Elja Trum

Het verschil tussen crop en full-frame bij portretfotografie

woensdag 3 augustus 2016, 16:16 door | 13.280x gelezen | 18 reacties

Veel portretfotografen gebruiken liever een full-frame camera dan eentje met een crop-sensor. Fotograaf Manny Ortiz laat in zijn video zien waarom dit is. Hij fotografeert hierbij met een full-frame en een APS-C camera en laat de resultaten zien.


Zoals je kunt zien in de video gaat het vooral om de vele kleinere scherptediepte. Hierdoor kun je een achtergrond veel gemakkelijker waziger maken. Ook als je iemand ten voeten uit fotografeert. Een onscherpe achtergrond is in een portret meestal gunstig, omdat dat alle aandacht uit gaat naar het model.

Full frame vs aps c ortiz

Full-frame (85mm f/1.7) versus crop (82mm f/1.8)

Als je juist meer scherptediepte wilt kun je bij de full-frame camera uiteraard altijd nog het diafragma dicht draaien. Minder scherptediepte op een crop-camera is echter niet zo eenvoudig.

Uiteraard is de vergelijking van Manny niet perfect, zoals hij zelf ook al aangeeft in de video. Er worden immers ook twee verschillende objectieven gebruikt. Maar het geeft zeker wel een idee.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. gast schreef op woensdag 3 augustus 2016 om 18:08

  Koud kunstje om een achtergrond te vervagen. Andersom lukt nooit.

 2. pepe
  pepe schreef op donderdag 4 augustus 2016 om 15:24

  Appels met peren. Had liever gezien dat hij dezelfde lenzen had gebruikt en dan met de A6000 verder van het model was gaan staan om dezelfde compositie te krijgen. Denk dat het resultaat dan beter was geweest voor de A6000 vergeleken met het resultaat van de A6000 in zijn test.

 3. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 6 augustus 2016 om 22:47

  @pepe: dan verandert juist de compositie, want je perspectief verandert. Dit is een appels met appels vergelijking. Hij laat zien dat de cropfactor ook meegerekend moet worden in de diafragma-waardes.

  @Elja: "Full-frame (85mm f/1.7) versus crop (82mm f/1.8)"
  Je moet ook even de cropfactor toepassen op het diafragma van de crop, dus 82mm f/2.7. Je ziet ook dat dit klopt, omdat de scherptediepte van de crop groter is (en daarmee ook de hoeveelheid ruis in de foto).

 4. ruudt
  ruudt schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 14:35

  echt totale onzin...! een kleinere sensor van fuji x is niet te vergelijken met een full frame van bv canon/nikon... anders zou fuji x allang full sensors gemaakt hebben....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord