Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Review: Sony ILCE-QX1 Lens-camera

woensdag 8 oktober 2014, 22:33 door | 10.662x gelezen | 0 reacties

Na de vorig jaar door Sony op de markt gebrachte QX10 en QX100 werden een paar weken geleden de QX1 en QX30 aangekondigd: Volwaardige camera-units die je bedient met je smartphone of tablet. De ILCE-QX1 heeft een APS-C sensor en de mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken. Eigenlijk een systeemcamera dus, maar dan zonder het uiterlijk dat je van een camera gewend bent. Hier lees je mijn ervaringen met de QX1.

Sony QX1

Bediening


De recent ge-update Playmemories Mobile App waarmee je de Sony QX1 bedient, heeft er een flink aantal mogelijkheden bijgekregen. Handmatig scherpstellen bijvoorbeeld en Focus Frame. Het bedienen voelt volwassener aan dan bij de vorige versie en je kunt meer zelf instellen. Zo kun je naast Intelligent Auto en Superior Auto kiezen voor Program, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze, maar helaas niet voor een echte M-stand. Ook kun je nu een raster laten zien, wat je kan helpen bij het maken van een compositie.

Playmemories App Screenshot


Je kunt fotograferen in jpg of RAW + jpg. Voor dat laatste moet je wel een micro-sd in de camera hebben zitten.

Het verbinding maken gaat een stuk sneller dan met de QX10 toen die vorig jaar geďntroduceerd werd, inmiddels is daar door een software-update wel verbetering in gekomen, maar de QX1 doet het allemaal net wat soepeler. Inmiddels ben ik ook in het bezit van een telefoon met NFC wat zeker het gebruiksgemak ten goede komt. Omdat het verbinden snel gaat gebruik ik de camera regelmatig te in plaats van de camera van mijn telefoon, zeker vanwege de fantastische beeldkwaliteit.

Sla je RAW+jpg op, dan duurt het helaas wel langer voordat het beeld naar je telefoon verstuurd is. Waarschijnlijk heeft dit veel te maken met de snelheid van het kaartje dat ik in de camera heb zitten, maar ik had helaas niet de mogelijkheid om dit uitgebreid te testen met een andere kaart.

Behalve met je smartphone of tablet kun je de QX-en ook bedienen met Live-view remote horloge -de RM-LVR1 of RM-LVR2V- van Actioncam waarmee je zelfs meerdere camera's tegelijk kan aansturen.

Gebruiksmogelijkheden


Ik heb de camera voornamelijk gebruikt met de standaard 16-50 mm f/3,5-6,3 lens, een nette lens die voor veel systeemcamera's -voorheen NEX- van Sony als kitlens wordt meegeleverd. E-mount lenzen kun je direct op deze camera gebruiken en met een adapter kun je ook aan de slag met A-mount of als je bijvoorbeeld een Metabones adapter zou gebruiken, lenzen met andere vattingen.

Ik heb ook mijn 70-200mm via de adapter aangesloten. Uit de hand kan je er dan niet zo heel veel meer mee, en als ik een statief zou gaan gebruiken kan ik de lens natuurlijk net zo goed aan een traditionele camera hangen, maar is het gewoon leuk dat het kan en werkt.

DSC 0246 1

Wat ik met de Sony QX1 -en ook steeds meer met mijn A7r- veel doe is de beelden even bewerken op mijn telefoon en daarna delen via bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Of ik stuur ze meteen door naar degene die erop staat. Vooral apps als Snapseed en A Beautiful Mess gebruik ik veel, de eerste om bijvoorbeeld wat te corrigeren en contrast toe te voegen, de laatste om snel een collage te kunnen maken of een tekst toe te voegen aan de foto.

RAW


Omdat de camera op dit moment nog niet/maar net officieel op de markt is, konden de geijkte bewerkingsprogramma's niet overweg met de gemaakte RAW-bestanden, toevallig werd afgelopen week de Adobe RAW release candidate update aangekondigd zodat dat vanaf nu wel kan.

Met de Sony Image Converter kun je ze sowieso openen, maar de RAW-converter daarvan vind ik maar matigjes. De recent gelanceerde gratis Capture One Express for Sony kan gelukkig wel overweg met de RAW's en de conversie van de beelden is heel netjes.

Eigenlijk rolt er met het gebruik van het standaard QX1 profiel dat het programma gebruikt een mooie omzetting uit. Veel gehoord is dat het vaak lijkt of de jpg's mooier zijn dan de RAW's, maar met de standaard omzetting die Capture One doet vind ik dat zeker niet het geval!

Capture one screen

Uiterlijk en specificaties


Een van de dingen die me gek genoeg het eerste opviel aan de Sony QX1 is dat er een nieuw klepje is voor de usb-aansluiting. Dit is nu een klepje met een scharniertje in plaats van met een soort flapje. Bij de QX10 die we hier in huis hebben is dat flapje inmiddels gesneuveld, dus misschien was het ook weer niet zo heel gek dat het me opviel.

De camera degelijk en solide aan. In vergelijking tot de niet verwisselbare lens-varianten QX10, QX30 en QX100 is de QX1 niet een mini-camera, maar gaat nog steeds met gemak in je jaszak.

De QX1 is uitgerust met een flitser, vergelijkbaar met die op bijvoorbeeld de Alpha 6000. Doordat de flitser uitklapt op een soort veertje kun je deze ook achterover buigen en daardoor indirect flitsen via het plafond, wat vaak een mooier resultaat geeft dan direct inflitsen. Dit wordt door de fabrikant uiteraard niet aangeraden, maar handig is het wel.

QX1 berlijn

Bij deze opname wel direct geflitst

Bij de QX1 worden twee erg handige accessoires geleverd: Vooral het attachement waarmee de je camera makkelijker vast kan houden zit er bij mij eigenlijk standaard op. Het kantel- en draaibare attachement heb ik minder vaak gebruikt.

Ik heb niet een heel grote telefoon en vooral de "selfie-stand" levert het een wat onhandelbaar geheel op. Het draaien vind ik dan wel weer handig, omdat je dan makkelijker foto's kunt maken in portret-stand.

Specificaties Sony QX1


- Exmor® APS-C CMOS-sensor met 20,1 MP
- AVCHD-opnamecapaciteit
- Afmeting sensor: 23,2 x 15,4 mm
- ISO 100-16.000
- Batterijlevensduur (CIPA, FOTO'S) Maximaal 440 opnamen
- Gewicht alleen body: 216 gram

De camera gebruikt dezelfde "W"-batterij als veel andere Sony camera's, zoals bijvoorbeeld de A7 serie.

Beeldkwaliteit en ruis


De beeldkwaliteit van deze camera is helemaal prima. Met naar verluid dezelfde APS-C sensor als de α5100 aan boord heeft, zijn de foto's gewoon goed. Ruis -in het verleden nog wel eens een heikel punt bij Sony-camera's- is te verwaarlozen tot hoge ISO's, waardoor ook voor mindere lichtomstandigheden deze camera zijn hand niet omdraait.

DSC00082
ISO 2500, 1/160s, f/3.5 @ 16mm


DSC00263
Met 100 mm macro en LA-EA4 adapter: ISO 1000, 1/160s, f/2,8


Conclusie


De QX1 heeft mij heel erg aangenaam verrast met de beeldkwaliteit. Doordat je met RAW kunt werken is het voor mij een camera geworden die ik ook professioneel kan gebruiken.

In tegenstelling tot de QX10 gebruik ik dat ik de ILCE-QX1 vooral los van mijn telefoon. Ik merk dat ik op die manier een aantal creatieve toepassingen ben gaan uitproberen zoals de camera op een klein een-poot-statief monteren.

Doordat je het beeld op je telefoon ziet kun je heel gecontroleerd foto's vanaf een grotere hoogte maken, ook juist lage standpunten zijn om dezelfde reden heel goed te doen. Voor mijn gevoel heb ik nog lang niet alle creatieve toepassingen van deze camera geprobeerd en ik vind het heel leuk dat mijn creativiteit door zo'n heel nieuw concept getriggerd wordt.

Vaak wordt gevraagd of je perse een Sony telefoon moet hebben om deze camera's te kunnen gebruiken, maar dat is niet het geval. Je maakt verbinding via WiFi en Playmemories Mobile is beschikbaar voor iOS en Android telefoons en tablets.

Wil je graag aanspraak dan is een QX-camera ook zeker een aanrader, zeer regelmatig zal je gevraagd worden wat voor camera dat nou eigenlijk is en hoe het werkt...


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord