Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Guus van der Linde

Review: Oloneo PhotoEngine voor HDR fotografie

maandag 23 mei 2011, 12:16 door | 10.365x gelezen | 15 reacties

Al enige tijd ben ik gefascineerd door HDR fotografie. De surrealistische look die ermee gemaakt kan worden spreekt me enorm tot de verbeelding. Geinspireerd door fantastische HDR foto's van bijvoorbeeld Trey Ratcliff of David Nightingale ben ik ook voorzichtig begonnen met HDR fotografie.

HDR software als Photoshop of Photomatix pro kwamen hier al snel bij om de hoek kijken; ik ben er dan ook redelijk vertrouwd mee. Nu werd onlangs mijn aandacht getrokken tot een nieuw HDR programma: PhotoEngine van Oloneo. Het verkeert momenteel nog in een beta-fase, maar het uitproberen waard! Hieronder mijn bevindingen losgelaten op deze foto:

Origineel

Werkwijze


De allereerste aangename verrassing is de snelheid van PhotoEngine. Het openen van het programma (en later ook het laden van de RAW's) gaat in vergelijking met Camera RAW, Photoshop en Photomatix Pro vele malen sneller. PhotoEngine opent vervolgens een overzichtelijke startpagina waarin thumbnails van mijn foto's staan. Nadat ik heb aangegeven welke vijf RAW's ik wil 'tonemappen', genereert PhotoEngine een HDR foto.

Startpagina

De HDR foto opent in een nieuw venster waarin nog allerlei aanpassingen gedaan kunnen worden op het gebied van contrast, belichting, kleuren et cetera. Interessant aan dit venster is de Timeline, waarin alle handelingen en wijzigingen worden bijgehouden. Als je deze later afgespeeld, kun je je fotobewerking mooi volgen. Toch moet ik zeggen dat PhotoEngine minder bewerkingsmogelijkheden heeft dan Photomatix Pro.

Bewerkingsweergave

Na wat gesleutel en geprobeer kon ik er niet meer van maken dan onderstaand eindresultaat. Oordeel zelf, maar ik blijf voorlopig Photomatix Pro gebruiken voor HDR fotografie.

Eindresultaat

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Guus van der Linde

Over de auteur

Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!

15 reacties

  1. Jacobus de Boer
    Jacobus de Boer schreef op maandag 23 mei 2011 om 12:59  | reageer

    Heb je de HDR Efex Pro van Nik Software al eens getest?

  2. discocandy
    Profiel discocandy schreef op maandag 23 mei 2011 om 20:27  | reageer

    Oloneo PhotoEngine is werkelijk waar een van de beste hdr programma's die er is (zelfs de Beta).
    HDR Efex kan daar zefs niet aan tippen.

    Mits je weet hoe het werkt uiteraard.
    Oloneo heeft een zeer goede hdr engine De functies zijn zeer uitgebreid.
    ik noem maar Relight, denoise doormiddel van image stacking,
    raw editing met CA conversie

    relight filmpje
    http://youtu.be/YnKms4wW8O8

    HDR tonemaping volgens zeer goede algoritmes waardoor halo's en banding tot een minimum wordt beperkt.
    Met een groep op hdrlabs testen wij deze software.
    Het testen wordt gedaan door pro's die werken in de filmwereld en HDR gebruiken
    voor 3d werk en aftereffects.



  3. guusvanderlinde
    Profiel guusvanderlinde schreef op maandag 23 mei 2011 om 20:57  | reageer

    @discocandy Heb je aandelen in Oloneo? Persoonlijk vind ik Photomatix Pro een veel betere engine hebben dan Oloneo PhotoEngine. Heb je ervaring met Photomatix Pro? Zo ja, wat is het nadeel ervan dan? Ik ben erg benieuwd naar je reactie.

  4. discocandy
    Profiel discocandy schreef op maandag 23 mei 2011 om 22:07  | reageer

    LOl nee geen aandelen oloneo. vrolijk

    Ik heb Gebruik ook photomatix pro hoor.. vooral de batch in photomatix pro is perfect voor mijn panorama werk. (finetunen doen we wel weer in photoshop.
    Fusion is alleen wel veel beter als de HDR tonemapping in photomatix.
    Wat jij beter vind is uiteraard een kwestie van smaak.
    dat geld uiteraard ook voor Efex pro.
    ik probeer het tonemappen zo realistisch mogelijk te houden en alleen de missende contrasten terug te krijgen. Dit werkt bij oloneo net even lekkerder als photomatix vind ik persoonlijk.
    Ik heb licenties van een aantal HDR softwares ook gratis.

    tufuse: (Gratis en zeer goede fusion algoritme)

    DynamicPhoto HDR: lijkt wel een beetje op oloneo maar vind zelf de engine minder werken (misschien beter leren om met de knoppen om te gaan ;0)

    FDR tools: Traag maar zeer goed!

    Photomatix pro 4.02 : bekend bij de meesten

    Picturenaut: Gratis! wordt gehost op hdrlabs.com

    Oloneo: heel veel mogelelijkheden die ik miste in jou artikel knipoog

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 23 mei 2011 om 22:47  | reageer

    @Freddy; Hoog tijd dat jij ook weer eens een blogje op Photofacts schrijft, zo te horen! knipoog

  6. discocandy
    Profiel discocandy schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 07:10  | reageer

    Zo lang is dat toch niet terug.. knipoogvorige maand ofzo?? zonder een reactie van de lezers.....

  7. guusvanderlinde
    Profiel guusvanderlinde schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 08:01  | reageer

    @discocandy Ik zou zeggen: schrijf een aanvulling op mijn artikel. Lijkt me zo te horen een welkome aanvulling. Ik laat me graag verassen!

  8. Sjaak
    Sjaak schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 10:49  | reageer

    Dynamic Photo-HDR is een erg fijn programma.. Het voordeel hiervan is dat je een full HDR bewerking kan maken op een enkelvoudige foto. Je hoeft dus geen 3 opnames te maken met verschillende belichting.

  9. discocandy
    Profiel discocandy schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 18:13  | reageer

    @ guusvanderlinde: Als ik op het ogenblik tijd had Graag zelfs vrolijk maar helaas maar 24 uur in een dag en ben vol aan het werk zo'n 60 uur in de week.

    @Sjaak: dat is geen hdr maar een tonemapping van een opname. Zo wie zo is elke jpg of tiff van een hdr geen hdr meer maar dat is een ander verhaal. een hdr is namelijk niet zichtbaar op de meeste monitoren preview van de 32bit hdr.)
    aangezien een monitor geen 32bit kan weergeven.(wat je ziet is een 8 bit
    Een goede raw file heeft wel een overwaarde, dit is ongeveer 1 stop naar boven en naar onder. Daarna gaan er problem ontstaan.
    Wat jij doet met een opname is in photoshop na te maken. met een paar simpele trukjes.

    Een Hdr heeft een bereik van 0 naar 255 (rgb waardes) met beeldinfo. waardoor je ook een veel gebalanceerde afbeelding kan krijgen na het tonemappen om de simpele reden dat je met 32 bit veel meer info hebt.
    Meestal heb ik zo'n 5 brackets nodig om een hele hdr te maken.

  10. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 19:02  | reageer

    Het zou wel aardig geweest zijn als je van dezelfde foto iets had gemaakt in Photomatix Pro om te zien wat je daar wel uit had gekregen wat je niet uit Oloneo kreeg.

  11. discocandy
    Profiel discocandy schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 20:02  | reageer

    of de foto's vrij gegeven zodat we allemaal kunnen proberen er iets van te maken knipoog

  12. guusvanderlinde
    Profiel guusvanderlinde schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 21:34  | reageer

    @Peter van Veen en @discocandy Dat is een goed idee. Ik vind het prima om die foto's vrij te geven; ik ben benieuwd wat jullie ervan kunnen maken. Hoe kunnen we dat regelen?

  13. discocandy
    Profiel discocandy schreef op dinsdag 24 mei 2011 om 21:40  | reageer

    Rar van maken
    uploaden op megaupload, filefront of ander upload boer en de link hier posten?

  14. Martin bekkers
    Martin bekkers schreef op woensdag 25 mei 2011 om 12:58  | reageer

    Ik heb meerdere programma's gebruikt, en uiteindelijk komt er gemiddeld het zelfde uit. Het gaat er uiteindelijk om het dynamisch bereik van de foto groter wordt. Dus in photoshop met kleurbereik selecties maken en maskeren en wat aan de levels trekken geeft voor mij een beter resultaat. Ook omdat ik het bepaal en niet het programma.

    Een beetje volgens de methode zoals je een DRI maakt bij nachtfotografie maar dan omgekeerd werken.


    Ieder zijn eigen ding.

    www.zieniskijken.nl

  15. gast schreef op woensdag 25 mei 2011 om 18:16  | reageer

    @ Martin Bekkers: Je hebt helemaal gelijk. ik heb ook een grotere trukendoos om een bepaald effect te krijgen. Hdr kan niet alles.
    zelfs met het beste schuifwerk moet je soms maskeren. en geeft ook niks.. het resultaat is wat telt.. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord