100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon EOS 6D

zondag 8 december 2013, 22:55 door | 35.428x gelezen | 7 reacties

De Canon 6D is inmiddels al meer dan een jaar op de markt. Hoog tijd dus dat we de camera eens wat beter bekijken. De Canon 6D is de 'instap' full-frame camera van Canon. Je hebt bij deze camera dus geen last van de cropfactor die veel andere digitale spiegelreflex camera's hebben.

Canon EOS 6D

Canon EOS 6D specificaties


- 20,2 megapixel CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 50 tot 102.400 ISO
- 11 punts autofocus
- 3,0 inch display
- 4,5 foto's per seconde
- Full HD video (1080p @ 29,97, 25 of 23,976 fps)
- SD(XC) geheugenkaart
- DIGIC 5+ processor
- Gewicht: 770 gram
- Wifi
- GPS

Voordelen van een full-frame camera


De belangrijkste reden om voor de Canon 6D te kiezen is wellicht wel het feit dat het de goedkoopste full-frame camera van Canon is. Een full-frame camera heeft een sensor die net zo groot is als een traditioneel filmrolletje. Camera's zoals de Canon 7D, 70D of 700D hebben een zogenoemde crop-sensor (APS-C formaat).

Een grotere sensor heeft een aantal voordelen. Zo heb je bij hoge lichtgevoeligheden minder snel last van ruis en kun je gebruik maken van een kleinere scherptediepte in je foto's. Een nadeel is wellicht dat je ook objectieven nodig hebt die een grotere beeldcirkel projecteren op je (grotere) sensor.

Deze objectieven zijn duurder dan objectieven die specifiek voor crop-sensoren gemaakt zijn. Ook is een objectief kwalitief het slechts aan de rand van het beeld. Daar heb je eerder last van met een full-frame sensor. Je zult dus naast een duurdere camera ook als snel duurder glas nodig hebben.

Bekijk voor een compleet overzicht van de voordelen van een full-frame camera ons eerdere artikel hierover.

Body


Met de Canon 6D haal je een relatief compacte full-frame digitale spiegelreflex in huis. Hij is net een slagje kleiner en lichter dan de Canon 5D mark III. De camera ligt lekker in de hand en is goed in balans, ook bij grotere objectieven.

De bediening is eigenlijk zoals je van Canon gewend bent; per camera zijn er hooguit wat kleine veranderingen waar je snel aan went. Zelf ben ik niks vreemd tegengekomen komend van de 5D mark III en mark II.

Canon 6d back

Canon 6D verbinden met je smartphone


De Canon 6D beschikt over Wifi. Hiermee kun je de camera draadloos aansluiten op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Niet alleen kun je zo je telefoon als afstandsbediening gebruiken, je kunt er ook direct je net gemaakte foto's op terug zien.

Dit is een leuk extraatje wanneer je bijvoorbeeld mensen portretteert. Je hoeft nu niet achter op je camera te kijken naar het resultaat, maar kunt je onderwerp direct op een aardig groot iPad scherm laten zien hoe de foto's geworden zijn. Erg interessant.

De app die Canon hiervoor aanlevert kan wat mij betreft nog wel verbeterd worden. Wat ik voornamelijk miste was de mogelijkheid om automatisch de laatste foto te laten zien. Je moet nu handmatig door de foto's bladeren. Het zou natuurlijk leuk zijn als je de iPad ergens neer kunt zetten en dat hier vanzelf steeds je laatste foto's op verschijnen.

De gratis app die Canon beschikbaar stelt heet EOS Remote en is er voor iOS en Android.

GPS


Met de ingebouwde GPS kun je de locaties van je foto in elke foto vast laten leggen. Het is ook mogelijk de GPS te gebruiken om je route bij te houden terwijl je met de camera op pad bent. Persoonlijk vind ik het wel prettig dat Canon dit nu standaard in de camera ingebouwd heeft. Voorheen moest je hiervoor altijd werken met een losse GPS unit en dat werkt lang niet zo praktisch.

Uiteraard gaat je accu hiermee wel iets minder lang mee. Heb je geen behoefte aan de GPS locaties bij je foto's, dan kun je de GPS ook uitschakelen. Je kunt de opgeslagen locaties terug zien in de Map Utility die Canon mee levert, maar ook in bijvoorbeeld Lightroom.

De GPS functie is vooral leuk om te gebruiken wanneer je op vakantie bent. Achteraf kun je dan precies terugvinden waar elke foto gemaakt is.

Stille modus


De heerlijke stille opnamemodus van Canon 5D mark III is ook terug te vinden bij de Canon 6D. In deze stand maakt de sluiter aanzienlijk minder geluid dan normaal. Ideaal als je in een stille omgeving fotografeert (zoals in een kerk). De camera is dan nauwelijks te horen.

Lichtgevoeligheid


Met de Canon 6D hoef je absoluut niet bang te zijn wanneer je met wat minder licht aan het fotograferen bent. Je kunt de lichtgevoeligheid gerust opschroeven tot 6400 ISO zonder dat je hierbij teveel ruis in je foto's krijgt.

Ook de prestaties bij nog hogere ISO's zijn acceptabel en zelfs een fractie beter dan bij de Canon 5D mark III.

Canon 6D iso
Klik op de foto voor een grotere versie

Overigens is het goed om te weten dat de 11 punts autofocus zijn werk ook prima doet bij weinig licht. Ook hier zijn de prestaties net wat beter dan bij de eveneens prima Canon 5D mark III.

Conclusie


Voor circa 1.600 euro haal je met de Canon 6D een prachtige camera in huis. Het grootste pluspunt is uiteraard de full-frame sensor, maar ook de prestaties op het gebied van lichtgevoeligheid en beeldkwaliteit stellen zeker niet teleur.

Voor sportfotografen of vogelfotografen is de Canon 6D wellicht minder geschikt (door de beperkte autofocuspunten en 'slechts' 4,5 foto's per seconden), maar bijvoorbeeld een portretfotograaf zal niet snel tegen de beperkingen van de Canon 6D oplopen.

Voor wie voor het eerst naar een full-frame digitale camera gaat alvast een waarschuwing; je zult niet meer terug willen naar cropcamera's! Wat mij betreft is de Canon 6D een absolute aanrader.

Meer informatie


- Canon 6D review door EOSzine
- Canon 6D review door Focus
- Canon 6D review door Tweakers
- Canon 6D review door Zoom.nl
- Canon 6D review door Camera Stuff Review

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 6D

 » CameraTools  6 december 2016   € 1.549,00 
 » Camerashop.nl  6 december 2016   € 1.549,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 1.579,00 
 » Bol.com  28 februari 2013   € 1.799,00 
 » Foka.nl  3 januari 2013   € 1.898,00 
 » CameraNU  18 september 2012   € 2.029,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Gert Kracht
  Gert Kracht schreef op zondag 8 december 2013 om 23:24  | reageer

  Ik heb de 6D naast mijn 7D. Ik heb voor de 6D in plaats van de 5Dmk3 gekozen vanwege de ingebouwde WiFi en GPS functies. Het is mijn ideale reiscamera. Hij is veel zuiniger met de accu's dan de 7D (ondanks dat GPS en WiFi ingeschakeld zijn) en zoals je al zei: 'Full Frame fotograferen is heerlijk'. Het gebruik van wat SD kaarten met grotere opslag capaciteit is vooral in RAW erg welkom. Ik gebruik zelf een 64 en 128GB kaartje van Lexar.

  GPS is snel en eindelijk in een EOS camera ingebouwd. Ik heb echt een hekel aan die externe dongeltjes of extensies die je bovenop de camera op de flitsschoen moet schroeven. Lightroom heeft ook geen enkel probleem om de gegevens te herkennen en op een kaart te zetten.

  Het zou Canon inderdaad sieren als ze ook iets meer aandacht aan nieuwe functies in de Apps gaan besteden. Maar toch, dit is al een enorme vooruitgang en een enorme aanrader.

 2. Jan
  Jan schreef op maandag 9 december 2013 om 16:11  | reageer

  Review is wel een groot woord voor deze post, waarbij de meeste tekst over de 6d gaat over wifi en gps, er geen aandacht is voor video en de flitssynchronisatie en het functioneren van de autofocus (ook in lowlight) wordt evenmin uitgelegd. Doet de 6d niet volledig eer aan.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 december 2013 om 16:40  | reageer

  @Jan; ik heb me vooral gericht op onderdelen waar de 6D in opvalt ten opzichte van andere Canon modellen. Qua video biedt de 6D weinig bijzonders in mijn ogen. Geen mogelijkheid om audio aan te sluiten bijvoorbeeld. Videografen kunnen beter bij de Canon 5D mark III of de Canon 70D kijken.

  De autofocus kan in low light tot -3EV. Dat is heel behoorlijk en een stop beter dan bijvoorbeelde de Canon 5D mark III. De meeste mensen zal het getal waarschijnlijk weinig zeggen; ik noem wel dat de Canon 6D erg geschikt is voor fotograferen bij weinig licht.

  Verder is de 11 punts autofocus beperkt in het aantal focuspunten. Dat zal vooral voor sportfotografen als nadeel worden gezien. Een bruids-, landschaps- of portretfotograaf zal in de praktijk niet snel tegen beperkingen aanlopen. De autofocus van bijvoorbeelde de Nikon D600 (vergelijkbare full-frame van de concurrent met een vergelijkbare prijs) is duidelijk beter.

  De maximale flitssynchronisatie van de Canon 6D is 1/160 seconde. Dit is trager dan gebruikelijk (1/250s), maar in de praktijk zullen de meeste fotografen hier geen hinder van ondervinden. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de prima high-speed flash functie van Canons flitssysteem.

  Ik heb de Canon 6D gebruikt in samenwerking met mijn Canon 600EX-RT flitser (en ontsteker) en dat werkte uitstekend. Aangezien de Canon 6D geen pop-up flitser heeft (gewoon bij high-end Canon bodies, wat minder gewoon in de consumentenmarkt waar Canon deze camera toch enigszins positioneert) kun je op deze manier (zoals bij de 60D wel) niet draadloos flitsers ontsteken. Als gebruiker moet je hierdoor mogelijk extra kosten maken wanneer je draadloos wilt flitsen.

  Is dit de informatie die je graag nog in de review had willen zien? knipoog

 4. Jan
  Jan schreef op maandag 9 december 2013 om 17:06  | reageer

  @ Elja, de info die je nu toevoegt is handig voor in de review en ken ik zelf ook wel, maar voor lezers lijkt het me best nuttig. Zo ook upgradeinfo: hoe interessant is de 6d voor een eos 50d/60d of 7d gebruiker (oa veel betere beeldkwaliteit) en 5d mk II (of zelfs 5d classic) gebruikers. Veel oppervlakkige lezers kijken bij de specs bijvoorbeeld naar het aantal AF-punten en dat lijkt vergelijkbaar met de 5d Mk II, maar schijnt in de praktijk veel beter te werken op de 6d. En wie de beste beeldkwaliteit op hogere ISO-waarden zoekt vindt - zeker voor deze prijs - geen betere body. Trouwens (meer off topic) raar dat Canon niet meer speedlites introduceert tussen de prijzige 600 EX en de betaalbare 400 serie, daar zit een flink prijsgat...

 5. liesbeth
  liesbeth schreef op woensdag 11 december 2013 om 11:47  | reageer

  mooie review, maar welke standaardzoom past nu het lekkerst op deze body, ik neig naar de 24-70 2.8 maar ben bang dat het geheel dan uit balans raakt qua gewicht, misschien dat de 24-105 of 24-70 f4 beter is voor de balans...

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 11 december 2013 om 13:15  | reageer

  @Liesbeth; zelf heb ik de 24-70mm f/2.8 en de 24-105mm f/4.0 gebruikt op de 6D. Ik heb hierbij een voorkeur voor de 24-70mm f/2.8. Die geeft ook echt geen probleem in de balans.

 7. leo
  Profiel leo schreef op zondag 4 januari 2015 om 13:21  | reageer

  Sinds kort in het bezit van een Canon 6D. Was en ben zo tevreden over mijn 5D mark II dat ik niet zo'n haast had in een nieuwe eerste body. Kostte me 1280 euro nieuw en dat kon ik niet weerstaan. De 6D is wel een enorme stap vooruit. De sluiter kan heel stil en snel zijn werk doen, IQ bij hoge iso is echt fantastisch. Hoewel ik nooit klachten over de autofocus van de 5D mark II heb gehad, nooit een misser en genoeg voor avonds, kun je met de 6D zelfs in een kolenhok fotograferen. Ik gebruik dan wel het middelste scherpstelpunt, ik fotografeer eigenlijk nooit anders. De iets andere layout is even wennen, je kunt merken dat de camera bewust wat onder de 5D mark III is gehouden, waarbij ik een maximum van een 1/4000ste ipv 1/8000ste van een seconde wel een gemis vind. Maar goed, daar is de prijs ook naar. Op GPS zit ik niet te wachten, de wifi remote kan wel eens handig zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord