100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Nikon D700

maandag 25 augustus 2008, 23:57 door | 41.841x gelezen | 12 reacties

Van Nikon Nederland ontvingen we de Nikon D700 ter review. De camera kwam voorzien van een 14-24mm f/2.8 groothoek objectief. Een begrijpelijke keuze voor deze full-frame digitale spiegelreflex camera van Nikon. Dat de Nikon D700 een interessante camera is blijkt al uit de specificaties. Wij onderwierpen de camera aan de praktijktest.

Nikon D700


De Nikon D700 is Nikon's tweede full-frame (FX) camera en beschikt over dezelfde 12,1 megapixel CMOS sensor die ook in de duurder Nikon D3 te vinden is. De D700 is echter wel een flinke stap kleiner dan zijn grote broer en dat zal door veel gebruikers prettig gevonden worden. Doordat ook de prijs een stuk kleiner is, is dit feitelijk Nikon's eerste 'betaalbare' full-frame body. Al is er met een straatprijs van zo'n 2.350,- euro nog wel discussie mogelijk over wat betaalbaar is.

In tegenstelling tot full-frame camera's van Canon kan de Nikon ook nog gebruik maken van objectieven die gemaakt zijn voor crop-camera's (DX objectieven). Je kunt dan terugschakelen naar een lagere resolutie van 5,1 megapixel zodat het objectief normaal te gebruiken is. Het is echter ook mogelijk nog gewoon de volledige sensor te gebruiken. Om het cirkelvormig beeld dat zich dan op de sensor vormt is dan nog een zwarte rand te vinden -aan de rechter en linker zijde- waar de sensor niet belicht wordt.

In de hand
De Nikon D700 voelt robuust aan. De body is bijna gelijk aan de Nikon D300 en de camera heeft een vergelijkbare greep. De camera heeft een bij zijn stevigheid passend gewicht en zeker met een lichtsterk objectief erop kan de camera redelijk zwaar worden.

Zoals te verwachten is bij een full-frame camera is het beeld door de zoeker erg groot en helder. Een verademing voor mensen die overstappen van een DX formaat body. Helaas laat de zoeker niet het complete beeld zien dat opgenomen wordt door de sensor. Door de zoeker zie je 95 procent van het totaal beeld. Bij de Nikon D3 is circa 100% te zien. Dat dit kleiner is op de Nikon D700 schijnt te maken te hebben met het stofreductiesysteem.

Bediening
Voor gebruikers die reeds met Nikon camera's werken zal de bediening vertrouwd zijn. De bediening van de camera komt overeen met bijvoorbeeld de D300. Persoonlijk vind ik de bediening overigens een tikje omslachtig. Om bijvoorbeeld de ISO in te stellen moet je twee toetsen tegelijkertijd ingedrukt houden. Dit voorkomt wellicht dat je per ongeluk een instelling wijzigt, maar het maakt het dagelijks gebruik ook wat omslachtiger.

Canon kiest er bijvoorbeeld voor om de functie na het indrukken van de toets en aantal seconden actief te houden. Hierdoor kun je met één hand instellingen wijzigen. Persoonlijk vind ik dit een prettigere manier. In het dagelijks gebruik zul je er na gewennig echter geen last van ondervinden.

Snelheid
Uiteraard is de Nikon D700 bij het inschakelen direct gebruiksklaar. Volgens mij zijn er ook geen camera's meer die dit niet zijn.

De D700 kan maximaal 6 5 foto's per seconde vastleggen. Vreemd genoeg worden dit er 8 zodra je de batterygrip op de camera aan sluit. Ik moet toch eens aan Nikon vragen wat hier de reden van is, want mij is het een raadsel. Wellicht is het zo de bedoeling meer grips te verkopen..

De sluiter van de camera behoort overigens zo'n 150.000 opname mee te gaan. Meer dan genoeg voor veelvuldig gebruik dus. Het geluid van de sluiter is overigens erg aangenaam. Niet te luidruchtig en het klinkt allemaal erg solide.

Lichtgevoeligheid
Net als de Nikon D3 blinkt ook de Nikon D700 uit op het gebied van lichtgevoeligheid. De camera kan vanaf ISO 100 (low 1) tot ISO 25.600 (high 2) belichten. De normale range ligt tussen de 200 en 6400 ISO.

Nikon D700 ISO test


Bovenstaande foto's zijn genomen onder constant licht en met dezelfde camerainstellingen. Bij elke opname is alleen de ISO aangepast en de bijbehorende sluitertijd gekozen. Uiteraard werd er gebruik gemaakt van een statief. De foto's zijn genomen met een 50mm f/1.4 objectief.
De getoonde foto's zijn uitsnedes op 100% in het midden van het beeld.

Op 1600 ISO zijn de foto's nog aangenaam schoon van ruis. Bij 6400 ISO is het resultaat bruikbaar te noemen. Daarboven gaat het helaas vlot achteruit en bij 25.600 ISO is het eindresultaat amper meer bruikbaar.

Live-view
Live-view is op Nikon camera's redelijk ver weg gestopt. Je vind de optie op het draaiwiel voor de schietmodus. Daar waar je ook kunt kiezen voor continue-opname en de opnamevertraging.

Live-view inschakelen


Een leuke gadget is de virtuele horizon. Hierbij zie je op het display of de camera wel recht staat. Het is ook mogelijk de horizon in te schakelen tijdens live-view. Handig wanneer de camera op statief staat.

Menu structuur en opties
Nikon D700; myMenuIn het menu is ook een 'my menu' in te stellen. Hier kun je veel gebruikte functies in opnemen. Opvallend vond ik dat het formateren van de geheugenkaart niet opgenomen kan worden. Dat is nu net een functie die ik zelf graag terug zie in een eigen samengesteld menu. Edit: Nikon biedt hiervoor echter wel een speciale knop op de body.

Handig is dat je bij de D700 drie knoppen een eigen functie kunt geven. Altijd prettig wanneer je een bepaalde optie regelmatig gebruikt.

De Nikon D700 beschikt ook over een interval optie waarbij je kunt instellen dat de camera om de zoveel tijd een foto neemt. Dit soort opties laten wel zien hoe uitgebreid de verschillende instelmogelijkheden van deze camera zijn.

Nikon D700; achterkant en menu


Nikon 14-24mm f/2.8
Mijn verzoek aan Nikon om de camera te leveren met een objectief dat de body recht aan doet was niet tegen dovemansoren gericht. Ik ontving de D700 met de Nikkor 14-24mm f/2.8 AF-S G ED. Een prachtig ultra-groothoek objectief dat helemaal tot zijn recht komt op de Nikon D700.

Ook aan de randen van het beeld blijft dit objectief namelijk scherp beeld leveren. Iets dat bij veel ultra-groothoek objectieven een probleem wordt bij een full-frame camera.

Suzuki Intruder VS 1400 GLP
Mijn motor gefotografeerd met de Nikon D700


Vergeleken met de Nikon D300
De Nikon D700 is een fractie groter dan de Nikon D300. Dit verschil schijnt te maken te hebben met het grotere prisma (voor de zoeker) dat nodig is door de grotere sensor. Wat de binnenkant van de camera betreft is het verschil beduidend groter; de Nikon D700 is duidelijk een klasse hoger door de full-frame sensor.

Ik zou 'm ook best willen vergelijken met de Nikon D3, maar deze heb ik nog niet aan een review onderworpen. Qua body zijn de verschillen duidelijk; de D3 is een aanzienlijk stuk groter. Wat betreft de specificaties zijn de verschillen echter minimaal. Voor de meeste gebruikers zal de Nikon D700 daarom uitstekend voldoen.

Conclusie
De Nikon D700 is een indrukwekkende camera die weet te overtuigen. In mijn ogen is dit momenteel de interessantste camera die Nikon te bieden heeft. Een stevige body van een aangenaam formaat voorzien van een top-sensor. Een mooie stap omhoog voor gebruikers van een D200 of D300 en een praktische back-up voor gebruikers van de Nikon D3.

Nikon weet met de D700 een prachtige camera neer te zetten.

Nikon D700


Meer informatie
- Nikon D700 review door Stille Photographie
- Nikon D700 review door Luminous Landscape
- Nikon D700 review door dSLR (Nederlands)
- Nikon D700 review door Jim Reed
- Nikon D700 review door Digital Rev
- Nikon D700 review door Camera Labs
- Nikon D700 review door Ken Rockwell
- Nikon D700 review door Trusted Reviews
- Nikon D700 review door Imaging Resource
- Nikon D700 review door Scott Kelby
- Nikon D700 review door B&H Photo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

  1. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 00:51  | reageer

    *zwijmel*. Ik probeer me mezelf -met een blik op mijn spaarrekening- voor te houden dat ik dat ding niet nodig heb. Maar jullie maken het me zo niet makkelijk...

  2. gast schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 03:45  | reageer

    Hoezoe je mist Formatteren in My Menu ??

    Er is net de fantastische on-body mogelijkheid bij Nikon om door het indrukken van 2 toetsen op de body je kaart te formatteren ... !(!)
    Het is dan ook een wel erg raar statement qua review dat je komt weer te geven Elja ... alsof je de body niet deftig kwam te beheersen.

    Het zoekerbeeld van de D3 komt overigens effectief de volle 100% weer te geven en niet de binnen deze test genoemde 99% (hoe kom je hier nou bij ??).
    De D300 geeft -ondanks de productspecificatie van 100%- daarentegen 99,7 % effectief.

    Ook qua het instellen van de ISO-waarde komt Nikon net uit te blinken qua gebruiksgemak. Het 'two-button' systeem zoals deze test hier laat uitschijnen roept eerder herinneringen op aan de dual-button + extra draaischijf van de pre- 1D MkIII-serie. Dat was een ander geval, immers qua handling heeft Nikon het juist net al zo lang zo mooi voor elkaar ...

    Dit alles neemt uiteraard niet weg dat je je eigen mening er op mag nahouden (!), maar dit proeft toch niet helemaal naar een voldoende (handling-)kennis om een camera deftig te beoordelen naar een groter publiek toe ...

  3. gast schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 03:56  | reageer

    Nog een vervolgje op mijn vorig schrijven ...

    Quote Photofacts : De D700 kan maximaal 6 foto's per seconde vastleggen

    Oh ? Neen, maximaal 5 FPS zonder grip. Die 6 FPS is namelijk voor de D300 ...

    Het 95% zoekerbeeld van de D700 is inderdaad toe te schrijven aan het stofreductiesysteem knipoog

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 07:02  | reageer

    @Gast; Bedankt voor je opmerkingen. Zoals bekend werk ik zelf met Canon, dus moet ik op een Nikon wat meer zoeken. Ik krijg camera's doorgaans maar een week tot mijn beschikking en heb ook gewoon een full-time baan die aandacht behoeft.

    Gelukkig kan ik ik de reacties altijd gecorrigeerd worden. vrolijk
    Ik heb wat aanpassingen gemaakt in het artikel. Overigens geeft Nikon zelf aan dat de dekking van de zoeker circa 100% is, dus die 99% is zo gek nog niet.

  5. Henri
    Profiel Henri schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 13:46  | reageer

    Afgelopen week heb ik in een fotozaak (ja,ja, ze zijn er nog) de D700 even mogen vasthouden. Ik moet zeggen, na ruim 2 jaar Canon 5D vind ik deze D700 qua bediening niet bepaald intuïtief! Ik vind het echt een gemier met al die knopjes....
    Het systeem van Canon met alle basis-belichtinginstellingen op de grote knop naast het prismahuis vind ik nog steeds het meest logische en het snelste.
    Wat ik overigens nergens lees: erg raar dat er een 9gevulde) accu in moet zitten om een helder zoekerbeeld te hebben. Anders kijk je in een donker gat! Na 35 jaar SLR-ervaring snap ik dat niet zo goed.
    Jammer dat ik in de testen weinig terugvind over hoe die zoeker dan wel werkt....

  6. jeroen Cox
    jeroen Cox schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 15:54  | reageer

    Ik had er van de week al mn bedenkingen bij maar vraag me nu af van de meerwaarde van die belachelijk hoge iso waardes, iemand die me kabn uitleggen of dit ook functioneel is

  7. JerryBig
    JerryBig schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 17:19  | reageer

    Wat een gemekker over bediening. Waar Canons zelden uitblinken in bediening of ergonomie is de D700 nu ineens niet intuïtief. Terwijl een Nikon freak als Ken Rockwell de Canon 5D prefereert voor bepaalde shoots vanwege zijn scherpte, klaagt hij steen en been over de waardeloze bediening.
    Dat je wat anders gewend bent, wil niet zeggen dat iets beter is. Wanneer ik in een Engelse auto ga zitten grijp ik intuïtief soms ook rechts naar de pook.

  8. Henri
    Profiel Henri schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 17:35  | reageer

    @JerryBig; Ergonomie
    Inderdaad héél persoonlijk, maar ik heb wel ruim 35 jaar met Nikon gewerkt voor ik ruim 2 jaar terug de 5D kocht..... Dus een nieuwe Nikon zou voor mij niet echt als "een Engelse auto" moeten voelen.

  9. JerryBig
    JerryBig schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 17:41  | reageer

    Ken Rockwell heeft daar blijkbaar geen last van, die is lyrisch over de D700, doe je misschien toch iets niet goed.

  10. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 19:43  | reageer

    @JerryBig; Volgens mij ben ik erg positief over de Nikon D700 en alleen wat kritisch over het vermeende gebruiksgemak van de Nikon camera's. Ik geef toch ook aan dat het een kwestie van gewenning zal zijn.

    @Jeroen Cox; Persoonlijk zie ik erg veel meerwaarde in hoge schone ISO's. Je kunt dan bijvoorbeeld bij een trouwerij in een kerk foto's maken zonder dat een flits noodzakelijk is. Met mijn huidige camera krijg ik op ISO 800 al last van ruis en is het bij 1600 eigenlijk te erg om fatsoenlijk te gebruiken.

    Hoe schoner de hoge ISO's worden, hoe meer je ISO kunt gebruiken als een derde variabele in je opname (naast sluitertijd en diafragma).

  11. jules
    jules schreef op dinsdag 26 augustus 2008 om 22:47  | reageer

    Maar het gaat boven al om de fotograaf die dit ding vast houd.

    Maar kwá techniek zit je wel gebakken met dit ding.

  12. MGB299
    Profiel MGB299 schreef op woensdag 2 maart 2011 om 18:46  | reageer

    De Nikon 14-24mm f/2.8 heb ik in bezit....heerlijke lens. De camera komt eraan.
    Mooie scherpe foto vd motorfiets......is alleen het verkeerde merk. Met een echte camera moet je ook echte motorfietsen fotograferen.........ha ha ha.
    Maar zoals gezegd.......super camera met een super, zij het niet, nog beter objectief.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord