aantal basis instellingen te kunnen selecteren op je Cube.

Mac OS X applicatie


De meeste instellingen staan standaard al goed. Wat wel handig is als je de Cube krijgt is om het volume van de piepjes terug te schroeven. Standaard staat deze namelijk aan de vrij harde kant dus even een foto maken zonder opgemerkt te worden is er dan niet bij.

En de datum- en tijdsynchronisatie met je computer is ook een handige functie om de Cube te voorzien van de juiste datum en tijd. Deze wordt dan weer opgeslagen tijdens het maken van je foto's en video's.

Bediening


Op de Polaroid Cube is er eigenlijk maar één knop te vinden. Aan de binnenkant zit er ook nog één verstopt. Hiermee kun je de videokwaliteit van 720p naar 1080p schakelen. De multi functionele knop aan de buitenkant gebruik je dus om de camera mee aan en uit te zetten, om er foto's mee te maken en om te switchen tussen fotocamera en videocamera mode.

De Cube geeft je feedback op basis van geluid en de LED maar het geluid helemaal op de zachtste stand zetten is niet aan te raden. Je kunt de verschillende modi selecteren door middel van die multi functionele knop.

Om de Cube aan en uit te zetten druk je de knop drie seconden in. De LED en een geluidssignaal melden je dat de camera aan of uit is. Wil je vervolgens een foto maken dan druk je de knop één keer in. De camera zal via de LED en een piep laten weten wanneer de foto is gemaakt.

Om een video opname te starten druk je twee keer kort achter elkaar op de knop. De LED zal gaan knipperen en een piep laat weten dat de opname is gestart. Om vervolgens weer te stoppen met opnemen druk je weer één keer kort op de knop. De LED zal stoppen met knipperen.

Het gemaakte materiaal haal je van de Cube af door middel van een USB aansluiting (Micro USB Kabeltje wordt meegeleverd), er zit op de Cube geen display dus terugkijken van je gemaakte foto's kan alleen op je computer.

Filmen in 720p kost minder ruimte op je Micro SD kaartje. en is ook minder belastend voor de accu dan 1080p.

Het is een beetje afhankelijk van de kwaliteit hoeveel minuten film je kwijt kunt op je kaartje. Opname worden gemaakt met 30 beelden per seconde. Volgens Polaroid kun je tot 90 minuten filmen, uiteraard volledig afhankelijk van de omstandigheden en de modus waarin je opnames maakt.

Een Polaroid Cube aanschaffen?


De Polaroid Cube is in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 99,95 euro. Bij bijvoorbeeld Kamera Express te verkrijgen voor 98,99 euro. De Cube wordt geleverd zonder microSD kaartje deze moet je er nog los bij aanschaffen.

Video


Ik heb er zelf nog geen video opnamen mee gemaakt. Onderstaande video van Youtube geeft echter een aardig beeld van de kwaliteit in verschillende omstandigheden.


Kenmerken


Een paar belangrijke kenmerken van de Polaroid Cube:
- Brandpuntafstand: 3,4mm
- Maximaal diafragma: f/2
- Beeldhoek: 124 graden
- Opslagmedium: MicroSDHC tot 32 gigabyte
- Video: Full HD 1080p
- Foto: 6 Megapixel
- Accu: USB oplaadbaar
- Afmetingen: 35x35x35mm

Polaroid Cube versus GoPro


GoPro is natuurlijk het bekendste merk binnen de actioncams. Deze camera's starten echter een prijs van zo'n 400 euro. De Cube is met 100 euro een heel stuk goedkoper. Op het gebied van fotografie levert de GoPro in elk geval beter beeld. Op het gebied van video zijn de verschillen echter een stuk kleiner.

Wel heeft de GoPro een stuk meer mogelijkheden. Zo kun je daar draadloos je telefoon op aansluiten en zo instellingen veranderen en beelden terugkijken.

Conclusie


Persoonlijk vind ik dat de Cube een leuk concept is van Polaroid en als extra camera een leuk hebbedingetje. Door de compacte vorm kun je onopvallend video's schieten vanuit bijzondere standpunten.

De foto kwaliteit is helaas matig en eigenlijk alleen bij goed licht (overdag buiten) is de kwaliteit voldoende. De video's zijn een stuk bruikbaarder. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de behoorlijk groothoek die de camera heeft.

Zoek je echter een eenvoudige en erg compacte camera om videootjes mee te maken, dan is de Polaroid Cube absoluut het overwegen waard. Klein van formaat, maar groot in mogelijkheden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Thomas Dral

Over de auteur

Thomas is oprichter van Dral Dynamic Design, en is in de afgelopen jaren veel meer met fotografie gaan doen. Naast fotografie is Thomas op zoek naar een nieuwe baan. Thomas kun je ook vinden op Twitter. Daarnaast is Thomas Community Manger & Penningmeester bij de Urban Photo Collective.

1 reactie

  1. Dirk Zijlstra
    Dirk Zijlstra schreef op dinsdag 17 februari 2015 om 17:13  | reageer

    Gopro heeft ook een instapmodel van rond de 130 euro: de gopro hero. Dat lijkt me een beter alternatief, in verband met betere beeldkwaliteit en meer accesoires en mounts

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord