100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon Speedlite 600EX-RT flitser

woensdag 28 december 2016, 23:38 door | 18.924x gelezen | 2 reacties

Jarenlang was Nikon de voorloper als het ging om flitsfotografie. Het Nikon CLS systeem werkt gewoon erg goed. Vorig jaar introduceerde Canon echter haar nieuwe vlaggenschip, de Canon Speedlite 600EX-RT, waarmee ze de achterstand behoorlijk weten in te lopen.

Canon Speedlite 600EX-RT

De opvallendste vernieuwing is namelijk de mogelijkheid om de flitsers vanaf afstand radiografisch aan te sturen en te ontsteken. Dit maakt de nieuwe Canon de perfecte flitser voor Strobist fotografie! Helaas komt dit wel met een stevig prijskaartje..

Vergeleken met de Canon 580EX II


Het oude vlaggenschip van Canon was de 580EX II. De nieuwe 600EX-RT is qua uiterlijk een stukje groter. Ook is de bediening verandert; deze is nu een stuk gebruikersvriendelijker geworden zodat je niet meer de handleiding mee hoeft te slepen als je wat exotische functies wilt instellen onderweg.

Hoewel het richtgetal met 60 hoger is dan de 580 blijkt de flitserkracht in de praktijk gelijk. Canon meet het richtgetal met een maximaal ingezoomde flitskop en de 600EX-RT kan inzoomen tot 200mm terwijl de Canon 580EX tot maximaal 105mm ging. Overigens blijft het natuurlijk gewoon een erg krachtige flitser die in de meeste situaties meer dan voldoende licht kan produceren.

Kleurgels


De Canon 600EX-RT heeft de mogelijkheid om een kleurgel in een bijgeleverde adapter op de flitskop te plaatsen. Hiermee kun je de kleur van het licht aanpassen op het omgevingslicht. De Canon 600EX-RT heeft daarbij een sensor in de kop ingebouwd zitten die de Canon kleurgel herkend die je gebruikt en hier automatisch de witbalans op aanpast.

Alleen de kleurgels van Canon zelf worden herkend door de flitser en momenteel levert Canon alleen maar twee CTO kleurgels bij. Waarschijnlijk zal het bedrijf in de toekomst nog meer kleuren uitbrengen.

Het is mooi dat Canon aan het toevoegen van kleurfilters gedacht heeft, maar de uitwerking is matig. Zo bestaat het systeem uit teveel losse delen (het kapje en de kleurfilters) die je niet eenvoudig kunt meenemen tijdens een shoot. Het kapje heeft namelijk een onhandige vorm en ik verwacht dat het snel kapot gaat als je het niet voorzichtig genoeg vervoerd.

Canon 600ex-rt met kleurgel

Vooralsnog blijf ik dus gewoon mijn systeem van klittenband gebruiken voor mijn kleurgels. Dat werkt eenvoudiger dan het systeem dat Canon bedacht heeft. Dat je dan geen gebruik kunt maken van de automatische herkenning.. tja, dat systeem lijkt toch al niet veel toe te voegen.

High speed sync


Elke camera heeft een maximaal synchronisatietijd. Dit is de tijd waarbij de sluiter van je camera het toelaat om in één keer de hele sensor te belichten. Doorgaans ligt deze rond de 1/200 a 1/250ste seconde.

Als je een sluitertijd hebt die sneller is zal er bij het gebruik van een flitser alleen nog maar een deel van de sensor belicht kunnen worden. Als oplossing hiervoor is de high-speed sync stand bedacht. In deze stand kun je wel fotograferen met snellere sluitertijden.

De flitser gaat dan echter niet één keer af, maar meerdere keren. Zo wordt de sensor toch in zijn geheel goed belicht terwijl dit in feite in meerdere keer gebeurd. De pulsen licht komen zo snel achter elkaar dat je hier zelf niks van zult zien; je ziet gewoon één flits. In het filmpje hieronder zie je hoe de sluiter van een camera werkt en wordt duidelijk waarom high-speed sync nodig is bij hogere sluitertijden.


Wanneer je de flitser niet in high-speed sync mode hebt staan en je een sluitertijd gebruikt die te hoog is dan corrigeert de flitser automatisch de instellingen op de camera zodat je foto niet fout gaat. Zo kun je bijna geen foto meer laten mislukken.

Zet je de high-speed sync aan (dat kan ook op afstand via de trigger) dan kun je wel gewoon elke sluitertijd gebruiken die je maar wilt. De eenvoud waarmee Canon dit nu radiografisch mogelijk maakt is heerlijk.

Compatibiliteit


De Canon Speedlite 600EX-RT werkt het beste samen met de Canon 5D mark III, Canon 1D X en andere camera's die na de introductie van de 600EX-RT zijn uitgebracht. Ook de high-speed sync mode kan mogelijk niet goed werken op oudere camera's. De flitser beschikt tevens over een nieuwe GR-modus voor het aansturen van de flitsers. Deze methode werkt alleen op de nieuwste camera's.

Je kunt ook nog steeds het oude optische systeem gebruiken voor het draadloos aansturen van andere Canon flitsers in plaats van het RT-systeem.Wel is het een keuze; of je gebruikt het RT-systeem, of je gebruikt het optische systeem. Het is niet mogelijk beide gelijktijdig te gebruiken.

Canon ST-E3-RT trigger


Om een Canon Speedlite 600EX-RT op afstand aan te sturen kun je de Canon ST-E3-RT trigger gebruiken. Een groot voordeel ten opzichte van het gebruik van een extra flitser is dat deze trigger veel compacter en lichter is dan een complete flitser.

De bediening van de trigger is vergelijkbaar met die van de flitser zelf en dus ook prettig in het gebruik. Vanaf de trigger kun je ook op afstand je flitser(s) instellen. Erg makkelijk dus als je een flitser bijvoorbeeld wat harder of zachter wilt zetten.

Canon Speedlite ST-E3-RT trigger

Wat ik overigens erg jammer vind is dat de ST-E3-RT trigger niet beschikt over de autofocus assistentielamp die wel in de flitsers te vinden is. In donkere situaties is die namelijk erg handig om je te helpen met de scherpstelling. Nu zul je in deze situaties dus zelf voor extra licht moeten zorgen in een donkere omgeving.

Het is helaas ook niet zo dat de autofocus assistentielamp van de flitser gebruikt wordt wanneer je deze draadloos gebruikt. De enige manier om toch de assistentielamp te kunnen gebruiken is door een Canon 600EX-RT te gebruiken als draadloze ontsteker (dit is ook mogelijk als je meerdere van deze flitsers hebt) op je camera.

Als je een flitser gebruikt als draadloze ontsteker voor je andere flitsers kun je uiteraard de flits van de flitser op je camera wel uitschakelen.

Prijs


Helaas is de Canon 600EX-RT geen goedkope flitser. De prijs bedraagt maar liefst 539 euro. Wil je werken met de radiografische mogelijkheden dan heb je ook de Canon ST-E3-RT trigger nodig die voor 299 euro verkocht wordt. Geen kleine uitgave dus en wil je echt de voordelen van het RT systeem gebruiken dan zul je ook meerdere Canon 600EX-RT flitsers moeten kopen.

Overigens wordt er later dit jaar nog een nieuwe flitser van Canon verwacht die goedkoper zal zijn (en minder krachtig) en die ook het RT systeem ondersteund. Dit zou een interessante flitser zijn om het RT systeem met meerdere flitsers te gebruiken. Voorlopig zijn dit echter alleen nog maar geruchten.

Conclusie


De Canon 600EX-RT heeft aardig wat mooie verbeteringen op de al prima werkende Canon 580EX II. Zelf ben ik erg enthousiast over het RT-systeem en ik ben volledig overgeschakeld voor mijn Strobist fotografie.

Naast de toevoeging van het RT-systeem is ook de vernieuwde gebruikersinterface een verademing. Complexere functies zijn nu veel eenvoudiger terug te vinden en ook snelle handmatige instellingen zijn nu gemakkelijker geworden.

Helaas komt deze mooie techniek wel met een pittige prijs. Er zijn zeker goedkopere alternatieven te vinden die qua flitslicht hetzelfde kunnen presteren. Canon heeft echter met de nieuwe 600EX-RT en flinke stap voorwaarts gedaan en een erg prettige flitser neergezet. Wat mij betreft zeker de aankoop waard!

Meer informatie


- Canon 600EX-RT review door Nando (Nederlands)
- Canon 600EX-RT review door Neil van Niekerk
- Canon 600EX-RT review door Canon Rumors
- Canon 600EX-RT review door Tony Hoffer

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 december 2016.
De eerste publicatiedatum is woensdag 31 juli 2013, 23:32.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Flitserke
    Profiel Flitserke schreef op woensdag 7 augustus 2013 om 10:09  | reageer

    Zelf gebruik ik het systeem al enkele maanden en heb toch enkele bedenkingen. Het menu is niet consistent; Menu 3 en 4 zijn bijna gelijk voor alle modi, goed zo, menu 1 en 2 zijn elke keer anders. Zo staat HSS bij ETTL in menu 4, bij manueel en multi menu 2.

    Waarom FEB en de custom functie (zelden gebruikte functies) zo nodig in menu 1 moeten is me een raadsel. Er is zo veel plaats via de de menu's en toch is er nog een knop met dubbele functie!

    Er is ook geen mogelijkheid om te updaten; geen usb aansluiting nog op de ST-E3 nog op de 600EX. De positie van het scherm van de ST-E3 maakt aanpassen van de instellingen, als de camera op statief staat, niet gemakkelijk. Verticaal was veel beter.

    Het scherm van de camera dan maar, maar dat onthoud maar 1 level terwijl de flitsinstellingen 2 levels diep staan, dus elke keer weer dezelfde weg doorlopen bij het opstellen en corrigeren.

    Zo zijn er nog wel enkele zaken die maken dat het Canon systeem met voorsprong het beste flitssysteem is maar dat er is nog veel verbetering mogelijk is.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 augustus 2013 om 10:19  | reageer

    Er is inderdaad altijd nog ruimte voor verdere verbetering.
    Een ander voorbeeld is wat mij betreft de custom settings. Daar wordt nu gewerkt met icoontjes die best duidelijk zijn, maar er is ook nog wel plek voor een korte tekstuele uitleg volgens mij.

    Maar toch is de 600EX-RT een flinke stap vooruit!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord