Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Review: Sony a7s

woensdag 5 november 2014, 22:58 door | 9.864x gelezen | 3 reacties

Eerder dit jaar introduceerde Sony de Alpha 7s, een fullframe systeem-camera waarmee je 4k video kan opnemen. Ook is bij deze camera het bruikbaar filmen en fotograferen met heel hoge ISO-waarden een belangrijke feature. In combinatie met de stille sluiter voor lowlight- en of natuurfotografie een heel interessante camera. Lees hier mijn ervaringen met de A7s.


De Sony Alpha 7s beschikt over een sensor met 12,2 miljoen pixels, niet heel veel vergeleken bij bijvoorbeeld de A7r en A7 die hebben er namelijk 36,4 en 24,3.

Untitled shoot 7197

Specificaties Sony a7s


  • 12,2 Megapixel Full Frame Exmor CMOS sensor
  • E-mount lenzen
  • A-mount- of third-party lenzen met adapter te gebruiken.
  • Lichtgevoeligheid van 50 tot 409.600 ISO
  • Volledige pixel read-out zonder pixel binning process
  • Professionele video functies: XAVC S Full HD recording met 50Mbps en time code
  • Optionele XLR audio input.
  • Verbeterde Fast Intelligent AF prestaties bij weinig licht (tot EV-4)
  • Gewicht met batterij en geheugenkaart: ongeveer 489 gram / alleen body 446 gram

Toch is dit op het oog lage aantal pixels een bewuste keuze, door minder pixels kunnen deze allemaal uitgelezen worden treed bij filmen niet het zogenaamde 'pixel binning' op en geeft dit een betere kwaliteit film en minder ruis. Ook is er de mogelijkheid om in formaten te filmen die nog veel mogelijkheden geven voor nabewerking.

Door dat de camera veel minder last heeft van ruis kan er met heel weinig licht nog bruikbaar gefotografeerd en gefilmd worden. Wil je 4K video opnemen dan doe je dit in combinatie een externe recorder.

Sluitergeluid


Van de andere twee Sony Alpha 7's is het sluitergeluid vrij duidelijk. Bij de A7s heb je de mogelijkheid om een stille sluitermodus te gebruiken. De camera maakt dan absoluut geen geluid meer bij het afdrukken.

Als je mensen fotografeert blijkt dat we met z'n allen heel erg gewend zijn aan in elk geval een piepje of een klikje, want ik kreeg regelmatig de vraag of de foto wel gemaakt was. Een groot voordeel van een stille sluiter is wel dat je bijvoorbeeld tijdens een trouwceremonie een stuk onopvallender te werk kan gaan. Ook voor het fotograferen van schrikkerige dieren of bij straatfotografie zal dit zeker zijn voordeel hebben.

Waar ik op een vrij lastig moment achter kwam, is dat je bij het werken in stille modus geen gebruik kan maken van een externe flitser. Gelukkig had ik backup bij de hand, maar toch even handig om te weten.

Ontwikkeld voor filmen


Dat de A7s speciaal ontwikkeld is voor filmen is te merken aan een aantal features die speciaal toegevoegd zijn: Zo kun je tijdens het filmen er voor kiezen om time-markers in beeld te hebben. Door dit soort extra's zijn er een aantal kleine verschillen met de andere alpha 7 camera's in het menu.

Zijn er bij bijvoorbeeld de alpha 99 een aantal instellingen die je moet wijzigen voor je met volledig handmatige bediening kan gaan filmen, bij de Sony Alpha 7s gaat dit eigenlijk automatisch als je via de PSAM-keuze knop bovenop naar de film modus gaat.

Wat wel opvallend is voor een camera die toch door veel mensen voor filmen gebruikt zal worden is het kleine en niet heel handig in te drukken opname knopje.

Standaard is een accessoire meegeleverd dat ervoor zorgt dat aangesloten kabels beter blijven zitten en niet zo gauw per ongeluk losgetrokken kunnen worden en daardoor de camera zouden kunnen beschadigen.

ISO


De verbazend hoge ISO's die nog bruikbare resultaten opleveren maken het leven wel een stuk makkelijker.

Uitsnede
ISO 16.000, 70mm, f/4.5, 1/100s

Ook als je niet extreem hoge ISO-waarden nodig hebt, maar wel in een donkere situatie bent is er een groot voordeel ten opzichte van de a7r: De a7s stelt bij een onderwerp met weinig licht veel sneller en accurater scherp (tot -4ev). Uiteraard doet de A7s ook bij wel voldoende licht prima zijn werk.

Johan en bertina 8829
ISO 2.000, 55mm, f/2.0, 1/100

Viewfinder


Net als bij de Sony A7r of andere alpha camera's vind ik de elektronische viewfinder heel fijn om mee te werken. Doordat je ziet wat het eindresultaat wordt en je door het gebruik van peaking ziet waar de scherpte op je foto of in je filmpje ligt is je resultaat veel beter van te voren in te schatten en heb je gewoon weinig missers.

Daardoor hoef ik eigenlijk nooit meer na een foto even te kijken of deze wel gelukt is. Ook hier krijg ik grappig genoeg regelmatig reacties op. 'Is ie wel goed?' Blijkbaar is het blikje werpen op de achterkant van de camera zo ingeburgerd dat het opvalt als je dat niet doet.

Ook in donkere situaties is de elektronische zoeker zeker een voordeel, doordat de viewfinder laat zien hoe de foto wordt, met de instellingen die je op dat moment gebruikt, zie je door de zoeker in het donker meer dan met het blote oog.

Bediening


De camera is stevig en solide. Voor mijn maat handen is het een prima afmeting camera, maar ik kan me voorstellen dat met heel grote handen het bedienen van de knopjes best een uitdaging zou kunnen zijn. Het menu is overzichtelijk en veel functies zijn te bedienen zonder dat je helemaal door het menu hoeft te lopen.

Wat ik erg handig vind is dat ik de camera zo ingesteld heb dat ik naast het wieltje voor diafragma en sluitertijd, het wiel op de achterkant voor de ISO gebruik. Daarmee heb je de drie pijlers voor belichting direct onder je vingers paraat en dat is wel erg prettig.

Beeldkwaliteit


Op de beeldkwaliteit van de Sony Alpha 7s valt weinig of niks aan te merken. Bij de heel hoge ISO's verlies je wel wat detail, maar zeker tot ISO 20.000 levert deze camera nog heel bruikbare beelden op.

Zelf mag ik graag een foto achteraf nog wat croppen. Door het beperktere aantal pixels ben je jezelf wel weer meer bewust van het belang van het maken van een goede compositie omdat je anders na het uitsnijden achteraf wel een beperkt aantal pixels overhoudt wat soms onhandig kan zijn als je foto's heel groot zou willen afdrukken.

Conclusie


Inmiddels is er een mooie line-up lenzen beschikbaar voor deze a7 camera's. Tijdens de Photokina in september kondigde Sony nog onder andere de 28-135mm zoomlens aan, speciaal voor filmen.

DSC 0730

Een Sony Alpha 7s body kost je zo'n 2.500 euro.

Omdat ik zelf niet heel vaak film en bij wat ik fotografeer over het algemeen genoeg licht heb en anders goed uit de voeten kan met de bruikbare ISO's van mijn camera's, zou ik zo op het eerste gezicht niet meteen voor de A7s gaan sparen.

Toch is het kunnen gebruiken van heel hoge iso's wel redelijk verslavend. Omdat de 'ruis' beperking wegvalt geeft dit weer veel mogelijkheden om ook bijvoorbeeld wat kleinere diafragma's of snellere sluitertijden te kunnen gebruiken in combinatie met die hogere iso's. Ik had hier al een aantal lovende reviews over gelezen maar toch was ik zeer aangenaam verrast door de toepassingen en de resultaten.

Dit is een camera waar je blij van wordt als je hem gebruikt. De beeldkwaliteit is goed en voor bijna alle toepassingen is het aantal pixels meer dan voldoende. Ben je dus een enthousiast filmer of maak je graag foto's bij weinig licht dan is de Sony Alpha 7s een camera waar je zeker even serieus naar zou moeten kijken.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

3 reacties

  1. Ron
    Ron schreef op donderdag 6 november 2014 om 16:52  | reageer

    Leuk om regelmatig jouw reviews van Sony camera's te lezen. Daar is 'men' hier op Photofacts niet zo in geïnteresseerd, zo lijkt het op basis van het minimale aantal reacties op jouw Sony reviews. Hier is 'men' meer van de 'echte' DSLR's van Canon en Nikon.
    De hele A7 serie zet Canon en Nikon toch echt behoorlijk op achterstand. Natuurlijk zijn er omstandigheden te noemen waarin een peperdure en zware profi DSLR van C of N de voorkeur heeft, maar heel veel situaties zijn minstens zo goed te doen met een Sony A7 of een Alpha 6000 (of Nex 6 of 7). Goedkoper en vooral veel kleiner en lichter en je valt minder op. Je zal niet snel voor een prof worden aangezien en dat heeft zo zijn voordelen ....

  2. Backa
    Backa schreef op vrijdag 7 november 2014 om 09:47  | reageer

    Misschien dat mensen hier nog wat aan hebben:
    een verbeterde e-mount

    De lens schijnt nogal te wiebelen als deze op de camera aangesloten zit.

  3. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op vrijdag 7 november 2014 om 14:19  | reageer

    @Ron. Dankjewel! Tsja als merk misschien in veel ogen wat minder 'sexy' dan Nikon en Canon. Denk ook dat de grote DSLR voor veel fotografie enthousiastelingen nog steeds gevoelsmatig het hoogste goed is...
    Ben het zeker met je eens dat als je naar specificaties en vernieuwingen kijkt de andere merken nog heel wat in te halen hebben op deze Sony A7 serie.

    @Backa Dank voor je aanvulling. Ik heb er zelf bij mijn A7r en bij deze A7s geen last van(gehad), maar schijnt inderdaad soms een issue te zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.168 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord