Review: Westcott Apollo Orb
vrijdag 1 augustus 2014, 20:56 door Elja Trum | 9.603x gelezen | 5 reacties
Wanneer je op locatie zachter licht wilt hebben kun je natuurlijk een paraplu aan je losse opzetflitser koppelen, maar persoonlijk vind ik het licht van een octabox altijd mooier. Softboxen zijn echter vaak wat omslachtig om mee te werken op locatie. De Apollo Orb van Westcott is hierbij een uitkomst!
De Westcott Apollo Orb klap je namelijk uit als een paraplu waardoor je deze lekker vlot op kunt zetten (en weer kunt opbergen). Dit maakt het gebruik van een octabox op locatie een stuk eenvoudiger. Nadat je de octabox uitgeklapt hebt zet je hem over je flitser heen en bevestig je hem net zoals een paraplu. Naar wens kun je dan nog de difussor (het witte doek) om de octabox heen trekken.

Doordat de staaf in het midden wat korter is dan bij een normale paraplu (er moet immers ruimte blijven om het difussorscherm op te hangen) moet je de paraplu eerst half uitklappen voordat je het staafje door het gaatje kunt steken. Vervolgens klap je de octabox in één beweging helemaal uit. Een handeling van nog geen tien seconden.
De Apollo Orb kun je vervolgens over je flitskop heen tillen en bevestigen met een standaard paraplu bevestiging. Je Apollo Orb is zo te gebruiken op zowel studioflitsers als op compactere opzetflitsers. Zelf gebruik ik hem overigens specifiek voor fotografie op locatie met de opzetflitsers aangezien ik al een (net wat grotere) octabox heb voor mijn studioflitser.

Afmetingen
De Apollo Orb is overigens al best een aardige octabox met een diameter van 109 centimeter. Voldoende groot om een portret vanaf iemands middel van dichtbij uit te lichten met zacht licht. De octabox is hiermee behoorlijk veelzijdig in te zetten.
Ingeklapt wordt de octabox een lang, maar compact pakketje. Zelf vervoer ik hem overigens in de doos waarin ie gekomen is. Er wordt geen tas bijgeleverd. Met een gewicht van zo'n 500 gram is hij wel gemakkelijk mee te nemen.
Benodigdheden
Met alleen de softbox ben je er natuurlijk niet. De Westcott Apollo Orb gebruik je in combinatie met andere spullen die je wellicht al hebt. Mocht je nog niks hebben, hier een kort lijstje met benodigdheden om aan de slag te kunnen.
-
Westcott Apollo Orb (118,95 euro)
-
LumoPro LP605 statief (39,95 euro)
-
LumoPro LP634 paraplu adapter (24,95)
-
Cactus V6 trigger (59,95 euro)
-
Cactus RF60 flitser (139,95 euro)
Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere merken. De producten van LumoPro die ik hier noem zijn kwalitatief gewoon prima en erg betaalbaar. Het LP605 statief is lekker compact wanneer je deze inklapt en dus eenvoudig mee te nemen.
Ik heb gekozen voor de Cactus trigger en flitser aangezien deze direct op elkaar kunnen samenwerken en je dus geen tweede trigger nodig hebt. Daarbij kun je met deze Cactus set ook vanaf de ontsteker (bovenop je camera) ook direct de flitskracht van de flitser draadloos instellen. Wel zo handig wanneer deze in de softbox verstopt zit.
Overigens kun je ook nog
een grid kopen voor bij de Apollo Orb. Met een prijs van 84,95 euro vind ik deze persoonlijk verhoudingsgewijs best aan de prijs. Met een grid kun je de lichtbundel van de Apollo Octabox versmallen.
Resultaten
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om wat voor een licht je met de octabox kunt maken. Onderstaande foto's zijn beide gemaakt met de difussor over de octabox en met de Apollo Orb dicht op het model.

Het licht valt mooi zacht af
Zacht portretlichtConclusie
Zeker voor portretfotografie ben ik erg blij met de Westcott Apollo Orb. De octabox geeft een prachtig zacht licht waarmee een portret fotograferen eenvoudig wordt. Dat is wel zo lekker in gehaaste situaties waar je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan het opzetten van je licht.
Met een winkelprijs van nog geen 120 euro is de Apollo Orb een mooie octabox waarmee je als fotograaf prima uit de voeten kunt. Een aanrader dus.
101 Tips voor Perfecte Portretfoto's
Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek
De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.