Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Review Praktijkboek fotografie: weer, nacht & natuurverschijnselen

vrijdag 26 februari 2016, 15:51 door | 5.549x gelezen | 1 reactie

Na het vorige boek over reisfotografie, had ik dit keer het geluk dat ik het 'Praktijkboek fotografie: weer nacht & natuurverschijnselen' mocht lezen ter review. Het boek is uitgegeven door Nederpix.

Het boek is geschreven door Karin Broekhuijsen, Peter den Hartog, Bob Luijks en Johan van der Wielen. Daan Schoonhoven was eindredacteur van het boek.

Praktijkboek fotografie: weer, nacht & natuurverschijnselen


Net als bij het boek over reisfotografie, viel het me op dat het boek mooi vormgegeven is. Alleen al voor de vormgeving en de foto's zou ik het boek bijna willen kopen. Verder leest het met korte, vlot geschreven stukjes tekst ook nog makkelijk weg.

Dit boek staat helemaal in het teken van verschillende weer- en natuurverschijnselen. Zo wordt er aandacht besteed aan het fotograferen van sneeuw, onweer en regenbogen. Ik persoonlijk vind dit hele interessante onderwerpen om te fotograferen en ik was dus enthousiast en benieuwd naar het boek.

Inhoud


Het boek is opgedeeld in twaalf verschillende hoofdstukken, waarvan de eerste drie met name gericht zijn op voorbereiding. Veelomvattende voorbereiding, kan ik wel zeggen, want naast aandacht voor compositie en apparatuur wordt er in hoofdstuk drie (weersverwachting) uitgebreid aandacht besteed aan hoe je kunt anticiperen op het weer om zo goed te plannen wat je wil fotograferen en wanneer je dat het beste kunt doen.

Praktijkboek Fotografie: Weer, Nacht en Natuurverschijnselen


Wat je merkt als je het boek leest is dat het niet alleen gericht is op het fotograferen van de verschillende onderwerpen. Het speelt ook heel erg in op een algemene interesse voor het weer. Zo vind je in hoofdstuk 4 (Wolken) vooral een beschrijving van de verschillende soorten wolken die er bestaan en ook hoe en waarom deze ontstaan.

Als je dit interessant vindt is dat natuurlijk erg leuk, maar wat ik bij hoofdstuk 4 en ook hoofdstuk 12 (optische verschijnselen) merkte, is dat ik een beetje de specifieke tips miste. Het gaat daar echt meer over het weer zelf dan over het fotograferen ervan en dat vind ik een klein minpuntje van deze specifieke hoofdstukken.

Gelukkig wordt de tekst in het boek verrijkt met talloze prachtige foto's van de omschreven weersverschijnselen, en bij die foto's vind je alle specificaties van zo'n foto. Zo staat erbij welke apparatuur er gebruikt is bij het maken van de foto (van de gebruikte camera tot het gebruik van een filter) en ook welke instellingen er gebruikt zijn. Op die manier kun je toch aardig wat leren over hoe bepaalde foto's het beste gemaakt worden.

Een voordeel aan dit soort informatie is dan weer wel dat het je leert om weersverschijnselen te herkennen, te bedenken waar ze vandaan komen en zo in te kunnen schatten wat het verdere weersverloop zal gaan zijn. Je leert dus echt voorspellen en anticiperen op het weer.

Het boek staat verder wel boordevol tips. Zo zijn er complete hoofdstukken gewijd aan het fotograferen van wind, sneeuw, onweer, de zon, de maan, sterren, en ook aan nachtfotografie. Ook zijn er weer leuke extra verdiepingskaders, bijvoorbeeld over het maken van een panorama of een time lapse. Verder staan er een paar reportages in het boek, bijvoorbeeld over een bezoek aan het Polarlight center. Het boek is dus heel compleet en aangevuld met leuke dingetjes.

De hoofdstukken over wind, sneeuw, onweer, de zon, de maan en de sterren staan echt boordevol praktische en directe tips. Zo vind je in het hoofdstuk over sterren een kant en klare tabel over hoe lang je sluitertijd mag zijn als je geen beweging in de sterren wil zien bij verschillende brandpuntsafstanden. Hele nuttige hoofdstukken voor eenieder die geïnteresseerd is om één of meerdere van deze weersfenomenen vast te leggen.

Wat ik vooral ook leuk vind is het hoofdstuk over nachtfotografie. In de inleiding wordt het volgende gezegd: ”Alleen die onderwerpen die binnen het drieluik van thema's vallen komen aan de orde.” Met het drieluik wordt bedoeld: weer, nacht & natuurverschijnselen.

Wanneer je echter naar het hoofdstuk over nachtfotografie bladert, dan zie je dat er in dit hoofdstuk ook een grote hoeveelheid algemene tips voor nachtfotografie staat. Dus ook als je in de nacht wil fotograferen en je interesseert je totaal niet voor het weer of de natuur, dan is dit een handig hoofdstuk.

Om dezelfde reden vind ik het hoofdstuk over de zon leuk. Bijna elke fotograaf krijgt wel eens te maken met zon, tenzij je echt enkel in studio's fotografeert, en de zon kan behoorlijk tricky zijn. In het hoofdstuk over zonfotografie behandelen ze onder andere hoe je lensflares kunt voorkomen. Een nuttig hoofdstuk voor elke fotograaf.

Weerboek zon


Wat ik verder in het algemeen goed vind aan het boek is dat ze zich niet alleen richten op hoe je iets acceptabel op de foto kunt krijgen, maar ook proberen om je te inspireren met verschillende ideetjes over wat je met verschillende natuurverschijnselen kunt doen.

Als laatste een kleine toelichting over hoofdstuk 12. Ik noemde hem hierboven al even kort: Optische verschijnselen. Wat bedoelen ze daar nou mee? Nou, bijvoorbeeld halo's, regenbogen, iriserende wolken, een bijzon. Verschillende dingen dus.

Je wordt bewust gemaakt van de bijzondere vormen en kleuren die kunnen optreden in verschillende weerssituaties. Zoals ik al zei, echt concrete tips ontbreken, maar met de verschillende foto's en omschrijvingen kun je ook over al deze verschijnselen leren hoe je ze kunt fotograferen.

Conclusie


Ik vond dit boek, net als het vorige boek, een heel mooi boek waar je alleen maar doorheen hoeft te bladeren om er blij van te worden. Gekeken naar de inhoud is het absoluut een boek waar je heel veel van kunt leren, zowel van de kant en klare tekst als van de instellingsbeschrijvingen bij de geleverde foto's.

Of ik het zelf zou kopen? Daar ben ik niet zeker van. Ik vind het zeker een mooi boek dat de moeite van het lezen waard is, maar om heel eerlijk te zeggen gaat het me wel iets te vaak over de theorie achter weersverschijnselen en ik vind dat zelf niet zo heel interessant.

Voor mij persoonlijk betekent dat dat ik waarschijnlijk al gauw ook over de nuttige dingen heen ga lezen en dat het meer een bladerboek wordt (ook al is dat ook zeker de moeite) dan dat ik er echt aandachtig in lees.

Dat is natuurlijk een persoonlijke mening en voor iedereen die meer wil leren over het weer en hoe het te fotograferen, kan ik het boek ook absoluut aanraden! Als je de kans hebt, blader er dan op zijn minst een keer doorheen. Genieten.

Geïnteresseerd?


Denk jij dat dit boek iets voor jou is? Je kunt het boek hier bestellen voor 28,90 euro. Zeker een acceptabele prijs voor zo'n mooi en uitgebreid boek.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

1 reactie

  1. Gert
    Gert schreef op zaterdag 27 februari 2016 om 22:51  | reageer

    Ik heb het boek besteld. Ik ben wel zeer geïnteresseerd in de theorie hoe weer ontstaat. Zo kun je enigszins je foto's voorspellen. Weer kun je leren zien ontwikkelen.
    Ga maar eens op zoek naar foto's van Sietse Schoustra (Terschelling) die regelmatig voorbij komt bij RTL Weer. Sietse is volgens mij een bedreven fotograaf, maar weet ook heel veel van de theorie en dat heeft hem prachtige plaatjes opgeleverd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord