Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Freddy Stapersma

Review: Menik CD-200 studioflitsers

dinsdag 6 december 2011, 22:12 door | 17.456x gelezen | 4 reacties

Een tijdje liep ik rond om naast mijn HDR en panoramafotografie nog een discipline te proberen. Macro, street, studio, alles is eigenlijk wel leuk als ik mijn camera in mijn handen mag nemen. Nu had een vriendin een leuke flitsset gekocht terwijl ze daar (net als ik) eigenlijk nog geen kaas van had gegeten. We hebben toen besloten om samen een Workshop te doen bij Belicht fotografie.

Bianca Brouwer
Bianca Brouwer (DutchAngel)

Tijdens die leuke workshop werd door Arend uitgelegd hoe flits koppen werken; de lichtmeter, F-stoppen, licht opzet en dergelijke. Door middel van een paspop werd uitgelegd hoe je met licht kon omgaan. Het leuke daarin was om te zien hoeveel je kan doen met maar één lamp van 200 watt. Na de heerlijke Lunch kwam model Bianca Brouwer (DutchAngel) om een middag praktijk te doen.

Met maar vijf cursisten per workshop is het schieten geblazen waarbij Bianca je ook hielp met uitleg hoe met een model om te gaan. Na de sessie werden de foto's door Arend beoordeeld en ging de volgende aan de slag met fotograferen.

Foto's met een witte achtergrond door middel van een flitser met grote octa en kleine octa. Maar ook foto's met 2 flitsers met octa en striplicht box en met een wind machine kwamen aan bod. Na dezeworkshop was ik om. Dit wil ik ook!

Er werd daar gewerkt met Elinchrom XR koppen met afstandbediening. Die afstandbediening is echt heel handig. Zeker als je kop op twee meter zestig hoog staat. Maar die prijs.. Hoe verantwoord ik dat tegenover mijn partner. Er zijn vele merken van heel duur tot spotgoedkoop en ik had al begrepen dat er erg veel verschil in kwaliteit zat tussen de verschillende merken. Dat werd dus testen lezen, info zoeken en navragen bij bevriende fotografen.

De zoektocht begon


Na lang zoeken en vele testen lezen vond ik een set van Menik. Dit was een merk waar ik nog nooit van gehoord had en eigenlijk daardoor niet een serieus nam als optie. En toch werd mijn aandacht getrokken door de mogelijkheid van een afstandbediening, wat ik nog bij geen enkele 'betaalbare' optie had gezien.

Gelukkig heb ik een aardige vrienden kring opgebouwd in het buitenland en bij navraag bleek dat meerdere mensen dit merk wel konden en zeer te spreken waren over de prijs/kwaliteit verhouding. Na nog een test gelezen te hebben en de mogelijkheden van deze set was ik om. Dit werd hem. Zeker dus omdat er ook een afstandbediening bij gebruikt kon worden..

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een 200 Watt set met twee flitskoppen en een accessoires pakket met octa's, snoot, metalen reflector, grid en daarbij nog extra een grote softbox, een paraplu, een grote reflector (wit/zilver) en de afstandbediening aangeschaft. Ik kreeg van Folux bij deze grote bestelling gratis een draadloze triggerset.

De reden dat ik voor 200 Watt koos is misschien discutabel. 200 Watt is meer dan voldoende voor portretfoto's en productfotografie. Later als ik zeker weet dat ik meer wil koop ik er nog één, misschien wel twee, zwaardere bij.

Menik CD-200 flitser

Menik CD-200 Flitser


De verpakking van de CD-200 had wel wat beter gemogen, de koppen zaten niet in een eigen doos maar verpakt met de rest van de spullen in een stuk plastic zonder noppen of andere bescherming. Daarover heen lagen de octa's in hun zak en de plu en softbox. Maar goed alles was prima aangekomen dus dat mag geen naam hebben.

Flitsvermogen200 Watt seconde
Instelbaar flitsvermogenVariabel, 1/32-1/1
Oplaadtijd1-2 seconde
Vermogen instellamp150 Watt
RichtgetalGN42
MotorkoelingJa
OververhittingbeschermingJa
Kleurtemperatuur5300-5600 Kelvin
Flitsduur1/800s - 1/1500s
Flits mogelijkhedentestknop, flitskabel, slave, ontvanger en remote control
Fotocelontvangst tot 20 meter
Aansluiting accessoiresS-Bajonet (gelijk aan o.a. Bowens)

Flitser test


Ik ben geen professioneel tester dus heb samen met Elja bedacht hoe we dit moesten gaan doen.
Om ze te testen heb ik een opstelling gemaakt waarbij ik mijn lichtmeter, grijskaart en een set kleuren potloden kon fotograferen. Dit om te kijken of de kleur temperatuur erg verschillen bij weinig of juist veel kracht.

Door de lichtmeter kon ik perfect nagaan of de consistentie van de flitskracht het zelfde bleef. De flitskop kan 1/32-1/1 aan dus je hebt aardig wat speelruimte. Door afwissend naar f/16, f/8 en f/4 en zelfs f/2.8 te gaan kon ik ook zien of het afladen van de flits goed ging (de flitser laad automatisch af).

Het fotograferen is gedaan door gebruikt te maken van DSLR Remote Pro en één lamp met alleen een reflector op één meter afstand van de objecten. Mijn camera stond uiteraard op raw en handmatig ingesteld en autofocus was uitgeschakeld. De witbalans was op 5600 Kelvin vast gezet.

Ik ben begonnen met de flitskop op zijn plek te zetten en op 1/250s met f/8 proberen te komen door de flitskracht op te schroeven. Nadat ik dat gedaan had ben ik begonnen om te testen en afwisselend f/16, f/4, f/2,8, f/8, f/4, f/16, f/2,8 en nog een aantal opties gebruikt om te flitsen.

Kleurvastheid


De kleur vastheid viel mij erg mee. zoals je kan zien is het bij f/16 het neutraal grijs anders maar de kleur stiften waren perfect van kleur (snij naad tussen f/2,8 en f/16 zit in het midden)
De foto hieronder zijn de kleuren niet aangepast in camera raw wel een beetje met de belichting gespeeld in camera raw omdat er iets verschil zat.

Kleur

Consistentie lichtsterkte


Hier kan ik eigenlijk kort over zijn. Perfect. Na het automatisch afladen zat er nog wel een klein verschil in. Na zelf nog een keer te flitsen was het goed. Elke keer als ik de kop bijvoorbeeld twee stops omlaag gooide en de flits liet afladen en met de lichtmeter de flits ging meten was het getal het zelfde Ook als je achter elkaar blijft flitsen bleef het goed.

Oplaadtijd


Het opladen is niet te meten met een stopwatch. Eén a twee seconden is de tijd die het kost om op te laden. In de praktijk kan ik snel genoeg doorschieten en heb één of twee misfires gehad omdat ik te snel afdrukte. Op 200 foto's viel dat dus wel mee.

Aansluiting accessoires


Een van de redenen om een flitskop niet te kopen is een eigen systeem om de accessoires aan vast te maken. Gelukkig heeft deze flitskop een S-Bajonet welke gelijk is aan onder andere Bowens. Hiervoor zijn voldoende prima accessoires te krijgen.

Lampen


Niks is zo onhandig als je flitslamp kapot gaat. Bij deze kop is de flitslamp makkelijk te vervangen zonder solderen. De instellamp bij mijn versie is 150 Watt sterk en onafhankelijk of afhankelijk regelbaar. Deze is ook in te stellen met de afstand bediening.

Flits ontsteken


Bovenop de koppen zit een slave ontvanger. Deze lichtcel zorgt ervoor dat de kop mee flitst met andere flitsers die afgaan. Ook dit werkte naar behoren.

Een gegeven paard mag je nooit in de bek kijken maar voor deze review doe ik dat toch. Tijdens mijn eerste testen van de Menik-T-1-flitsontspanner kwam ik er achter dat hij werkte op 1/125 seconde en niet op 1/250ste.

En dan nog. Zelfs op 1/125ste had ik af en toe toch last van een verkeerde synchronisatie. Leuk als je af en toe wil spelen en het niet erg vind om af en te een misfire te hebben. Ik heb
dus maar mij Phottix Strato II uit mijn tas gehaald en dat werkte prima tot 1/200ste. Bij 1/250ste kwam er toch een donkere rand in beeld.

Sync

De afstandbediening


Dit is een extra accessoires die ik toch niet wil vergeten. In vergelijking met een Elinchrom afstandbediening is dit een koelkast van een apparaat. Dit komt uiteraard door het grote display en de afzonderlijke knoppen voor de maximaal acht flitskoppen. Het grote nadeel aan deze afstand bediening is juist dat bjina alle knopen achter een klepje zitten. Alleen de aan-uit knop en de plus en min verstelling van de flitser en instellamp zitten op de buitenkant.

Omdat het mogelijk is om elke flitser apart te regelen en een test flits te maken zal het klepje er in de praktijk bijna nooit op zitten. Ondanks dat werkt het prima. Ik vind het een verademing om een afstandbediening te hebben om de flitskoppen af te regelen. Nu kan ik gewoon in de ruimte blijven staan en mijn flitsers afstellen en meteen meten. Met tien stappen naar beneden ga je één stop omlaag.

Afstandsbediening voor je flitser

Softboxes


De softboxen zitten in een tas gemaakt van de zelfde stof als de softbox zelf. Een Bowens S ring om hem aan te sluiten op de lamp en metalen pennen om de softbox in elkaar te zetten. Bij beiden softboxen zit een dubbele diffuser. Uiteraard de voorste die met klitte band word vast gemaakt en een binnenste die met haakjes kan worden vast gezet. In elkaar gezet is het een zeer stevig geheel de Bowens ring zorgt ook voor dat je de softbox kan rond draaien.

Het in elkaar zetten is wel een klusje dat je niet elke dag wil doen. Men heeft naar mijn idee voor deze octa te dikke stangen gebruikt waardoor er veel kracht nodig is om hem in elkaar te zetten. Ik heb zelfs mijn voet in de ring gezet om de boel aan te spannen. Mijn idee is dan ook dat je dit niet te veel moet doe omdat dan onherroepelijk de naden gaan scheuren.

Conclusie


De flitskoppen zijn hun geld zeker waard. Het kunnen gebruiken van een afstand bediening in deze prijsklasse is volgens mij nergens anders mogelijk? Ondanks een heel minimaal kleurverschil is het vijf stops flits vermogen echt bruikbaar. De koppen krijgen dan voor deze test zeker een voldoende! De softboxen voldoen prima maar de stangen van de 90 centimeter octa hadden wel iets dunner of flexibeler mogen zijn.

De gekregen flits remote kun je beter links laten liggen en voor een beter optie zoals de Phottix Strato II gaan. Menik heeft zelf ook een duurdere versie die wel tot 1/250 seconde moet gaan maar deze heb ik niet kunnen testen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

4 reacties

  1. Gert Schipper
    Gert Schipper schreef op donderdag 8 december 2011 om 12:01  | reageer

    Hoi Freddy,
    Kijk eens bij Conrad.
    Daar hebben ze allerlei diktes staaldraad.
    Ik ben zelf een octa aan het maken(losse speedring elinchrom van Menik)en verenstaal van 3 mm en de handigheid van mijn vrouw met de naai machine, wat zwart spinnakerdoek en zilverkleurig isolatiemateriaal voor onder laminaat.

  2. discocandy
    Profiel discocandy schreef op donderdag 8 december 2011 om 15:51  | reageer

    Dank je Gert.
    maar ik ben uiteraard uitgegaan van wat geleverd is. Zelf zou ik waaschijnlijk voor carbon gaan. Hier kom ik makkelijk aan als vliegeraar.
    beter is als Menik dit aanpas(of de distribiteur even contact opneemt met hen)

  3. Teddo
    Profiel Teddo schreef op dinsdag 13 december 2011 om 11:51  | reageer

    Je zegt dat je de prijs van Elinchrom thuis niet kunt verkopen? Als je naar deze set kijkt (http://fotoflits.com/d-lite-it-2-4-to-go-actieset/) dan krijg je onderandere twee lampen (1x 200ws én 1x 400ws), 2 paraplu's, een softbox, een transmitter (de lampen hebben ingebouwde receivers), tassen, etc en hij kost nog eens 56 euro minder ook. Mijn voorkeur zou zijn om die set te kopen, ook al krijg ik er dan de snoot en background reflector niet bij. Review is trouwens ok.

  4. discocandy
    Profiel discocandy schreef op dinsdag 13 december 2011 om 18:11  | reageer

    Als ik deze van te voren wist had ik misschien daar wel voor gegaan alleen had ik dan deze review nooit gemaakt.knipoog
    de prijs die jij opgeeft is trouwens ex btw. die bij folux was incl. btw.
    Blijft wel een hele goede aanbieding natuurlijk!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord