Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Review: Canon EOS 6D mark II

vrijdag 29 september 2017, 20:20 door | 9.563x gelezen | 5 reacties

Canon kwam deze maand uit met een veelbelovende nieuwe camera. De opvolger van de 6D, het (relatief) betaalbare instapmodel voor de fullframe wereld.

Canon EOS 6D mark II


De camera ligt qua prijs en specificaties tussen de betere 1.6 cropcamera (bijvoorbeeld de 80D) en de duurdere full-frame modellen (de 5D en 1DX series).

Ik zal maar direct beginnen met de reden dat deze camera mijn aandacht trok: het is de eerste full-frame spiegelreflex van canon met een kantelbaar scherm...

En dat is uitermate interessant voor mij, dus tijd om deze nieuwe body eens aan de tand te voelen.

Toegegeven dus, ik ben bevooroordeeld want ik wacht al jaren op een full-frame met kantelbaar scherm en dit jaar werd die noodzaak weer wat groter na de aanschaf van de Laowa 15mm groothoek macro lens.

Die groothoek gebruik ik uiteraard het liefste op een full-frame body, maar deze lens gebruik ik veel van vanaf de grond voor een bugs-eye perspectief.

Je kunt natuurlijk een hoekzoeker pakken, maar met een kantelbaar schermpje heb je een hoekzoeker en live-view in één waardoor je super nauwkeurig kan inzoomen (en dus scherpstellen) op elk gedeelte van het beeld. Ideaal dus!

Achtergrond van de review


Momenteel werk ik met de Canon 70D (1.6 crop) voor mijn macrowerk en de Canon 5D mark II voor landschappen en de laowa macro groothoek.

De 70D is mijn aangewezen body voor macrowerk vanwege het kantelbare schermpje. Dit voorkomt heel wat nekklachten en natte/vieze kleren als je laag bij de grond wilt werken.

Ook portretten doe ik met de 70D vanwege de langzame AF van de 5D mark II. De 5D mark II gebruik ik eigenlijk alleen nog als ik mijn wijdere lenzen tot hun recht wil laten komen: voor landschappen met de 24-70 en de macro groothoek.

De Canon 6D mark II zou wat dat betreft als hij goed uitpakt in de test de ideale vervanger zijn voor beide body's. Alles in één.

Voor mij zijn de volgende vergelijkingen minder relevant

  • Voor mij valt een body als de 5D mark IV of 1DX mark II buiten het budget, dus daarom zal ik met deze body's geen vergelijkingen (kunnen) maken. Ruim 2.100 euro vind ik echt meer dan genoeg voor een body die (hoe goed hij ook is) toch altijd snel verouderd vanwege de snelle ontwikkelingen in cameraland. Daarnaast hebben deze duurdere body's geen kantelbaar scherm en dat is voor mij absoluut een relevant punt in de overwegingen.

  • Vergelijking met andere merken is voor mij ook minder relevant gezien de set aan objectieven die ik heb liggen.

  • Filmen: ik film in de praktijk zelden tot nooit met mijn spiegelreflex, dus de afwezigheid van een 4K video modus is voor mij geen probleem.

  • Dynamic range: doorgaans ben ik zelf op rechts aan het belichten of werk ik eventueel met HDR. Het dynamisch bereik (waarin de 6D mark II veel kritiek lijkt te krijgen) vind ik dus niet zo'n belangrijk aspect, al is het natuurlijk altijd een fijn idee als je veel dynamisch bereik hebt.

  • Uitgebreide charts vanuit een lab situatie kan ik niet leveren vrees ik. Voor een uitgebreide vergelijking van specs zou ik eens kijken bij DP Review kijken.



De belangrijkste zaken waar ik mij op richt in deze review

  • Nieuwe features
  • Autofocus
  • Ruisprestaties

Voor deze review vergelijk ik dan ook voornamelijk de 70D (1.6 crop) met de 6D mark II (full-frame) om te kijken of deze upgrade voor mij de aanschafprijs rechtvaardigt. Het zou mooier zijn deze vergelijking met de 80D te maken, maar die heb ik nou eenmaal niet in de kast liggen.

Ik was vooral benieuwd naar het verschil in ruisprestaties, beeldkwaliteit en bokeh. Omdat ik mijn sigma 150 macro niet opeens ga inruilen voor een 240mm macrolens (die bestaat niet eens) vond ik een vergelijking van de bokeh ook interessant indien ik van dichterbij met een full-frame fotografeer of van verderaf met een crop camera.

Full-frame geeft weliswaar een mooiere onscherpte, maar langere brandpuntsafstanden (en dus ook crop) hebben min of meer hetzelfde effect, dus ik was benieuwd wat dezelfde lens vanaf een andere afstand zou doen.

Onscherpte in de achtergrond:

70D

70D vanaf ongeveer 1,6 meter afstand tot het onderwerp

6D

6D mark II vanaf ongeveer 1 meter afstand tot het onderwerp

Ik heb geprobeerd dezelfde compositie / ruimte te fotograferen met dezelfde lens. De 6D mark II lijkt net subtiel iets softer in de onscherpte (bekijk vooral de uitgebloeide pluim van de vlinderstruik), maar zo heel groot is het verschil niet als je het mij vraagt.

Wanneer je over zou stappen van een 100mm macrolens die je gebruikt op een crop camera naar een 150mm voor je full-frame zou je wel significante verschillen gaan zien in de achtergrond. Dus als ik denk aan mijn portretten gebruik ik regelmatig de 24-70mm op mijn crop camera.

Vermoedelijk zou ik op full-frame vaker de 70-200mm er op zetten om vanaf een comfortabele afstand te werken. Daar zal je dan zeker verschil gaan zien in de bokeh en achtergrond.

Conclusie: de winst (qua onscherpte) van full-frame zal bij mijn macrowerk klein zijn, de winst in mijn portretwerk met een 70-200mm waarbij ik meer zal zoomen is wel een goede vooruitgang.

Dat de werkafstand bij macro kleiner zal worden met full-frame kan in nauwe hoekjes een voordeel zijn, maar bij het benaderen van insecten weer een nadeel.

Specificaties


Maar er zijn meer verschillen dan alleen de scherptediepte en werkafstand. Even de interessante specificaties op een rijtje tussen de voor mij relevante body's:

Specificatie70D6D mark II
Introductieprijs€ 1.099,-€ 2.129,-
SensorDigic 5+Digic 7
Megapixels20,226,2
WiFiJaJa
GPSNeeJa
Kantelbaar schermJaJa
Auto focusDual pixel CMOS AFDual pixel CMOS AF
Focuspunten19 scherpstelpunten in liggende ruitvorm45 (vrij gecentreerde) scherpstelpunten
ISO range100 - 12.80050 (L) - 102.400 (H2)
Burst mode6,7 fps6,2 fps

De camera in handen


Het eerste wat opvalt bij het vasthouden van de camera is dat de camera best licht is voor een full-frame body. Met 765 gram is hij bijna 100 gram lichter dan mijn 5D.

Ik vind het zelf niet perse een enorm voordeel, maar volgens mij kunnen veel mensen dit wel waarderen. Verder ligt de camera prima in de hand en is wat mij betreft mooi ontworpen.

Details die mij opvielen waren een dedicated AF-ON knop (die standaard niet zo fungeert, je moet hem aanzetten in het menu). De zoomknop zit op een andere plek dan ik gewend ben en dan zie je hoe het gebruik van je camera in slijt.

Ik zit continu op de automatische piloot op het verkeerde knopje te drukken, dus dat zal even wennen worden.

Met wat bladeren door het menu kom je nog wat interessante ingebouwde features die in de 70D ontbreken: interessant vond ik de mogelijkheid om met de timer een serie aan foto's te maken en de mogelijkheid om voor een double exposure een eerste beeld in de camera te selecteren.

Het zullen niet de meest gebruikte functies worden bij mij, maar als het er op zit is het zeker leuk om het te kunnen gebruiken.

Autofocus


Uiteindelijk kun je nog zo lang lezen over de technieken in een camera, uiteindelijk is het minstens even prettig om hem gewoon eens in het veld aan de tand te voelen.

Het eerste wat me opviel qua autofocus is dat de scherpstelpunten allemaal best wel centraal geplaatst zijn.

Alle focuspunten zijn cross-focus en 27 kunnen scherpstellen tot f/8, dus de gevoeligheid van de autofocus zit het wel goed, maar ik vind een stuk vrijheid in de compositie ook wel erg belangrijk en als ik alleen maar vrij centraal scherp kan stellen vind ik dat wel een minpunt.

De 70D heeft een liggende ruitvorm waarbij de uiterste scherpstelpunten best een goede spreiding hebben, de 6D mark II heeft aanzienlijk meer focuspunten, maar die liggen allemaal bij elkaar in het midden.

Bij een relatief centrale compositie kun je dus heel fijnmazig en nauwkeurig scherpstellen, maar voor wat bijzonderder composities word je toch gedwongen tot hercomposeren als je de autofocus wil gebruiken.

Focuspunten


De spreiding laat dus wat mij betreft wat te wensen over, over de rest heb ik niet te klagen. In AI servo kon ik na even wennen aan de camera een serie van 13 foto's in burst modus maken van mijn zoontje op zijn loopfiets.

Hij kwam gok ik met zo'n 15 kilometer per uur aan geraced en ik fotografeerde hem van vrij dichtbij met een 70-200mm f/2.8 Elk shot was min-of-meer raak qua focus. Dat hoefde ik met mijn 5D mark II zeker niet te proberen, die kwam niet eens aan foto's maken toe in een soortgelijke situatie.

Burst serie

100% crop uit de burst serie op ISO1000

ISO prestaties


Een van de belangrijkste redenen waarom ik een fullframe body wel interessant vind is uiteraard de verbeterde ruisprestaties ten opzichte van een crop sensor.

Ik ben nogal kritisch als het gaat om ruis en fotografeer daarom in de praktijk zo veel mogelijk op 100 ISO. De aanwezigheid van ISO 50 (L) vind ik dan al een prettige toevoeging, al zou het niet echt nodig moeten zijn.

De maximale ISO range vind ik doorgaans weinig interessant, omdat ik ergens halverwege het toegestane ISO bereik afhaak vanwege de ruis en slechte beeldkwaliteit. Als ik ruis wil fotografeer ik wel met mijn telefoon.

De in mijn ogen haast bizarre bovengrens van 102.400 op de 6D mark II zal dan ook niet echt bruikbaar zijn, maar de ruisprestaties zijn wel dermate goed dat ik al gauw 2 tot 3 stops extra zou kunnen gebruiken in de praktijk.

De ruisprestaties zullen zo ongeveer de meeste winst voor mij vormen ten opzichte van mijn huidige camera.

Bovenaan 70D / onderaan 6D MKII


Bovenaan 70D / onderaan 6D MKII


Tot iso 800 lijken de camera's elkaar weinig te ontlopen, maar op hogere iso waardes zie je dat vooral in de donkere partijen de 6D beter presteert qua ruis.

Om de vergelijking helemaal eerlijk te maken (De 6D mark II levert 5 megapixel extra op, dus als je het resultaat van beide camera's allebei naar web formaat resized krijg je verhoudingsgewijs fijnere / minder zichtbare ruis heb ik het resultaat van 6400 ISO verkleind naar hetzelfde formaat en daar het resultaat van naast elkaar gezet.

ISO 6400 na resizen


De donkere partijen zijn bij de 6D mark II duidelijk egaler en de contrasten tussen donker en licht in de ruis zijn aanzienlijk lager. Blaast de body me helemaal weg met zijn ruisprestaties?

Nou, ik denk als ik zo de resultaten bekijk dat ik nog steeds erg graag onder de 1600 ISO blijf. Er zijn duidelijke verschillen, maar wereldschokkend vind ik het niet. Het blijft wat mij betreft zaak om zo weinig mogelijk hogere ISO's te gebruiken.

Voor macrowerk waarin alle details van cruciaal belang zijn ben ik vermoedelijk blijer met de mogelijkheid tot 50 ISO dan de hogere iso instellingen. De camera lijkt op 50 ISO toch net even wat frissere, helderder beelden te schieten dan op de hogere iso's.

Kinderziektes?


Tijdens mijn review liep ik wel tegen een dingetje aan die hopelijk onder het kopje kinderziektes geschaard kunnen worden. Ik ben vaak fors aan het overbelichten tijdens het fotograferen en werk voor macrofotografie altijd met live-view.

Ik vind het dus erg prettig een gevoel te krijgen bij de belichting en het eindresultaat.

Waar ik bij mijn 70D gewend ben dat live-view erg accuraat laat zien hoe het eindresultaat er uit komt te zien krijg ik bij 3 stops overbelichten in live-view forse uitgebeten witte partijen, terwijl het daadwerkelijke eindresultaat bijna een stop donkerder leek en dus geen uitgebeten wit had.

Nu weet ik dat voor het uitbijten je het beste naar het histogram kan kijken, maar ik wil niet alleen kunnen zien of iets uitbijt, maar ook een gevoel krijgen bij het effect van het overbelichten op het eindresultaat omdat je de ene keer gewoon een lichter effect wil (mooie pasteltinten) dan de andere keer.

Ik hoop dus dat ze dit nog dichter bij elkaar kunnen krijgen met een firmware update. Anders zal ik wat vaker moeten afdrukken en terug moeten kijken in plaats van het resultaat in liveview modus te beoordelen.

Conclusie


Ieder zal natuurlijk moeten kijken of en waarom deze body voor hem een interessante aanschaf is. In mijn situatie kom ik tot de volgende conclusie:

Pros
  • Allround body: bruikbaar voor landschappen, portretfoto's en macrowerk
  • Goede beeldkwaliteit en ruisprestaties
  • Flexibiliteit dankzij kantelbaar scherm


Cons
  • Spreiding van de AF punten


Voor mij is de 6D mark II een erg mooie allround body. Ik heb niet het gevoel dat ik er op beeldkwaliteit en ruisprestaties nou grote sprongen op vooruit ga ten opzichte van de 70D, maar de full-frame sensor is wel een dikke plus voor mijn groothoeklenzen.

Eigenlijk zijn alle specificaties gewoon goed en is de body vooral breed inzetbaar. De combinatie van full-frame, een goed autofocus systeem en boven alles het kantelbare scherm is een aangename combinatie.

De bonus features die meekomen zoals het selecteren van een basis beeld bij multiple exposure en het afdrukken van een set aan foto's na de timer zijn leuke bijkomstigheden.

Of deze combinatie van factoren opweegt tegen de kosten van de camera zal ieder voor zichzelf moeten afwegen.

Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

5 reacties

  1. Wijns Patric
    Wijns Patric schreef op zaterdag 30 september 2017 om 16:33  | reageer

    Knappe review. Maar ik zou liever een vergelijk willen zien met de 6D. Als ik naar de review in Photoplus kijk, toch een Canon tijdsschrift zie ik het volgende tov de 6D;
    - RAW to noise ratio:
    - De 6D op lage ISO beter presteert dan de 6D Mark II. Dit tot ongeveer ISO 600

    - Dynamic Range:
    - DE 6D over de gehele lijn beter presteert

    - AF Focus punten:
    - Knap die 45, maar ze liggen te centraal

    Mijn conclusie:
    - Canon heeft niet genoeg geluisterd naar de 6D gebruikers.

    Ik stel me dan ook de vraag dat de 6D Mark II succes zal hebben. Ik zie iet direct een prof als buck-up een 6D Mark II aanschaffen. En de huidige 6D gebruikers gaan die een update overwegen. Ik twijfel allesziens als 6D gebruiker. Spijtig dat de 5D Mark IV zoveel kost of ik had al beslist.

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 1 oktober 2017 om 09:29  | reageer

    Ik ben het er mee eens dat een vergelijking met de 6D of met de 5D MKIV ook erg interessant zou zijn.

    Bij mij was de vraag vooral hoe de upgrade van crop naar fullframe uit zou vallen. Bij mensen die de 6D al hebben komen andere vragen boven. Een vergelijking met de duurdere 5D MKIV zou ook interessant zijn, het hangt allemaal af van budget, huidige situatie en wat voor soort fotografie je beoefend.

    Bedankt voor je aanvulling, goede info!

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 oktober 2017 om 11:03  | reageer

    Héhé, eindelijk eens een review van iemand die geen commercieel belang heeft bij een camera-merk. Tijdschriften hebben vaak een commercieel belang bij een positieve review, want dat levert advertentieopdrachten op, dus inkomsten. Ik snap de logica van de tijdschriften wel die er achter zit, maar of de reviews daarmee eerlijk zijn, kan je vraagtekens bij stellen. Oké laboratoriumtesten kun je wel vertrouwen omdat die met objectieve normen/apparatuur werken. De invloed van een menselijke tester kan dus ingegeven zijn door een commercieel belang. In bovenstaande review lijkt me dat niet het geval. De review is geschreven vanuit de gedachte van de fotograaf hoe hij de camera in de praktijk wil gebruiken en of het daarbij aan zijn verwachtingen voldoet. Daarom kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben met een review als bovenstaande. Samen met een laboratorium test geeft deze review een open blik op de presentaties van de camera.

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 3 oktober 2017 om 11:10  | reageer

    Dank voor je positieve reactie Donald! Fijn om te horen dat mijn aanpak gewaardeerd word!

  5. Tom Kok
    Tom Kok schreef op dinsdag 3 oktober 2017 om 17:29  | reageer

    Johannes Klapwijk, ik heb de 6D2 een paar weken en kom tot dezelfde conclusie wat betreft soms uitgebeten luchten enz. vooral bij tegenlicht oid, wat ruis betreft, bij lage ISO geen probleem, bij hoge ISO wel zichtbaar inclusief iets verlies van details! Grote plus is draaischerm en formaat/gewicht! Wilde misschien een 5D-4 kopen het vaste scherm hield me tegen..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord