Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Sony A1 mirrorless camera

vrijdag 4 juni 2021, 16:32 door | 4.076x gelezen | 0 reacties

Het was groot nieuws toen Sony de Alpha 1 aankondigde. Deze krachtpatser kan filmen in 8K, heeft 50mp aan boord, en weet 30 foto's per seconde vast te leggen. Ik kreeg van Sony een A1 voor een uitgebreide review.

Mijn eerste indruk: de camera werkt fantastisch, en de bediening is vele malen beter dan alle voorgangers die ik gebruikt heb.

Een terugblik naar de Sony Alpha serie


Hoewel Sony camera's een enorme populariteit hebben, ben ik er nooit van overtuigd geraakt dat deze camera's voor mij persoonlijk geschikt zijn. Er zijn een aantal dingen die ik niet zo prettig vind.

Allereerst het formaat van de camera, samen met de ergonomie. Het vasthouden is niet prettig, de ruimte tussen handgrip en objectief te klein, en de knoppen en joystick voelden simpelweg niet fijn aan.

Nando sony a1 sony a7r2

De Sony A1 is niet langer zo klein mogelijk. Er is meer aandacht voor een goede ergonomie. In deze foto is de Sony A1 naast een Sony A7R II geplaatst.

Een ander punt is het menu, wat heel onoverzichtelijk en moeizaam te bedienen is. Vaak is dit gewenning, maar ik merkte dat zelfs de fotografen die al jaren met Sony fotografeerden moeite hadden met opties in het menu terug te vinden.

Daar stond tegenover dat de autofocus ronduit fenomenaal genoemd mag worden. Lichaam-, gezicht-, en oog-AF werken heel goed en accuraat. Ik denk dat dit ook voor velen de belangrijkste reden was om over te stappen.

Nando sony a1 camera in het veld

De Sony A1 in het veld op een mooie ochtend in mei. Het is een fijne camera om mee te fotograferen.

Een kleine verbetering met elk nieuw model


In de loop van de jaren zijn er mondjesmaat door Sony dingen aangepast. Elke camera had weer een iets verbeterde ergonomie, of een betere kwaliteit knopjes en wieltjes. Ze hebben echter nooit een drastische stap genomen om het in één keer drastisch te verbeteren.

Eén ding bleef al die jaren ongewijzigd, ondanks de vele kritiek die het kreeg. Dat was de opbouw van het menu. Nu, eindelijk na vele jaren, is Sony overstag gegaan en is het hele menu drastisch verbetert.

Dit alles is samengekomen in de Sony A1. Deze camera heeft alle nieuwste snufjes, mogelijkheden, en vooral ook de verbeteringen gekregen. De Sony A1 is hierdoor het top-model van Sony geworden.

In mocht twee weken met deze camera fotograferen. Daarvoor had ik de nieuwe FE 50mm f/1,2 G-master en de FE 12-24mm f/2,8 G-master ter beschikking. De eerste is een fantastisch objectief voor portretten, en de tweede heel geschikt voor weidse landschappen.

Nando sony a1 met objectieven

De Sony A1 met de FE 50mm f/1,2 G-master en de FE 12-24mm f/2,8 G-master die voor deze review gebruikt zijn.

De belangrijkste specificaties op een rij


Laat ik beginnen met de een opsomming van de belangrijkste specificaties van de Sony A1. Je kunt ze overal op internet vinden, vaak nog veel uitgebreider dan dit. Maar het geeft een goed idee wat je kunt verwachten.

  • 50MP 'stacked' full-frame CMOS sensor
  • 30 fps met elektronische sluiter (uitsluitend lossy compressed Raw of JPEG)
  • 8K/30p video met Log en 4K Raw video via de HDMI uitgang
  • 1/400 sec flits synchronisatietijd met mechanische sluiter (1/200 sec met elektronische sluiter)
  • 9,44 megapixel OLED elektronische zoeker met een 0,9x vergroting
  • Dynamisch bereik tot 15 stops
  • Verbeterde real-time oog-AF voor mensen, dieren en vogels
  • Een 5-assige in-body beeldstabilisatie tot 5,5 stops
  • Full-size HDMI, koptelefoon en microfoon aansluiting
  • USB-C slot met 10 Gb/s overdrachtssnelheid en een ethernet aansluiting
  • Dual UHS-II / CFexpress Type A kaart slots
  • Batterij capaciteit voor 530 opnames met het LCD scherm en 430 met de zoeker
  • Weather-sealed camera body
  • Voorzien van de nieuwe verbeterde menu structuur
  • Volledig functioneel touchscreen
  • Gewicht is 737 gram


De camera in de hand


De Sony A1 is niet langer de kleine Sony camera body die velen gewend zijn. Ze zijn in de loop van de jaren elke keer een beetje groter en forser geworden. De Sony A1 is wat formaat betreft vrijwel gelijk aan de grote concurrent, de Canon EOS R5.

De body heeft nog steeds de typisch hoekige vorm van de Alpha serie, maar het formaat is prettiger en de ergonomie is met de forsere handgrip verbetert. De speling tussen lens en handgrip is een tikkeltje groter. Niet veel, maar voldoende om niet langer het risico te lopen om met je vingers klem te zitten.

Nando sony a1 grip ruimte

De ruimte tussen het objectief en de grip is verbetert ten opzichte van de andere Alpha modellen. Je hebt minder risico dat je vingers klem komen te zitten als je wat dikkere vingers hebt, of als je handschoenen draagt.

Qua uiterlijk lijkt de Sony A1 veel op de Sony A9, met de rotatieknoppen op de rechterschouder van de camera. Het biedt je een snelle aanpassing voor de serieopname functies en autofocus. Afgezien van enkele kleine kosmetische aanpassingen zullen de knoppen en wieltjes heel vertrouwd zijn voor de Sony gebruiker.

Wat opvalt is de blokkering van de rotatieknoppen. Je moet een ontgrendeling ingedrukt houden om ze te kunnen gebruiken. De enige afwijking is de belichtingscorrectieknop, waar je de vergrendeling met dat knopje kunt uitzetten, of aanzetten.

Nando sony a1 bediening

Een overzicht van de bediening van de Sony A1.


Wat knoppen betreft zie ik een flinke verbetering in kwaliteit. Ze hebben een duidelijk drukpunt en ze voelen of het algemeen minder sponzig aan. De rotatieschijf op de achterzijde is een uitzondering, waarover later meer.

Het LCD scherm en het menu


De Sony A1 heeft een kantelbaar scherm gekregen. Het is helaas geen volledig beweegbaar scherm geworden zoals dat op de Sony A7S III te vinden is. Het is natuurlijk een persoonlijke voorkeur of je een kantelscherm of een volledig beweegbaar scherm wil hebben.

Het LCD scherm heeft nu een volledige touchscreen functionaliteit. Voorheen was dit sterk beperkt tot een AF punt aanwijzen of bij het terugkijken van je foto's. Gelukkig geeft Sony nu de mogelijkheid om alles via het touchscreen te bedienen.

Het menu kan via het touch screen bedient worden, net als het Fn menu. Het is ook mogelijk om via swipen het AF punt te verplaatsen. Zelfs als je je oog voor de zoeker hebt.

Nando sony a1 menu impressie

Het nieuwe menu is een flinke verbetering. Het ziet er nog wel wat te speels uit, en er zijn nog wel wat verbeteringen te maken, denk ik.

Een andere grote verbetering is natuurlijk het vernieuwde menu. Het heeft een verticale layout met een horizontale oriëntering voor de diepere menufuncties. Er is beter omgegaan met kleurcoderingen voor de verschillende opties en veel menu functies zijn voorzien van een hulpfunctie.

Hoewel een hulpfunctie een mooie toevoeging geeft, is de informatie die je daarbij krijgt niet altijd behulpzaam. Het is in veel gevallen summier van opzet en in het slechtste geval nog steeds cryptisch.

Nando sony a1 hulpfuncties

De hulpfuncties zijn erg welkom, maar de informatie die daarbij gegeven wordt is niet altijd een meerwaarde. Soms helpt het helemaal niet.


Ondanks het verbeterde menu zijn er nog steeds veel functies waarvan niet direct duidelijk is waarvoor ze dienen. De aanpassingen van de camera gaan zo ver, dat ik me afvraag in hoeverre het een toegepaste waarde heeft.

Natuurlijk spreek ik vanuit mijn eigen ervaringen. Dit zal voor ieder anders zijn. Desalniettemin, het vergt een studie om alle functies volledig te begrijpen en naar wens in te stellen. Toch verwacht ik dat veel van die diepgaande aanpassingen waarschijnlijk nooit of nauwelijks aangepast zullen worden.

De autofocus


De autofocus werkt fantastisch. De oog-AF werkt als een magneet en houdt de scherpte precies waar die moet zijn. Ik had wel het idee dat er vaak op wimpers scherp gesteld wordt, in plaats van het oog zelf. Maar zeker ben ik daar niet van.

Nando sony a1 hond

De autofocus gript perfect op het oog van de hond. Maar je moet wel de oog-AF voor dieren geschakeld hebben. Voor deze foto is f/1,2 gebruikt, waar de autofocus totaal geen moeite mee heeft.

Een probleem heeft Sony met de A1 niet aangepast. De autofocus werkt niet goed meer wanneer je onder donkere omstandigheden, en met een kleine lensopening wilt scherpstellen. Niet alleen is het moeilijk om een oog te vinden, de autofocus gaat zelfs hunten. Soms vindt de camera niet eens een scherpstelpunt.

Dit probleem komt alleen voor als je kleine lensopeningen gebruikt bij donkere omstandigheden. De lensopening verandert direct bij het dicht zetten van het diafragma, en niet pas als de foto gemaakt wordt. Hierdoor komt er minder of te weinig licht binnen voor de autofocus. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat dit bij alle Sony Alpha modellen gebeurt.

Nando sony a1 mariska

Voor normale omstandigheden werkt de autofocus perfect. Alleen in extreme omstandigheden wordt het moeilijk. De kans dat je dit treft is klein.

De hierboven geschetste situatie zal waarschijnlijk niet zo snel voorkomen, verwacht ik. Je gebruikt immers een grotere lensopening bij donkere omgevingen. Dan werkt de autofocus goed weet de camera perfect scherp te stellen.

Ik ben heel erg onder de indruk van de oog autofocus van de Canon EOS R5, die in lijn ligt met de vorige Sony modellen. De Sony A1 lijkt weet nèt dat beetje beter te zijn.

De mogelijkheid tot gezichtsherkenning bij de Sony A1 is een mooie optie. Daarmee kun je een voorkeursgezicht instellen, waarbij de camera prioriteit geeft aan dat ene gezicht als er meerdere mensen in beeld zijn.

Wat ik wel een groot gemis vind is de mogelijkheid om de oog-autofocus automatisch te laten kiezen. Je moet bewust kiezen tussen mensen, dieren en vogels.

Het is belangrijk om die goed te schakelen wil de oog-autofocus succesvol werken. Ik mistte bovendien een duidelijke aanduiding op het scherm welke je geschakeld hebt.

Nando sony a1 oog AF

Je moet kiezen. Mens, dier of vogel. Je hebt geen mogelijkheid om de camera een keuze te laten maken. Dat is erg jammer, zeker omdat het niet in de zoeker aangegeven wordt welke oog-AF geselecteerd is. Althans, ik kon die mogelijkheid niet vinden.

Het duurde even voor ik de mogelijkheid voor het uitschakelen van de AF onder de ontspanknop gevonden had. Ik had verwacht deze bij het aanpassen van de knoppen en wieltjes in het menu te vinden, maar deze bleek weer heel ergens anders verstopt te zitten.

De praktijk


Er valt eigenlijk weinig te zeggen over het fotograferen in de praktijk. Alles werkt zoals je dat van elke moderne camera mag verwachten. Met alle verbeteringen in gebruiksgemak, zoals de touchscreen functionaliteit en de verbeterde menu structuur, is het fotograferen met de Sony A1 simpelweg een plezier.

Het schakelen tussen de verschillende opties zoals serie opnamen en autofocus is erg prettig met de instelwieltjes. Wat ik heel prettig vind is de auto bracketing stand die onder de serie-opnamen draaiknop is gebracht.

Het kiezen van de belichtingstapjes en aantal opnamen is daarentegen weer minder gebruiksonvriendelijk. De kleine icoontjes en teksten op het LCD scherm maakt het minder duidelijk in het veld. De laatst gekozen instelling wordt wel bewaard voor de volgende keren dat je auto-bracketing kiest.

Nando sony a1 zonsondergang landschap

Een prachtige zonsondergang in HDR via auto-bracketing. Het aanzetten van auto-bracketing is eenvoudig, het selecteren van het aantal foto's en de belichtingsstappen is niet erg handig.

Helaas is de draaiknop op de achterkant gevoelig voor onbedoeld indrukken. Hierbij kun je onbedoelt de functies activeren die daaronder geprogrammeerd zijn. Het wieltje heeft te weinig grip om dit te voorkomen. Het is iets om rekening mee te houden.

De Sony A1 maakt foto's met een resolutie van 50 miljoen pixels. Dat is veel, maar het kan nog meer worden wanneer je de pixelshift functie activeert. Daarmee kun je een serie van 4 of 16 opnamen maken. De sensor wordt tussen de foto's een tikkeltje verschoven.

Je kunt de resolutie op deze manier met een factor 4 vergroten tot bijna 200 megapixels. Het is wel nodig om de speciale Sony software te gebruiken om deze foto's samen te voegen tot die resolutie. Dit gebeurt namelijk niet in de camera.

Nando sony a1 wolkenlandschap

Het dynamisch bereik van de Sony A1 is 15 stops volgens de fabrikant. Meer dan voldoende om in bijna alle omstandigheden een uitgekiende belichting te bereiken.

Mijn persoonlijke oordeel van de Sony A1


Dit is de eerste Sony camera die ik met veel plezier heb gebruikt. De ergonomie, het formaat, het touchscreen, en het menu voelt voor het eerst niet beperkt aan. De camera handelt fantastisch, en de bediening is vele malen beter dan de voorgangers die ik gebruikt heb.

Het menu is begrijpelijk geworden, hoewel het zeker niet nog lang niet perfect is. Je hebt nog steeds onduidelijke benamingen in het menu. De hulp pagina's voor de verschillende functies geven ook niet voldoende informatie zodat ze beperkt nut hebben.

De draaiknoppen boven op de camera werken prettig en voorkomen dat je direct in het menu moet duiken om instellingen aan te passen. Heb je veel gebruikte menu functies? Dan is er een mooi uitgebreid My-Menu ter beschikking.

Nando sony a1 af onscreen

De weergave van de menu's over de foto kan duidelijker. Soms is het lastig om de icoontjes goed te herkennen of lezen, met name het rode is lastig. Dit hangt wel af van het beeld wat je hebt. Deze foto is overigens samengesteld en benadert slechts de werkelijkheid.

Het aanpassen van instellingen kan ook via de Fn toets, de C1 tot C4 toetsen of het touchscreen. De weergave van de opties die je activeert worden over het beeld geprojecteerd. Afhankelijk van wat je in beeld hebt kan die weergave wat lastiger herkenbaar zijn.

Ik denk dat Sony met de A1 een enorme stap voorwaarts heeft gemaakt. Handeling en ergonomie is sterk verbeterd en alles bij elkaar opgeteld heeft Sony een meer volwassen camera geïntroduceerd.

Net als al die voorgangers is de beeldkwaliteit gewoon goed, net als de autofocus mogelijkheden. Daar is geen slecht woord over te zeggen. Het dynamisch bereik van de Sony A1 is fantastisch en stelt je in staat om eenvoudig donkere delen op te lichten.

Nando sony a1 boomgaard

Donkere wolken boven een boomgaard met schapen. Het dynamisch bereik van de Sony A1 heeft hier geen enkele moeite mee. De 50 mp is meer dan voldoende voor voldoende detaillering en de IBIS zorgt ervoor dat je met die resolutie een scherp beeld kunt krijgen, ook met een iets langere sluitertijd.

De resolutie zorgt voor een prachtige detaillering. Het geeft bovendien de mogelijkheid om desgewenst te croppen zonder dat je teveel resolutie inlevert. De autofocus is een van de beste die ik getest heb. Het is alleen jammer dat je geen mogelijkheid hebt om een algemene oog-autofocus te kiezen.

Dan blijft alleen nog de prijs over. Met bijna 7.300 euro is het een heel kostbare camera die het voor de meesten onbereikbaar maakt. Hoewel de camera weer beter is dan de voorgangers, is het volgens mij onvoldoende om deze hoge prijs te verantwoorden.

Nando sony a1 aansluitingen

Een overzicht van de aansluitingen van de Sony A1, die netjes met scharnierende klepjes zijn afgewerkt. Je kunt kiezen tussen CF Express type A, of UHS-II SD kaartjes.

Wat mij bevalt



  • Verbeterde ergonomie en grootte
  • Verbeterde menu structuur
  • Veel instelmogelijkheden en draaiknoppen voor snel instellen
  • Groot dynamisch bereik
  • Fantastische autofocus
  • Functioneel touchscreen
  • Auto bracketing eenvoudig te activeren (maar lastiger om in te stellen)
  • Behalve CF Express type A ook UHS-II SD te gebruiken
  • Tot 20 fps met lossless raw formaat
  • Scharnierende klepjes voor de aansluitingen
  • Hoge resolutie van de elektronische zoeker


Wat minder bevalt



  • Hulpfunctie in menu helpt niet altijd
  • Geen geveerde ontgrendeling batterij compartiment
  • Geen automatische selectie oog-AF, je moet kiezen tussen mens, dier of vogel
  • Alleen kantelbaar scherm
  • Een volle buffer kost met SD kaart (type UHS-I) zeker 60 seconden om weg te schrijven
  • Tijdens het leegmaken van de buffer zijn niet alle menu functies beschikbaar
  • Duidelijkheid op LCD scherm van geprojecteerde instelmogelijkheden kan beter
  • Pixelshift mogelijkheid voegt de beelden niet in de camera samen, dit moet met Sony software
  • Menu kan nog verbeterd worden, net als de hulpfuncties die weinig tot geen hulp bieden
  • 30 fps is beperkt tot geselecteerde bestandsformaten en lens selecties
  • Autofocus prestaties worden aanzienlijk minder bij donkere omstandigheden in combinatie met kleine lensopeningen
  • Prijs is te hoog voor de geboden mogelijkheden


Alternatieven


Het is onvermijdelijk dat de Sony A1 vergeleken wordt met de Canon EOS R5. Wanneer je ze naast elkaar zet zijn de overeenkomsten heel opvallend. Formaat en gewicht zijn vergelijkbaar, net als de mogelijkheden van de camera.

Nando sony a1 canon eos r5 verschil

De Sony A1 naast de Canon EOS R5. Het zijn heel vergelijkbare camera's die aan elkaar gewaagd zijn wat prestaties betreft. Het prijsverschil is enorm ten nadele van de Sony A1

Natuurlijk zijn er verschillen, maar die voelen voor mij persoonlijk als marginaal aan. Sony heeft meer mogelijkheden om de camera geheel naar wens in te stellen en er zijn meer knoppen en instelwieltjes ter beschikking.

Het komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur, en ik kan niet beslissen of de ene camera beter genoemd kan worden dan de andere. Ik zie het dan ook als vergelijkbare camera's. De Sony A1 ligt echter aanzienlijk hoger in prijs, die mijn inziens niet in verhouding staan met de extra mogelijkheden die je erbij krijgt.

Nando sony a1 canon eos r5 details

Een impressie van de verschillen van de Sony A1 en de Canon EOS R5. Beide camera's zijn fantastische machines Welke voor jou geschikt is, zal eerder een kwestie van smaak zijn dan vanwege de specificaties.

Uiteindelijk zullen beide camera's fantastische mogelijkheden bieden en onder gelijke omstandigheden nagenoeg gelijk presteren. Zo heb ik dat ook ervaren bij het naast elkaar gebruiken van deze fantastische camera's.

Hoe zit het dan met andere merken zoals Nikon en Panasonic? Ook die merken hebben fantastische fullframe camera's. Hoewel ik ze niet naast elkaar heb kunnen gebruiken (ik heb immers niet alle camera's zo ter beschikking) zijn er geluiden dat deze twee merken met hun huidige topmodellen toch ver achterblijven op deze Sony A1.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord