Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Aäron Nasarany

Review: Sony Alpha 7S II

vrijdag 4 augustus 2017, 14:41 door | 7.150x gelezen | 6 reacties

Enkele weken geleden ontvingen we van Sony de befaamde Sony Alpha 7S II met een full-frame CMOS-sensor en een Sony FE Vario-Tessar T* 16-35 millimeter f/4.0 ZA OSS groothoek objectief.

Een full-frame systeemcamera die bekend staat om zijn ultra lichtgevoeligheid waardoor je prachtige opnames kunt maken met weinig licht. Een indrukwekkend staaltje techniek dat om een review vraagt. Laten we beginnen met de specificaties.

Sony alpha 7sii


De specificaties


- Fullframe CMOS-sensor van 35 millimeter (12,2 megapixel)
- BionZ X- beeldverwerkingprocessor
- Filmopnamen in 4K
- Optische beeldstabilisatie
- Intelligente Autofocus
- ISO 100 – 409.600
- XGA OLED elektronische zoeker
- LCD-scherm met verstelbare hoek
- Geluidloos fotograferen
- Afmetingen: 126,9 x 95,7 x 60,3 millimeter
- Gewicht: 627 gram

Sony a7sii ingebruik(3)


De Sony Alpha 7S II


De Sony Alpha 7S II is de opvolger van de Sony Alpha 7S en wordt gezien als het vlaggenschip van de Sony Alpha lijn.

De Sony Alpha 7S II werd aangekondigd in oktober 2015; een jaar na zijn voorganger. Terwijl zijn voorgangers zoals de A7 en A7R meer gericht waren op diverse takken van fotografie is de Sony Alpha 7S II meer gericht op video.

Sony A7SII in gebruik(3)


Dankzij zijn sterke punten op het gebied van ISO-bereik is het opnemen van video's in omstandigheden met weinig licht nu eerder een verademing dan een uitdaging.

De Sony Alpha 7S II is dus met name gericht op de professionele videomaker en dat is te merken aan de doorgevoerde features: de mogelijkheid om intern 4K op te nemen, een bijzonder hoog ISO-bereik, optische vijfassige beeldstabilisatie, verbeterde Zebra functie, Full High Definition filmen in 120 frames per second, verhoging van het aantal scherpstelpunten en een betere autofocus.

Bekijk ook onderstaande video van Sony. De beelden spreken voor zich.


Lichtgevoeligheid


Het eerste wat mij opviel was natuurlijk het enorme ISO-bereik. De Sony Alpha 7S II heeft een ISO bereik tot maar liefst ISO 409.600.

Dat zijn behoorlijke cijfers, maar of je ooit met een ISO 409.600 gaat werken is maar de vraag. De video hieronder laat zien hoe de Sony Alpha 7S II zich staande houdt in omstandigheden waarbij enkel twee tuinfakkels branden.


Zijn ultra lichtgevoeligheid is subliem. Zelf was ik ook benieuwd hoe de Sony zich staande hield in situaties met weinig licht. Dit heb ik getest bij het filmen van een bloem met behulp van een schemerlamp.


Zoals je ziet komt de bloem pas tevoorschijn rond IS0 5000. Zelfs met een ISO 51.200 zijn de beelden ruisvrij en prima te gebruiken.

Door zijn ISO-bereik kun je prachtige opnames maken in het donker. Denk hierbij aan het fotograferen van de nachtelijke hemel dat gevuld is met talloze sterren. Meer informatie?

» Bekijk onze cursus Sterrensporen fotograferen

Elektronische zoeker


Vanaf mijn eerste kennismaking met fotografie werk ik met een Canon spiegelreflexcamera dus voor mij was het een flinke omschakeling. Als eerste moest ik wennen aan de elektronische zoeker.

Normaal gesproken zag ik precies wat ik kon fotograferen via mijn vertrouwde optische zoeker, maar in dit geval zag ik wat de sensor registreerde, waardoor ik naar een beeld keek wat niet overeenkwam met wat ik werkelijk zag.

Daarbij vond ik de kleuren minder 'echt' overkomen dat wat ik bij een optische zoeker wel had. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Er zijn natuurlijk voordelen en nadelen bij een elektronische zoeker ten opzichte van een optische zoeker.

Bij een elektronische zoeker zie je bijvoorbeeld ook een ingebouwde waterpas. Ideaal om bepaalde onderwerpen zoals gebouwen recht op de foto te krijgen.

Een leuke toevoeging, maar zoals ik eerder had aangegeven is het een kwestie van smaak. Bovendien kon je in het zoekerbeeld al precies zien hoe de foto eruit komt te zien. Hierdoor ben je als het ware een stapje voor bij het bepalen van de benodigde camerainstellingen.

LCD-scherm


Het LCD-scherm met kantelbare hoek is ideaal bij het filmen vanuit een laag of hoog standpunt. In de filmwereld, maar ook zeker in de fotografiewereld is het zoeken naar de beste compositie altijd een uitdaging.

Door je knieën zakken of misschien zelfs de camera op de grond leggen komt vaak voor en dan is een LCD-scherm met een kantelbaar LCD-scherm een absolute meerwaarde.

Het LCD-scherm is niet volledig draaibaar zoals bij de aangekondigde Canon 6D mark II, maar is goed genoeg om in de meest benarde situaties toch nog een beeld te krijgen van wat er precies voor je gebeurt.

Daarnaast komt het tilt-mechanisme naar mijn mening breekbaar over in tegenstelling tot het uitklapbare LCD-scherm van Canon.

Menustructuur


Het menustructuur van de Sony Alpha 7S II is logisch opgebouwd. De iconen zijn duidelijk te begrijpen en zijn in tegenstelling tot die van de Canon in dezelfde kleur.

Bij het menustructuur bij de Canon zijn de iconen gegroepeerd en elke groep iconen heeft dezelfde kleur. Bij de Sony Alpha 7S II wordt er de focus gelegd op de kleurconsistentie.

Wanneer je door het menustructuur heen navigeert zie je namelijk achter elke functie een oranje balkje. Dit komt overeen met de kleur van de E-mount. Een klein detail!

Accuduur


De accuduur valt helaas erg tegen. Via de bekende camera review website dpreview vergeleek ik de accuduur tussen de Sony Alpha 7S II met de Canon 5D mark IV.

De accuduur van de Canon 5D Mark IV - getest door de Camera and Imaging Products Association (CIPA) – is 900. Ter vergelijking, de Sony Alpha 7S II komt niet verder dan 370.

De Sony Alpha 7S II is uitgerust met een 4K functie, maar dat gaat wel ten koste van de accuduur. Mocht je dus willen filmen in 4K, zorg er dan voor dat je de camera uitzet na het stopzetten van de opnames. Hierdoor bespaar je accuduur.

Maar ik zou je wel willen adviseren om extra accu's te kopen. Dat ene onherhaalbare moment missen omdat je accu leeg is zou natuurlijk doodzonde zijn.

Formaat


Het formaat van de Sony Alpha 7S II is aanzienlijk kleiner dan de spiegelreflexcamera's van Canon. De camera ligt lekker in de hand en is makkelijk mee te nemen.

Sony A7SII in gebruik(1)


De Sony Alpha 7S II voelt stevig en robuust aan door zijn magnesium behuizing. De afwerking ziet er goed uit en het design is ziet er erg netjes uit in mijn ogen. Haast onvoorstelbaar dat in zo'n kleine body een enorme hoeveelheid techniek zit.

Sony A7SII in gebruik(2)


Beeldkwaliteit


De beeldkwaliteit van de Sony Alpha 7S II is werkelijk subliem. De camera produceert prachtige kleurrijke, maar vooral crispy beelden. Bovendien kun je in 4K filmen wat voor haarscherpe beelden zorgt. Bij de Sony Alpha 7S II kun je kiezen uit vier verschillende bestandsindelingen.

- XAVC S 4K
- XAVC S HD
- AVCHD
- MP4

De 4k beelden zien er oogstrelend uit, vooral als we de beelden hieronder bekijken van Sony Europe.


Voor mij geen Azië, dus hieronder aantal beelden in Nederland.



Binnen elk bestandsindeling kun je weer kiezen uit meerdere opname instellingen zoals 25p met 100M en 25p met 60M bij XAVC S 4K en 1920×1080 50p en 1280×720 25p bij MP4.

Bovendien beschikt de Sony Alpha 7S II ook over een slowmotion functie. Afhankelijk van het type geheugenkaart kun je tot 120 frames per second in Full High Definition filmen wat ervoor zorgt dat het beeld vijf keer wordt vertraagd.

Het fijne hiervan is dat je de slowmotion beelden direct terug kan kijken. Hierdoor hoef je niet eerst de bestanden op de computer te zetten, een nieuw project aan te maken in Adobe Première Pro of in een ander videobewerkingsprogramma om vervolgens de beelden handmatig te vertragen.

Bij de Sony Alpha 7S II zie je direct het eindresultaat. Reden genoeg om aantal mooie slowmotion beelden te maken. Hieronder de beelden van Sony en daaronder de beelden die ik zelf heb gemaakt. De slowmotion beelden zien er in mijn ogen prima uit.



Alhoewel ik even heb lopen zoeken naar de opnameknop - zit namelijk half verstopt aan de zijkant - is de kwaliteit van de beelden prachtig. Daarnaast heb je ook de keuze om in verschillende Picture Profiles te schieten. Hierdoor kun je in de nabewerking volledig losgaan met de kleurcorrectie.

Beeldstabilisatie


De Sony Alpha 7S II beschikt over een vijfassige beeldstabilisatie. Schokkerige beelden zijn hiermee verleden tijd. De voorbeeldvideo van Sony laat de werking en het effect duidelijk zien.


Maar, of de beeldstabilisatie in de praktijk ook goed uit de verf komt is maar de vraag. Ik nam de Sony Alpha 7S II een dagje mee op pad en besloot om de beeldstabilisatie te testen als ik van A naar B loop.



Je ziet duidelijk het verschil, echter het is een kwestie van smaak of je van handheld beelden houdt of alles gestroomlijnd. Handheld beelden geeft een ander sfeer en oogt drukker terwijl stabiele beelden meer rust uitstraalt. De wijze waarop je iets filmt is afhankelijk van het verhaal en hoe je dat verhaal wilt overbrengen.

Conclusie


De Sony Alpha 7S II is een professionele en goed uitziende full-frame systeemcamera die ontzettend veel in huis heeft. Met zijn full-frame sensor en een ISO-bereik waar je u tegen zegt is deze camera uitermate geschikt voor nachtfotografie zoals het fotograferen van sterrensporen en evenementenfotografie.

Bovendien is de Sony Alpha 7S II een echte must-have voor de professionele videomaker die cinematografische beelden wilt maken ongeacht de lichtomstandigheden.

Het enige wat ik mis is een optie om 4K te filmen in 50p of misschien zelfs 120p. Wellicht komt die functie in de toekomst. Mochten zij dit oppakken, de accuduur sterk verbeteren en een uitklapbare scherm toevoegen dan sta ik als eerste in de rij.

Door deze low-light monster op de markt te brengen deelt Sony een harde klap uit aan zijn concurrenten. De Sony Alpha 7S II body is op het moment van schrijven verkrijgbaar voor 2.999 euro.

De slowmotion beelden zijn gemaakt met het Sony FE Vario-Tessar T* 16-35 millimeter f/4.0 ZA OSS groothoek objectief. Dat objectief is verkrijgbaar voor 1.249 euro.

Heb jij sinds kort een Sony Alpha 7S II gekocht of ben je van plan om er een te halen? Laat het weten in de reacties. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring of waarom je van plan bent om er een aan te schaffen. Heb je besloten om de Sony Alpha 7S II niet te halen, laat het dan ook vooral weten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Aäron Nasarany

Over de auteur

Schiet volop videocontent voor Emrico Productions, Photofacts Academy en maakt ondertussen nog kleurrijke foto's voor op zijn Facebook en Instagram pagina.

6 reacties

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 5 augustus 2017 om 20:23  | reageer

    Mooie uiteenzetting. 1 puntje: voor video is de A7SII een uitstekende camera, voor fotografie niet zo. De isoprestaties gelden namelijk enkel voor video. Met fotografie is ie niet beter dan andere fullframe camera's. Daarnaast is de autofocus echt niet vlot genoeg voor een aantal soorten fotografie.

  2. gast schreef op zondag 6 augustus 2017 om 17:33  | reageer

    @Paul Oosterlaak: Bedankt voor je compliment! A-ha, ik had al inderdaad al wat verhalen gehoord dat de Sony Alpha 7SII niet echt uitblinkt qua fotografie. Alhoewel, het blijft nog steeds een prachtig toestel. Wat betreft AF, de Sony Alpha 9 schijnt een ideale uitkomst te zijn voor sportfotografen. Daarbij schijnt de AF daar sterk verbeterd te zijn ten opzichte van zijn voorgangers. Maar, de prijs mag er ook wel wezen.

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 6 augustus 2017 om 23:30  | reageer

    De A9 is inderdaad erg goed voor sportfotografen. De accu is nu nog wat groter, al is het nog steeds wat beperkt voor een sportfotograaf die veel schiet. De AF is als je eenmaal beet hebt (dat vond ik nog wel even tricky i.v.m. een D5/D500), erg goed in het volgen. De zoeker is wel gaaf dat ie niet donker wordt tussen de shots, maar het blijft lastig met panning, dat er altijd wat vertraging in blijft (niet te verhelpen).

  4. Aäron Nasarany
    Profiel Aäron Nasarany schreef op maandag 7 augustus 2017 om 09:12  | reageer

    @Paul Oosterlaak: Bedankt voor je reactie. Terwijl de ene toestel uitblinkt in fotografie is de andere weer ontzettend goed voor film. Voor de gepassioneerde fotograaf en videograaf is daarom twee bodies vaak een musthave. Ook als je je volledig richt op fotografie is het hebben van twee bodies een ideale uitkomst. De zoeker is inderdaad behoorlijk gaaf!

  5. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 8 augustus 2017 om 11:27  | reageer

    Het gaat veel over filmen, nooit begrepen dat een fotograaf daar waarde aan hecht?

  6. Aäron Nasarany
    Profiel Aäron Nasarany schreef op dinsdag 8 augustus 2017 om 13:22  | reageer

    @Geer Janssen: Bedankt voor je reactie Geer Janssen! De insteek van dit artikel is om de filmkwaliteit van de Sony Alpha 7S II te toetsen. Daar staat de Sony Alpha 7SII immers om bekend. De gepassioneerde fotograaf kan dit artikel zien als het verbreden van zijn horizon.

    Aangezien de modenere spiegelreflexcamera's bijna altijd een videofunctie hebben lijkt het mij duidelijk dat de fotografiewereld en de filmwereld dicht bij elkaar liggen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord