Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Review: Sun Sniper Strap

maandag 27 september 2010, 22:30 door | 19.520x gelezen | 20 reacties

Er zijn verschillenden manieren om je camera te dragen als je eenmaal begonnen bent met een shoot. We kennen allemaal de standaard draagriem die bij je camera geleverd wordt. Op zich is er helemaal niks mis met deze draagriem maar als je er een hele dag met een body, een goede lens en een externe flitser combinatie mee om je nek hebt gelopen dan ga je dat wel voelen.

Tevens is het op je buik dragen van een combinatie van body met een telelens vaak erg onhandig.
Dit hangt over het algemeen redelijk in de weg, zeker als je nog net wat kleine aanpassingen moet doen aan bijvoorbeeld je flitsopstelling.

Reden genoeg om eens een alternatief te gaan bekijken. Ik heb allereerst eens wat informatie proberen te vinden op internet met betrekking tot draagsystemen voor camera's. Nu zijn er eigenlijk twee producten die er grofweg uit springen: de Spiderholster en de Sun Sniper Strap.

De Spiderholster is een stevig systeem wat je om je middel draagt door gebruik te maken van een riem waaraan een vergrendelingsysteem zit. Persoonlijk vindt ik deze riem wat aan de grote kant en je beschikt niet vliegensvlug over je camera. Je moet namelijk altijd de vergrendeling eraf halen om je camera uit het ophangsysteem te pakken. Daar in tegen hangt je uitrusting wel erg goed gezekerd aan je riem, en dat is natuurlijk ook wat waard.

De Spyderholster is –voor zover ik heb kunnen vinden- niet direct in Nederland te koop.
Cameratools heeft het volgens mij in het verleden verkocht, maar ik kan het in het huidige assortiment niet meer vinden. Uiteraard is het wel in het buitenland te bestellen en dat kost je rond je de 80 euro zonder bezorgkosten.

De Sun Sniper Strap is een band die je kruislings draagt net als bijvoorbeeld een schoudertas. Je camera hangt dan op de hoogte van je middel en je hebt deze snel voor het grijpen.
Dit is te vergelijken met een cowboy en zijn pistolen, snel en gemakkelijk beschikbaar.

Er zijn twee verschillende types van de Sun Sniper Strap; één zonder en één met staaldraad in de draagriem verwerkt. De versie met staaldraad is onder andere gemaakt om diefstal tegen te gaan. De versie zonder staaldraad zou –in het ergste scenario– van achter doorgeknipt kunnen worden om vervolgens je spullen te stelen.

Nu heb je dat volgens mij wel in de gaten, maar wel goed dat er nagedacht is bij de ontwikkeling van het product en dat er een versie is gemaakt met een staaldraad erin. Deze is niet door te knippen waardoor stelen op bovenstaande manier niet gaat lukken. Ze vergoeden zelfs 400 euro indien je uitrusting op deze manier ontvreemd wordt. Niet dat je voor dat geld veel apparatuur terug kunt kopen overigens..

De Sun Sniper Strap met staaldraad is gemiddeld 10 euro duurder dan degene zonder staaldraad en vormt voor mij de favoriet. Zeker omdat je er een flinke duit aan apparatuur aan hangt geeft degene met staaldraad erin een veiliger gevoel.

Je bevestigt de Sun Sniper Strap door middel van een meegeleverd 'oog' wat je aan de onderkant in de camera schroeft. Deze komt in hetzelfde schroefgat als je statiefplaat, waardoor je dus wel moet kiezen: of statiefplaatje of de sniper bevestging. Wel beschikken de meeste statiefplaatjes ook al over een oog aan de bevestiging waardoor je deze kan gebruiken.

afbeelding


Uiteraard kun je hem bij een lens met een statiefgondel aan de gondel bevestigen. Lenzen met een statiefgondel zijn meestal telelenzen en deze zijn wat zwaarder waardoor bevestigen aan de statiefgondel alles net wat lekkerder in evenwicht houdt. Wel moet je dan, als je van lens gaat wisselen, de sniper bevestiging ook weer los en vast maken, dus de voorkeur heeft een bevestiging aan de body.

Eenmaal het bevestigingsoog in je body of statiefgondel geschroefd kan je de draagriem eraan bevestigen. Deze heeft een speciaal clip die je na het bevestigen aan het oog op slot kan draaien waardoor je deze niet per ongelijk open kan klikken.

afbeelding


Als je alles bevestigd hebt kan je de riem omdoen en ben je klaar voor gebruik.
Vanuit instructies uit de bijgeleverde boekjes (die overigens erg slecht naar het Engels zijn vertaald)
moet de camera ongeveer op de hoogte van je achterwerk hangen. Hierdoor heb je de camera snel voor het grijpen omdat deze dan op handhoogte hangt.

Als je vervolgens gaat fotograferen dan gebruik je de camera net als normaal. Je hebt eigenlijk niet in de gaten dat hij aan een draagriem vastzit omdat het bevestigingsoog zonder problemen meeloopt over de draagriem. Ook in de portretstand geeft dit geen problemen. Mocht je wat krap komen te zitten dan kan je lengte van de draagband gemakkelijk wat langer maken waardoor je wat meer bewegingsruimte hebt.

afbeelding


De Sun Sniper Strap bevalt mij, na diverse keren gebruikt te hebben, erg goed. Ik heb laatst een bruiloft gefotografeerd waar bij ik er de hele dag met een Canon 40D net een 24-70mm f/2.8 L objectief en een Speedlite 580 EX mee om mijn nek (eigenlijk schouder) heb gelopen en ik heb totaal geen last gehad zere schouders of irritaties.

Ook het gebruik is erg makkelijk. Je hebt je camera erg snel voorhanden en je camera hangt, als je hem even niet gebruikt, niet in de weg omdat je deze wat meer op je achterwerk kan dragen. De Sun Sniper Strap is een absolute aanrader en is te koop bij onder andere Calumet voor 49,90 euro zonder staaldraad of 59 euro met staaldraad.

Een alternatief voor de Sun Sniper Strap is de Blackrapid Rapidstrap; een vergelijkbaar draagsysteem. Met dank aan medeblogger Ed Coenen voor het gebruik maken van camera en lens, en het maken van alle foto's in dit artikel!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

20 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 27 september 2010 om 22:46  | reageer

    Ik heb zelf de Blackrapid; die bevalt me uitstekend.
    Volgens mij is deze Sun Sniper net zo goed een aanrader!

  2. Maarten Coenen
    Profiel Maarten Coenen schreef op maandag 27 september 2010 om 23:00  | reageer

    Ik heb sinds een tijdje ook de Sun Sniper maar dan de "Pro Steel & Bear". Deze strap zit direct vast aan de schroef en draait mee via kogellagers, dus nog minder frictie en de kans dat hij los schiet.

    Het werkt allemaal goed en heel comfortabel. Zeker een aanrader!

  3. fomu
    fomu schreef op maandag 27 september 2010 om 23:20  | reageer

    Ik fotografeer in vrije tijd en doe de laatste tijd veel aan straatfotografie. Dan is het systeem van op/tech handig, met name de combinatie van draagriem om hals en de slr wrist strap. Als je voor het uni loop systeem kiest, klik je snel je draagriem los en bevestig je de polsriem. Camera aan de polsriem valt amper op en is ideaal voor onopvallend met je camera op straat lopen.

    De wrist strap is niet voor erg zware combinaties aan te raden.

  4. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 27 september 2010 om 23:44  | reageer

    Ik werk ook met de systemen van Black-Rapid na het lezen destijds van een blogpost hierover van Elja vrolijk

  5. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 28 september 2010 om 00:03  | reageer

    Net als Elja gebruik ik nu een klein jaartje de Blackrapid wat me uitstekend bevalt. Met een conventionele draagriem zou ik niet meer kunnen werken. Ik vraag me af of de Sun Sniper een kopie is van Blackrapid en daarmee mogelijk een inbreuk op het auteursrecht.

  6. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 28 september 2010 om 00:09  | reageer

    Ik gebruik beide systemen, zowel de Black Rapid, als de Sunsniper en ik vind de Sunsniper zelfs beter omdat deze meer schokken absorbeert door het verende gedeelte onder het schouderdeel. Dit vangt de schokken beter op dan bij de Black Rapid dus voor echt lang draagcomfort is dat lekkerder.

  7. Marco
    Marco schreef op dinsdag 28 september 2010 om 07:31  | reageer

    Zelf gebruik ik ook al bijna 2 jaar de BlackRapid, echter ik heb het nooit aangedurfd de haak te bevestigen aan een statiefplaat (bv Manfrotto) ipv aan het standaard bevestigingsoog (FastenR2). Hebben jullie hier ervaring mee?

    Zie net zelf dat BlackRapid ook bezig is met een nette oplossing.

  8. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 september 2010 om 08:52  | reageer

    Mijn 2 bodies hangen al twee jaar aan Manfrotto statiefplaten onder de Rapidstraps. Geen enkel probleem

  9. Jerrybig
    Jerrybig schreef op dinsdag 28 september 2010 om 18:20  | reageer

    @tonv: als ik mij goed herinner (ik heb er een keer een heel verhaal over gelezen), is de Sun Striper op de markt gebracht door een voormalige distributeur van de Black Rapid. Deze heeft het idee overgenomen, maar op details verbetert en is toen voor zichzelf begonnen. Het is een verhaal met een luchtje, maar reken maar dat ze het dichtgetimmert hebben.

  10. Jerrybig
    Jerrybig schreef op dinsdag 28 september 2010 om 18:23  | reageer

    Er is overigens nog een variant op hetzelfde thema, de Luma Loop. Weer een beetje anders met weer andere voor en nadelen.

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 28 september 2010 om 18:47  | reageer

    @Jerry BIg. Welke voor- en nadelen zijn dat dan? Een vraag uit pure nieuwsgierigheid, want ik gebruik sinds kort de Sun-Sniper.

    @TonV. De Duitsers zullen wel hebben nagedacht over het copyright. Maar stel dat Californian Sunbounce de eerste was met hun ontwerp, dan zijn andere de volgers.

    @Niels. Je hebt er een mooi verhaal van gemaakt. Leuk je voor deze gelegenheid te hebben ontmoet. Ik heb je met alle plezier geholpen.

  12. Marco
    Marco schreef op dinsdag 28 september 2010 om 19:07  | reageer

    @Reinoud. Dit klinkt goed. Mag ik vragen hoeveel gewicht (welke bodies/lenzen) aan de manfrotto platen hangen?

  13. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 28 september 2010 om 19:09  | reageer

    Handig van Rapidfastener lijkt mij de op de Photokina gepresenteerde 'FastenR-T1 Tripod Solution'. Dan kun je de Manfrotto statiefplaat ook laten zitten.

  14. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 september 2010 om 20:23  | reageer

    @Marco; ik gebruik al vanaf het begin de Manfrotto statiefplaat in combinatie met mijn blackrapid(s). Dat gaat prima, aan de ene kant mijn 5D met de 70-200mm f/2.8 IS en aan de andere kant de 5D mark II met 24-70mm f/2.8.

    @EdC; Rapidstrap was in dit geval eerder, in elk geval met het product op de markt. De Duitsers verkochten de Blackrapid zelfs, wat dat betreft is het zeker een beetje vreemd dat zij de Sun Sniper op de markt hebben gebracht.

  15. Jacko
    Jacko schreef op dinsdag 28 september 2010 om 20:43  | reageer

    Het gewicht hangt natuurlijk niet aan de statiefplaten zelf maar aan de schroef met oog die in die platen zit....vrolijk De statoefplaat wordt door een U-vormige dunne ring op zijn plek op de bevestigingsschroef gehouden.

    Ik gebruik al een jaar of 2 de BlackRapid en zou niet meer anders willen. Wel heb ik het ding gecustomized. Standaard zit er een verschuifbare verdikking om de draagband waar je een accu en geheugenkaart in kunt stoppen. Praktisch is dat wel maar het nadeel is dat dat verdikte deel zo stug is dat het constant over de draagriem heen en weer schuift. En dus altijd in de weg gaat zitten. Ik heb toen mijn originele camerariem ontdaan van de smalle banden, de BlakRapid ontdaan van dat dikke middenstuk en een schoenmaker de resterende zaken aan elkaar laten zetten. Voila, gemak gecombineerd met het schitterende design van een Nikon D300 camerariem vrolijk

  16. KIOMFOTO
    KIOMFOTO schreef op dinsdag 28 september 2010 om 20:47  | reageer

    Ideaal die sun sniper gecombineerd met mijn statiefplaten.
    Ik heb er nu 3, voor elke camera 1. Absoluut een aanrader.
    Zelfs mijn 70-200 2,8 IS met D5M2 hangt er aan, en dan wel aan het objectief. Erg stabiel allemaal.

  17. edak
    Profiel edak schreef op dinsdag 28 september 2010 om 20:55  | reageer

    Heb sinds een paar weken de Sun Sniper Strap, en ben er erg tevreden over de camera hangt prima is snel te gebruiken en geen nekpijn meer, vind het echt super.

  18. Jerrybig
    Jerrybig schreef op woensdag 29 september 2010 om 19:30  | reageer

    @EdC: helaas moet ik je het antwoord schuldig blijven. Ik heb het een keer op een site gelezen.
    Het schijnt dat de BR distributeur een exemplaar mee heeft genomen naar China en daar een kopie met aanpassingen heeft laten produceren (?).

    Wat precies de voor en nadelen van de één t.o.v. de ander zijn weet ik ook niet. Ik ken alleen de Black Rapid. Maar hier vind je een vergelijking.

  19. Larz Kemper
    Larz Kemper schreef op woensdag 29 september 2010 om 20:40  | reageer

    Ik heb nu ook een maandje de sun-sniper.
    Vooral het gewicht wat niet meer in je nek hangt is echt fantastisch.
    Werkt super snel en is erg prettig werken.

  20. Wilma van Beekveld
    Wilma van Beekveld schreef op zondag 3 oktober 2010 om 22:28  | reageer

    Er is sinds kort zelfs een speciale "dames" versie van de Black Rapid en die gebruik ik nu een paar weken. Werkt erg prettig inderdaad. Geen zwaar gewicht meer in je nek en je pakt je camera makkelijk en snel.
    Ik weet niet of hij al te koop is in Nederland, ik heb hem rechtstreeks op de site van Black Rapid besteld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.462 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord