Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: LumoPro LP180 flitser

vrijdag 9 augustus 2013, 23:59 door | 9.497x gelezen | 1 reactie

Sinds kort heeft LumoPro een nieuwe flitser op de markt; de LP180. Deze opvolger van de populaire LumoPro LP160 heeft flink wat verbeteringen meegekregen. Nu was LumoPro altijd al erg populair onder Strobist fotografen, maar met deze nieuwe flitser zullen ze waarschijnlijk nog meer aanhangers krijgen.

Lumopro lp180 back

Verpakking en inhoud


LumoPro heeft net dat kleine beetje extra tijd en moeite aan de verpakking besteed. Dat kan ik altijd wel waarderen. Nu is het in feite gewoon een zwarte kartonnen doos, maar in de opdruk zitten een paar grapjes die het product al op de doos wat extra's meegeven.

De inhoud is ook netjes verzorgt. In de doos vind je een stevige stoffen hoes (vergelijkbaar met die van de Canon flitsers) met daarin de flitser en een voetje waarop je de flitser kunt plaatsen. Aan de onderkant van het voetje zit ook een statiefaansluiting zodat je de flitser met het voetje eenvoudig op een statief kunt plaatsen.

Zo'n schroefdraad vind je overigens ook aan de zijkant van de flitser in het draaipunt. Slim, want dit geeft je direct een extra manier om de flitser te bevestigen op een statiefaansluiting. Zo kun je de flitskop dichter bij de as van een paraplu monteren.

In de doos vind je naast een compacte handleiding tenslotte ook nog twee setjes met kleurfilters. Eén setje voor kleurcorrectie en één setjes voor kleureffecten. Met de LumoPro LP180 haal je dus direct een behoorlijk complete flitser in huis. Overigens kun je de filters amper fatsoenlijk uit hun plastic bewaarhoesje halen. Ik raad dan ook aan om deze te vervangen door een wat groter zakje.

Lumopro lp180 colorgel

Op de flitskop zit ruimte om de bijgeleverde kleurfilters te bevestigen. Hierbij komt de kleurgel bol over de flitser te staan waardoor deze minder snel zal smelten door de warmte van de flitskop. Ook best aardig over nagedacht dus.

LumoPro LP180


De LumoPro LP180 flitser zelf is eenvoudig van opzet, maar voelt en oogt erg solide gebouwd. Hij is iets groter dan de Canon Speedlite 600EX-RT, die zelf ook al niet klein is. De flitskop is 180 graden te draaien (zowel linksom als rechtsom) en kan niet alleen omhoog, maar ook een heel klein beetje omlaag gericht worden; handig!

Bovenop de flitskop zelf vind je een diffusor en een klein reflectorschermpje zoals je dat op heel veel andere flitser ook vind. Kleine uitsnedes in de kop zorgen ervoor dat je hier een kleurfilter in kunt steken; de reflector is dan wel niet langer bruikbaar.

Een rood lampje dat aangeeft dat de flitser gereed is voor zijn taak vind je zowel aan de voor als achterzijde van de flitser, weer zo'n detail dat in de praktijk gewoon erg lekker kan werken. Ook als de flitser op een statief na je toe gericht staat kun je dus gewoon zien dat hij gereed staat. Overigens kun je de flitser ook een geluidssignaal laten geven zodra deze gereed is. Aan de voorzijde zit tevens een groen lampje dat aangeeft dat de flitser in slave-mode staat.

Lumopro lp180 front

De bediening is lekker eenvoudig; druk op de plus of min knop om de sterkte van de flitser aan te passen. Je kunt tot 1/128ste van zijn vermogen gaan in stappen van 1/3 stops. Druk je op de pijltjestoets naar links of naar rechts dan kun je de zoomstand van de flitser direct wijzigen. Deze loopt van 24mm tot 105mm.

De twee belangrijkste instellingen die je op een handmatig ingestelde flitser zult gebruiken zijn dus direct bereikbaar. Zodra je de bediening aanraakt licht het groenkleurige display aan de achterzijde op zodat je goed kunt zien welke instelling je wijzigt.

Verder zit er achter op de flitser alleen nog maar een test-knop, de aan/uit schakelaar en een slave knop. Met die laatste knop stel je de verschillende slave-modi in die de flitser heeft. Deze knop moet je overigens net wat langer induwen om de instelling te wijzigen; ook weer handig, want zo zul je deze instelling niet snel per ongeluk aanpassen.

De drie overige instellingen kun je aanroepen door de set-knop een paar seconden ingedrukt te houden. Je kunt dan aangeven op de flitser zichzelf wel of niet moet uitschakelen, of hij wel of niet moet piepen als ie gereed staat en of je wel of niet de achtergrondverlichting van de display wilt gebruiken.

Vier ontstekingsmethoden


Je kunt de flitser ontsteken op vier verschillende methoden; door hem op een flitsschoentje te zetten (ofwel direct op de camera, ofwel op een radiotrigger zoals de Cactus V5), je kunt er een PC kabel op aansluiten (de ouderwetse en onhandige manier), je kunt er een 3,5mm kabeltje op aansluiten (er wordt zo'n kabeltje meegeleverd) of je kunt hem automatisch laten flitsen op het moment dat er een andere flitser afgaat.

Lumopro lp180 aansluitingen

Deze optische methoden heeft verschillende standen zodat je ook als je flitser een voorflits gebruikt (standaard bij merkgebonden eTLL of iTTL flitsers) de flitser op het juiste moment af gaat. Je kunt zelf aangeven na hoeveel voorflitsen (1 tot 10) hij af moet gaan.

Oververhitting


De LumoPro LP180 heeft een beveiliging tegen oververhitting. Als je veel vlak achter elkaar flitst kan de flitser (net als andere flitsers) namelijk flink warm worden. Gelukkig schakelt de flitser zichzelf bij oververhitting niet uit, maar hij gaat alleen wat langzamer werken. Zo kan ie net wat beter afkoelen tussen de flitsen door.

De promo-video van LumoPro:


Vergeleken met de Canon 600EX-RT


Het is waarschijnlijk niet heel eerlijk om deze flitser te vergelijken met een model dat bijna drie keer zo duur is. De LumoPro LP180 weet de vergelijking echter goed te doorstaan. Het gaat er vooral om of je voldoende hebt aan een handmatige flitser die geen beschikking heeft over high-speed sync. In 90 procent van de gevallen zal dit bij de gemiddelde Strobist fotograaf zo zijn.

Naast het ontbreken van de high-speed sync mogelijkheid kun je met de LumoPro LP180 natuurlijk ook geen gebruik maken van Canon's erg mooie RT-systeem waarmee je de flitser op afstand in kunt stellen én draadloos kunt gebruiken voor eTTL (radiografisch). Je zult dus vaker op en neer naar de flitser moeten lopen om een instelling aan te passen.

Lumopro lp180 vs canon 600ex rt

Conclusie


De LumoPro LP180 is een prachtige en erg complete flitser voor een goede prijs. Met twee jaar garantie laat het bedrijf zelf ook zien dat ze in hun technologie vertrouwen. Mits je voldoende hebt aan handmatige werking en geen behoefte hebt aan eTTL of iTTL dan is deze flitser een prima keuze.

Doordat de flitser ook overweg kan met voorflitsen van een eigen merk flitser is hij erg geschikt om als tweede of derde flitser te gebruiken. Voor de prijs van één merkflitser met dezelfde flitskracht kun je immers twee of drie LumoPro's kopen. Dat geeft je dus aardig wat extra flitskracht voor eenzelfde prijs.

Met dank aan CameraTools voor het beschikbaar stellen van deze LumoPro LP180 flitser. Heb je zelf interesse in deze flitser dan kun je hem voor net geen 200 euro aanschaffen.

Meer informatie


- Lumopro LP180 review door Strobist
- LumoPro LP180 review door Lighting Rumours
- LumoPro LP180 review door Photo Tips Online

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Iwan
    Iwan schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 11:01  | reageer

    Elja, een duidelijke recensie.Lijkt zeer zeker een goede flitser en dus het proberen waard.
    Wat betreft de garantieperiode kan ik echter met jouw conclusie minder eens zijn. Naar mijn mening is een garantieperiode van 2 jaar een wettelijke verplichting binnen de EU. Of vergis ik mij daarin?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord